فريبا صحرايي
در سال ۱۹۹۵ با پيشرفت علوم انفورماتيك و هوش مصنوعي و روباتيك، اين سؤال پيش روي محققان قرار گرفت كه چگونه مي توان تا سال ۲۰۵۰ به تيمي از روبات هاي فوتباليست دست يافت كه در مسابقه اي با قهرمانان فوتبال جهان، فاتحان اصلي باشند. «كتياتو» پروفسور ژاپني اولين كسي بود كه اين پرسش را طرح كرد و پايه گذار مسابقه هاي روبوكاپ ۱۹۹۷ شد كه با جذابيت هاي خاص خود توانست ۴۰ هزار بازديدكننده را به خود جلب كند. اين مسابقه ها هرساله از سوي فدراسيون روبوكاپ با هدف توسعه تحقيقات در روبات هاي فوتباليست، پژوهش و فناوري هاي نوين در زمينه هاي هوش مصنوعي و روبات هاي هوشمند متحرك در سطح جهاني در هفت ليگ: روبات هاي متوسط فوتباليست، شبيه سازي روبات هاي فوتباليست، روبات هاي كوچك فوتباليست، روبات هاي امدادگر، شبيه سازي امداد، روبات هاي آدم واره و سگ هاي سوني برپا مي شود. در كنار بخش مسابقه، سمپوزيوم يا بخش علمي اهميت ويژه اي داشته و محل تبادل آراء و اضراب بي شماري در اين حوزه است.
روبوكاپ چيست؟
روبوكاپ، تلاشي است در زمينه پروراندن تحقيقات هوش مصنوعي و هوش ربات ها كه از طريق تعريف يك مسأله استاندارد و حل آن توسط محققان متعدد در كشورهاي مختلف دنبال مي شود.
اين كه چرا بازي فوتبال براي چنين مسأله اي انتخاب شده است، در پاسخ گفته مي شود: بازي فوتبال صرفاً به عنوان يك محيط ديناميك و پويا براي آزمايش نتايج حاصل از اين تحقيقات انتخاب شده و هدف از اين كار، به هيچ وجه صرفاً انجام بازي فوتبال بين روبات ها نيست، بلكه استفاده از ويژگي هاي خاص بازي براي پياده سازي روش ها و آزمايش ها در يك كار تيمي و گروهي بين چند روبات هوشمند و متحرك هدف اصلي است.در حقيقت روبات هاي فوتباليست، آدمك هاي هوشمند كامپيوتري هستند كه مي توانند از طريق برنامه هوشمندي كه به آنها داده مي شود، به طور خودكار در زمين فوتبال بازي كنند.
ليگ ملي روبوكاپ در ايران
استقبال گسترده دانشگاهيان از مسابقه هاي روبوكاپ و اعزام تيم هاي متعدد به خارج، علاوه بر آثار ارزشمند علمي بر رشد اين علوم و فنون در دانشگاه ها، زمينه هاي توانمندسازي هرچه بيشتر اين نهاد را براي حل مشكلات بخش صنعت و توسعه كشور بيش از پيش فراهم مي سازد، اگر...
دكتر جعفر حبيبي استاديار دانشكده كامپيوتر دانشگاه صنعتي شريف و سرپرست تيم هاي شبيه سازي اين دانشگاه با اشاره به حضور ۴ تا ۵ هزار محقق، استاد و دانشجو از تمامي دانشگاه هاي جهان و شركت هاي بخش خصوصي، در مسابقه ها و سمپوزيوم هاي جهاني روبوكاپ معتقد است: بويژه براي دانشگاه شريف، حضور ۳ ساله در مسابقه هاي گذشته كه در هر دوره با كسب مقام هاي خوب همراه بوده است، بي شك منجر به رشد علمي در اين حوزه شده است.
وي مي گويد: ما ۵ مقاله در اين زمينه ارايه كرديم و نكته مهم تر اين كه يك پروژه عملياتي را اجرا مي كنيم و حضور قدرتمند ما در دوره اخير كه با كسب مقام اولي ليگ شبيه سازي امداد همراه بود، موجب شد تا به عنوان عضو كميته علمي و برگزار كننده اين مسابقه ها براي سال آينده (در كشور پرتغال) انتخاب شويم.
وي استفاده عملي از دستاوردهاي اين مسابقه ها و اجراي پروژه ها با بخش صنعت را قدري مشكل دانسته و مي گويد: همه چيز به مشكلات سازماني و بوروكراتيك برمي گردد.
وي مي افزايد: در حالي كه دولت ژاپن براي حمايت از پروژه روبات هاي امدادگر ، در يك برنامه ۵ ساله، سالانه سه ميليارد ين معادل ۳۰۰ ميليون دلار تخصيص داده تا از اين حركت علمي حمايت كند، ما پس از دو سال پيگيري و ارايه پروژه «تهيه نرم افزار شبيه سازي براي آموزش امدادگران در حوادث مترقبه» به عنوان يكي از فعاليت هاي اين حوزه به شهرداري و سازمان هلال احمر، به سختي موفق به گرفتن مصوبه ۴۰۰ ميليون توماني شده ايم كه هنوز هم اجرايي نشده است و شايد همين موانع و سختي هاي كار علمي موجب مي شود كه بسياري از اعضاي تيم هاي روبوكاپ بعد از بازگشت به كشور، بار سفر مي بندند و راهي كشورهاي خارجي مي شوند. در حالي كه بسياري از اينها آمادگي دارند كه بمانند و كار كنند.
دكتر حبيبي حضور حدود ۱۶۰ نفر از ايرانيان را در آخرين دوره از اين مسابقه ها، نشانه آمادگي و كشش خوب علمي دانشگاه هاي كشور دانسته و مي گويد: قصد داريم به منظور ساماندهي اين حضور، ليگ ملي اين مسابقه ها را در داخل برگزار كنيم و با بازاريابي توان شركت هاي خصوصي و دانشگاه ها، نفرات اول و دوم را به خارج اعزام كنيم. در همين راستا امسال مسابقات شبيه سازي را در حدود ۲۰ منطقه آموزش و پرورش و ۴۰ پايگاه تشكيل شده در حوزه نرم افزاري كار برپا مي كنيم.
روبوكاپ را دست كم نگيريم
سرنوشت روبوكاپي ها هم علي الظاهر به سرنوشت المپيادي ها گره مي خورد. اگرچه اين رخداد قدمت چنداني ندارد و في نفسه جوان است و نوپا، اما واقع قضيه آن است كه قهرمانان روبوكاپ هم آهسته آهسته آهنگ سفر مي كنند و مدهوش مي شوند.
باز هم جاذبه هاي آنچناني، به ويژه براي كار علمي و رشد و پژوهش و... و اين بار هم اگر زود به خود نياييم، همچنان بازنده مي مانيم و ديگر هيچ مگر آن كه از هم اكنون در فكر جذب دوباره اش باشيم و روبوكاپ را دست كم نگيريم.
در اين زمينه مزدا احمدي فارغ التحصيل رشته كامپيوتر و عضو تيم روبوكاپ صنعتي شريف معتقد است: روبوكاپ به عنوان يك رخداد علمي موجب رشد علمي و تجربي كشورهاي شركت كننده شده است و تأثير چشمگيري در سطح علمي دانشگاه ها دارد. بچه ها در يك مدت مشخصي، بايد كارهايي را انجام دهند و همين روحيه كار تيمي، انگيزه تلاش مضاعف را حتي به صورت شبانه روزي به اعضاي تيم مي دهد.
وي مي گويد: خوشبختانه از جهت علمي رشد خوبي داشتيم و مقام خوبي كسب كرديم و اين حاكي از توان علمي بالا در بچه هاست. چرا كه كسب مقام اول بين كشورهاي پيشرو اين علم كار ساده اي نيست. اما از اين توانمندي ها هنوز به طور شايسته در بخش هاي صنعتي استفاده نمي شود و به طور مثال تاكنون پروژه مشتركي در اين حوزه با صنعت نداشته ايم.
اين عضو قديمي تيم روبوكاپ دانشگاه شريف، كه به زودي جهت ادامه تحصيلات آكادميك خود به آمريكا سفر مي كند، ادامه مي دهد: تقريباً همه بچه هاي ما مي روند. چون امكان تحصيل و كار علمي آنجا بيشتر است. در واقع كمتر درگير مشكلات عادي و روزمره زندگي هستي و ذهن آدم راحت تر است.
علم و عمل را با هم به روبوكاپ ببريم
حضور در دوره هاي اخير «روبوكاپ» به ويژه در يكي دو سال گذشته بي گمان پنجره هاي تازه اي را بر روي دنياي علم و فناوري براي دانشگاه ها و دانشگاهيان ايراني مي گشايد كه ضرورتاً مي بايست با رويكردي نه يك سو نگرانه، بلكه همه جانبه و فراگير همراه شود.
اختصاص وقت، بودجه و انرژي هنگفت سالانه براي شركت در اين مسابقات بالقوه دستاوردهاي زيادي را براي جامعه ما به ارمغان مي آورد كه تبديل آنها به فعل و عمل مستلزم همين نگاه است.
اعزام حدود ۱۶۰ نفر از دانشجويان، اساتيد و محققان ايراني به آخرين مسابقه هاي روبوكاپ بي شك اگر با هدف صرف شركت در بخش مسابقه باشد ، در عمل به معناي واگذاشتن بخش علمي و مباحث تئوريك «روبوكاپ» بوده و تحقق اهداف اوليه حضور در اين رخداد را با مشكل مواجه مي سازد.
مهران معتمد يكي ديگر از اعضاي تيم روبوكاپ دانشگاه صنعتي شريف است كه معتقد است ويژگي مهم «روبوكاپ» تلفيق دو وجه علمي و عملي و برگزاري مسابقه ها در كنار سمپوزيوم آن است.
وي مي گويد: در حالي كه روبوكاپ از اين جهت جايگاه نويني دارد، متأسفانه كشور ما بيشتر به زمينه مسابقات بها مي دهد تا بخش علمي و كنفرانسي آن. در حالي كه بايد استادان و دانشگاه هاي ما به اين رخداد مثل بقيه كشورهاي دنيا به عنوان يك مقوله علمي مهم نگاه كنند و با ارايه مقالات كيفي و پروژه هاي تحقيقاتي در هر دو بخش حضور يابند.
وي مي افزايد: اصولاً مسابقات روبوكاپ يكي از تنها رخدادهايي است كه مسأله روباتيك به طور جدي مورد خطاب قرار مي گيرد و جاي كار را فراهم مي كند و حضور خوب تيم هاي ايراني نشان دهنده پتانسيل بالاي دانشگاه هاي ما است كه مي بايست توسط بخش صنعت به بار آيد و براي حل مشكلات موجود مورد استفاده قرار گيرد در حالي كه در شرايط كنوني متأسفانه شاهد چنين رابطه اي نيستيم، چرا كه بستر لازم براي اين ارتباط هنوز ايجاد نشده است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه با چه هدفي در حال عزيمت به كشور كانادا است، چنين اظهار مي دارد: اين كه چرا از ايران مي روم، به خاطر محيط علمي و هرآن چيزي است كه موجب مي شود ما گوشت و برنج را از ساير ممالك دنيا وارد كنيم. ما در حقيقت براي كسب علم و دانش و فناوري مي رويم و اين وظيفه دولت است كه بايد زمينه بازگشت همه نخبگان را در خارج از مرزهاي كشور فراهم آورد.
۸۹ عضو هيأت علمي از ميان نخبگان
مهندس علي اصغر بياتي، معاون طرح و برنامه دانشگاه صنعتي شريف از برگزاري مسابقه هاي علمي معتبر در ابعاد ملي و بين المللي به عنوان عاملي جهت رشد علمي و نيز شناسايي استعدادها و نخبگان جوان كشور ياد كرده، مي گويد: دانشگاه ضمن فراهم آوردن منابع مالي لازم اعم از هزينه هاي اوليه ساخت روبات، اعزام تيم، بليت و جوايز و... حمايت هاي معنوي را تماماً براي شركت هرچه بهتر در اين مسابقه ها انجام مي دهد.
وي ضمن برشمردن دستاوردهاي دانشگاه از حضور در اين مسابقات مي گويد: تيم روبوكاپ دانشگاه در اولين دوره حضور خود، در سال ۱۹۹۸ در استكهلم در ليگ روبات فوتبال متوسط شركت كرد و مقام قهرماني را به دست آورد و در سال جاري هم در ايتاليا مقام اول مسابقات روبات امدادگر و شبيه سازي روبات امدادگر را از آن خود ساخت.
وي در پاسخ به سؤالي در خصوص حضور دانشگاه هاي كشورمان در بخش علمي اين مسابقات مي گويد: قطعاً مي بايست در كنار شركت در بخش مسابقه بخش علمي را هم از ياد نبريم. دانشگاه ما به طور مثال سال گذشته با ارايه مقالات علمي در اين مسابقات حضور يافت، ولي امسال به دليل كمبود وقت و تعجيل در كارها مقاله اي نداشت، كه اميدواريم در سال آينده جبران شود. چرا كه از نظر علمي، كارهاي خوبي انجام شده و اساساً دانشگاه از نظر سرانه مقالات علمي اساتيد در مجلات معتبر، سرآمد است.
وي در خصوص توانمندي هاي اين دانشگاه در جذب نخبگان مي گويد: طي سه سال گذشته، حدود ۸۹ نفر از نخبگان جوان را به عنوان هيأت علمي جذب كرديم كه اين موفقيت بزرگي است.