گروه شهري: كارشناسان شهرسازي و معماري و بخش مسكن بر اين نكته مشترك تأكيد دارند كه به دليل عدم شفافيت قوانين ساخت و ساز در تهران، از ميزان سرمايه گذاري در اين بخش كاسته شده و به ساير شهرهاي بزرگ كشور از جمله مناطق شمالي و سرسبز سوق يافته است.
خبرنگار ما در گزارشي مي نويسد بازار خريد و فروش و اجاره مسكن و نيز ساخت وساز مسكن به ويژه به صورت مجتمع و برج سازي به شدت دچار ركود شده و سرمايه داران و فعالان اين بخش ترجيح مي دهند فعاليت خود را در شهرهاي ديگر از جمله استان هاي مازندران و گيلان و گلستان متمركز كنند.
مهندس حسين دنكوب يزدي متخصص شهرسازي و معماري در اين باره مي گويد: خبرهاي به دست آمده نشان مي دهد كه سرمايه داران و بساز بفروش ها از تهران خارج شده و در استان هاي شمالي و سرسبز كشور فعاليت مي كنند. همچنين كاهش تقاضاي ساخت و ساز در نيمه اول سال جاري در مقايسه با مدت زمان مشابه سال قبل، صحت خبر يادشده را تأييد مي كند.
وي مي افزايد: اراضي كشاورزي به بهانه هاي مختلف و با صرف هزينه هايي، تغيير كاربري يافته و در حال حاضر شاهد ساخت و سازها با كاربري مسكوني و تجاري و بعضاً اداري هستيم و با استمرار اين روند وضعيت استان هاي شمالي همچون مناطق شمال تهران از جمله مناطق يك، دو و سه خواهد بود.
يك كارشناس بخش مسكن نيز به ركود بازار مسكن از سالهاي گذشته تاكنون اشاره مي كند و مي افزايد: تبعات اين مسأله براي كشوري كه تراكم خانوار در واحد مسكوني بر اساس سرشماري سال ۷۵ در مناطق شهري معادل ۱۶/۱ درصد است، خيلي نگران كننده است.
علي عباسي مي گويد: با وجود آنكه حدود ۸۵ درصد ساختمان سازي در بخش مسكن است، اما آمار نشان مي دهد كه بازار مسكن در طول دوره ۱۳۳۸ تا ۱۳۷۵ شش بار دچار ركود شده است.
در همين زمينه خسروي از انبوه سازان تهراني مي گويد: بسياري از انبوه سازان مسكن به دليل نامشخص بودن مقررات و عدم فروش مازاد تراكم توسط شهرداري ها، تمايل بيشتري به فعاليت در ساير شهرها از خود نشان مي دهند و استانهاي پرجاذبه مثل گيلان، مازندران براي سرمايه گذاري مطلوب است.به نظر مي رسد تهران ديگر بهشت سرمايه گذاران و فعالان بخش ساخت و ساز نيست و كارشناسان در بيان چرايي اين وضعيت به عدم شفافيت سياست هاي مربوط به توليد مسكن و به ويژه مسأله فروش مازاد تراكم است.
دنكوب يزدي مي گويد: فروش تراكم مازاد بدون استراتژي و آينده نگري موجب جاذبه فراوان براي سرمايه گذاري در بخش ساخت و ساز شد و اينك كه موتور فروش تراكم مازاد خاموش شده، طبيعي است كه سرمايه ها به حوزه ها و مكاني به غير از تهران سوق يابد.
كارشناسان مي گويند مديريت شهري تهران بايد براي خروج از اين بحران كه در ذات خود داراي تبعات منفي بسياري است، هرچه سريع تر و با بهره گيري از دانش و توان متخصصان و فرهيختگان به تهيه و تدوين طرح جامع و تفصيلي تهران مبادرت ورزند و قطعاً از اين رو مي توان شاهد سرمايه گذاري منطقي در بخش ساخت و ساز شده و رشد تهران موزون و هماهنگ مي شود.