امير حسين ناصري
|
|
تا كنون حس كرده ايد كه وقتي از لحاظ روحي و فكري در آرامش هستيد،چقدر بازدهي تان افزايش پيدا مي كند؟ اين نكته خيلي عجيبي نيست. شايد هيچكدام از ما ندانيم دليل آن چيست ولي همگي آن را تجربه كرده و مي شناسيم. اما وقتي قرار مي شود كسي براي درمان يا بازدهي بيشتر و در نتيجه بهره وري بيشتر از اين موضوع استفاده كند، ما نامش را جادوگري يا سحر مي دانيم. آن چيزي كه همه مان تجربه اش كرده ايم مي شود عاملي ماوراء طبيعي و ما چون با انگشتانمان لمس اش نمي كنيم يا با چشمانمان نمي بينيم ردش مي كنيم. اما آيا رد كردن آن دليل بر نبودنش است؟ ما چه بخواهيم و چه نخواهيم استفاده از روح و فكر در جهت حل مشكلات و درمان بيماري ها يا رفع مصدوميت ها امروزه در كشور هاي پيشرفته دنيا به عنوان علم،مطرح و هر روز گسترش پيدا مي كند.روش درمان مصدوميت هاي ورزشي از طريق هماهنگي سيستم هاي حسي بدن و عضلات فرد ورزشكار، توسط ناصر معيدي، براي اولين بار در جام جهاني ۱۹۹۸ فرانسه بر روي برخي بازيكنان اجرا شد. شيوه عملكرد او باعث شد تا يكي از روزنامه هاي فرانسوي در تقدير از اين روش او را«مردي با انگشتان يك فرشته» بنامد. او ابتدا سيستم هاي حسي را به هماهنگي لازم مي رساند و سپس از طريق طب سوزني، ماساژ، گفتا ر درماني يا حتي عطاري خودمان معضل را برطرف مي كند. به گفته او تلاش بر اين است كه مصدوميت ها در كوتاهترين زمان بهبود يابند. او جوان ترين تراپيست جام جهاني ۱۹۹۸ بود. كسي كه به عنوان متخصص در دانمارك در كلينيك هاي پزشكي و پزشكي- ورزشي مشغول به فعاليت است. بهتر نيست كمي در مورد دلايل مصدوميت ها و نحوه رفع آنها در اين روش بدانيم؟
در اين كار روي مسائل جسمي كه بيشتر با ماساژ و فشار درماني
سروكار دارد تمركز داريم به صورت هيپنوتيزم مسائل را به فرد القا مي كنم البته روي شناخت كاملي كه از سيستم هاي حسي فرد
پيدا مي كنم مي توانم خيلي خوب به افراد كمك كنم
اگر سيستم هاي حسي و عضلات با هم هماهنگ نباشند عضلات
از مغز فرمان نمي برند حتي امكان دارد فرد تكنيك اش را هم داشته باشد ولي به دليل همين ناهماهنگي نتواند اجرايش كند بعضي روزها ورزشكاران بسيار خوب ظاهر مي شوند و بعضي مواقع هم بسيار ضعيف اين دقيقاً به همان دليل دريچه هاي انرژي و هماهنگي سيستم هاي حسي است
جام جهاني ۱۹۹۸ كه شما به عنوان جوان ترين پزشك مسابقات انتخاب شديد، چند سالتان بود؟
ـ حساب كن.
۵ سال پيش بود؟
ـ خب، ۳۱ ساله بودم.
انتخاب جوان ترين، مراحلي داشت؟
ـ شرايط سني را در نظر گرفتند. همه بزرگتر از من بودند. البته من جوان ترين تراپيست انتخاب شدم نه جوان ترين پزشك.
شما پس از مدتي از تيم ملي فوتبال جدا شديد و به دانمارك رفتيد،سفر كاري بود؟
ـ پس از سفر به فرانسه و جام جهاني ۱۹۹۸، من با اجازه رئيس فدراسيون سه ماه ديگر در اين كشور ماندم. يكسري تكنولوژي هاي جديدي در خصوص ورزش و درمان هاي ورزشي آمده بود كه توانستم از نزديك با آنها آشنا شوم. پس از بازگشت به ايران با گروه هاي تيم ملي نوجوانان، جوانان، اميد و فوتسال همكاري كردم.در بازي دوستانه ايران ـ دانمارك، حس كردم فضاي فعاليت مناسبي در آن كشور وجود دارد. توسط يكي از دوستان پيشنهاد شد كه آيا دوست دارم آنجا كار كنم. قبول كردم و در يك كلينيك ورزشي در كپنهاگ مشغول به كار شدم كه زير نظر كميته ملي المپيك سوئد بود كه البته در دانمارك فعاليت مي كردند. دعوت به همكاري ما سه ماهه بود.
چه كار مي كرديد؟ دوره خاصي را گذرانديد؟
ـ دوره اي را گذراندم در ارتباط با درمان هاي ورزشي و آشنايي و نوع فعاليت با دستگاه هاي مربوط به آسيب ديدگي ورزشي. به طور مثال ناراحتي هاي رواني كه بر روي عضلات اثر مي گذارد. تأثير ناراحتي هاي رواني بر عضلات به وسيله تغيير حس ها، صحبت و يكسري كارها بر روي نقاط حساس بدن به سرعت قابل درمان بودند.
اين روش ها چه تفاوتي با روانپزشكي دارد؟
ـ در روانپزشكي ـ در ايران ـ يكسري صحبت هايي با بيمار مي شود. خود فرد تجديدنظرهايي در تفكرش مي كند. اما اين روش حالت عملي تغييرات است. ما مي آييم اين كار را به صورت عملي بر روي مريض انجام مي دهيم. به جاي اين كه خود فرد را آگاه به مشكل و حل آن كنيم خودمان با كار بر روي عضلات مشكلات را برطرف مي كنيم. در ورزش حرفه اي امروز، اگر ورزشكار دچار كوچكترين ناراحتي و عدم تمركز فكري باشد، در زمين دچار آسيب ديدگي مي شود. اين مشكل بزرگي هم براي ورزشكار است، هم براي مربي و هم براي باشگاهدار كه سرمايه اش همان بازيكن است. ما كمك مي كنيم كه فرد ورزشكار به تعادل برسد. در طب ورزشي و روانشناسي بسيار مهم است كه هماهنگي بين مغز و سيستم عضلاني را در فرد به وجود آوريم. پيش از رفتن به دانمارك، شخصاً كارهايي انجام داده بودم ولي در دانمارك گسترش و امكان فعاليت يافتم. وقتي تجربياتم را ارائه كردم ورزشكاران استقبال كردند.
چه تجربياتي؟
ـ از لحاظ درمان هاي حسي و روانشناسي تاحدي شناخت داشتم و آنها را هميشه در لابه لاي درمان هايم استفاده مي كردم.
چه بخشي از فعاليت شما با روانشناسي متفاوت است؟
ـ در اين كار روي مسائل جسمي كه بيشتر با ماساژ و فشار درماني سروكار دارد تمركز داريم. به صورت هيپنوتيزم مسائل را به فرد القا مي كنم. البته روي شناخت كاملي كه از سيستم هاي حسي فرد پيدا مي كنم، مي توانم خيلي خوب به افراد كمك كنم.
سيستم هاي حسي اي كه مي گوييد يعني چه؟
ـ بدن انسان براساس هفت دريچه انرژي كار مي كند. شوك ها باعث ناهماهنگي و عدم تعادل دريچه ها مي شوند. به وسيله وسايل مختلفي وقتي آنها بسته مي شوند بازشان مي كنيم البته با شناخت روحي كه از فرد آسيب ديده پيدا مي كنيم.
اين سيستم هاي حسي يا دريچه هاي انرژي، موضوع علمي است يا يك روش جديد كه هنوز مورد تاييد مجامع علمي قرار نگرفته؟
ـ نه. اين مسئله اي است كه همه واقفش شده اند و مورد تاييد علمي دارد.
اين مسئله را در حيطه ورزش بررسي كنيم. شما تلاش مي كنيد كه با تعادل سيستم هاي حسي و عضلات از آسيب ديدگي هاي احتمالي جلوگيري كنيد و با همين روش، مصدوم را درمان كنيد؟
ـ درست است. اگر اينها هماهنگ باشند امكان آسيب ديدگي صفر است.
اگر تنظيم نباشند؟
ـ در وهله اول آنچه ورزشكار مي خواهد نمي تواند انجام دهد.
يعني چه؟
ـ يعني عضلات از مغز فرمان نمي برند. حتي امكان دارد فرد تكنيك اش را هم داشته باشد ولي به دليل همين ناهماهنگي نتواند اجرايش كند. بعضي روزها ورزشكاران بسيار خوب ظاهر مي شوند و بعضي مواقع هم بسيار ضعيف. اين دقيقاً به همان دليل دريچه هاي انرژي و هماهنگي سيستم هاي حسي است.
چطور مي شود يك روز ورزشكار بسيار خوب است، يك روز بسيار ضعيف؟
ـ به طور مثال اگر ورزشكاري صبح كه از خواب بيدار مي شود، با جمله اي موثر از سوي كسي رابطه مستقيم روحي با او دارد مواجه شود. اين جمله يا حركت او را در سيستم هماهنگ خودش قرار مي دهد. اما چون درمان، درمان اساسي نبوده او براي يك روز يا حتي تا يك هفته به قول خودمان شارژ است و تنظيم شده. در اين حالت حالت هاي روحي بسيار مثبتي دارد.
شما در يك ورزشكار چطور اينها را مي شناسيد؟
ـ از دو طريق. يكي روش معاينات فيزيكي است. روش دوم مربوط مي شود به خطوط چهره، حالت هاي صحبت، حالت هاي نگاه كردن، راه رفتن و... يكسري سؤالاتي كه از شخص آسيب ديده مي پرسيم، به ما كمك مي كند كه متوجه شويم فرد چه حالت هايي دارد. به طور مثال فرد در خواب چه حالت هايي دارد. موقع خواب در جاي خود تحرك زيادي دارد، زياد فكر مي كند و... در اين صورت متوجه مي شويم فلان سيستم حسي اش دچار اختلال شده و در پي درمان برمي آييم. حالا برخي با طب سوزني، با گفتار درماني، ماساژ، فشاردرماني و ... درمان مي شوند.
شما از كدام روش استفاده مي كنيد؟
ـ از همه شان بنا به فراخور نوع مشكل و فرد. البته با يكسري برنامه هاي غذايي هم كمك مي كنم تا در شرايطي كه مي خواهم قرار بگيرند.
نمونه اي هم داشته ايد؟
ـ بله، يكي از دوستان در بازي دوستانه ايران ـ دانمارك بود.
چه كسي؟
ـ شايد صلاح نباشد اسم ببرم.
يك بازيكن در آن بازي فوق العاده بود.
ـ همان بازيكن را توانستم از طريق قوي كردن حس ششم اش كمك كنم. او مي توانست پيش بيني كند كه حريف چه حركتي مي خواهد انجام دهد و براساس آن پيش بيني قادر به مهار توپ ها شود.
خودش نسبت به اين كار واقف بود؟
ـ واقف بود ولي چون شناخت كامل نسبت به موضوع نداشت فكر نمي كنم مي توانست بپذيرد كه در اثـر ايـن كـار بـازدهـي اش چنـين جهشي داشته. وقتي هم به ايران بازگشت دچار افت شديدي شد. از نظر تكنيك بازي و حـس پيش بيني. كاري كه بر روي او انجام شد، او همه را در نتيجه اعتماد به نفس و جسارت خودش دانست. او و ديگران متوجه تغييرات و دليل آن نشدند و اگر هم شدند بيان نكردند. ما همه چيز را مربوط به توان شخصي خودمان مي دانيم. بيشتر فردگرا هستيم اما امروزه در دنيا مسئله تيم ورك (تيم كاري) مطرح است. سيستم، همه با هم بودن است.
اين روش، جهاني است؟ يعني تيم هاي ديگر جهان از اين روش استفاده مي كنند؟
ـ بله. تا جايي كه من در دانمارك ديدم، تيم هاي دوچرخه سواري ملي دانمارك، تيم ملي كاراته هلند و تيم ملي كاراته دانمارك از اين روش استفاده مي كنند.
در فوتبال چطور؟
ـ در ايتاليا، در اواخر سال ۱۹۹۷ و اوايل ۱۹۹۸ در كلينيك اينترميلان كه مشغول كار بر روي بازيكنان تيم ملي ايران بودم، عكس العمل بازيكنان اين تيم نسبت به كارم و صحبت هايي كه با بازيكنان انجام مي دادم جالب بود، خواستند كه براي آنها هم انجام دهم. وقتي كارم را شروع كردم، خيلي خوب استقبال كردند. براي بازيكنان آنها بسيار جالب بود كه من از روش هاي متفاوتي استفاده مي كنم.
من مطالعه اي بر روي منچستر و رئال مادريد كرده ام. آنها از كساني استفاده مي كنند كه در مورد سيستم هاي حسي و فراحسي شناخت كامل دارند. حتي تحقيق من نشان داد مربيان تيم ها از برخي بازيكنان كه در روزهاي خاصي سيستم حسي شان به طور طبيعي بسته است،استفاده نمي كنند. اگر هم استفاده مي كردند فرد قادر به اجراي برنامه هاي مربي نبود.
چطور يك روز سيستم حسي تعطيل مي شود؟
ـ همانطور كه براساس تقويم يك روز تعطيل داريم، هر بدن طبق ساختارهاي حسي اش يك روز تعطيل است. يك روز استراحت مي كند. در هر فردي اين روز متفاوت است.
اين روز ثابت است؟
ـ نه اغلب. الان دانش اين علم آنقدر پيشرفت داشته كه افراد متخصص در اين زمينه كه در كنار تيم ها هستند، طوري برنامه ريزي مي كنند كه كل تيم در يك زمان دچار افت نشود. سعي مي كنند از افراد در بهترين شرايط شان استفاده كنند. بازيكنان هم اين روش را پذيرفته و با آن مقابله نمي كنند.
مربيان هم پذيرفته اند؟
ـ وقتي مربي مي بيند كه افت بازيكني هيچ دليلي براي آن وجود ندارد، ناچار به پذيرش اين موضوع است. الان در تيم هاي بسيار پيشرفته كادر پزشكي به عنوان عضوي از كادر فني شناخته مي شوند. نظريه پزشك در آنجا بسيار مهم است. هم براي كادر فني و هم براي بازيكنان.
البته اين موضوع در ايران هنوز جايگاهي در ورزش ندارد. ما به اين مسائل هنوز به ديده جادوگري و سحر نگاه مي كنيم.
ـ متاسفانه هنوز در گذشته ها سير مي كنيم. علمي كه اغلب سرمنشااش ما بوده ايم را به خارجي ها انتقال مي دهيم. آنقدر صبر مي كنيم تا آنها آن را به اوج برسانند و بعد با قيمت بالا همان را مي خريم. الان اين مسئله علمي است كه در كشورهاي پيشرفته به سرعت جلو مي رود. نقاط تاريك را هر روز درمي يابند،آنها بسيار استفاده مي كنند.
اين علم وسعت زيادي دارد. قاعدتاً شناختش كار ساده اي نيست.
ـ بله. اين مسئله به روح آدمي مربوط است. پس بسيار گسترده است.
چه كشورهايي در اين زمينه پيشرو هستند؟
ـ ژاپن، آلمان و فرانسه. من وقتي به دانمارك رفتم قرار براين بود كه اگر شخص دومي در اروپا هم روش با من نبود به من اجاره كار مي دادند. تحقيقات هفت ماهه آنها اين موضوع را ثابت كرد و سپس به من اجازه كار دادند. توانستم روشم را در آنجا پياده كنم.
چه چيزي داشتيد كه نفر دومي براي آن نبود؟
ـ ابزارهاي مختلفي كه براي درمان بيماري ها داشتم. جمعيت كره زمين بيشتر و در مقابل وقت مردم كم شده. دنبال اين بودم كه در كوتاه ترين زمان بيمار درمان شود. البته از روش هاي مختلف.
اين روش بيشتر فيزيكي است يا روحي؟
ـ هم فيزيكي و جسمي است و هم روحي.
جسمي اش چطور است؟
ـ از تكنيك هاي ماساژ استفاده مي كنم. با كار بر روي نقاط حساسي كه در بدن وجود دارد. تحريك عضلات و در نتيجه تغذيه درست سلول ها مدنظرم است. تعامل سيستم ماساژ و برنامه هاي سيستم هاي حسي بسيار سودبخش بوده.
چند نوع ماساژ داريم؟
انواع مختلفي دارد. اما در دو نوع كلي مي توان آنها را تقسيم بندي كرد. يك بخش ماساژهاي درماني و ديگري ماساژهاي آرام بخش. البته الان ژاپني ها روي تحقيقات و گسترش ماساژ فعاليت زيادي كرده اند.
در دفع بيماري ها چقدر موثر است؟
ـ مثالي بزنم. يكي از بازيكنان مطرح پرسپوليس، زماني كه هنوز به دانمارك نرفته بودم، در جريان يك بازي به شدت آسيب ديد. پزشكان معتقد بودند با استراحت و فيزيوتراپي حدود دو تا سه ماه طول درمان وي خواهد بود. اما من با استفاده از اين روش و كار با ماساژ توانستم در كمتر از دو هفته وي را آماده مسابقات كنم.