عسل خور هاوايي و ژن حفاظتي در مقابل بيماري
پرنده زيبايي كه در عكس مي بينيد عسل خور هاوايي است كه زماني ۵۵ گونه مختلف از آن وجود داشت اما اكنون به ۲۳ گونه كاهش يافته است. از جمله عللي كه باعث از بين رفتن اين گونه هاي ارزشمند شد بيماري هايي از قبيل مالارياي هوايي (نوعي بيماري كمياب ويژه پرندگان) بود.
اما يك گروه از عسل خورها كه Amakihi ناميده مي شوند مقاومت قابل توجهي در مقابل بيماري از خود نشان داده اند.
دانشمندان روي اين گونه مطالعه مي كنند تا دريابند آيا نوعي ژن حفاظتي در درون ساختمان بدني او وجود دارد كه مي تواند او را از ابتلا به بيماري مصون دارد ، كه در اين صورت اميد فراواني براي نجات ديگر گونه هاي عسل خور پديد خواهد آمد.
رؤيايي كه به حقيقت پيوست اقوام مايا از توريسم بهره مي گيرند
اكوتوريسم روز به روز ابعاد تازه اي مي يابد و كشورهاي مختلف جهان، هر يك به سليقه خود و با توجه به امكانات و داشته هاي طبيعي كشورشان، مي كوشند از اين بازار گسترده سهمي برگيرند. در سال ۱۹۸۹ پيشنهادي مبني بر ايجاد يك مسير اكوتوريستي دوستانه كه سايت هاي باستاني «مايا» در مكزيكو، بليز، هندوراس، گواتمالا و السالوادور را به هم وصل كند ارايه شد كه به سرعت مورد توجه كارگزاران توريسم قرار گرفت. بدين ترتيب در آغاز سال جاري ميلادي، پنج كشور پيش گفته دست به دست هم دادند و با حمايت بانك توسعه درون قاره اي آمريكا، اتحاديه توريسم ماندو- مايا را پي ريزي كردند. هدف از اين اتحاديه ايجاد يك خط توريستي پايدار با تورهاي گوناگون و جذاب و جلب جهانگردان از همه نقاط جهان براي شركت در اين تورهاست.
كارشناسان پيش بيني مي كنند با برنامه ريزي هاي انجام شده از اين طريق قوم مايا و ديگر مردم محلي ساكن در خط مسير مورد نظر از درآمدهاي قابل توجهي برخوردار شده و سطح زندگي بالاتري خواهند يافت. ضمناً طي اين برنامه حفاظت محيط زيست اين مناطق به طرز قابل توجهي بهبود پيدا خواهد كرد؛ بدين ترتيب سرانجام، رويايي قديمي به حقيقت پيوست.
ببر سيبري و اميدهاي تازه
در سال ۱۹۹۳، دكتر «هاوارد بي. كويگلي» و همكارانش چهار توله ببر سيبري را پيدا كردند كه مادرشان توسط شكارچيان قاچاق در منطقه حفاظت شده «سيخوت- الين» روسيه شكار شده بود. دو تا از توله ها در حين كار تيم براي حمل آنها به باغ وحش «هنري دورلي» اوماها، كه در نگهداري از گربه هاي بزرگ شهرت دارد، كشته شدند.
بعد از گذشت ده سال، دو توله ديگر كه يكي نر و ديگري ماده است، هنوز زنده و سرحالند و فرزنداني را به دنياي گربه هاي بزرگ هديه كرده اند.
گفتني است كه بازگرداندن ببرهايي كه در اسارت بزرگ شده اند به طبيعت آزاد، كار بسيار دشواري است اكنون حدود ۴۵۰ ببر سيبري در جهان وجود دارد كه با زحمت زياد حفظ شده اند. بعد از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، قلع و قمع وسيعي توسط سودجويان و شكارچيان قاچاق در ميان ببرهاي سيبري آغاز شد و اگر اقدامات سريع صندوق جهاني حيات وحش، IUCN و ديگر مراكز حمايت از حيات وحش نبود، شايد تاكنون ببر سيبري هم به سرنوشتي مشابه ببر خزر پيدا كرده بود.
دانشمندان بر اين عقيده اند كه به جاي بازگرداندن ببرهاي در اسارت به محيط طبيعي، يك شبكه حوضه ژني مطمئن با انتقال ماده ژنتيكي ببرهاي باغ وحش از طريق لقاح مصنوعي و انتقال جنين ايجاد كرده و از اين طريق ببرهاي آزاد را در وحش افزايش دهند.
حمايت گسترده از «خروس جنگلي»
يكي از گونه هاي در معرض انقراض،«مرغ مرتع »يا «خروس جنگلي» نام دارد كه نوعي باقرقره وحشي است. اين گونه در نواحي تگزاس ديده مي شود. پژوهشگران تعدادي از اين پرندگان را در اسارت نگهداري كرده و به تدريج در زيستگاه طبيعي خود رها مي كنند. در ماه گذشته ۵۸ قطعه پرنده در دو منطقه زيستگاهي تگزاس رها شد.
اما آنچه قابل توجه است حساسيت و توجه عمومي به حفظ و نگهداري گونه هاست. به دنبال چاپ گزارشي در رابطه با اين پرنده، ظرف يك ماه خوانندگان نوجوان مجله نشنال جئوگرافيك مبلغ ۶ هزار دلار براي كمك به بقاي اين گونه كمك كردند و اين كمك ها همچنان ادامه دارد.
حيات وحش و محيط زيست، ضروري ترين و اصلي ترين مؤلفه زندگي بشر در قرن بيست و يكم شناسايي شده و هرگونه حمايت از آن، حمايت از زندگي نوع بشر است. اين كه در جامعه اي تا چه حد اين توجه و حساسيت وجود دارد، نشان دهنده فرهنگ حاكم بر آن جامعه است و در اين ميان وسايل ارتباط جمعي، بويژه مطبوعات، نقش تعيين كننده اي دارند.