دور اول فروش اوراق مشاركت به پايان رسيد
جمع آوري ۵۰۰ ميليارد تومان سرمايه سرگردان
قريب به صددرصد اوراق مشاركت بانك مركزي در هفت روز كاري فروش اين اوراق توسط مشتريان حقيقي و حقوقي خريداري شد.
به گزارش خبرنگار ما، در پايان هفتمين روز انتشار اوراق مشاركت بانك مركزي آمار تأييد نشده بانك هاي عامل فروش اين اوراق حاكي از آن بود كه نزديك به صددرصد اوراق مشاركت بانك مركزي به فروش رفته است.
استقبال از اوراق مشاركت درسال جاري نسبت به گذشته بسيار بيشتر بود به طوري كه حتي مقامات بانك مركزي از اين ميزان استقبال تا حدي شگفت زده شدند.
بانك مركزي در اولين دوره انتشار اوراق مشاركت در سال جاري ۵۰۰ ميليارد تومان اوراق مشاركت منتشر كرد كه از طريق ۸ بانك دولتي و ۴ بانك خصوصي به فروش رسيد.
براين اساس ميزان استقبال از اوراق مشاركت منتشره در فضاي كنوني به حدي بود كه در پايان چهارمين روز انتشار، ۸۶ درصد اين اوراق به فروش رسيد. بر اين اساس سود متعلق به اين اوراق ۱۷ درصد تعيين شد كه به صورت روزشمار به خريداران پرداخت مي شود.
كارشناسان معتقدند مهمترين عامل فروش اوراق مشاركت در اين مدت كوتاه تحولات پيش آمده در بازار سهام تهران بوده است.
به اين ترتيب طي ۷ روز ۵۰۰ ميليارد تومان سرمايه سرگردان جامعه از طريق فروش اوراق مشاركت بانك مركزي جمع آوري شد.
در اواخر تير ماه سال جاري، دبيركل بورس اوراق بهادار تهران با اتخاذ تدابيري سعي در كنترل روند افزايش قيمت ها داشت به طوري كه سه روز سقف و كف افزايش قيمت ها را آزاد گذاشت و پس از پايان اين ضرب الاجل به مدت ۱۵ روز هرگونه افزايش قيمت در بورس اوراق بهادار را ممنوع اعلام كرد. بر اين اساس در حال حاضر بر مبناي حداقل قيمت ها معاملات بورس اوراق بهادار انجام مي گيرد.
طبق پيش بيني هاي صورت گرفته مقامات بورس اوراق بهادار درصدد هستند به نوعي از متورم شدن حباب بورس جلوگيري كنند.
همين تصميمات سبب شد سرمايه هايي كه سرازير بورس اوراق بهادار شده بودند جايي ديگر براي فعاليت را جست وجو كنند كه به نظر مي رسد هفته گذشته بهترين محل فعاليت خريد اوراق مشاركت بانك مركزي بوده است.
اقتصاد ايران مدت هاست دچار معضل عمده سرمايه هاي سرگردان است. اين سرمايه ها هر از چندي راهي يكي از بخش هاي اقتصاد شده و شوك در آن ايجاد مي كنند.
طي دوره هاي گوناگون سرمايه ها بازار طلا و سكه، ارز، خودرو، لوازم خانگي، مسكن و... را هدف قرار داده و هر بار شوكي عجيب در اين بازارها ايجاد كرده اند.
افزايش توليد خودرو در كشور و متوازن شدن عرضه و تقاضا تا حدي سبب شد قيمت ها در بازار خودرو تثبيت شود.
همچنين از ابتداي سال گذشته نيز ملك مدني، شهردار پيشين تهران با ابلاغ دستورالعملي هرگونه فروش تراكم براي احداث واحدهاي مسكوني را ممنوع كرد كه همين امر سبب شد قيمت واحدهاي مسكوني در تهران و حتي شهرهاي اطراف آن به شدت ترقي كند.
حتي ابلاغ مصوبه جديد فروش تراكم نيز نتوانست از بار مشكلات ايجاد شده در اين بخش بكاهد و قيمت مسكن همچنان روند صعودي خود را طي كرد.
به نظر مي رسد با اتفاقات رخ داده در اين عرصه اوراق مشاركت بهترين نقطه براي سرمايه هاي سرگردان بوده است.
يك كارشناس بانكي در اين خصوص به خبرنگار ما گفت: در حالي كه بخش توليد و صنعت با معضل كمبود نقدينگي و نبود سرمايه گذاري مواجه است، در يك هفته ۵۰۰ ميليارد تومان از سرمايه هاي كشور صرف خريد اوراق مشاركت مي شود.
محمد كاشاني زاده افزود: بي شك چنين اتفاقي تنها به دليل بي اطميناني مردم به سوددهي سرمايه ها در بخش توليد و صنعت است كه بايد با كار فرهنگي مداوم، تثبيت و تصويب قوانين كارآ اين مشكل را برطرف كرد.
اين كارشناس اقتصادي گفت: در حال حاضر ايران با انبوهي از سرمايه هاي سرگردان مواجه است كه مي تواند هر بخشي از اقتصاد را با مشكل مواجه كند.
او افزود: هر چند اوراق مشاركت يكي از ابزارهاي مهم جمع آوري نقدينگي مازاد در اقتصاد است، اما با اين حال بايد در نظر داشت كه در زمان بازپرداخت اوراق در موعد سررسيد ناگهان سيل سرمايه ها مجدداً سرازير بازار مي شود.
براساس اين گزارش ميزان نقدينگي در كشور
هر ساله افزايش قابل توجهي را تجربه مي كند به طوري كه طي سال گذشته نقدينگي افزايش ۱/۳۰ درصدي را تجربه كرد و به ۴۱۷ هزار و ۵۲۴ ميليارد ريال رسيد.
با اين حال حجم اسكناس و مسكوك در دست اشخاص ۳۴ هزار و ۷۸۰ ميليارد و ۱۰۰ ميليون ريال گزارش شده است كه نسبت به دوره مشابه سال قبل رشدي ۲/۱۹ درصدي را نشان مي دهد.
در اين دوره سپرده هاي ديداري به ۱۴۷ هزار و ۸۷۲ ميليارد و ۶۰۰ ميليون ريال رسيد كه نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدي ۳۰ درصدي را داراست. سپرده هاي غيرديداري نيز با ۹/۳۱ درصد افزايش به ۲۳۴ هزار و ۸۷۱ ميليارد و ۳۰۰ ميليون ريال رسيد.
كل سپرده هاي بخش غيردولتي نيز رشدي ۲/۳۱ درصدي را تجربه كرده و به ۳۸۲ هزار و ۷۴۳ ميليارد و ۹۰۰ ميليون ريال رسيده است.
|