منبع: مؤسسه فريزر
ترجمه: مونا مشهدي رجبي
ارتباط روشني بين كشورهايي كه از نظر توسعه انساني در سطح بالايي قرار دارند و كشورهايي كه آزادي اقتصادي در آنها گزارش شده وجود دارد. هر چه يك كشور آزادي اقتصادي بيشتري داشته باشد شهروندان آن از سطح بالاتري از توسعه و پيشرفت انساني برخوردار خواهند بود. ۵ كشوري كه آزادي اقتصادي در آنها در سطح بالايي وجود دارد از نظر توسعه انساني رتبه ۹ را دارند شايان ذكر است كه بالاترين رتبه در اين خصوص ۱۰ مي باشد در حالي كه ۵ كشوري كه حداقل آ زادي اقتصادي را دارند امتياز توسعه انساني ۶ از ۱۰ را به خود اختصاص داده اند. آزادي اقتصادي در جامعه باعث مي شود هر يك از افراد به تنهايي به رشد اقتصادي كمك كنند و به تدريج كل جامعه در اين روند حركت كند.
اين نظريه برنده نوبل اقتصادي ميلتون فريدمن مي باشد. او يكي از افرادي است كه در ايجاد فهرست آزادي اقتصادي پيش گام است. وي مي گويد: رفاه اقتصادي و استقلال از دولت موجب آزادي سياسي و اجتماعي مردم مي شود.
از عوامل كليدي مؤثر در آزادي اقتصادي انتخاب افراد، مبادلات داوطلبانه، آزادي در رقابت و حمايت از افراد و سرمايه هاي شخصي آنها مي باشد.
گزارش براي اندازه گيري تعداد مؤسساتي كه براي اطمينان دادن به مردم از عملكرد قانونهاي تصويب شده، حق سرمايه هاي آنها، آزادي تجارت، قوانين لازمه و مربوطه در اين مورد و اندازه قابل قبول و مناسب دولت، ۳۸ متغير از هر كشور را انتخاب كرد و مورد بررسي قرار داد.
فردمك ماهن، مدير مؤسسه تجارت و تحقيقات جهاني سازي مي گويد:فهرست سازمان ملل متحد ميزان موفقيت كشورها را تعيين مي كند اما گزارش آزادي اقتصادي يك قدم فراتر رفته و از روند پيشرفت بخشهاي مختلف گزارشي تهيه كرده است.
وي در ادامه گفت: آزادي اقتصادي يك عامل كليدي براي پيشرفت اقتصادي و ارتقاء سطح كشورها است.
درجه بندي آزادي اقتصادي جهاني
هنگ كنگ هنوز هم بالاترين نرخ آزادي اقتصادي در راهبرد و پس از آن سنگاپور، ايالات متحده آمريكا، نيوزلند و انگليس قرار دارند.
ديگر اقتصادهاي بزرگ دنيا درجاتي به شرح زير دارند.
ژاپن ۲۶ ،آلمان ۲۰، ايتاليا ۳۵، فرانسه ۴۴، مكزيك ۶۹، چين ۱۰۰، هند ۷۳، برزيل ۸۲ و روسيه ۱۱۲.
پنج كشوري كه پايين درجه را از نظر آزادي اقتصادي دارند گينه بيسائو، الجزيره، زيمبابوه، جمهوري دموكرات كنگو و ميانمار مي باشند.
يكي از دلايلي كه آزادي اقتصادي باعث افزايش رفاه مي شود اين است كه سرمايه گذاري را در جامعه تشويق مي كند. خصوصاً سرمايه گذاري خارجي، ۵ كشور برتري كه آزادي اقتصادي در آنها در سطح بالايي وجود دارد ميانگين سرمايه گذاري خارجي در آنها ۲۶۵۷ دلار آمريكا مي باشد در حالي كه كشورهايي كه سطح آزادي اقتصادي آنها بسيار پايين است اين ميزان به ۵۲ دلار كاهش يافته است.
در اين گزارش ايران در رديف هشتاد و نهم قرار گرفته است. در سال هاي دو هزار و ۱۹۹۵ جايگاه اقتصاد ايران در اين فهرست ۱۰۸ بود.
در سال ۱۹۹۰ و ۱۹۸۵ در رديف ۹۳ و در سال ۱۹۸۰ ايران رديف نود و يكم را داشت.
ميزان آزادي اقتصادي در ايران در سال ۱۹۷۵ و ۱۹۷۰ بر اساس اين آمارگيري به ترتيب ۱۷ و ۲۰ بوده است.
جالب است كه بدانيم در سال ۱۹۷۰ كه جايگاه ايران در رديف بيستم بود حجم دولت ۵/۶ واحد بود و درسال ۲۰۰۱ نيز كه ايران در مقام ۸۹ قرار دارد حجم دولت ۵/۶ واحد است.
جيمز گارتني از همكاران تهيه اين گزارش كه در دانشگاه ايالت فلوريدا كار مي كند مي گويد: رشد و رفاه بازتاب سياستها و ساختار يك اقتصاد است. يك كشور زماني به رفاه مي رسد كه شرايطي فراهم كند كه هريك از افراد بتوانند در فعاليتهاي توليدي جامعه شركت كنند و براي آينده سرمايه گذاري نمايند.
از طرف ديگر يك كشور زماني با ركود مواجه مي شود كه سيستم قانوني و سياستهاي موجود در آن باعث محدودشدن تجارت گردد، امنيت سرمايه ها حفظ نشود و ارزش پول به مرور زمان كاهش يابد.
آزادي اقتصادي و رفاه
تحقيقات تجربي نشان داده كه آزادي اقتصادي باعث پيشرفت اقتصادي مي شود. همانطور كه برنده نوبل اقتصاد داگلاس نورس مي گويد: مهمترين مسئله اي كه بايد به آن توجه كنيم، آزادي اقتصادي در جهان است كه بايد سالانه سطح اين آزادي مشخص گردد.
در اقتصادهاي آزادتر مردمي ثروتمندتر زندگي مي كنند و اين مردم هم خواهان آزادي هاي سياسي و مدني مي باشند. اين وضعيتي است كه در كشورهاي پيشرفته ديده مي شود. يعني آنهايي كه به سطح بالايي از آزادي اقتصادي رسيده اند، ثروت و دمكراسي بيشتري هم در كشورشان وجود دارد. سپس در واقع آزادي اقتصادي زمينه موفقيت هاي سياسي و اقتصادي را فراهم كرده و رفاه مردم را به همراه دارد.
در بين ۵ كشوري كه بالاترين سطح آزادي اقتصادي را دارند ميانگين درآمد ناخالص داخلي سالانه برابر ۲۲۹۲۲ دلار آمريكا است در حالي كه در ۵ كشوري كه پايين اين طبقه بندي واقع شده اند اين ميزان ۳۲۵۱ دلار آمريكا است. طي دهه هاي گذشته آزادترين اقتصادهاي دنيا رشدي معادل ۳/۲ درصد داشته اند در حالي كه كشورهايي كه سطح پائيني از آزادي اقتصادي در آنها وجود دارد رشدي معادل ۶/۰درصد در سال داشته اند.
در كشورهاي آزاد اقتصادي ۱۰درصد فقيرترين افراد جامعه سالانه درآمدي معادل ۶۶۸۱ دلار آمريكا دارند در حالي كه در كشورهايي كه آزادي اقتصادي در آنها در پايين ترين سطح است اين درآمد به ۸۷۳ دلار آمريكا در سال تنزل يافته است. به علاوه كه مقادير كمتر نشان دهنده آزادي بيشتر است، آزادترين اقتصادها به ترتيب ۸۷/۱ و ۵۷/۱ و در پايين ترين اقتصادها از نظر آزادي اين مقادير به ترتيب ۷۵/۴ و ۸۳/۴ مي باشد.
يك نمونه «بوتسوانا»
ضعيف ترين اقتصادها از نظر آزادي در خاورميانه، آمريكاي لاتين و آفريقا واقع شده اند. مك ماهون در اين مورد مي گويد: اما باز هم در همين مناطق استثنائاتي وجود دارد كه نشان دهنده قدرت آزادي اقتصادي است.
او در ادامه مي گويد: بوتسوانا كه در جنوب صحراي آفريقا واقع است از مدتها پيش نسبت به ديگر كشورهاي اين قاره از سطح بالاتر آزادي اقتصادي برخوردار بوده است كه همين امر باعث شده كه شهروندان آن از سطح زندگي و فرهنگ شهرنشيني بالاتري نسبت به ديگر افراد اين قاره برخوردار باشند.
در سال ۱۹۷۰ درآمد ناخالص داخلي بوتسوانا ۵۹۰ دلار آمريكا بود كه اين ميزان حتي از ميانگين درآمد ناخالص داخلي كشورهاي جنوب صحرا هم كمتر بود. ميانگين درآمد ناخالص داخلي كشورهاي جنوب صحرا در سال ۱۹۷۰، ۶۰۹ دلار آمريكا بوده است. بعد از سه دهه كه آزادي اقتصادي در اين شهر رواج داشت، درآمد ناخالص داخلي بوتسوانا به ۳۹۵۰ دلار آمريكا افزايش يافت در حالي كه در ديگر كشورهاي جنوب آفريقا كه از نظر اقتصادي آزاد نبودند اين مبلغ به ۵۶۴ دلار آمريكا كاهش يافت.
در تحقيقي كه در سال ۲۰۰۳ انجام گرفت بوتسوانا از نظر آزادي اقتصادي رتبه ۲۶ را بدست آورد كه همپاي كشورهايي مثل ژاپن و نروژ است. نخستين بار اين گزارش در سال ۱۹۹۶ منتشر شد كه حاصل يك دهه تلاش و تحقيق بيش از ۱۰۰ نفر از دانشمنداني كه در زمينه هاي مختلف جايزه نوبل را دريافت كرده بودند. در بين اين محققان سياستمدار، دانشمندان علوم فلسفه و اقتصاد و ... حضور داشتند.
آزادي اقتصادي
فهرست آزادي اقتصاد جهان كه مؤسسه «فريزر» يك پژوهشكده كانادايي تهيه كرده نشان مي دهد، مقررات كشورهاي مورد بررسي تا چه ميزان با آزادي اقتصادي هماهنگ است.
مقرراتي مثل حق انتخاب، رقابت، حق مالكيت.
در گزارش امسال هنگ كنگ همچنان در صدر آزادترين اقتصادها در ميان ۱۲۳ كشور مورد بررسي قرار دارد. آخرين كشورها در ميان خاورميانه، آفريقا و آمريكاي لاتين قرار دارند.
در گزارش مؤسسه فريزر تأكيد شده كه آزادي اقتصادي ارتباط مستقيم و بالايي با ميزان توسعه انساني دارد كه در فهرست برنامه توسعه سازمان ملل متحد ارزيابي شده است.