بيوگرافي
نام: عليرضا
نام خانوادگي: رحيمي
متولد: ۱۳۳۰
محل تولد: اصفهان
محله: سيچان
متأهل، صاحب دو فرزند دختر به نام هاي ريحانه و رويا
سابقه ورزشي: ۱۵ سال عضو تيم فوتبال سپاهان در جام تخت جمشيد و ليگ قدس و عضو تيم دانشجويان ايران در مسابقات جهاني
سابقه كار اجرايي: ۱۴ سال مدير كل تربيت بدني اصفهان و ۹ سال رئيس فدراسيون هندبال، ۴ سال عضو هيأت رئيسه و ۳ سال نايب رئيس كنفدراسيون هندبال آسيا. ۸ سال مشاور ورزشي شهرداري تهران و ۲ سال رئيس كميسيون ورزش هاي همگاني كميته ملي المپيك.
علي شاكري: در دوره اي كه ورزش ايران مديريت ورزشي و صنعتي را توأماً در حال تجربه كردن است به سراغ عليرضا رحيمي رفتيم. مديري از جنس ورزش كه از زمين چمن سبز فوتبال پابه عرصه كار اجرايي گذاشت و نزديك به يك ربع قرن دست اندركار مسئوليت هاي مختلف ورزشي است. رحيمي تحصيل كرده مدرسه عالي ورزش و تمامي دوران نوجواني و جواني خود را هم با فوتبال سپري كرده است. بازيكن تند و تيز سپاهان در دهه پنجاه و اوايل دهه شصت پس از ۱۴سال فعاليت در اداره كل تربيت بدني اصفهان كارنامه درخشاني از خود در زمينه ايجاد تأسيسات ورزشي بر جا گذاشت كه هنوز هم با وجود گذشت سالها اصفهان از اين حيث سرآمد ساير استانهاي كشور محسوب مي شود. دست سرنوشت او را پس از اصفهان در مصدر فدراسيون هندبال نشاند. ورزشي نوپا و تازه استقلال پيدا كرده كه با يك مدير فوتبالي با همه فراز و نشيب هايش دنبال كسب هويت است. ماحصل صحبت هاي ما با رحيمي را كه هم اكنون جدا از اداره فدراسيون هندبال، نايب رييس كنفدراسيون آسيا و عضو شوراي برون مرزي سازمان تربيت بدني است مي خوانيد.
* از دوران خدمتتان در اصفهان بگوييد؟
- طي مسئوليتم در اصفهان كمتر روي صندلي و ميز مديريت بند بودم، با جمع بندي تجربيات مديران گذشته درصدد برآمدم نخست ابزار اوليه يعني امكانات را براي ورزش كردن فراهم سازم كه به اعتقاد ديگران در اين راه با كمك همكارانم توانستم قدم ناچيزي بردارم.
* موقعيت اصفهان از نظر تأسيسات ورزشي قبل و بعد از شما؟
- در هنگام پذيرش مسئوليت من، اصفهان بود و يك ورزشگاه و سالن تختي كه حتي براي بسكتبال هم استاندارد نبود، اما با گذشت چند سال اصفهان در اكثر رشته هاي ورزشي صاحب سالن هاي اختصاصي شد كه هنوزم فكر مي كنم اين شهر از اين نظر يك سر و گردن بالاتر از ساير استانهاست.
* فكر مي كنم اولين المپياد ورزشي كشور در اواسط دهه شصت در دوران مديريت شما در اصفهان برگزار شد؟
- بله، همين طور است، اين المپياد تحت عنوان جام قهرمانان در ۱۶ رشته ورزشي با حضور سه هزار ورزشكار در اصفهان انجام شد. در اين رقابت ها فقط تيم هاي اول تا چهارم هر رشته اجازه شركت داشتند.
* چگونگي پذيرش مسئوليت هندبال، آن هم از سوي شما كمي عجيب به نظر مي رسيد؟
- در همان اواخر كارم در اصفهان صحبت تغيير در چند فدراسيون پيش آمده بود كه با توجه به موقعيت خوب اصفهان در هندبال و اينكه هفتاد درصد تركيب تيم ملي را بازيكنان اصفهاني تشكيل مي دادند مسئوليت اين فدراسيون به من پيشنهاد شد.
*دلايل پذيرش اين مسئوليت؟
- دوست داشتم در يك فدراسيون نو پا از صفر شروع كنم. شناخت نسبي ام نسبت به نيروهاي اين رشته و دست اندركارانش هم در تصميم گيري ام چندان بي تأثير نبود.
* فكر مي كنيد تا چه حد در رسيدن به اين هدف موفق بوديد؟
- موقعي كه مسئوليت هندبال را پذيرفتم، اين رشته در دوران خوبي به سر نمي برد و فاصله اش با حريفان آسيايي نزديك به سي گل بود. الان با گذشت چند سال اين فاصله به حداقل رسيد. حالا نه تنها ترس و واهمه اي از رويارويي با حريفان شرق آسيايي و تيم هاي عربي نداريم، بلكه در چند نوبت نيز توانستيم در مسابقات رسمي آنها را شكست دهيم. سال پيش هم كويت را برديم و هم ژاپن را. در بازيهاي آسيايي ۹۸ بانكوك نيز با وجود مغلوب كردن چين در عين بدشانسي از رفتن بر روي سكو بازمانديم.
نرفتن به بوسان، ده سال به هندبال صدمه زد
* پس چرا تيم چهارم بازيهاي آسيايي ۹۸ بانكوك در بازيهاي آسيايي ۲۰۰۲ بوسان شركت نكرد؟
- ببينيد، هدف اول كميته ملي المپيك و سازمان تربيت بدني از شركتي دادن تيم ها در وهله نخست كسب مدال بود. وقتي از ما سؤال شد كه مي توانيد مدال بگيريد، جواب ما اين بود در ورزش هاي گروهي نمي توان چنين قولي داد. به خصوص در ورزش هندبال كه خشونت در آن بيداد مي كند و داوران هم در آن نسبت به ساير رشته ها نقشي تعيين كننده تر دارند.
* فكر نمي كنيد از اين نرفتن ،هندبال صدمه خورد؟
- چرا هندبال صدمه سنگيني خورد، حداقل اينكه اين نرفتن ده سال ما را از حريفان عقب انداخت، ضمن آنكه انگيزه از ورشكاران اين رشته گرفته شد و اسپانسرها هم از هندبال عقب نشيني كردند.
هنگامي كه در بانكوك چهارم شديم، اقبال عمومي در راه اندازي تيم هاي هندبال افزايش پيدا كرد، اسپانسرها در برگزاري تورنمنت هاي رسمي بخشي از هزينه بازيها را متحمل شدند، اما به هر حال ما تابع قانون وضع شده از سوي سازمان ورزش هستيم و به نظر مسئولان آن احترام مي گذاريم.
* شما براي تغيير رأي مسئولان ورزشي چه كاري صورت داديد؟
- ما دوست داريم، در جوي آرام تلاش كنيم و با استدلال و منطق اين ديدگاه را تغيير دهيم، البته ما هم مي پذيريم در رشته هايي كه زنگ تفريح حريفان واقع مي شويم نبايد شركت جوييم ولي فلسفه حضور در مسابقات ورزشي صرفاً كسب مدال نيست. خوشبختانه هندبال در چند سال گذشته مقام هاي خوبي داشته است و توانسته است نظر فدراسيون جهاني را تغيير دهد تا جايي كه سال گذشته به دليل حجم فعاليت هاي صورت پذيرفته در امر توسعه مفتخر به كسب جام شد.
* تكليف سالن اختصاصي نيمه كاره هندبال در تهران چه شد؟
- با مساعدت هاي مهندس مهر عليزاده سالن پيشرفت ۸۰ درصدي داشته است و من مطمئن هستم كه با پيگيري هاي صورت گرفته اين سالن به زودي مورد بهره برداري قرار مي گيرد. اگر اين سالن تكميل شود بخش بزرگي از مشكلات هندبال حل خواهد شد. در سال جاري سه مرحله از اردوهاي آمادگي تيم ملي بزرگسالان براي دوحه ۲۰۰۶و تيم جوانان به دليل در اختيار نبودن سالن لغو شد.
* وضعيت سالن در شهرستانها چگونه است؟
- در شهرستانها به جز اصفهان هيچ شهري داراي سالن اختصاصي هندبال نيست و هندبال در مقايسه با ساير ورزش هاي گروهي از وضعيت چندان خوبي برخوردار نيست. به هر شهر كه سفر مي كنم عمده مشكل و حرف مسئولان هيأت ها و تيم ها نداشتن سالن است.
* هر ساله در هنگامه شروع ليگ برتر شاهد انحلال تيم هاي با سابقه هستيم، امسال وضعيت چطور بود؟
- متأسفانه هنوز جايگاه باشگاه و تيمداري در ورزش ايران تعريف درست نشده است. اكثر باشگاهها دولتي هستند و بر اساس ميلشان در هر رشته اي كه دوست داشته باشند فعاليت مي كنند. همه ساله كار ما اين شده است كه به جاي انديشيدن در مورد كيفيت بخشيدن به بازيها بايد هفته ها، روزها و ساعت هاي متوالي را صرف قانع كردن مديران كارخانجات كنيم تا مبادا تيم سال پيش خود را منحل كنند. امسال هم دو ماه مانده به ليگ برتر چنين وضعيتي بر فدراسيون حاكم بود و با همه تلاش صورت گرفته نتوانستيم مانع از انحلال نماينده مشهد شويم. تازه از همه بدتر اينكه با شروع بازيها هم اين نگراني وجود دارد كه در نيمه راه مسابقات بعضي از تيم ها نتوانند به حركت خود ادامه دهند. اين مشكل تا زماني كه باشگاهها هويت واقعي خود را با حمايت مجلس شوراي اسلامي و دولت به دست نياورند ورزش كشور را آزار مي دهد.
* سازمان تربيت بدني در اين زمينه چه كمكي مي تواند انجام دهد؟
- سازمان تربيت بدني اگر بتواند در همين مقطع تسهيلاتي چون استفاده رايگان براي تمرين و مسابقه در اختيار تيم هاي شركت كننده در ليگ برتر قرار دهد، كار بزرگي صورت داده است.در بعضي از شهرستانها حتي با دريافت پول از تيم هاي ورزشي به آنان اجازه تمرين و مسابقه در سالن هاي ورزشي داده نمي شود كه اين مطلب باعث دلسردي بخش خصوصي در تيمداري مي شود.