جنگ هاي شديد داخلي در قاره آفريقا به ويژه در دهه نود ميلادي خسارات قابل توجهي به اكوسيستم جنگلي و حيات وحش اين قاره وارد كرد. آثار و عواقب ناگوار اين جنگ ها به ويژه در كشور رواندا و جنگل هاي آن قابل مشاهده است. ده ها گوريل كه از گونه هاي
در حال انقراض جهان است، در جريان كشانده شدن دامنه جنگ به جنگل هاي رواندا قتل عام شدند و بسياري از حيوانات وحشي و پرندگان از جنگل كوچ كردند. ضربه ناشي از جنگ بر حيات وحش رواندا به حدي است كه امروزه علي رغم ثبات اوضاع و بازگشت آرامش به كشور و جنگل ها هنوز بسياري از حيوانات به آشيانه هاي خود بازنگشته اند.
ممنوعيت ۱۶ نوع آفت كش
طبق اعلام منابع محيط زيست سازمان ملل متحد، پيمان ممنوعيت توليد و بهره برداري از ۱۶ آفت كش و موادشيميايي خطرناك براي محيط زيست از ۲۳ اكتبر (اول آبان) به اجرا درمي آيد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از ژنو، ۳۵ كشور و جامعه اروپايي اين پيمان را تحت عنوان «پيمان آلاينده هاي پايا» در شهر «آروس»، دانمارك در ژوئن ۱۹۹۸ ميلادي امضا كرده اند. به موجب اين پيمان توليد مصرف يازده نوع آفت كش، دو ماده شيميايي صنعتي و سه فرآورده جانبي آلاينده ممنوع شده است.
اين مواد شامل آلدرين، كلردين، كلرديكن، دايلدرين، اندرين، هگزابروموفنيل، مايركسن و توگزافين است.
اين پيمان هرگونه بهره برداري از موادي مانند د.د.ت، هپتاكلر و هگزاكلرو بنزن را به كلي محدود ساخته است. هدف نهايي حذف اين مواد است كه به گفته دانشمندان در
زاد و ولد انسان اثرات منفي داشته و رشد جسمي و عصبي كودكان را مختل مي كند.
نفتكش هاي قديمي خطر زيست محيطي
در پي وقوع چند حادثه زيانبار زيست محيطي بر اثر نشت نفت در آب درياها و اقيانوس ها، اتحاديه اروپا رفت و آمد نفتكش هاي فاقد ايمني لازم به آب هاي اين قاره را ممنوع كرد. اتحاديه اروپا همچنين به روسيه هشدار داده است كه نفتكش هاي قديمي و فرسوده را مورد استفاده قرار ندهد. مقامات اتحاديه اروپا در پي آنند تا اين تصميم تازه خود را به يك پيمان جهاني تبديل كنند.
رفت و آمد نفتكش ها در آب هاي جهان در طول سه دهه اخير با حوادث گوناگون، نشت نفت و حتي فجايع زيست محيطي همراه بوده است.
مرگ ماهي ها در درياچه بزرگ
بر پايه تازه ترين تحقيقات درباره درياچه تانگانيكا، در قاره آفريقا، افزايش حرارت كره زمين باعث تحولات زيانبار در اين درياچه شده و نسل ماهي هاي آن را كه منبع غذايي مهمي براي هزاران آفريقايي است در معرض تهديد جدي قرار داده است. طبق اين پژوهش، كاهش باران و كاستي گرفتن آب در سفره هاي زيرزميني و چشمه ها و آبخوان ها، ميزان ورودي آب به اين درياچه مهم را به حداقل ممكن رسانده است. افزايش غلظت آب و رشد ناموزون خزه ها، باعث مرگ و مير ماهيان در اين منبع مهم آب شيرين جهان شده است. تانگانيكا دومين درياچه بزرگ آب شيرين در كره زمين است و سالانه ۲۰۰ هزار تن ماهي در آن توليد مي شود كه منبع غذايي مهمي براي مردم آفريقا است.
اين دومين گزارش هشداردهنده منابع محيط زيست سازمان ملل متحد در مورد يكي از بزرگ ترين درياچه هاي آب شيرين جهان است. در گزارش نخست كه سه ماه پيش انتشار يافت، اعلام شده بود كه افزايش دماي زمين در نتيجه انباشت گازهاي گلخانه اي از عوامل اصلي بروز مشكلات زيست محيطي در اين درياچه است.