دبير شوراي عالي امنيت ملي:
پروتكل الحاقي قبل از ۲۹ آبان، امضا خواهد شد
دبير شورايعالي امنيت ملي گفت : جمهوري اسلامي ايران قبل از بيستم ماه نوامبر (۲۹ آبان )، پروتكل الحاقي را امضا خواهد كرد.
به گزارش ايرنا دكتر حسن روحاني پس از مذاكره وزيران اروپايي با سيد محمد خاتمي ، رئيس جمهوري در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران كه پرسيد، آيا ايران قبل از ۳۱ اكتبر( ۹ آبان ) پروتكل را امضا مي كند، گفت : فعلا مسئله امضا نيست ، ما بايد در حال حاضر يك اعلاميه بدهيم ، اما امضا قبل از ۳۱اكتبر نخواهد بود.
خبرنگار مجددا از دكتر روحاني سئوال كرد، آيا ايران قبل از ۲۰ نوامبر پروتكل الحاقي را امضا خواهد كرد؟
روحاني گفت : بله ، امضاي پروتكل قبل از ۲۰ نوامبر خواهد بود.
وي در پاسخ به سوالي درباره مدت زمان به تعليق درآمدن غني سازي اورانيوم گفت : اين مدت زمان داوطلبانه است ، مي تواند يك روز باشد، مي تواند يك سال باشد، دست خودمان است .
دبير شورايعالي امنيت ملي افزود: تا زماني كه جمهوري اسلامي مصلحت مي داند، اين كار به حالت تعليق است ، هر زمان و به هر دليلي كه خواستيم ، تعليق را لغو مي كنيم .
دبير شوراي عالي امنيت ملي در ادامه گفت و گو با خبرنگاران ، روندي را كه منجر به حضور وزيران خارجه كشورهاي فرانسه ، انگليس و آلمان در تهران شد، تشريح كرد و گفت: قبلا اين سه وزير نامه اي به جمهوري اسلامي ايران نوشته و پيشنهادهايي داده بودند تا تنشي كه بين ايران و آژانس نسبت به مسايل هسته اي ايران پيش آمده بود به نحوي حل و فصل كنند.
وي افزود: بعد از اين كه در ماه سپتامبر در شوراي حكام ، قطعنامه اي عليه جمهوري اسلامي ايران به تصويب رسيد و اين قطعنامه از سوي ايران رد شد، اين مذاكره با وزيران اروپايي ادامه پيدا كرد و در نهايت از آنها دعوت شد كه به ايران سفر كنند.
دكتر روحاني اضافه كرد: البته قبل از اين كه وزيران اروپايي به ايران بيايند، يك هيأت اروپايي در رده كارشناسي به ايران آمد و زمينه را براي ورود اين وزيران آماده كرد.
وي گفت : اروپايي ها از قبل دنبال هدفي بودند و آن بحث توقف غني سازي اورانيوم در ايران بود و در ازاي آن دادن فناوري هسته اي ، احداث نيروگاه و سوخت بلند مدت در ايران را وعده دادند.دبير شوراي عالي امنيت ملي اظهار داشت : شايد يكي از نكات بسيار پيچده كه بين ما و اروپا وجود داشت ، اين مساله بود و مقدار زيادي از وقت ما هم در مذاكرات امروز صبح به اين امر اختصاص يافت .
دكتر روحاني خاطرنشان كرد: اروپايي ها معتقدند كه ايران چرخه سوخت را متوقف كند و در قبال آن امتيازاتي را از اروپا، از جمله فناوري هسته اي احداث نيروگاه و سوخت بلند مدت را بگيرد و اين چيزي است كه براي ايران به هيچ وجه قابل قبول نيست .وي گفت : من اين را به صراحت در مذاكرات و مصاحبه مطبوعاتي گفتم و تأكيد كردم كه تمام فعاليتهاي هسته اي صلح آميز از جمله غني سازي اورانيوم حق مسلم ملت ايران است و هيچ مقامي در ايران و هيچ قدرتي در خارج ، حق ندارد و نمي تواند اين حق مسلم را از ملت ايران بگيرد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي افزود: اين حق ملي مردم ايران است و مردم هم اين حق خود را مي خواهند، منتهي براي اين كه ما از اين تنش عبور كنيم و بتوانيم مسايل را حل و فصل كنيم ، در مورد تعليق غني سازي اورانيوم به توافق رسيديم .دكتر روحاني خاطرنشان كرد: تعليق بدين معنا است كه ما فعاليتهاي غني سازي را براي يك مدت كوتاه متوقف مي كنيم . البته اين را داوطلبانه اعلام كرديم .وي گفت : در بيانيه مشترك با سه وزير اروپايي هم رسما آمده است كه جمهوري اسلامي ايران ، اصل فناوري هسته اي را حق مسلم خود مي داند و در عين حال براي ايجاد فضاي جديد و اعتماد، موقتا غني سازي اورانيوم را به حالت تعليق درمي آورد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي اظهار داشت : بنابر اين ، آنچه ما پذيرفتيم ، براي مدت محدودي است كه مدت آن نيز در اختيار دولت جمهوري اسلامي ايران است .
غني سازي را به حالت تعليق در آورديم اما از نظر ما، توقف به هيچ وجه پذيرفته نيست و فكر نمي كنيم هيچ كس در ايران موافق آن باشد.
دكتر روحاني افزود: معني ندارد كسي چيزي را به ما تحميل كند، مادر جايي كه حق مسلم خود مي دانيم ، زير بار تحميل نخواهيم رفت .وي گفت : مساله ديگر كه ما از اروپايي ها مي خواهيم ، نقطه مقابل اين امراست . گفتيم شما اعتراف كنيد انواع فناوري هسته اي صلح آميز، حق ايران است و آنها نيز قبول كردند. در بيانيه مشترك نيز اين نكته آمده است .
دبيرشوراي عالي امنيت ملي اضافه كرد: مساله سوم ، اين بود كه گفتيم جمهوري اسلامي ايران در امضاي پروتكل الحاقي و پيوستن به ۸۰ كشور امضاكننده اين معاهده ، مشكلي ندارد، اما براي ما بسيار مهم است كه اجراي اين پروتكل به امنيت و منافع و حيثيت ملي ما و حق حاكميتمان لطمه اي واردنكند. آنها نيز پذيرفتند و اين نكته را در بيانيه مشترك ، قيد كردند.
دكتر روحاني گفت : از نظر سه وزير اروپايي ، به هيچ عنوان اين پروتكل ، امنيت ، حاكميت و حيثيت ملي جمهوري اسلامي ايران را نبايد خدشه دار كند.وي اظهار داشت : علاوه بر اين ، وزيران اروپايي قبول كردند كه در بحث امنيت منطقه اي ، وارد عمل شوند. ايران نيز به آنها گفت اسراييل يك خطر بزرگ براي منطقه است و هدف تهران ، عاري سازي كل منطقه از سلاح هسته اي است و در اين راه ، اروپا بايد با ما همكاري كند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي خاطرنشان كرد: آنها نيز قبول كردند و در بيانيه تصريح كردند كه در اين زمينه با ايران همكاري خواهند كرد.وي در بخش ديگري از اين گفت و گو اظهار داشت : ما گفت و گوهاي خود را با اروپا براي اعتمادسازي بيشتر ادامه مي دهيم تا در نهايت ، اين افزايش اعتماد منجر به فصل جديدي در روابط ايران و اروپا شود و ما مي توانيم در زمينه هاي مختلف ، روابط خود را با اروپا توسعه دهيم .
دكتر روحاني افزود: مساله بسيار مهم ديگر اين بود كه برخي كشورهاي دنيا و دشمنان ما مي خواهند اين تنش ، نه تنها باقي بماند، بلكه افزايش پيدا كند، حتي آنها مي خواهند اين مساله را از دست آژانس خارج كنند و پرونده ايران را در حد مسايل بين المللي دنبال كنند.
دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت : تفاهم ما با اروپا به اين معنا بود كه بطور كلي مساله بايد در آژانس ، حل و فصل شود. آنها نيز در يكي از بندهاي بيانيه ، آوردند كه مسايل ايران با آژانس بايد در خود آژانس ، به حل و فصل نهايي برسد و تمام شود.وي به روند كلي مذاكرات ايران و اروپا اشاره كرد و گفت : در مجموع ، اروپا حقوق و امنيت ملي ما را در توسعه روابط و پايان تنش مي پذيرد و از طرف ديگر، ما پيوستن به پروتكل الحاقي را قبول مي كنيم ، به شرطي كه امنيت ملي ، حاكميت ملي و حيثيت ملي ما را خدشه دار نكند.
دكتر روحاني افزود: به اروپايي ها گفتيم كه ما اين كار را براي اجراي قطعنامه شوراي حكام انجام نمي دهيم . اين قطعنامه را رد كرده ايم و الان هم قبول نداريم ، اما براي اعتمادسازي و پايان تنش ، اين كارها را انجام مي دهيم .دبير شوراي عالي امنيت ملي در عين حال خاطرنشان كرد: امضاي پروتكل ، مرحله اول است . پس از آن ، اين امر بايد پروسه قانوني خود را طي كند. طبق قانون ، در نهايت مجلس شوراي اسلامي است كه در اين مرحله تصميم نهايي رامي گيرد. نمايندگان ملت هستند كه مي توانند آن را بپذيرند.وي گفت : ايران با آژانس بين المللي انرژي هسته اي در حال همكاري است و اميدواريم كه بتوانيم در هفته هاي آينده ، موارد مبهم از نظر آنها را پاسخ بدهيم و به نقطه مطلوب برسيم .
|