يكشنبه ۲۹ تير ۱۳۸۲ - شماره ۳۱۱۲- July, 20, 2003
گريز از سوسياليسم
زير ذره بين
در سه سال اخير تنها پنجاه و پنج هزار فعاليت بازرگاني جديد در اين كشور به ثبت رسيده است و تعداد بنگاه هاي خصوصي در اين كشور امروزه به حدود هفتاد هزار واحد تخمين زده مي شود.
اين تحول از ديد بسياري يكي از اصلاحات اساسي طي دهه اخير در ويتنام محسوب مي شود از جمله اين اصلاحات اجازه فعاليت تجاري خصوصي به اعضاي حزب كمونيست است.
001375.jpg
هنگامي كه «هوانگ هاي ين» كار خود را به عنوان  آرايشگر آغاز نمود در يك اتاق كوچك كه در محله اي شلوغ و قديمي  هانوي قرار داشت كار مي كرد، اما امروز او يك فعال تجاري موفق است كه به بسياري از كشورهاي جهان سفر كرده بخش اعظم موفقيت را او مديون قانوني است كه سه سال پيش تصويب و اجرا شده كه بر اساس آن مالكيت خصوصي در يك كشور كمونيستي به رسميت شناخته شد. در سه سالن آرايش و دو مغازه لباس فروشي كه خانم «ين » مالك آن است زنان و مردان جواني مشغول به كارند كه روستاهاي ويتنام را براي زندگي در شهر ، كسب موقعيت هاي مناسب و شغل در جامعه اي كه عليرغم تلاش دولت كسب اشتغال و آموزش آنقدرها آسان نيست ترك كرده اند.
خانم اين كار خود را درست زماني آغاز كرد كه مجلس ويتنام قانون بنگاه داري را تصويب كرد كه بر اساس آن صدها آيين نامه و مقرراتي كه پيش از هرگونه فعاليت خصوصي را مي شود منع مي كرد لغو نمود.
اكنون خانم ين سي و سه ساله بيست و چهار كارمند دارد دو شركت و آرزوي اينكه يك آموزشگاه آرايشگري تأسيس كنند. در شهرها نوي همچنين آقاي مي وي تان آرزوي ديرينه ي خود را براي آغاز يك كارخانه توليد مواد غذايي تحقق مي بخشد.
«تان» مي گويد براي من بسيار هيجان انگيز است كه در سن پنجاه سالگي فعاليت اقتصادي شخصي ام را آغاز مي كنم.
بر اساس گزارش وزارت برنامه ريزي و سرمايه گذاري ويتنام از سال دو هزار كه قانون بنگاه داري در اين كشور به اجرا درآمد موجب گسترش شديد بخش خصوصي در اين كشور شد.
در سه سال اخير تنها پنجاه و پنج هزار فعاليت بازرگاني جديد در اين كشور به ثبت رسيده است و تعداد بنگاه هاي خصوصي در اين كشور امروزه به حدود هفتاد هزار واحد تخمين زده مي شود. اين تحول از ديد بسياري يكي از اصلاحات اساسي طي دهه اخير در ويتنام محسوب مي شود از جمله اين اصلاحات اجازه فعاليت تجاري خصوصي به اعضاي حزب كمونيست است. نزديك به هفتاد درصد از فعاليت هاي تجاري ويتنام مربوط به مواد غذايي، چوبي، وسايل تزييني، سراميك و شيشه مي شود و اين فعاليت هاي تجاري كوچك مهمترين موتور رشد اقتصادي اين كشور محسوب مي شود. اقتصادي كه سالانه هفت درصد رشد دارد و اگر ويتنام بخواهد اين رشد را حفظ كند و يا آن را افزايش دهد بايد از اين بنگاه هاي كوچك حمايت كند. انتظار مي رودكه قانون جديد نقش مهمي در رشد اقتصادي ويتنام و تأمين نيازهاي اين كشور براي ايجاد شغل، كاهش فقر و توليد درآمد با پرداخت ماليات و توسعه ي انساني ايفا كند. تاكنون بيش از يك ميليون شغل ايجاد شده است و برخي برآوردها اين ميزان را سالانه ۷۵۰ هزار تخمين زده است اما ويتنام با حدود هشتاد ميليون جمعيت نياز به ايجاد بيش از يك ميليون شغل در سال براي جويندگان كار دارد بسياري از جمعيت ويتنام هنوز در مناطق روستايي زندگي مي كنند كه بي كاري در آن نزديك به سي درصد برآورد مي شود.
ويتنام از يك اقتصاد برنامه ريزي شده مدل روسي دور مي شود و به سوي يك اقتصاد بازار آزاد روي مي آورد اقتصادي كه بر رشد اقتصادي براي ايجاد زندگي بهتر براي همه متكي است.
پايان كاغذبازي
يكي از تغييرات مهم حذف كاغذبازي پركردن فرم هاي گوناگون و كسب مجوزهاي متنوع است. قانون بنگاهداري بسيار از مقررات براي كسب مجوزهاي دولتي را لغو كرد. مجوزهايي كه موجب
مي شد بسياري از مقام هاي دولتي رشوه بگيرند. خانم ين به كمك يكي از دوستانش كه قانون جديد را مي دانست بدون كاغذبازي تجارت خود را شروع كرد. آقاي تان نيز تجربه مشابهي داشت پس از سالها تحصيل در آلمان تصميم گرفت كه علاقه اش را به سوسيس به يك تجارت تبديل كند اين تصميم ده روز وقت او و دويست هزار دونگ (واحد پول ويتنام) كمتر از بيست دلار سرمايه  او نياز داشت.
درگذشته ماهها و ميليونها دونگ بايد براي اين كار صرف مي شد تعداد كارگران كارخانه آقاي تان از شش نفر در آغاز كار به بيست و چهار نفر رسيده و هر ميزان گوشتي كه او براي مصرف در كارخانه اش از دامداران خريداري مي كند به ايجاد شغل در روستاها كمك مي كند. امروز او براي توسعه كارخانه اش برنامه ريزي مي كند. آقاي تان مي گويد قانون ما بنگاهداري قانون خوبي است اما هنوز كارهاي بسياري بايد انجام شود اين قانون مثل بچه اي است كه تازه متولد شده و بايد براي بقاي آن و رشد سلامت او تلاش كرد.
اجراي قانون
سازمان ملل با كمك هاي مالي از طريق كشورهاي گوناگون به اجراي قانون بنگاهداري كمك مي كند. يكي از رشته هايي كه به صورت بالقوه مي تواند رشد چشمگيري در ويتنام داشته باشد فناوري اطلاعات است. هانوي هنوز به سطح بازار جنوب ويتنام نرسيده كه در اطراف شهر هوشيمينه كه قبلاً سايگون نام داشت شكل گرفته است در هانوي نشانه هاي رشد بخش فناوري نوين پديدار شده است.
«ترانگ لوانگ سون» تجارت نرم افزار رايانه را چندماه بعد از تصويب قانون بنگاه داري با هفت كارمند آغاز كرد.
امروز پس از سه سال او چهل و چهار كارمند دارد كه بسياري از آنها فارغ التحصيل دانشگاه هانوي هستند كه سنت استخدام در بخش دولتي را ترك كرده اند و به بخش خصوصي روي آورده اند.
ژاپن يكي از مهمترين شركاي تجاري ويتنام نيز در تلاش است تا يك موافقتنامه حمايت از سرمايه گذاري امضاء كند.
موافقتنامه با هدف تشويق سرمايه گذاري ژاپن در ويتنام تهيه شده و تمهيدات قانوني براي مصونيت شركت هاي ژاپني نيز در آن پيش بيني شده است.
جمال الدين قاسم رئيس بخش شرق آسيا و پاسيفيك اخيراً  اعلام كرده است كه ويتنام بايد رفتار كاركنان دولتي را بهبود بخشد، قانونگرايي را افزايش دهد و از فساد پيشگيري كند. تا شاهد كاهش رشد اقتصادي خويش نباشد.
در سال دو هزار و دو سرمايه گذاري خارجي در ويتنام ۴۱ درصد نزول كرد. اين ميزان در سال دو هزار و يك ۴۹/۱ ميليارد دلار بود كه براي راه اندازي ۷۴۵ طرح هزينه شده بود.
سرپرست كميته سياستگذاري وزارت تجارت و اقتصاد ژاپن مي گويد دولت ويتنام اقدامات لازم براي هدايت سرمايه گذاري را انجام داده است اما هنوز گام هاي ديگري بايد برداشته شود.
«ويتنام بايد اقدامات بيشتري براي وقت به سوي توسعه تجارت و سرمايه گذاري انجام دهد كه برخي اقدامات ضروري اصلاح قانون، و پايان دادن به تبعيض ميان سرمايه گذاران خارجي و داخلي است.
كاهش هزينه سرمايه گذاري خارجي ها تسهيل مقررات براي انتقال فن آوري نوين و اجراي قانون حق كپي رايت.
ميزان سرمايه گذاري ژاپن در ويتنام در دوره به بيش از يك ميليارد دلار افزايش يافته بود اما اين ميزان در سال دو هزار به حدود ۱۰۰ ميليون دلار رسيد.
ژاپن در سال دو هزار ميزان سرمايه گذاري در ديگر كشورها را نيز كاهش داده بود. اما كاهش آن در ويتنام بسيار بيش از ديگر كشورها بوده است.
سال گذشته دولت  هانوي با فشار بر توليدكنندگان بزرگ موتورسيكلت ژاپن، هوندا و ياماها براي تعطيل موقت فعاليت هاي خود براي تأسيس يك كارخانه مشترك تعطيل كنند. اين حادثه زنگ هاي خطر را در ژاپن براي سرمايه داران اين كشور به صدا درآورد.
اخيراً دولت ويتنام صندوق حمايت از سرمايه گذاري  تأسيس كرده است.
اين اقدام كه مورد حمايت بانك جهاني نيز قرار گرفته موجب مي شود كه امكان سرمايه گذاري در ويتنام گسترده تر شود.
اين صندوق كه ۷۰ درصد آن به بانك اقتصادي سايگون و ۳۰ درصد به مؤسسه خصوصي اعتباري دراگون تعلق دارد در حال حاضر ۸ ميليارد دونگ سرمايه دارد اين سرمايه معادل ۵۲۰ هزار دلار است.
مسئولان صندوق مي گويند ميزان سرمايه صندوق را به ۱۰۰ ميليارد دونگ معادل ۵/۶ ميليون دلار خواهند رساند.
شركت سرمايه گذاري بين المللي مؤسسه بخش خصوصي كه بازوي بانك جهاني محسوب مي شود در دو موسسه اقتصادي كه صندوق حمايت از سرمايه گذاري ويتنام را تشكيل داده اند مشاركت دارد.
بانك اقتصادي سايگون بزرگترين بانك خصوصي در ويتنام با۳/۴تريليون دونگ سرمايه معادل ۲۸۰ ميليون دلار و موسسه اعتبار ي دراگون نيز يك موسسه سرمايه گذاري خصوصي خارجي است كه در ويتنام به ثبت رسيده است.
منبع: خبرگزاري ها و مجله چويس وابسته به برنامه توسعه سازمان ملل متحد.
ترجمه: محمدعلي توحيد

همگرايي اقتصادي آمريكا و اروپا
001395.jpg
هفته گذشته جان اسنو وزير خزانه داري آمريكا كه با سياست كاهش ارزش دلار و افزايش صادرات آمريكا جانشين پل اونيل شده است در سفر خود به آلمان اعلام كرد كه از سياست دلار قوي حمايت خواهد كرد.
اين چرخش اسنو كه نشانه اي از همگرايي اقتصادي آمريكا با كشورهاي عضو پول واحد اروپايي است زماني آشكارتر مي شود كه به اظهارات وزير خزانه داري آمريكا در مورد رئيس آينده بانك مركزي اتحاديه اروپا نيز دقت كنيم. وي در فرانكفورت در مصاحبه اي صريحا اعلام كرد كه ژان كلود تريشته بهترين گزينه براي رياست بانك مركزي اتحاديه اروپا است. وي كه از مدت ها پيش خود را براي جانشيني ويم دويسنبرگ رئيس آلماني فعلي بانك مركزي اروپا آماده مي كند ماه هاي گذشته به دليل اتهام فساد مالي حمايت اكثر كشورهاي اروپايي را براي كسب اين مقام از دست داده بود علاوه بر اين فرانسه به دليل كسري بودجه و نارضايتي اكثر كشورهاي عضو يورو پول واحد اروپايي از سياست هاي اقتصادي دولت ژاك شيراك حمايت لازم را براي گماردن رئيس بانك مركزي فرانسه به رياست بانك مركزي اتحاديه اروپا نتوانسته بود كسب كند.
موضع اخير وزير خزانه داري آمريكا نشانه آشكاري از توافق هاي درازمدت مقامات اقتصادي آمريكا با همتايان فرانسوي و اروپايي است.
وزير خزانه داري آمريكا علاوه بر اين در سفر اروپايي خود با حمايت گسترده از سياست هاي اقتصادي فرانسه و آلمان براي بهبود اوضاع اقتصادشان تأكيد كرد كه با حمايت از افزايش قيمت دلار اميدوار است كه يورو به سطح نرخ هاي گذشته خودبازگردد.
وي صريحا از سياست هاي دولت ژاك شيراك حمايت كرد و تأكيد نمود كه با رويكرد جديد اقتصادي فرانسه اميد مي رود كه اين كشور به سطح رشد اقتصادي مناسب دست يابد و به رشد اقتصاد جهان كمك كند.
وي خاطرنشان كرد كه اقتصاد آمريكا به سوي رشد گام برمي دارد ولي براي بهبود اقتصاد جهان نيروهاي اقتصادي چندگانه اي نياز است و آنچه كه در اروپا در حال انجام است مي تواند به عنوان نيروي محرك ديگري براي اقتصاد جهان عمل كند.

ديدگاه
ولاديمير پوتين نفت و سياست
001385.jpg

بحران دستگيري مديران دومين شركت نفتي روسيه «ياكوس» پس از اعتراض هاي داخلي و نامه رئيس اتحاديه صنايع روسيه به ولاديمير پوتين از مرزهاي اين كشور گذشت و اعتراض اتحاديه اروپا را نيز در پي داشته است.
به گزارش خبرگزاري هاي غربي جمعه گذشته اتحاديه اروپا خواهان برخورد قانوني مقامات روسي با اتهام هاي مديران اين شركت شده است.
ريچارد رايت فرستاده اتحاديه اروپا در روسيه در اظهارات رسمي خود تأكيد كرد: ماجراي ياكوس فضاي بي ثباتي در اقتصاد روسيه ايجاد كرده و رويكرد ناظران خارجي در مورد روسيه را مخدوش كرده است.وي تأكيد كرد كه، ماجراي ياكوس طبق قانون بايد حل و فصل شود تا اقدامات دقيق و روشن ارزيابي شود.او اظهار اميدواري كرد كه بزودي اين ماجرا به نتيجه روشني برسد.
گفته مي شود برخي مقامات امنيتي روسيه كه با دفتر ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه ارتباط دارند در اين ماجرا دخالت دارند.
گفته مي شود ميخائل خودوروفسكي صاحب «ياكوس» كه با ۸ ميليارد دلار سرمايه پولدارترين مرد روسيه است با كمك مالي به احزاب مخالف ولاديمير پوتين كرملين را خشمگين كرده است.
دولت آمريكا نيز با اعتراض به رويدادهاي اخير در روسيه تأكيد كرد كه اين حوادث به فضاي سرمايه گذاري در روسيه به دليل رويكرد سياسي در برخورد با مسئله فساد اقتصادي و مالياتي لطمه مي زند.
در سال هاي اخير بورس مسكو با استقبال گسترده سرمايه گذاران خارجي روبرو شده بود اما در هفته جاري ارزش سهام حدود ده واحد كاهش يافت.
هفته جاري سقوط قيمت سهام در بورس مسكو با افزايش ۸۵/۱ واحد متوقف شد.برخي ناظران سياسي بر اين باورند كه دولت پوتين در تلاش است، برخي سرمايه داران بزرگ را كه در دوران بوريس يلتسين به قطب هاي اقتصادي تبديل شده اند و از نفوذ سياسي نيز برخوردارند از ميدان به در كند.
رشد اقتصادي در كره
001390.jpg

وزير اقتصاد و دارايي كره جنوبي در مصاحبه اي گفت: پيش بيني مي شود رشد اقتصادي اين كشور در سال آينده از ۵ درصد به ۵/۳ درصد تنزل يابد. وي بيان كرد سطح پايين تر توليد ناخالص داخلي امسال نسبت به سال گذشته منجر به كمترشدن سطح مصرف و سرمايه گذاري در اين كشور مي شود.
وزير اقتصاد و دارايي كره جنوبي اعلام كرد كه حتي اگر روند سرمايه گذاري به همين صورت كند باشد و استفاده مناسب از نيروي كار صورت نگيرد و گامهاي اساسي در زمينه ارتقاء سطح اقتصاد داخلي و توليدات داخلي صورت نگيرد بازهم نرخ رشد توليد ناخالص داخلي به كمتر از ۳ درصد نخواهد رسيد.
در سال ۲۰۰۳ انتظار مي رفت كه سطح قيمتها ۵/۳ درصد افزايش يابد كه اين ميزان در مقابل ۷/۲ درصدي كه در سال گذشته افزايش داشته است چشمگير است. بنابراين انتظار مي رود مازاد حساب هاي امسال به ۳‎/۲ ميليارد دلار برسد. در حالي كه اين مبلغ در سال گذشته ۱/۶ ميليارد دلار بوده است. تحقيقات نشان داده كه نرخ بيكاري از ۱/۳ درصد در سال گذشته به ۵/۳ درصد افزايش پيدا كرده. دولت نيز پس از برآورد بانك مركزي نرخ رشد توليد داخلي را از ۱/۴ به ۱/۳ كاهش داد. موسسه توسعه و پيشرفت كره هم در هفته گذشته نرخ توليد ناخالص داخلي را در اين سال از ۲/۴ درصد به ۱/۳ درصد كاهش داد. نرخ ۲/۴ درصد مربوط به پروژه هاي قبلي اين مركز بوده است.
خدمتكاران اندونزيايي و اقتصاد سنگاپور
001400.jpg

حقوق خدمتكاران فيليپيني در سنگاپور ۳۲۰ دلار يعني درست معادل نصف حقوق آنها در هنگ كنگ است. علي رغم اين با ورود خدمتكاران اندونزيايي بازار كار آنها از بين رفت. زيرا فيليپيني ها به دليل تسلط به زبان انگليسي و پركارتربودن حقوقي بيشتر از خدمتكاران اندونزيايي دارند. يكي از مسئولين بخش استخدام گفت تمايل بيشتر مردم به استخدام خدمتكاران اندونزيايي طبيعي است. زيرا همگان به دنبال كاهش هزينه هاي زندگي مي باشند و با استخدام خدمتكاران اندونزيايي هر خانواده مي تواند ماهانه ۱۰۰ دلار سنگاپوري (معادل ۵۷ دلار آمريكا) را پس انداز كند.
در سنگاپور جمعا ۱۴۰۰۰۰ خدمتكار وجود دارد و از بين هر هفت خانوار سنگاپوري يكي از آنها خدمتكار استخدام مي كنند. با اين اوصاف دولت سنگاپور مي تواند ماهانه ۳۴۵ دلار از هر يك از خانواده هايي كه خدمتكار دارند دريافت  كند كه باعث ارتقاء پشتوانه مالي دولت مي گردد.
فايننشيال تايمز

سايه روشن اقتصاد
001380.jpg
جهاني سازي ايدئولوژيك
احمد توكلي چهره شاخص راستگراي كشور در اردوي دانشجويي جامعه اسلامي دانشجويان دانشگاه تبريز نكات جالبي درباره جهاني شدن بيان كرده است كه عينا از نمابر ارسالي نقل مي شود: جهاني سازي فرايندي ايدئولوژيك و نشأت گرفته از ايدئولوژي ليبرال - سرمايه داري غرب است.
جهاني سازي تلاشي براي افزايش منافع گروه هاي ويژه ثروتمند كشورهاي صنعتي است و به همين دليل شايسته مخالفت است نه تصويب.
استاد دانشگاه شهيد بهشتي فرآيند جهاني شدن را اجتناب ناپذير خواند و اظهار داشت: ما نمي توانيم خود را منزوي كنيم و بايد با سپردن سكان مديريت تدبير اقتصادي كشور به كساني كه به وطن، استقلال و آزادي ملت خود پايبند هستند، با يارگيري از ميان مخالفين جهاني شدن و نترسيدن از هيمنه ظاهري آمريكا، با جديت وارد پروسه مذاكرات مربوط به سازمان تجارت جهاني شويم و تلاش كنيم كشور و ملت خود را از خطرات انكارناپذير جهاني سازي برهانيم.
استاد دانشگاه شهيد بهشتي تصويب استراتژي تسليم شدن در برابر جهاني  شدن در همايش اخير استراتژي توسعه صنعتي كشورمان را مورد نكوهش و انتقاد شديد قرار داد.
وي در بخش ديگري از سخنانش جهاني شدن و فقدان مرزها را تحقق آرزوي ديرينه  شيعه و يكي از مشخصه هاي ظهور حضرت حجت(عج) دانست و از كمرنگ شدن مرزهاي ملي، كوچك شدن جهان، كم يا حذف فاصله ها، قاطي شدن فرهنگ ها و سهولت ارتباطات، به عنوان برخي از مشخصات بارز جهاني شدن ياد كرد و گفت: جهاني شدن فضاي مجازي غيرمحلي در اختيار افراد قرار مي دهد، مفاهيم خريد را عوض مي كند و جهان را به يك دهكده كوچك تبديل مي كند.

چه نوع تكنولوژي
محمدرضا بهراني عضو انجمن فارغ التحصيلان دانشگاه صنعت نفت به ايسنا گفته است  چرا مسئولان وزارت نفت نام تكنولوژي مورد نظر خود براي توسعه ميدانهاي نفتي را اعلام نمي كنند؟
عضو انجمن فارغ التحصيلان دانشگاه صنعت نفت در رابطه با ميزان سرمايه مورد نظر براي توسعه ميدان نفتي آزادگان تصريح كرد: شركت ملي اكتشاف نفت هنوز اطلاعات دقيقي در مورد اين ميدان به ما منتقل نكرده تا در مورد ميزان هزينه مورد نياز آن برآوردي صورت گيرد. اما رقمي كه شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي توسعه ميدان نفتي دارخوين پيشنهاد كرده بود، يك چهارم رقمي بود كه شركت ايتاليايي پيشنهاد كرده بود و وزارت نفت توسعه دارخوين را به اين شركت واگذار كرد.

اقتصاد
ادبيات
زندگي
سياست
فرهنگ
ورزش
هنر
|  ادبيات  |  اقتصاد  |  زندگي  |  سياست  |  فرهنگ   |  ورزش  |  هنر  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |