مؤسسه تحقيقاتي ثبت و گواهي بذر و نهال كشور در راستاي حفظ حقوق محققان و اطمينان از سلامت بذر و نهال آغاز به كار كرد.
به گزارش خبرنگار ما، مهندس غلامرضا صحراييان قائم مقام وزير جهادكشاورزي با بيان اين مطلب در همايش «آينده صنعت بذر و نهال كشور » خاطرنشان كرد: با تصويب قانون ثبت ارقام و كنترل و گواهي بذر و نهال در مجلس شوراي اسلامي، تشكيل مؤسسه تحقيقاتي ثبت ارقام و گواهي بذر و نهال براي ايجاد يك سيستم علمي، قانونمند و كارآمد براي شناسايي و ثبت ژنتيكي ارقام گياهان زراعي، باغي و مرتعي دردستور كار قرار گرفت.
وي افزود: تاكنون نبود چنين سيستمي موجب شده بود كه بخش خصوصي به ويژه محققان، دانش آموختگان و بازنشستگان بخش كشاورزي انگيزه و جسارت پذيرش سرمايه گذاري براي توليد ارقام اصلاح شده جديد را نداشته باشند و كشور از حضور آنها در صحنه توليد محصولات كشاورزي و درنتيجه خودكفايي محروم شود.
صحراييان با تأكيد بر اين كه بذر و نهال مرغوب و سالم مهمترين نهاده و نقطه شروع و منبع تداوم توليد در بخش كشاورزي است تصريح كرد: بذر مرغوب اثرات ساير نهاده ها مانند كود، آبياري و سموم مختلف را در شكل دهي و باروري گياهان زراعي تعيين مي كند. به اين ترتيب كه موجب افزايش توليد، كاستن ريسك و افزايش درآمد خالص زارعان از طريق عملكرد بالا، مصرف كارآتر كودها، مقاومت در مقابل آفات و بيماري هاي گياهي و ارتقاي ارزش غذايي محصول توليدي مي شود.
به گفته وي، بذر و نهال مرغوب موجب انعطاف پذيري و تنوع در سيستم هاي توليد و گسترش گياهان زراعي و باغي در مجموعه وسيع تري از نواحي اكولوژيكي ملي و منطقه اي مي شود، ضمن اين كه افزايش انعطاف توا‡م با عملكرد و ارزش غذايي درنهايت امنيت غذايي را در پي دارد.
قائم مقام وزير جهادكشاورزي در خصوص توليد و عرضه بذور و نهال هاي اصلاح شده اضافه كرد: ارقام اصلاح شده و سالم كه داراي عملكرد بالا، كيفيت مناسب محصول با تعادل بهينه مواد غذايي باشند، نياز به ترميم و بهبود عمليات توليد دارند. مواردي چون نياز روزافزون به كودها و موادشيميايي مختلف، ادوات جديدكاشت، داشت و برداشت، از يك سو باعث افزايش درآمد براي كشاورزان شده و از سوي ديگر با اشتغال زايي در صنايع جانبي سطح رفاه اجتماعي و تعادل جامعه را ارتقا مي دهد.
وي با بيان اين كه روند رشد صنعت توليد بذر و نهال كشور با ساير واحدهاي بخش كشاورزي همراه نبوده است، متذكر شد: متأسفانه اين روند مطلوب نبوده است. در حالي كه اگر بذر و نهالي كه در دسترس كشاورزان و بهره برداران قرار مي گيرد داراي تمام خصوصيات موردانتظار ارقام اصلاح شده يعني اصالت ژنتيكي، سلامت، كيفيت و پتانسيل توليد باشد، زارعان استقبال چشمگيري براي استفاده از ارقام جديد و در نتيجه افزايش كمي و كيفي محصولات كشاورزي نشان مي دهند.
صحراييان افزود: روند نامطلوب رشد صنعت توليد بذر و نهال كشور نه تنها باعث ايجاد ضرر و زيان براي كشاورزان مي شود بلكه بي اعتمادي به رهاوردهاي علمي و تحقيقاتي و هدررفت سرمايه گذاري هاي انجام شده را به دنبال خواهد داشت.
وي با اشاره به شرايط اقليمي كشور، اصلاح ارقام جديد را مستلزم صرف زمان و هزينه بسيار دانست و اظهار داشت: ايران به دليل شرايط اكولوژيكي ويژه و قرار گرفتن در جوار يكي از مراكز عمده خاستگاهي گياهان زراعي و باغي، سرمنشأ تعداد بسيار زيادي از گياهان زراعي و باغي است كه به طور پراكنده در اقليم هاي مختلف كشور به صورت توده هاي محلي، گونه ها و خويشاوندان وحشي وجود دارد و مي توان در اصلاح ارقام جديد و مطلوب از آنها استفاده كرد.
اين مقام مسؤول در زمينه لزوم ثبت ارقام جديد براي جذب سرمايه گذار خاطرنشان ساخت: اشخاص حقيقي و حقوقي كه مايلند در اين صنعت سرمايه گذاري كنند بايستي به نحوي از مزاياي مادي و معنوي توليد و عرضه ارقام جديد منتفع شوند. بنابراين سازماني مستقل بايد نسبت به ثبت ارقام جديد و حفاظت از حقوق اصلاحگران اقدام كند.
وي بذر و نهال اصلاح شده و مرغوب را كالايي تجاري در دنياي امروز عنوان كرد و گفت: امروزه اين نهاده ها به صورت كالاي تجاري مطرح شده اند كه بر حسب صفات كمي و كيفي عرضه مي شوند. از اين رو جهت حمايت از حقوق مصرف كنندگان بذر و نهال ضروري است كه عدم اختلاط به مواد خارجي و بذر ساير گياهان، علف هاي هرز و عدم آلودگي غيرمجاز انواع بذر و نهال به عوامل بيماري زا و آفات گياهي، نظارت و كنترل مداوم فرآيند توليد از زمان كاشت، مرحله توزيع در سال هاي تكثير براي جلوگيري از تغييرات ژنتيك، همواره مدنظر قرار گيرد.
صحراييان همچنين بر بازرسي هاي مزرعه اي و آزمون هاي آزمايشگاهي از توليد و توزيع سالم بذر به مصرف كنندگان تأكيد كرد كه با كنترل و گواهي بذر و نهال امكان پذير خواهد بود.
وي پيوستگي سيستم كنترل و گواهي بذر با واحدهاي توليدي در مؤسسات تحقيقاتي، حفاظت نامطلوب از منابع ژنتيك گياهي كشور، تأكيد ضوابط كنترل و گواهي بذر در تعداد معدودي از گياهان زراعي، فقدان سيستم ارزيابي علمي و ثبت ارقام جديد و درنهايت نبود قانون حمايت از حقوق اصلاحگران را از مشكلاتي ذكر كرد كه ضرورت ساماندهي اين بخش را بيشتر آشكار مي كند.
نماينده فائو نيز دراين نشست با تأكيد بر اين كه منابع ژنتيك بومي ايران متعلق به مردم ايران است، اجازه قانوني از استفاده ارقام جديد داخلي و خارجي را موجب افزايش توان ايران اعلام كرد.
پروفسور همپتون بر اهميت تقويت بخش خصوصي در صنعت بذر و نهال تأكيد كرد و در خصوص قانون بذر گفت: در حال حاضر در ايران هيچ قانون بذري وجود ندارد و هر نوع بذري با هر كيفيتي خريد و فروش مي شود، بنابراين زارع هيچ مبناي قانوني براي دريافت خساراتش ندارد.
وي با اعلام اين كه معرفي نظام گواهي بذر و نهال براي جلوگيري از خسارات كشاورزان و باغداران در همه ارقام ضروري است، تدوين قانون جديد كنترل منابع ژنتيك ايران را از امور مهم عنوان كرد.
عضو هيأت اجرايي مؤسسه بين المللي تجزيه بذر در خصوص پيشنهادهاي فائو براي سلامت بذر و نهال ايران گفت: مشاوران فائو پس از بحث و بررسي بسيار پيشنهادهايي در راستاي ايجاد مركز ملي گواهي بذر و نهال و مركز سلامت بذر و نهال اعلام كردند كه انجام اين امر وابسته به ظرفيت سازي انساني و سيستمي است كه با استفاده از قانون جديد درحال انجام است.
وي از توان ايران براي حضور منطقه اي قوي در ارتباط با گواهي بذر و نهال خبر داد و افزود: باتوجه به شرايط مهيا شده ايران مي تواند آزمايشگاهي در سطح منطقه داشته باشد كه مورد استفاده كارشناسي كشورهاي منطقه قرار گيرد.
گفتني است علاوه بر مسؤولان جهاد كشاورزي دو نماينده دفتر حقوقي سازمان غذا و كشاورزي ملل متحد و عضو هيأت اجرايي مؤسسه بين المللي تجزيه بذر (ISIA) در اين همايش حضور يافتند.
شايان ذكر است كه قانون ثبت ارقام گياهي و كنترل و گواهي بذر و نهال با ۱۲ ماده و ۱۴ تبصره براي حفاظت، ساماندهي و كنترل و گواهي بذر و نهال و همچنين حفظ حقوق به نژادگران در راستاي شناسايي و ثبت ارقام جديد و كنترل امور بذر و نهال كشور تهيه شده است.
مؤسسه تحقيقات ثبت و گواهي بذر و نهال كشور نيز در جهت اجراي اين قانون همزمان با نشست «آينده صنعت بذر و نهال كشور» آغاز به كار كرد.