اقتصاد چين از نگاه گاردين
كمونيست هايي كه اقتصاد آزاد را ترويج مي كنند
اگر ما ئوتسه دون مي دانست جانشينانش در چين، توده هاي انقلابي در روستاها را از محوريت توسعه اقتصادي حذف و ساز و كارهاي اقتصاد آزاد را جايگزين سوسياليسم دهقاني خواهند كرد، احتمالا كسان ديگري را برمي گزيد. اما اينگونه نشد و جانشينان مائو اقتصاد چين را به سمت سرمايه داري هدايت كردند و رشدهاي بالاي اقتصادي را تجربه كردند. روزنامه نگاران با اين ديدگاه اقتصاد چين را تصوير كرده است.
روزنامه گاردين نوشت چنين تصور مي شود در كشورهايي كه حاكمان اعضاي حزب كمونيست هستند شاهد شكستهاي پي در پي آنها در زمينه رشد و ترقي باشيم اما مسلما چين در اين مورد يك استثناء است .
اين روزنامه افزود، در هيچ نقطه ديگري در روي زمين نمي توان كشوري را مانند چين يافت كه سرعت رشدش به شتاب پكن برسد.
گاردين نوشت ، در چين امروز مي توان شاهد برخورد اقتصادي مبتني بر بازار آزاد و مصرف گرايي در حال بال و پر گرفتن با بقاياي مائوئيسم بود كه بر اثر اين برخورد نه تنها تأثيرات شگرفي در زندگي يك ميليارد و سيصد ميليون چيني پيش آورده بلكه زندگي در ديگر كشورها را نيز دستخوش تحول كرده است.
چين با سرعت به سوي آينده پيش مي رود ولي مي داند كه در تنها چند دهه ديگر به ابرقدرتي در جهان تبديل خواهدشد كه تاثير وجود چنين قدرتي بر غرب و بر همسايگان آسيايي چين انكارناپذير است .
فرودگاههاي پرزرق و برق و بزرگ چين فرودگاه هيترو لندن را در موضعي خجلت زده قرار داده و مقياس و ابعاد پروژه هاي احداث تأسيسات مختلف در چين آنقدر خيره كننده و چشمگير بوده است كه به ظهور شوخي ها و لطيفه هايي در مورد اينكه جرثقيل ساختماني اينك به پرنده ملي چيني ها تبديل شده ، منتهي شده است.
گاردين نوشت فعاليت هاي بازرگاني و تجاري آنقدر از چين امروز گسترش يافته است كه ۹ مجله معروف فوربز در آمريكا هر سال فهرستي از يكصد بازرگان ثروتمند چيني را كه داراي بيشترين ثروت هستند ، منتشر مي كند.
توليد خودرو در چين سر به ميليونها دستگاه در سال مي رسد و رقم دارندگان تلفن همراه در اين كشور به سيصد ميليون نفر بالغ مي شود.
بر اساس ارقام منتشره در هفته گذشته با وجود شيوع بيماري سارس در شرق آسيا چين هنوز هم مي تواند به رقم هفت درصد رشد اقتصادي كه در سال ميلادي جاري انتظار آن را داشت برسد و ميزان توليد صنعتي در اين كشور در شش ماهه نخست سال جاري ۱۶ درصد رشد را نشان مي دهد.
شركتهاي چيني كه در آغاز با توليد انبوه كالاهاي ارزان قيمت كار خود را آغاز كرده بودند اينك در پي توليد كالاهاي سودآورتري هستند چراكه عضويت پكن در سازمان تجارت جهاني راهيابي آنها را به بازارهاي جهاني تضمين مي كند.
|