رويش شطرنجي سنگ و سيمان در دل طبيعت تا كي سبزي طبيعت جاي به قرمزي آهن و آجر خواهد داد
|
|
آمار نشان مي دهد از ميليون ها هكتار جنگل كشور، از حدود ۲۵ سال پيش تاكنون، يك ميليون و ششصد هزار هكتار آن باقي مانده است. در زماني كه دنيا به فكر توسعه جنگل ها و جلوگيري از تخريب آن است، در مدت بيست و چند سال، حدود بيست و هشت ميليون و چهارصد هزار هكتار از جنگل ها، به كام نابودي گرفتار شده است. اين مسئله، بارها و بارها توسط سازمان هاي مختلف ريشه يابي شده است اما جواب قانع كننده اي دريافت نكرده ايم. به راستي چرا جنگل هاي هيركاني كه تنها بازمانده و يادگار عصر يخبندان است اينگونه بي محابا و به سرعت از بين مي روند و بي هيچ تفكر و تأملي به چوب كبريت و كاغد تبديل مي شوند؟! تحقيقات نشان مي دهد چنانچه چوب مورد نياز توليدات كاغذ كشور از واردات چوب تأمين شود، هزينه آن در برابر ضرر ناشي از تخريب جنگل ها بسيار بسيار ناچيز است. چرا با وجود هشدارهاي پي درپي، شركت هاي چوب شمال كشور همچنان به كار خود ادامه مي دهند و درختاني با قدمت بيش از ۵۰۰ سال را از زندگي ساقط مي كنند؟ درخت «سرخه دار» از جمله گياهان اندميك ايران است كه در هيچ جاي دنيا وجود ندارد و تنها باقيمانده آن در جنگل هاي هيركاني شمال كشور يافت مي شود.
نبايد از اين مطلب به سا دگي گذشت كه اندميك بودن يك گونه گياهي در بحث اكوتوريسم از ارزش بسيار زيادي برخوردار است. متأسفانه با تمام كوشش مؤسسات حمايت از اكوتوريسم ايران و سازمان هاي مربوط، هيچ اقدام جدي در اين خصوص انجام نگرفته است.
در حالي كه همچنان شاهد ساخت و سازهاي بي رويه در طبيعت زيباي شمال كشور هستيم.
نمك آبرود و كلاردشت نمونه كامل اين مناطق است. با وجود آنكه اطلاع داريم اين همه انبوه سازي در طبيعت تا چه حد افت اكوسيستم را به دنبال دارد اما به راحتي به متوليان اين زمين ها اجازه مي دهيم كه اينگونه صورت سبز طبيعت را به رنگ هاي مصنوعي آجر و سيمان قرمز كنند!
با نگاهي گذرا به روند كار شهرداري ها، به راحتي شاهد هستيم كه ندانسته يا دانسته سواحل زيباي شمال در هم مي ريزد و در اين ساخت و سازها، حتي اصول اوليه هم رعايت نمي شود. بايد توجه داشت هدف جذب توريست، پويا شدن اقتصاد است، اما به شرط آنكه توسعه پايدار در آن، به طور جدي لحاظ شود. واضح است كه اگر اين نكته در جذب توريست مورد توجه قرار نگيرد، در بلندمدت، مشكلات غيرقابل جبراني درپي خواهد داشت.
شايد در كوتاه مدت، ايرانگردان به مناطق ديگرروي خواهند آورد، اما آينده را چه كسي تضمين خواهد كرد؟ توسعه پايدار چه خواهد شد؟
بايد از زماني ترسيد كه طبيعت در دل ساختمان ها، فرو رفته و هضم گردد و جز تلي از ماسه و خاك و بتون و آجر چيزي بر زمين نماند. باعث تأسف است كه در ازاي برش هر درخت در جنگل هاي كشورهاي حامي محيط زيست پنج درخت كاشته مي شود، آن هم برش درختي كه احتمال خشكيدن آن مي رود و يا در بررسي هاي كارشناسانه نتيجه گرفته مي شود كه نبود آن مفيدتر از بودن است.
در اينجا ما درختان كهنسال و با ارزش خود را مي بريم و به جاي آن درختي كه نخواهيم كاشت هيچ، بلكه بر آن ساخت و ساز مي كنيم و به جاي آن ساختمان ها، يكي پس از ديگري مي رويد و چهره زيباي طبيعت را شطرنجي مي كند. بسيار خوب است كه بدانيم توريسم در جهان به سمت توسعه پايدار و بسترسازي بخش اكوتوريسم پيش مي رود و توسعه براي كشور ما محقق نخواهد شد مگر آن كه برنامه ريزي دقيق انجام شود. چه خوب است از خاطر نبريم كه اگر كشورمان جزو سه كشور نخست جهان از لحاظ اكوتوريسم نباشد حتما در زمره ۵ كشور نخست محسوب مي شود.
حسين يگانه