۱۸ برنامه جديد درسي در مدارس
همزمان با فرا رسيدن ايام بازگشايي مدارس، مهندس علي زرافشان، مدير كل دفتر برنامه ريزي و تأليف كتب درسي، در گفت وگو با ماهنامه رشد معلم، آخرين تغييرات در زمينه برنامه هاي درسي و نيز كتاب هاي درسي را اعلام كرد.
به گزارش خبرنگار ما، به گفته زرافشان، با آغاز سال تحصيلي جديد در مورد ۱۸ برنامه درسي، فعاليت هايي آغاز و يا تغييراتي به اين شرح اعمال خواهد شد:
* در برنامه آموزش هنر دوره ابتدايي، تغيير كلي رخ خواهد داد. بر اين اساس، راهنماي برنامه درسي هنر كه تهيه و اعتباربخشي شده است، از مهرماه ۸۲ به صورت آزمايشي اجرا مي شود.
* براي نخستين بار براي درس تربيت بدني، برنامه درسي و تدوين و اعتباربخشي شده است و با اهداف ويژه اي، اجراي آن از پايه اول ابتدايي به شكل سراسري آغاز مي شود.
* در درس رياضي دوره هاي ابتدايي و راهنمايي تحصيلي، با نگاهي نو و مطالعه تطبيقي، راهنماي برنامه درسي دوره آموزش عمومي در حال نهايي شدن است تا بعد از اعتباربخشي، توليد محتوا از دو سه سال آينده شروع شود.
* تدريس كتاب هاي جديد فارسي يا همان كتاب هاي بخوانيم و بنويسيم در پايه هاي اول و دوم ابتدايي سراسري مي شود و از پايه سوم تا پنجم نيز به صورت آزمايشي تدريس خواهد شد.
* تدريس قرآن پايه پنجم ابتدايي به صورت سراسري آغاز مي شود و با توزيع اين كتاب جديد، دوره تغييرات پنج ساله كتاب قرآن ابتدايي به پايان مي رسد.
* از سال تحصيلي جديد، در پايه سوم ابتدايي، كتاب هديه هاي آسمان كه جايگزين كتاب ديني شده است، به طور سراسري تدريس خواهد شد.
* در كتاب هاي اجتماعي پايه هاي سوم و چهارم و پنجم ابتدايي بازنگري و ساماندهي مجدد صورت پذيرفته و اين كتاب ها با تغييراتي در اختيار دانش آموزان قرار گرفته است.
* در دوره آموزش عمومي (ابتدايي و راهنمايي تحصيلي)، درس «آموزش سلامت» در حال برنامه ريزي و پيگيري هاي اوليه است و با همكاري بخش هاي ذيربط در كشور، در صدد انجام امور مربوط به اين درس هستيم.
* در دوره راهنمايي تحصيلي، كتاب جديد قرآن سال سوم، به صورت سراسري تدريس مي شود.
* به دليل تغيير كتاب هاي فارسي دوره ابتدايي، كه سال به سال كامل تر مي شود و در حال رسيدن به دوره راهنمايي تحصيلي است، برنامه ريزي تأليف كتاب هاي فارسي جديد براي دوره راهنمايي تحصيلي آغاز شده است.
* در كتاب رياضي سال اول راهنمايي، سازماندهي مجدد صورت پذيرفته است.
* كتاب هاي درسي دوره هاي ابتدايي و متوسطه تغيير يافته اند و برنامه ريزي در مورد كتاب هاي ديني دوره راهنمايي آغاز شده است.
* اجراي طرح پژوهشي «برنامه پنج ساله توسعه آموزشي زبان در كشور» كه برنامه چند پژوهشي جامعي است و از بخش هاي متنوعي تشكيل شده، آغاز شده است. در اين طرح پژوهشي مواردي از جمله سن آغاز يادگيري زبان، نگرش ايرانيان نسبت به يادگيري زبان، چگونگي توليد مواد آموزشي زبان و توليد راهنماي برنامه هاي درسي مورد پژوهش قرار مي گيرد و كارشناسان اميدوارند از نتايج طرح در بهينه سازي آموزش زبان در كشور بهره ببرند.
* در زمينه فناوري اطلاعات (IT) هم برنامه هاي متنوعي در حال توليد است. راهنماي برنامه IT در دوره ابتدايي كه بر دانش و مهارت هاي عمومي مبتني است، توليد شده است. در دوره راهنمايي و متوسطه هم توليد راهنماي برنامه ها و چگونگي اخذ گواهينامه بين المللي در شرف انجام است.
* در دوره متوسطه پيشنهاد شده است يك درس انتخابي در زمينه آموزش IT گنجانده شود.
* براي نخستين بار كتاب دين و زندگي در پايه دوم متوسطه تدريس مي شود.
* و در نهايت اينكه كتاب جغرافياي پيش دانشگاهي رشته علوم انساني نيز در سال تحصيلي ۸۳-۸۲ جديد خواهد بود.
ماهانه ۳ ميليون مجله رشد در مدارس كشور
با آغاز سال تحصيلي جديد، توزيع ماهانه ۳ ميليون نسخه مجله رشد در مدارس سراسر كشور آغاز مي شود.
مجلات رشد كه توسط دفتر انتشارات كمك آموزشي وزارت آموزش و پرورش (وابسته به سازمان پژوهش و برنامه ريزي آموزشي) و در ۲۶ عنوان- ويژه دانش آموزان و معلمان- منتشر مي شود، ماهنامه ها و فصل نامه هايي هستند كه در شمارگان انبوه و بر اساس درخواست مدارس كشور، با نظارت كارشناسان آموزشي و بر اساس اهداف و برنامه هاي آموزشي و پرورشي، نيازهاي مخاطبان و استانداردهاي مطبوعاتي توليد مي شوند و در نظام آموزشي كشورمان، پيشينه اي سي و چند ساله دارند.
به رغم شمارگان ۳ ميليون نسخه اي اين مجلات، تنها حدود يك ششم دانش آموزان و معلمان ايراني، امكان دسترسي به مجلات رشد را دارند و با وجود توليد ساليانه ۲۴ ميليون نسخه مجله رشد، هنوز اين مجلات در بسياري از مدارس كشور حضور ندارند.