گزارش
معامله جديد
بررسي سفر وليعهد عربستان سعودي به روسيه
در اوايل سپتامبر، شاهزاده اميرعبدالله اولين سفر خود را به عنوان يكي از رهبران دولت سعودي به مسكو انجام داد. در طول اين ديدار روسيه و عربستان سعودي به توافقاتي با پيامدهاي مهم براي قفقاز و آسياي ميانه دست يافتند. اين ديدار از بسياري جهات نقطه عطفي در روابط روسيه با عربستان سعودي محسوب مي شود، زيرا مسكو در گذشته به طور معمول وهابيت سعودي را به عنوان يكي از منابع ايدئولوژيك و مالي تروريسم در مناطق قفقاز و آسياي ميانه مورد انتقاد قرار مي داد و همچنين در طول سال ۲۰۰۳-۲۰۰۲ رهبري سعودي در بازار نفت را به چالش كشيده است.
بنابر اين، توافقاني كه در ديدار اخير اميرعبدالله از مسكو بين روسيه و عربستان سعودي حاصل شد، داراي اهميتي بيش از مناسبات دوجانبه بين اين دو كشور است. به طور مشخص اين توافقات نشانه تلاش به ويژه از سوي رياض براي تجديد روابط است. اين توافقات همچنين نشان مي دهد كه مسكو بهره بيشتري از اين تجديد روابط برده است، چرا كه عربستان سعودي اساساً تلاش دارد تا هزينه هاي واقعي و بالقوه خود در «جنگ عليه تروريسم» و اقتصاد جهاني نفت را كاهش دهد. اين توافقات همچنين نشان دهنده تغييرات مهمي است كه در امور جهاني به دليل جنگ عراق و گسترش تروريسم حاصل شده است.
ديدار اميرعبدالله از مسكو چيزي بيشتر از يك ديدار غيرمنتظره يك رهبر سعودي از مسكو است، چرا كه تجديد روابط اين دو كشور دربردارنده پيامدهاي مهمي براي قفقاز و آسياي ميانه است.
روابط اين دو كشور قبلاً بد بوده است. مسكو به طور مرتب و البته نه به طور بي اساس رياض را متهم به حمايت ايدئولوژيك و مالي از تروريسم در چچن و آسياي ميانه كرده است. در عين حال به نظر مي رسد تفاهم جديد آمريكا و روسيه همچون ابزاري براي روسيه به منظور به چالش كشيدن رهبري عربستان سعودي در سازمان كشورهاي صادركننده نفت(اوپك) و نيز به چالش كشيدن قدرت اوپك در تنظيم قيمت هاي بين المللي نفت عمل كرده است.
ديدار اخير اميرعبدالله از مسكو پاياني بر همه اين كدورت ها بود و روسيه بيش از هر كس ديگر از اين تجديد روابط بهره برد.
به طور مشخص، سعودي ها از حملات تروريستي كه در ماه مه ۲۰۰۳ از سوي القاعده در رياض انجام شد، اين درس را گرفته اند كه حمايت مالي آنها از سازمان هايي كه پوششي براي القاعده هستند آنها را از خشم اين گروه در امان نگه نمي دارد. در نتيجه آنها در داخل به مقابله با گروه هاي تروريستي برخاستند و سعي كردند در خصوص تروريسم دست كم تا آن حد كه بر حكومت سعودي در داخل تأثير دارد، روابط نزديك تري با آمريكا برقرار كند.
در اين سفر امير عبدالله چچن ها را احتمالاً به دليل ارتباطات آنها با القاعده و هزينه هاي محسوس مخالفت با روسيه آن هم در مواردي كه منافع حياتي آن مطرح است، به عنوان كساني كه به شيوه غير اسلامي عمل مي كنند محكوم كرد. بدون ترديد اين اقدام بيانگر پايان كمك مالي و ديگر كمك ها به چچن هاست. اما مسئله جالب در اينجا اين است كه رياض برغم امتيازاتي كه به روسيه داده و تلاش هاي اوليه كه به نفع واشنگتن انجام داده، انتقال وجوه به طالبان يا سازمان هاي فلسطيني را متوقف نكرده است. اين اقدامات عربستان همچون امتياز دادنش به روسيه، نشان از نارضايتي دو طرف از سياست آمريكا در عراق دارد.
بنابر اين، هر دو طرف موافقت كرده اند كه نقش سازمان ملل در عراق بايد تقويت شود و جامعه بين المللي مشاركت فعال در بازسازي عراق داشته باشد. آنها همچنين خواستار تسريع در فرآيند انتقال قدرت سياسي از مقامات آمريكايي به شوراي حاكم بر عراق هستند. هر دو طرف همچنين طرح نقشه راه آمريكا براي صلح بين اسرائيل و فلسطيني ها كه به طور محسوس در حال مرگ است و نيز طرح هاي قبلي عربستان و قطعنامه هاي سازمان ملل كه همگي به فراموش سپرده شده را نيز تأييد كرده اند.
بررسي موضوعات مربوط به انرژي در ديدار اميرعبدالله از مسكو نيز بيانگر نزديكي ديدگاه هاي روسيه و عربستان در اين خصوص است. اگرچه روسيه قادر نيست به طور قاطعانه عربستان سعودي را به چالش بكشد، اما در كوتاه مدت مي تواند در خصوص قيمت نفت يا دسترسي به بازار به آن كشور ضربه وارد كند. اكنون دو طرف توافق كرده اند تا با يكديگر در خصوص تنظيم قيمت بين المللي نفت به منظور تقويت ثبات بازار از طريق قيمت هاي مديريت شده در سطوح نسبتاً بالا همكاري كنند. اگرچه هر دو طرف از اين توافق سود مي برند، اما سهم روسيه به خاطر اين كه قدرت آن كشور در بازار جهاني نفت مورد تأييد قرار گرفته و اعلام شده بيشتر است.
روسيه از اين ديدار بهره ديگري هم برده و آن كسب حمايت عربستان سعودي براي عضويت در سازمان كنفرانس اسلامي است. اگرچه در روسيه يك اقليت بزرگ مسلمان وجود دارد اما عضويت روسيه در سازمان كنفرانس اسلامي گسترش بي سابقه دامنه اعضاي اين سازمان به يك كشور غيراسلامي است.
بدون ترديد برمبناي اين معيار به عنوان نمونه احتمال عضويت فرانسه نيز در سازمان كنفرانس اسلامي ايجاد مي شود.
اما به نظر مي رسد حمايت عربستان سعودي از عضويت روسيه در سازمان كنفرانس اسلامي و به رسميت شناختن منافع و ارجحيت روسيه در قفقاز و آسياي ميانه به عنوان گامي براي نزديكي بيشتر عربستان به روسيه آن هم در زماني كه اتحاد اين كشور با آمريكا درحال فرسايش است، تلقي مي گردد. اين اقدامات همچنين نشان دهنده تصميم عربستان سعودي براي پايان دادن به حمايت از چچن ها و واگذار كردن امر آنها به مسكو است.
از سوي ديگر اين تصميمات نشان دهنده آن است كه پافشاري و سركوب بي رحمانه چچن ها توسط روسيه موجب افزايش منافع بين المللي و كسب حمايت بي سابقه شده است. از زماني كه پرزيدنت ولاديمير پوتين بر مبناي پيروزي به دست آورده عليه چچن ها به قدرت رسيد، اين دستاوردهاي بين المللي به طور بالقوه نشانه منافع مهمي است كه او مي تواند در مبارزه انتخاباتي سال ۲۰۰۴ به آن اشاره كند و به طور مشخص منافعي كه روسيه از طريق اين تجديد روابط با عربستان سعودي كسب كرده، انعكاس هاي مهمي براي قفقاز و آسياي ميانه دارد چرا كه موجب تقويت جايگاه نظامي، سياسي و اقتصادي مسكو در آن مناطق مي شود.
به رسميت شناختن قدرت روسيه توسط عربستان سعودي و اعطاي امتيازات رياض به مسكو نشان دهنده تلاش عربستان سعودي براي توازن روابط در حال خراب شدن خود با واشنگتن از طريق بهبود رابطه با مسكو و كاهش زيان هاي عربستان در زماني كه خطرات حمايت آن كشور از القاعده آشكار شده، مي باشد. البته اگرچه حمايت عربستان از چچن ها پايان مي يابد، اما ترديدي نيست كه حمايت اين كشور از فلسطيني ها و طالبان ادامه دارد.
روسيه با كمك به تثبيت بازار نفت با قيمت هاي بالاي مستمر براي توليدكنندگان آن، علاوه بر اين كه از شروع يك جنگ قيمت ها كه به طور مشخص بازنده آن هست جلوگيري مي كند. مانع رقابت هاي احتمالي از سوي جمهوري آذربايجان و قزاقستان هم مي شود. اين كشور همچنين با كسب حمايت عربستان در مبارزه عليه چچن ها و عضويت در سازمان كنفرانس اسلامي منافع مهمي به دست مي آورد.
اين كاملاً يك معامله پرسروصدا همچون معاملاتي است كه كشورها در سراسر جهان انجام مي دهند.
منبع: آسيا تايمز
ترجمه: علي صباغيان
|