پنج شنبه ۹مرداد ۱۳۸۲- سا ل يازدهم - شماره ۳۱۲۳ - July . 31, 2003
موافقت عربستان با بازجويي از البيوتي در آمريكا
007045.jpg
سعود الفصيل وزير خارجه عربستان بعد از ديدار با جورج بوش به خبرنگاران گفت، از اينكه آمريكا درخواست رياض براي انتشار علني بخش حذف شده گزارش كنگره درباره واقعه ۱۱ سپتامبر را نپذيرفت بسيار ناخشنود است.
فيصل گفت: ما ناخشنوديم اما دلايل آن را درك مي كنيم. ما چيزي براي پنهان كردن نداريم و در پي حمايت ديگران نيستيم.
او گفت: در اين گزارش عربستان به دخالت متهم شده است. اين باعث خشم هر انسان منصفي مي شود. اين
۲۸ صفحه لاك گرفته شده اكنون مدرك مقصر دانستن يك كشور شده است، كشوري كه بيش از ۶۰ سال است دوست و شريك واقعي آمريكا بوده است.
وزير خارجه عربستان در يك سفر برنامه ريزي نشده براي درخواست از بوش براي انتشار علني بخش محرمانه گزارش كنگره به واشنگتن رفته بود.
بوش كه همزمان ميزبان آريل شارون نخست وزير اسرائيل نيز بود در كنفرانس خبري در پاسخ به خبرنگاران گفت: تحقيقات درباره حملات ۱۱ سپتامبر همچنان ادامه دارد و ما نمي خواهيم كه اين تحقيقات را به مخاطره بيندازيم. اگر افرادي مورد تحقيق قرار مي گيرند اين باعث نمي شود كه هويت آنها را فاش كنيم.
رئيس  جمهوري  آمريكا افزود: ما نبردي  مداوم  عليه  القاعده  و تروريستها داريم  و برملا كردن  رده  طبقه بندي  شده  اين  سند ۹۰۰ صفحه اي ، منابع  و شيوه هاي  ما را متزلزل  مي كند و رسيدن  به  پيروزي  در جنگ  عليه  تروريسم  براي  ما دشوارتر خواهد شد.
وي  در ادامه  گفت : شايد در نقطه اي  و پس  از اينكه  تحقيقات  به طور كامل انجام  شد بتوانيم  ۲۸ صفحه  از صدها صفحه  اين  سند را از رده  طبقه بندي شده  خارج  كنيم .
بوش ، از بين  بردن  سازمانهاي  تروريستي  را بعنوان  موثرترين  راه  مبارزه  عليه  تروريسم  دانست  و گفت : ما كاملا اين  امر را تشخيص  مي دهيم  و با همه  طرفها در اين  زمينه  كار خواهيم  كرد.
من  كاملا درك  كرده ام  كه  موثرترين عمليات  براي  ارتقاء امنيت  اسراييل  و نيز امنيت  مردم  دوستدار صلح  در اراضي فلسطين  اين  است  كه  به  سازمانهايي  نظير حماس  و سازمانهاي  تروريستي  حمله كنند و از اين  رو من  اميدوارم  كه  در بلند مدت  يك  حصار (امنيتي ) چيز بي ربطي  باشد.
وي  گفت : بايد با كساني  كه  مي خواهند با فعاليتهاي  تروريستي  مسير روند صلح  را نابود كنند برخورد شود.
اگر تروريسم  رواج  پيدا كند صلحي  در كار نخواهد بود تروريستها عليه  صلح  هستند و مردم  بيگناه  را براي  جلوگيري  از تحقق  صلح  به  قتل  مي رسانند.
بوش درخواست وزير خارجه عربستان را نپذيرفت اما فيصل با درخواست او براي دادن اجازه تحقيق و بازجويي از «البيوتي» مامور سعودي كه در گزارش كنگره از او نام برده شده موافقت كرد.
در گزارش كنگره آمده است كه اين فرد با دو تن از هواپيماربايان ۱۱ سپتامبر در ارتباط بوده و به آنها كمك كرده است.
فيصل بعد از ديدار با بوش به مدت يك ساعت با كاندوليزارايس مشاور امنيت ملي آمريكا گفتگو كرد. رايس در اين ديدار درخواست واشنگتن براي بازجويي از البيوتي را مطرح كرده است. فيصل نيز پاسخ داده كه اف.بي.اي و سيا مي توانند آزادانه از البيوتي بازجويي كنند.

نماينده ويژه انگليس:
ايران با استفاده از نفوذ خود به ايجاد دمكراسي و ثبات در عراق كمك كند
007040.jpg
جان ساورز نماينده ويژه انگليس در امور عراق ديروز در پايان سفر خود به تهران، گفتگوهاي خود را با مقامات ايراني سازنده خواند.
به گزارش خبرنگار همشهري ساورز در مصاحبه مطبوعاتي هدف خود را از سفر به ايران تلاش براي رفع برخي سوءتفاهم ها، در جريان گذاشتن همسايگان عراق در مورد آنچه در عراق رخ مي دهد و ايجاد سطح مناسب درك از اقدامات نيروهاي ائتلاف در عراق خواند.
وي گفت دو طرف نسبت به نياز به ايجاد اعتماد واقف هستند و اين كار از طريق اهداف مشترك ايران و نيروهاي ائتلاف در عراق قابل حصول است. وي اين اهداف را ايجاد عراقي دمكراتيك،
با ثبات و مرفه از طريق تأسيس دولت مستقل عراقي براساس قانون اساسي جديد خواند.
ساورز تصريح كرد ايران داراي منافع مشروعي در عراق است و نيروهاي ائتلاف خواهان آن هستند كه ايران از نفوذ خود براي ايجاد ثبات و دمكراسي در اين كشور استفاده كند. وي تأييد كرد ايران داراي نگراني هاي چندي از جمله بازگشت آوارگان عراقي، تجديد امكان مسافرت زائران به عراق و برخي مسائل مرزي دارد.
نماينده ويژه انگليس كه دوره كاري سه ماهه وي در روزهاي آينده به پايان مي رسد و رسما جاي خود را به جرمي گرين استاك نماينده سابق انگليس در سازمان ملل متحد مي دهد، خاطرنشان كرد فرايند آشتي در عراق بسيار گسترده و دشوار است و تشكيل شوراي حاكميت عراق را گامي در اين راستا عنوان كرد كه براي نخستين بار در تاريخ عراق شامل نمايندگاني از اكثريت شيعه، كردهاي سني و ساير اقليتهاي قومي اين كشور است.
ساورز اعلام كرد به زودي فرايند تشكيل كنفرانس قانون اساسي عراق آغاز خواهد شد. وي پيش بيني كرد اين كنفرانس ظرف يك يا دو ماه آينده تشكيل شود. نماينده انگليس در امور عراق تصريح كرد نيروهاي ائتلاف هيچ منفعتي براي ماندن در عراق بيش از زمان لازم ندارند. وي در پاسخ به سئوالي گفت ايران دوستاني در عراق دارد، اما بايد در نظر داشت كه مشاركت در فرايند كمك به ايجاد ثبات در عراق حد و مرزي دارد كه بايد رعايت شود.
ساورز در پاسخ به سئوال همشهري در مورد دولت آينده عراق از ديد انگليس، گفت: دولت عراق بايد منتخب مردم و براساس قانون اساسي جديد باشد، همان گونه قطعنامه سازمان ملل خواهان تشكيل دولتي با حضور نمايندگان و گروههاي مختلف مذهبي و قومي در اين كشور شده است. وي ادامه داد اين كار با برگزاري انتخابات ميسر است كه خود نيازمند قانون اساسي جديدي است كه پاسدار منافع مردم باشد.
وي اذعان كرد مسائل بغرنجي وجود دارد كه بايد در قانون اساسي جديد مورد نظر قرار بگيرد، از جمله وضعيت مناطق كردنشين و امكان اعطاي خودمختاري به كردها در چارچوب فدرالي، نقش اسلام در قانون اساسي و ماهيت دولت مركزي (پارلماني، رياست جمهوري يا غيره).
ساورز علت تلفات فزاينده نيروهاي آمريكايي و نبود تلفات نيروهاي انگليسي را ناشي از استقرار آنها در نقاط خاصي از عراق دانست. به گفته وي انگليسي ها در جنوب عراق و در منطقه شيعه نشين مستقر هستند كه دشمني خاصي با نيروهاي ائتلاف ندارند، اما ۸۰ درصد حملات در شمال و غرب بغداد رخ مي دهد كه نيروهاي آمريكايي در آن مستقر هستند. ساورز خاطرنشان كرد بقاياي نيروهاي بعثي در اين منطقه فعال هستند اما مرگ عدي و قصي اميد آنان را براي بازگشت به قدرت كاهش داده است و از اين رو اين حملات در حال كاهش است.
وي در پاسخ به سئوالي در مورد عدم اقدام قاطع نيروهاي ائتلافي در جريان جنگ اول خليج فارس اذعان كرد نيروهاي ائتلاف بايد در آن زمان اقدام قاطع تري به خرج مي دادند و آنها در مورد سنجش توان بقاياي صدام پس از آن شكست دچار اشتباه محاسبه شدند. وي خاطرنشان كرد واقعه ۱۱ سپتامبر مهمترين عاملي بود كه باعث شد حمله به عراق صورت بگيرد، چرا كه احتمال افتادن سلاحهاي شيميايي و ميكروبي به دست گروههايي مانند القاعده زياد شده بود و عراق داراي برنامه هاي تسليحاتي بود. وي تأكيد كرد مدارك مربوط به عدم تلاش عراق براي دستيابي به سلاحهاي هسته اي درست نيست.
ساورز در مورد سرنوشت دو خبرنگار بازداشتي ايران در عراق گفت اين دو به هنگام فيلمبرداري از تحركات نيروهاي ائتلافي بازداشت شده اند و اظهار اميدواري كرد اين دو پس از طي مراحل قانوني بازپرسي آزاد شوند.
وي خاطرنشان كرد نيروهاي منافقين در اردوگاهي در بيرون بغداد خلع سلاح و محصور شده اند و سوابق همگي آنان تهيه شده است تا معلوم شود آيا در ميان آنان تروريستهاي بين المللي وجود دارد يا خير.
ساورز در پاسخ به سئوال همشهري در مورد فعاليت مجدد بخشي از دستگاه امنيتي عراق كه مربوط به ايران است، اظهار بي اطلاعي كرد و آن را بعيد دانست.
در مورد فروش نفت عراق، ساورز گفت ظرف چند ماه گذشته حدود
۱۰ شركت خارجي قراردادهايي را براي خريد به طور متوسط ۷۵۰ هزار بشكه در روز براساس قيمتهاي بين المللي امضا كرده اند. وي اظهار داشت به نفع ائتلاف است كه درآمد عراق از فروش نفت هر چه بيشتر شود تا صرف بازسازي اين كشور شود.
ساورز در پاسخ به سئوال ديگر همشهري در مورد نقش مراجع شيعه اظهار داشت: مراجع شيعه نقش سازنده اي را ايفا مي كنند و همكاري مردم را با نيروهاي اتئلاف خواستار شده اند.
وي تصريح كرد: برخي اعضاي شوراي حاكميت ارتباط تنگاتنگي با مراجع دارند. ساورز پس از اين مصاحبه راهي تركيه شد.
ساورز پيش از اين به عنوان نماينده دولت انگليس در يمن، سوريه و آفريقاي جنوبي خدمت كرده است. وي زماني نيز دستيار ويژه نخست وزير انگليس در وزارت خارجه بوده است.

در سومين عمليات جستجو
نيروهاي آمريكايي وارد روستاي صدام حسين شدند
007050.jpg
نيروهاي آمريكايي ديروز بيشتر از هميشه به صدام نزديك شدند. آمريكايي ها در روزهاي اخير و بعد از كشته شدن عدي و قصي، مدام در تعقيب ديكتاتور سابق عراق هستند. آنها در اين مدت دو بار به خانه هايي وارد شدند كه چند ساعت پيش از ورودشان صدام آنجا را ترك كرده بود.
اما ديروز ساعتي بعد از انتشار نوار صوتي صدام كه در آن به كشته شدن پسرانش اشاره كرده بود، نيروهاي آمريكايي رد صدام را در روستايي در نزديكي شهر تكريت گرفتند.
صدام در نواري كه پريشب از تلويزيون العربيه پخش شد، كشته شدن پسرانس را به مردم عراق تسليت گفت واين دو را شهيدان راه ميهن و مردم خواند. او با تأكيد بر ادامه مقاومت بر ضد نيروهاي آمريكايي گفت: اگر ۱۰۰ پسر داشتم آنها را در اين راه تقديم مي كردم.
اين پنجمين نواري است كه از صداي صدام منتشر مي شود.
اجساد پسران صدام
به دولت جديد عراق تحويل مي شود
سخنگوي پل برمر حاكم آمريكايي عراق اعلام كرد، اجساد عدي و قصي فرزندان صدام به مقامات دولت جديد عراق تحويل داده مي شود.
به گزارش شبكه خبري الجزيره سخنگوي برمر با تأكيد بر اينكه اجساد عدي و قصي صدام به بستگانش تحويل نمي شوند، گفت: اجساد فرزندان صدام فقط به دولت جديد عراق تحويل خواهد شد.
الجزيره همچنين درباره تلاش نيروهاي آمريكايي براي يافتن صدام گفت: نيروهاي آمريكايي اعلام كرده اند كه محاصره براي دستگيري صدام را تنگ كرده اند و به دستگيري حاكم سرنگون شده عراق نزديك شده اند.
الجزيره درعين حال گفت، تعدادي از افراد بيگناه نيز در حملات نيروهاي آمريكايي براي دستگيري مقامات عراقي قرباني مي شوند.
الجزيره همچنين اقدامات امنيتي خشن نيروهاي آمريكايي برضد مردم عادي عراق را زمينه مناسبي براي نيروهاي مقاومت عراقي دانست كه برضد نيروهاي اشغالگر آمريكايي مبارزه مي كنند.

دفاع شارون از ساخت ديوار امنيتي
007055.jpg
آريل  شارون  نخست  وزير رژيم  صهيونيستي  روز سه شنبه  در ديدار با جورج بوش در واشنگتن از احداث    ديوار امنيتي  توسط اين  رژيم  دفاع  كرد.
به گزارش ايرنا از نيويورك، وي  كه  در جريان  يك  كنفرانس  خبري  به  اتفاق  بوش  سخن  مي گفت  ادعا كرد كه  رژيم  صهيونيستي  براي  دفاع  از شهروندان  خود احداث  حصار امنيتي  را ادامه  خواهد داد.
نخست  وزير رژيم  صهيونيستي  گفت : اگر اين  آرامش  غالب  شود و ما از بين رفتن  سازمانهاي  فلسطيني  را ببينيم ، اسراييل  قادر خواهد بود كه  گام هاي  بيشتري  را بردارد.
شارون  افزود: اين  آرامش  نسبي  اول  و مقدم  بر هر چيز ديگري  ناشي  از فعاليت  آشتي  ناپذير ماموران  امنيتي  فلسطيني  و در نتيجه  تلاشهاي  شخصي  بوش و اقداماتي  است  كه  آمريكا بين  كشورهاي  عربي  و اروپايي  اتخاذ كرده  است .
بوش در اين كنفرانس گفت: ديوار امنيتي اكنون موضوع حساسي است. اما به شارون قول مي دهم به گفتگو درباره اينكه چطور اين ديوار پيام درستي ارسال كند كه هم امنيت مهم است و هم امكان زندگي عادي براي فلسطينيان، ادامه دهد.
در همين حال، نبيل  عمرو وزير اطلاعات  فلسطين  سخنان شارون  را بعد از
گفت  و گو با بوش  كه  به  ويژه  تداوم  ساخت  و ساز ديوار امنيتي  در كرانه  غربي  رود اردن  اعلام كرده  است ، تقبيح  كرد.
به  گزارش  خبرگزاري  فرانسه  از غزه  ، عمرو به  اين خبرگزاري  گفت: سخنان  شارون  كاملا منفي  است  زيرا وي  در اين  سخنان  قصد خود مبني  برتداوم  ساخت  ديوار (در كرانه  غربي  رود اردن ) را اعلام  كرد و متذكر شد كه به  سياست  امنيتي  خود ادامه  خواهد داد.
اين وزير فلسطيني افزود مواضع  شارون  مانع  بزرگي  براي  تحقق  نقشه  راه  و طرح  بين المللي براي  جنگ  اسراييل  و فلسطين  است.
نگاه فلسطيني ها به « نقشه راه»
به گزارش ايرنا از بيت المقدس آخرين نظر سنجي در سرزمينهاي اشغالي روز سه شنبه  توسط دانشگاه  النجاح  شهر نابلس  دركرانه  باختري  رود اردن  منتشر شد.
از مجموع  افرادي  كه  در اين  نظرسنجي  شركت  كرده اند، يك  هزار و ۳۶۰ نفر بالاي  ۱۸ سال  بوده  و حق  شركت  در انتخابات  را دارند.
۸/ ۵ درصد كساني  كه  از آنان  نظرخواهي  شده  از مفاد طرح  نقشه  راه  آگاهي كامل  دارند، ۵۴ درصد تنها نام  آن  طرح  را شنيده  و ۵/ ۱۴ درصد نيز به  هيچ وجه  از مفاد آن  آگاه  نيستند.
همچنين  ۸/ ۱ درصد معتقدند كه  اسرائيل  به  تعهداتش  در اجراي  طرح  نقشه  راه عمل  مي كند، ۵/ ۵۱ درصد براين  باورند كه  حكومت  خودگردان  فلسطين  مي تواند به  تعهداتش  عمل  كند، ۲/ ۳۱ درصد هم  گفتند كه  دولت  كنوني  آمريكا در اجراي  طرح نقشه  راه  جدي  است،  اما ۶/ ۵۸ درصد ابراز نوميدي  كردند.
در حالي  كه  ۸/ ۱۹ درصد اين  جامعه  آماري  معتقدند دولت  آمريكا اجراي  طرح نقشه  راه  را بر فلسطينيها تحميل  خواهد كرد، ۳/ ۱ درصد اظهار داشتند كه  آمريكا اسراييل  را به  تن  دادن  به  اجراي  اين  طرح  وادار خواهد نمود.
۶/ ۲۶ درصد پرسش شوندگان  معتقدند كه  طرح  نقشه  راه  به  تشكيل  كشور مستقل فلسطين  در كرانه  باختري  رود اردن  و نوار غزه  منجر خواهد شد و ۶/ ۶۲ درصد نيز ابراز نوميدي  كردند.

تصويب لايحه عفو كردها در پارلمان تركيه
پارلمان تركيه لايحه جنجالي عفو چريك هاي كرد را تصويب كرد.
دولت تركيه معتقد است اين لايحه جديد گام مهمي به سوي آ شتي ملي در كشوري باشد كه دهها هزار نفر از مردم آن طي ۱۵ سال درگيري كشته شده اند.
به گزارش شبكه خبري بي بي سي، طبق قانون جديد چريك  هاي حزب پ.ك.ك مورد عفو مشروط قرار مي گيرند. اما رهبران اين جنبش شامل اين عفو نمي شوند.
گروههاي كرد مي گويند اين يك عفو واقعي نيست، بلكه شيوه اي است براي جمع آوري جاسوس هاي بيشتر و گردآوري اطلاعات درباره فعاليت كردها.
از سوي ديگر احزاب مخالف دولت مي گويند، تصويب اين لايحه نشانه ديگري از تسليم حزب حاكم عدالت و توسعه در برابر آمريكاست.

پاسخ الجزيره و العربيه به آمريكا
شبكه هاي خبري الجزيره و العربيه در واكنش به اتهامات پل ولفوويتز معاون وزير دفاع آمريكا، با صدور بيانيه اي نيروهاي آمريكايي مستقر در عراق را اشغالگر خواندند.
صالح قالب سخنگوي العربيه گفت: آمريكا نبايد انتظار داشته باشد كه شبكه العربيه نيروهاي آمريكا را نيروهاي آزادي بخش در عراق به حساب آورد چراكه اين نيروها از ديد اين شبكه اشغالگر محسوب مي شوند.
عدنان شريف مديرعامل الجزيره نيز با انتقاد از اظهارات پل ولفوويتز گفت: شبكه هاي خبري غرب انتظار نداشتند كه رقيبان قوي در منطقه ظاهر شوند.
پل ولفوويتز معاون وزير دفاع آمريكا به تازگي شبكه هاي تلويزيوني الجزيره و العربيه را به تحريف خبرهاي عراق و تحريك مردم عراق به حمله به نيروهاي آمريكايي متهم كرده است.

نخستين رئيس شوراي حكومت انتقالي عراق برگزيده شد
شوراي حكومت انتقالي عراق ابراهيم الجعفري، عضو و سخنگوي حزب الدعوه عراق را به عنوان اولين رئيس دوره اي اين شورا برگزيد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از بغداد، برهام صالح ازحزب اتحاديه ميهني كردستان با اعلام اين خبر افزود: الجعفري از ميان ۹ تن از اعضاي اين شورا كه به نوبت رياست دوره اي يك ماهه اين شورا را عهده دار خواهند شد، براساس ترتيب حروف الفبا به عنوان اولين رئيس شوراي حكومتي عراق برگزيده شد.
علاوه بر الجعفري، احمد چلبي رئيس كنگره ملي، اياد علاوي رئيس جنبش وفاق ملي، جلال طالباني رهبر اتحاديه ميهني كردستان، مسعود بارزاني رهبر حزب دمكرات كردستان، عبدالعزيز حكيم نماينده مجلس اعلاي انقلاب اسلامي، عدنان پاچه چي وزير امور خارجه اسبق، محسن عبدالحميد رئيس حزب اسلامي و سيدمحمد بحرالعلوم روحاني شيعه عراقي، هشت نفر ديگر از جمع ۲۵ نفره شوراي حكومت انتقالي عراق هستند كه به نوبت رياست اين شورارا عهده دار خواهند شد. شبكه العربيه در اين باره گفت: شوراي حكومت انتقالي عراق پس از مذاكرات طولاني درباره رياست شورا به تفاهم رسيدند. به گزارش شبكه خبري مذكور، تصميمات اين شورا براساس اكثريت قاطع اعضا گرفته مي شود. همچنين شوراي مذكور در روزهاي آينده مسئله تشكيل كابينه و انتخاب وزراي كابينه عراق را پيگيري خواهد كرد.

خارجي
اجتماعي
اقتصادي
انديشه
سياسي
شهري
علمي فرهنگي
گلستان كتاب
محيط زيست
ورزش
ورزش جهان
صفحه آخر
همشهري اقتصادي
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   اقتصادي   |   انديشه   |   خارجي   |   سياسي   |   شهري   |   علمي فرهنگي   |   گلستان كتاب   |  
|  محيط زيست   |   ورزش   |   ورزش جهان   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |