پژ وهشگر نمايندگي تام الاختيار تجاري ايران:
رويارويي با چالش هاي الحاق به سازمان جهاني تجارت مسلتزم برنامه ريزي بلندمدت است
رويارويي با چالش هاي الحاق به WTO مستلزم توجه كافي تمام گروه هاي ذي نفع و مسؤولان است و بايد از طريق تصميم گيري ها و برنامه ريزي مناسب بلندمدت با آن مواجه شد.
ميترا نصيري- پژوهشگر نمايندگي تام الاختيار تجاري ايران- در گفت وگو با خبرنگار ما افزود: امروزه در دنيا ثابت شده است آزادسازي منجر به افزايش بهره وري مي شود. آزادسازي در بخش هاي خدماتي با كاهش هزينه ها و افزايش كيفيت همراه است. از آنجا كه خدمات بخش قابل توجهي از نهاده هاي صنعت و كشاورزي را تشكيل مي دهد، اين افزايش بهره وري تأثير خود را در ساير بخش ها نيز نمايان مي كند.
وي معتقد است الحاق به سازمان جهاني تجارت آثار مثبتي به همراه دارد و در اين زمينه اظهار داشت: ايجاد اشتغال از طريق تسهيل جذب سرمايه گذاري خارجي، انتقال فناوري از طريق سرمايه گذاري مشترك و جلب متخصصان خارجي و آموزش نيروهاي بومي، شفاف سازي قواعد و مقررات و كاهش رانت هاي ناشي از عدم شفافيت در اطلاع رساني، تثبيت بيشتر قوانين و مقرارت مرتبط با فعاليت هاي خدماتي و جلوگيري از تغييرات پي در پي و تصميم هاي متناقض، افزايش رفاه مصرف كنندگان خدمات به واسطه كاهش نرخ ها و افزايش كيفيت در نتيجه رقابت ميان عرضه كنندگان و گشايش بازارهاي خارجي براي صادرات از جمله امتيازات الحاق به سازمان تجارت جهاني است.
وي افزود: چالش هايي نيز در اين زمينه وجود دارد كه ازجمله آن مي توان به ضعف برخي از صنايع خدماتي داخلي براي رقابت با عرضه كنندگان خارجي و همچنين كاهش استقلال عمل در برخي تصميم گيري ها و سياستگذاري ها را نام برد.
نصيري با اشاره به اين نكته كه سازمان جهاني تجارت مسؤول تنظيم قواعد و رويه ها و روابط تجاري كشورهاي عضو با يكديگر است، اظهار داشت: اين روابط تجاري هم به حوزه تجارت كالا و هم به حوزه تجارت خدمات اختصاص دارد. در حال حاضر هر كشوري كه بخواهد به اين سازمان ملحق شود بايد علاوه بر كاهش تعرفه هاي گمركي كالا به آزادسازي تجارت خدمات در چارچوب قواعد اين سازمان متعهد شود.
وي معتقد است كه خدمات در تعريف سازمان جهاني تجارت طيف گسترده اي از فعاليت ها مانند مخابرات، حمل و نقل، بانك و بيمه، خدمات توزيع كالا، خدمات بازرگاني، خدمات گردشگري، خدمات بهداشتي و درماني و... را در بر مي گيرد.
پژوهشگر نمايندگي تام الاختيار تجاري جمهوري اسلامي تصريح كرد: براساس آمار بانك مركزي سهم خدمات در توليد ناخالص داخلي كشورمان در سال ۸۰ برابر ۵۶ درصد بوده است. عمده ترين سهم در ميان بخش هاي خدماتي كشور ما مربوط به خدمات بازرگاني، رستوران و هتلداري بوده است. پس از آن به ترتيب خدمات حرفه اي و تخصصي و حمل و نقل و ارتباطات بيشترين سهم را داشته اند. صادرات خدمات نيز بيش از دو ميليارد دلار بوده است كه رقم نسبتاً مناسبي است.
نصيري خاطرنشان كرد: ما در بخش هايي مانند گردشگري، خدمات فني و مهندسي شامل خدمات ساختماني و بخش حمل و نقل به خصوص حمل و نقل جاده اي توان بالقوه مناسبي براي صادرات داريم. اما از سوي ديگر به علت آن كه بسياري از فعاليت هاي خدماتي سال ها به صورت دولتي ارائه شده است ناكارآمدي هاي ناشي از مديريت دولتي سبب شده است در اين زمينه ها از دنيا عقب بمانيم.
او يادآور شد: در چند سال اخير گام هاي مثبتي درجهت رفع انحصارات دولتي برداشته شده است كه از آن جمله مي توان از تأسيس بانك ها و شركت هاي بيمه خصوصي نام برد.
به گفته وي، در قانون برنامه سوم توسعه موارد بسياري از كاهش تصدي گري دولت و واگذاري بخشي از فعاليت هاي خدماتي به بخش خصوصي وجود دارد. به عنوان مثال در زمينه مخابرات اجازه فعاليت بخش غيردولتي در ايجاد شبكه هاي غيرمادر بخش مخابرات داده شده است. هرچند كه در موارد زيادي آزادسازي صورت گرفته است، اما تكليف سرمايه گذاري خارجي در قوانين ناظر بر اكثر بخش هاي خدماتي چندان مشخص نيست.
پژوهشگر نمايندگي تام الاختيار تجاري تأكيد كرد: با توجه به آن كه ما درخواست خود را براي پيوستن به WTO قبلاً به اين سازمان ارائه كرديم،در صورتي كه بخواهيم خود را براي الحاق آماده كنيم نياز به قوانين شفافي درزمينه سرمايه گذاري خارجي در بخش هاي خدماتي تحت پوشش مقررات اين سازمان داريم.
وي افزود: الزامات WTO در بخش خدمات منعطف است و ما مي توانيم برخي از فعاليت هاي خدماتي را از شمول تعهدات خارج كنيم مشروط بر اين كه بتوانيم منافع ملي را در اين عرصه شناسايي كرده و با توجه به آنها تصميم گيري كنيم.
نصيري در ادامه اظهار داشت: اما تجارب ساير كشورهايي كه اخيراً ملحق شده اند نشان مي دهد كه تعهدسپاري در بعضي حوزه هاي مهم همچون خدمات مالي (بانك و بيمه) و مخابرات اجتناب ناپذير است.
وي در پايان گفت: گستردگي و اهميت بخش خدمات ايجاب مي كند اعمال الزامات WTO در اين بخش مورد توجه ويژه مسؤولان و گروه هاي ذي نفع اعم از بخش خصوصي، دولتي، سنديكاها و كليه عرضه كنندگان و مصرف كنندگان عمده خدمات قرار گيرد. ضروري است كه اين افراد با الزامات WTO درزمينه تجارت خدمات آشنا شوند و جهت آمادگي براي الحاق با يكديگر همكاري كنند.
|