جمعه ۳۰ آبان۱۳۸۲
سال يازدهم - شماره ۳۲۳۱
رسانه
Friday.htm

دموكراسي ديجيتال
005560.jpg

دكترهادي خانيكي
۱ـ پيدايش جامعه شبكه اي
انقلابي كه در فناوري اطلاعات از دهه ۱۹۷۰ در آمريكا پا گرفت، انگاره تازه اي را به دنبال داشت كه به سرعت بر همه عرصه هاي نظري سايه انداخت. ايجاد نخستين شبكه هاي اطلاع رساني در كاليفرنيا سرانجام به تكوين جامعه شبكه اي در جهان انجاميده است كه از خصوصيات مهم آن فعال شدن جنبش هايي بوده است كه هويت هاي حذف شده يا به حاشيه رانده شده اي را مي جويند، در اين فرآيند كالاهاي فرهنگي به جاي كالاهاي مادي اهميت يافته اند و دفاع از منزلت انساني و كنش فرهنگي در برابر منطق ديوان سالاري و بازار حتي تا حدودي به جاي مبارزه  هاي طبقاتي نشسته است. به اين ترتيب، انقلابي به مراتب موثرتر از انقلاب صنعتي قرن هجده شكل گرفته و بر اقتصاد، جامعه و فرهنگ عميقاً تاثير نهاده است. «ويژگي بارز انقلاب تكنولوژيك كنوني، نه محوريت دانش و اطلاعات بلكه كاربرد اين دانش و اطلاعات و انتقال آنها در يك چرخه بازخورد فزاينده ميان نوآوري و كاربردهاي نوآوري است.»
انگاره جديد ويژگي هايي دارد: نخست اين كه ماده خام آن اطلاعات است، دوم اين كه همه فرآيندهاي حيات فردي و جمعي را فرا مي گيرد سوم اين كه معطوف به نظام ها يا مجموعه هاي روابط شبكه ساز است كه ريخت شناسي آن توام با پيچيدگي فزاينده تعامل و اندر كنش است. چهارم اين كه انعطاف پذيري دارد و فرآيندهاي آن نه تنها برگشت پذير هستند، بلكه سازمان ها و نهادها را نيز به اتكاي آنها مي توان با آرايش مجدد اجزاي آنها اصلاح كرد و حتي به طور اساسي تغيير داد، پنجم اين كه فناوري هاي خاص درون يك نظام بسيار منسجم همگرايي دارند.
جامعه شبكه اي با تحول بزرگي در عرصه ارتباطات نيز همراه بوده است. ارتباطات (مكتوب، شفاهي و ديداري ـ شنيداري) در جامعه شبكه اي با هم و به صورت يك پارچه عمل مي كنند، در شاهراه هاي اطلاعاتي يك پارچگي بالقوه متن، تصوير و صدا در يك نظام از چندين نقطه و در زمان دلخواه ـ زمان واقعي يا با تاخير ـ و در شبكه اي جهاني و آزاد و قابل دسترس با يكديگر تعامل دارند و همين ويژگي سبب شده است كه ماهيت ارتباطات دچار دگرگوني هاي بنيادي شود.
در جامعه شبكه اي، مخاطبان و مصرف كنندگان اطلاعات صرفاً گيرندگان منفعل پيام نيستند بلكه كنش گراني به حساب مي آيند كه ارتباط متقابل برقرار مي كنند. از اين رو، شايد رسانه هاي نوين را ديگر نتوان به مفهوم سنتي كلمه، رسانه هاي همگاني دانست كه پيام هاي محدودي را براي انبوهي از مخاطبان متجانس پخش مي كنند. در واقع، به دليل تعدد پيام ها و منابع انتشار آنها، مخاطبان از قدرت انتخاب بيشتري برخوردار شده اند، به اين سبب در فرآيند جهاني شدن و در دهكده جهاني، مي توان اين واقعيت را نيز پذيرفت كه هركس مي تواند كلبه هايي فراخور حال هر منطقه و محل داشته باشد. به عبارتي ديگر، جامعه شبكه اي خانه الكتروني و فردگرايي را تقويت كرده است، از محيط امن خانه، فرد با سراسر جهان ارتباط برقرار مي كند.
«انقلاب ديجيتالي، تحولات بنياديني را در زندگي اجتماعي و اقتصادي به وجود آورده است، آن هم با سرعتي نزديك به سرعت نور، ۳۸ سال براي راديو و ۱۳ سال براي تلويزيون طول كشيد تا اين رسانه ها در دسترس ۵۰ ميليون نفر قرار گيرند، اما همين تعداد از انسان ها فقط ظرف ۴ سال اينترنت را به خدمت گرفتند. اينترنت امروزه بيش از هر وسيله ارتباطي ديگري كه بشر اختراع كرده است، متقاضي دارد، اما از ياد نبريم كه در حال حاضر فاصله ديجيتالي بزرگي در جهان به چشم مي خورد. در ايالات متحده آمريكا، بيش از كل بقيه جهان كامپيوتر وجود دارد، تعداد تلفن در توكيو به اندازه كل آفريقاست. اين شكاف ديجيتال را مي توان و بايد پر كرد.» سرمايه اي كه در انقلاب ديجيتال ارزش روزافزون پيدا مي كند، «سرمايه فكري » است و محصول اصلي آن كه «اطلاعات» است تفاوت هاي اساسي با كالاهاي تمام شدني دارد. به طور كلي، در جهان ديجيتال همه كاركردهاي سرمايه اي و عوامل موثر از بدترين تا بهترين، از نخبه اي ترين تا مردمي ترين گردهم آمدند. در ابرمتني بزرگ، گذشته، حال و آينده به صورت بين اذهاني جلوه مي كنند و زمينه تعامل را فراهم مي آورند. محيط فرهنگي نمادين، يعني فرهنگ مجازي واقعي شكل گرفته است كه در آن واقعيت كاملاً  در نمادها و مجازها غرق مي شود.

۲ـ پيامدهاي جامعه اطلاعاتي
تحولات فن شناختي كه سامان دهنده اين عصر بوده اند، البته مانند هر تحول عظيم ديگر در عرصه فناوري و صنعت، نويددهنده فصلي تازه از آزادي و گشايش امكان هاي حياتي تازه روياروي انسان عصر جديدند، اما با اين همه، هر دوران الگوهاي خاص خود را نيز در باز توليد و استمرار عدم برابري و فقدان فرصت مساوي براي همگان به همراه آورده است. تجربه زندگي همه ما حاوي خاطره انديشه هايي است كه تحت عنوان «ماركسيسم»  نابرابري غيرانساني جامعه سرمايه داري را هدف گرفته بودند. قطع نظر از صدق و عدم صدق آن آموزه ها، جاي هيچ ترديدي نيست كه نابرابري گران بار نظام سرمايه داري ليبرال،  از اواخر قرن نوزده به اين سو،  شرايط پذيرش جهاني آن آموزه ها را فراهم ساخته بود. پيدايش موقعيت هاي عيني و ذهني جديد كه اساساً امكان بقاي «فضاهاي بسته»  و «بسته بودن فضاها» را تضعيف مي كرد، چشم اندازهاي گفت وگوي جديدي را در عرصه هاي بين المللي و ملي مي گشود. پديده «جامعه اطلاعاتي» برآمده از اين موقعيت جديد است. به اين ترتيب مي توان گفت جامعه اطلاعاتي به لحاظ ويژگي هاي متفاوت فناوري اقتصادي، شغلي، مكاني و فرهنگي مورد ارزيابي مفهومي قرار گرفته است. تفسيرهاي فن شناختي آن كه تا حدودي بر نزديكي و هم سويي ارتباطات راه دور و رايانه اي متمركز است، نوعي جبرگرايي فن شناختي و ساده سازي فرآيندهاي تغييرات اجتماعي را مدنظر دارد. ظهور «اقتصاد اطلاعات»، «تغييرات شغلي»  و «فشردگي فضا، مكان و زمان» اساساً كميت و كيفيت زندگي را در عصر ما دگرگون كرده اند.
از مهم ترين آثار پيدايش جامعه اطلاعاتي، شكل گيري نوع خاصي از دموكراسي است كه دوره هاي پيش از آن مسبوق به سابقه اي چنين نيست. اين دموكراسي كه اكنون اصطلاحاً «دموكراسي ديجيتالي» نام گرفته است، در حيطه تاثيرگذاري شبكه اي انواع ديگر دموكراسي را نيز تحت تاثير قرار داده است. مجموعه گسترده اي از انديشه هاي جديد بر اين باورند كه تحولات اخير در فناوري اطلاعات و ارتباطات از اين توانش برخوردارند كه راه جهش هاي عظيم را در عرصه سياست دموكراتيك هموار كنند.
در حال حاضر، مفهوم دموكراسي ديجيتال مي تواند به طيف نسبتاً وسيعي از كاربست هاي فناورانه و از جمله «پارلمان هاي مردمي» تلويزيوني و يا «هيات هاي منصفه شهروندان» اطلاق  شود كه از طريق پست الكتروني به گروه هاي مباحثه الكتروني و باجه هاي اطلاعات دسترسي دارند.
در اين جا مسئله نخست اين است كه يك «دموكراسي نيرومند» كه بر استفاده گسترده از فناوري هاي اطلاعاتي و ارتباطي مبتني است، احتمالاً چه شكلي خواهد داشت. دموكراسي نيرومند تعريف جديدي از دموكراسي است كه بر تفاوت خود نسبت به دموكراسي هاي ليبرال و نمايندگي تاكيد دارد. دوم اين كه، تاثيرهاي احتمالي وضعيت اقتصادي و سياسي بر آن «دموكراسي ديجيتالي» كه ما در عمل به آن دست مي يابيم، چيست. سوم اين كه، تجارب جهاني در خصوص تاثيرهاي كنوني فناوري هاي اطلاعاتي و ارتباطي بر شيوه عمل دموكراتيك فارغ از ادعاها و بيم و اميدهاي رايج چه بوده است. چهارم اين كه، چه موانعي بر سر راه تحقق «دموكراسي ديجيتالي» وجود داشته و دارد؟
براي پاسخگويي به اين پرسش ها مناسب است كه به ويژگي هاي اساسي رسانه هاي دوطرفه كه براي توسعه نوع تازه اي از دموكراسي توانايي دارند،  اشاره كنيم:
005552.jpg

دو طرفه بودن: كاربران مي توانند با انبوه كاربران ديگر براساس دوطرفه بودن ارتباط ها تماس و ارتباط برقرار كنند. شبكه جهاني، مرزهاي دولت ـ  ملت ها مانعي بر سر راه ارتباطات برقرار نمي كنند.
آزادي بيان: كاربران مي توانند عقايدشان را ابراز كنند و در اين مورد سانسور دولتي محدود شده است.
آزادي ايجاد انجمن ها: كاربران شبكه مي توانند به جامعه ها و تشكيلاتي مجازي بپيوندند كه منافع مشتركي را پيگيري مي كنند. توليد و انتشار اطلاعات: كاربران شبكه ها مي توانند اطلاعات توليد كنند و در اطلاعات سهيم شوند. اين اطلاعات مشمول بررسي و يا تاييد و تصدق رسمي نيستند.
به چالش كشيدن دستاوردهاي حرفه اي و رسمي: اطلاعات دولتي و حرفه اي را مي توان به چالش كشيد.
تضعيف نقش هويت دولت ـ ملت ها: كاربران مي توانند هويت هاي جهاني و محلي اختيار كنند.
از آنجا كه دموكراسي فقط راي دادن و يا تدارك اطلاعات عمومي بهتر براي شهروندان نيست، لذا همه پرسي هاي الكتروني و باجه هاي اطلاعات عمومي نيز شرط كافي براي تاييد موجوديت دموكراسي ديجيتال نيستند. حق تعيين سرنوشت، مشاركت، خودمختاري و اظهارنظر است كه هسته اصلي دموكراسي را مي سازند. از اين رو،  دموكراسي يك فرهنگ سياسي است كه طيف بسيار وسيعي از ساخت ها را براي «خودافزايي» و بيان جمعي متقابل، شامل مي شود.
براي آن كه شكل پيشرفته اي از دموكراسي ديجيتالي پديدار شود، مي توان آن را به صورت قالبي در نظر گرفت كه خود جمع كننده عناصر اساسي نهفته در صورت بندي هاي دموكراسي مشاركتي و صورت بندي هاي دموكراسي نمايندگي است. مفهوم «خودمختاري دموكراتيك» در بسط دادن اين نوع استدلال، كارساز است. در اين صورت، «دموكراسي نيرومند» بايد براي مشاركت شهروندان در همه تصميم هاي مرتبط با مسايلي كه برآنان تاثيرگذارند، فرصتي فراهم كند. اين فرصت مبتني بر وضعيتي است كه در آن دموكراسي به عنوان پديده اي دوسويه دوباره طرح ريزي شود. پديده اي كه در يك طرف به شكل دهي دوباره قدرت دولت ـ به مفهوم عام آن ـ مربوط مي شود و از طرف ديگر دغدغه بازسازي جامعه مدني را دارد.
در جامعه شبكه اي مي توان از امكان تحقق اين نوع دموكراسي ديجيتال سخن گفت، بي آن كه با شيفتگي از موانع سخت افزاري و نرم افزاري آن در جهان كنوني غفلت كرد. انگاره «گفت وگوي تمدن ها» كه اساس آن «ديالوگ»  يعني گفت وگو است،  چارچوب مناسبي براي يافتن ارتباط ميان «دموكراسي نيرومند» و «دموكراسي ديجيتالي» است.

۳ـ گفت وگوي تمدن ها و چشم اندازهاي دموكراتيك
با مفروض دانستن همبستگي مثبت ميان ساختار گفت وگوهاي بين المللي و تحولات در فناوري هاي ارتباطي، مي توان گفت: فناوري هاي ارتباطي موجب شده اند كه هم گفت وگو در كانون گفتمان بين المللي قرار گيرد و هم ساختار زبان بين المللي در جهت تكثر و پذيرش ضرورت گفت وگو ميان هويت هاي متكثر در عرصه جهاني گشوده تر شود. بررسي تحول ساختارهاي گفتماني در سطح بين المللي مبين آن است كه گفت وگو برحسب دو ضرورت بنيادين در اين عرصه موضوعيت يافته اند: نخست، برحسب الگويي كه اجماع نظر ميان طرف هاي برابر را براي تحقق صلحي جهاني ضروري فرض مي كند و لازمه آن را تحقق گفت وگويي مي داند كه محور آن باور به طرف هاي داراي نفع، معطوف به تامين منافع ملي و در جست وجوي صلح است. اين الگو بيشتر با مقولات نظري ليبرالي سامان مي يابد، الگوي دوم كه مقوله گفت وگو را در عرصه بين المللي و حتي ملي، عنصر ضروري يك محيط زيست جهاني مي انگارد و براين باور است كه در شرايط تضعيف نقش دولت ـ ملت ها ضرورت استقرار يك زبان بين المللي، ساماندهي به يك نظام اخلاق بين المللي، ترجيحات متكي بر منافع عموم بشري و غيره، همه طرف ها را به گفت وگو برمي انگيزد.
تحول در عرصه گفت وگوي بين المللي عملاً تمايل به الگوي دوم را برمي انگيزد كه براساس آن موقعيت و معناي گفت وگوي تمدن ها بسيار فراتر از الگوي ليبرالي ديده مي شود. برمبناي الگوي دوم جريان گفت وگوي تمدن ها به سوي ساماندهي به يك زبان بين المللي پيش مي رود كه به تدريج حتي به صورت زبان هنجارآفرين در عرصه ملي نيز در مي آيد. اين زبان نيز همانند هر زبان مشترك ديگري در عرصه جهاني منجر به استقرار الگويي از برابري و نابرابري خواهد شد. ميزان و نحوه مشاركت حوزه هاي مختلف فرهنگي در ساماندهي به اين زبان در ساختار زبان بين المللي، موقعيت كانوني يا حاشيه اي را تعيين خواهد كرد. تحول در زبان ارتباط بين المللي نشانگر كاسته شدن از نقش و جايگاه دولت ها نيز هست. به عبارتي، بازيگر فعال در عرصه گفت وگوي بين المللي به تدريج از واحد دولت به واحدهاي كوچك تر انتقال مي يابد و ضروري است به اين معنا كه تصور يك سخنگو براي وارد شدن در عرصه گفت وگو جاي خود را به سخنگويان متكثر و نمايندگان عرصه هاي متنوع يك فرهنگ و تمدن بسپارد. گفت وگو در عرصه جهاني بر نقش محوري عنصر آموزش متكي است. به اين اعتبار مي توان عنصر آموزش را به مثابه يك رهيافت ملي و جهاني مورد توجه ويژه قرار داد و در همين جاست كه مي توان به طور خاص مقوله هاي «جامعه اطلاعاتي»، «دموكراسي ديجيتالي» و ميزان نيرومندي آنها را مورد مطالعه قرار داد.
تحولات گفتاري نوين بر انتقال مفهوم حقيقت از امري عيني و بيروني به امري بين اذهاني و حادث شده در فرآيند گفت وگو دلالت دارند. به بيان ديگر، شرايط گفتاري جديدي كه به وجود آمده است، حاكي از آن است كه مفهوم صدق بيش از آن كه مبتني بر عينيتي بيروني باشد (عين گرايي) و يا در حد يك ذهنيت منفصل از عين و ديگران (ذهن گرايي) تعريف شود، اكنون همچون امري بين ذهني و گفت وگويي قلمداد مي شود. به اين ترتيب، اكنون همراه و همزمان با تحول در نظام بين المللي، ارتباطات و تحولات فني، ساختار گفتار بين المللي و حتي ملي نيز از صورت ساختار تك ذهني و متصلب پيشين خارج مي شود و به سوي ساختار چندذهني، متكثر و منعطف در حال تحول حركت مي كند و اين چشم انداز با مفهوم هاي جامعه شبكه اي و صورت بندي هاي جديدي سازگار است كه در قالب «دموكراسي ديجيتالي» به وجود مي آيند.

نماينده مراكز كامپيوتري در شوراي عالي انفورماتيك:
شوراي عالي انفورماتيك متولي قانون IT در كشور است
005556.jpg
نماينده مراكز كامپيوتري در شوراي عالي انفورماتيك تشكيل سازماني زير نظر رييس جمهوري براي فعاليت در بخش هاي IT و ICT را ضروري دانست. مهندس غلامحسين طالبي، در گفت و گو با ايسنا، افزود: تولي گريIT يك فعاليت گسترده و فرابخشي است، لذا جايگاه آن بايد در حدي باشد، كه كليه دستگاه هاي اجرايي در كل كشور از آن تبعيت كنند وي همچنين گفت: بهترين جايگاه به عنوان معاون رييس جمهور و زير نظرمستقيم رييس جمهور بايد در نظر گرفته شود، تا متولي IT در همه جلسات هيات دولت حضور داشته باشد. طالبي افزود: در نظر گرفتن بخش يا وزارتخانه اي به عنوان متولي اين بخش، چندان صحيح به نظر نمي رسد، زيرا ساير وزارتخانه ها هم سطح آن هستند و از آن تبعيت نمي كنند و مشكل بزرگ در حال حاضر همين موضوع است. وي ادامه داد: تا به حال شوراي عالي انفورماتيك در اين زمينه فعاليت هايي داشته است و چون زيرنظر سازمان مديريت و برنامه ريزي بوده، آن طور كه بايد و شايد موفق عمل نكرده است. نماينده مراكز كامپيوتري در شوراي عالي انفورماتيك تصريح كرد: حتي اگر اين بخش در وزارتخانه جديد فناوري اطلاعات و ارتباطات هم فعال باشد، باز هم نقش فرابخشي خود را آن طور كه شايسته است، ندارد و بيشتر به مسايل مخابراتي مي پردازد. وي افزود: در حال حاضر مشكل موجود در IT اين است كه چندين متولي موازي براي اين بخش در كشور وجود دارد كه شوراي عالي انفورماتيك، شوراي عالي اطلاع رساني، وزارتخانه جديد ارتباطات و اطلاعات و ساير دستگاه ها از اين نمونه است و فعاليت ها و وظايف  اين بخش ها با هم مخلوط شده و لطمه زيادي به IT كشور وارد مي كند. طالبي گفت: در حقيقتIT متولي واحد و قدرتمندي ندارد كه بخش اعظم وقت ، برنامه و مسئول آن هدايت استراتژيك، تاكتيك و اجرايي باشد. وي اضافه كرد: با وجود اين كه شوراي عالي انفورماتيك، قانوني ترين متولي IT در كشور است كه هم توسط مجلس و هم توسط شوراي انقلاب قانوني شده، هنوز آن طور كه بايد فعال نيست. طالبي گفت: در حال حاضر شوراي عالي اطلاع رساني هم در اين بخش فعاليت هايي دارد كه لازم است نقش آن براي بهبود و ارتقاي IT در كشور قوي شود.
ICP :با مخابرات قرارداد امضا نمي كنيم
اعضاي اصلي كميته اينترنت انجمن شركت هاي انفورماتيك ايران، به نمايندگي از سوي اكثريت ICP هاي عضو انجمن، طي نشست فوق العاده اي، امضاي قرارداد ارسالي از سوي مخابرات را تحريم كردند. مهندس مهرداد خداورديان ـ دبير كميته اينترنت انجمن شركت هاي انفورماتيك ايران ـ با بيان اين مطلب در گفت وگو با ايسنا، اظهار داشت: پيرو نامه  ارسالي از سوي سرپرست امـور ارتباطات ديتا براي ICPها، جهت تعيين ضرب الاجل بـراي امضا قـرارداد اينترنت پرظرفيت و ارسال نـامه به انـجمن براي بررسي عوامل ارزيابي متقاضيان، صدور مجوز نقطه تماس بين المللي و درخواست ICPهاي رسمي اعضاي انجمن دستور كار جلسه كميته به اين موضوع اختصاص يافت. وي افزود: پس از بررسي مجدد و دقيق قرارداد ارسال شده از سوي شركت مخابرات به عنوان كارفرما، قرارداد داراي اشكالات متعدد حقوقي و ايرادات فني در چارچوب تنظيم شده تشخيص داده شد و پيشنهاد شد تا هيچ يك از ICPهاي عضو انجمن اقدام به اين كار نكنند. وي تصريح كرد: پيش نويس قرارداد فوق الذكر، طي جلسات مشترك كميته اينترنت با امور ارتباطات به ديتا در آذر ماه سال گذشته و در زمان رياست قبلي امور ارتباطات ديتا بررسي و موارد اصلاحي، به صورت مكتوب به ديتا ارايه شده بود كه متاسفانه پس از تغيير و تحول در ساختار مديريتي امور ارتباطات ديتا، هيچ پاسخي از سوي مسئولان دريافت نشد و اكنون بار ديگر قرارداد ICP ها با تغييرات جزيي و اشكالات بيشتر براي ICPها ارسال شده است.
وي ادامه داد: شركت هاي ندا رايانه، پارس آن لاين، البرز، داده پردازي ايران، افرانت و گات به عنوان اعضاي اصلي و شركت رسانه  آوابريد به عنوان مهمان در اين نشست حضور داشتند. وي خاطرنشان كرد: انجمن شركت هاي انفورماتيك ايران با بيش از ۶۰۰ شركت عضو خود، همان طور كه بارها و در ديگر امور تخصصي عرصه انفورماتيك ثابت كرده است كه بازوي تخصصي و فني مناسبي براي مسئولان دولتي بوده است، هم اكنون نيز اعلام آمادگي مي كند تا با همكاري كميته اينترنت و همكاري هاي قبلي با مسئولان ذي ربط تا دستيابي به چارچوب كارشناسي شده، جهت عقد قرارداد فني مابينICP ها و شركت مخابرات ايران قدم بردارد. دبير كميته اينترنت انجمن شركت هاي انفورماتيك، در خاتمه ابراز اميدواري كرد تا موارد اختلاف طي جلسه مشترك ميان نمايندگان كميته اينترنت و مسئولان امور ارتباطات ديتا مورد حل و فصل قرار گيرد.

وب
اينترنت ماهواره اي ضعف زيرساخت هاي مخابراتي را جبران مي كند
005548.jpg

تقاضاي روزافزون خدمات اينترنتي و گسترش مخابرات چندرسانه اي، بهره گيري از سرويس هاي با كيفيت و سريع ماهواره اي را اجتناب ناپذير كرده است. صبا ادبي، دانشجوي مهندسي برق دانشگاه شهيد باهنر كه در زمينه اينترنت ماهواره اي و خدمات آن تحقيق مي كند، با بيان اين مطلب به ايسنا گفت: ماهواره به عنوان يك وسيله مناسب براي پاسخگويي به تقاضاي روزافزون كاربران شبكه اينترنت و گسترش سرويس هاي چندرسانه اي آن در كانون توجه محققان فناوري هاي اطلاعات و ارتباطات قرار گرفته است.
اتصالات ماهواره اي به ويژه زماني كه نياز به پهناي باند بزرگ و تامين ارتباطات راه دور كم هزينه و قابل استفاده براي عموم مطرح مي شود، اهميت مضاعفي پيدا مي كنند.  وي افزود: در حال حاضر مطالعات گسترده اي در حال انجام است كه شبكه هاي اينترنتي جهاني براساس استفاده از ماهواره ها استوار گردند، سيستم ماهواره اي اگر خيلي خوب طراحي شده باشد، مي تواند تمام سطح زمين را بپوشاند، تقاضاي كاربران دريايي و هوانوردي را برآورده كند و براي آنها در نواحي دور بدون زيرساخت  مخابرات زميني امكاناتي فراهم كند. ادبي در پايان با اشاره به روند رشد انفجاري اينترنت و افزايش تقاضا براي پهناي باند عريض تر تصريح كرد: سيستم اينترنت ماهواره اي به دليل توانمندي هاي منحصر به فرد آن، حتي در نقاط مجهز به سيستم هاي قوي مخابراتي نيز به عنوان يك گزينه جايگزين جدي مطرح است.
005562.jpg

حوزه علميه اينترنتي در قم طلبه مي پذيرد
پايگاه اطلاع رساني تبيان نخستين مدرسه علوم ديني اينترنتي را زيرنظر حوزه علميه قم، پايگاه اطلاع رساني تبيان راه اندازي كرد.به گزارش ستاد خبري يازدهمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم، كاربران با مراجعه به سايت اينترنتي تبيان www.tebyan.net مي توانند از دوره هاي آموزشي حوزه علميه قم از پايه تا خارج بهره مند شوند و از اين طريق در امتحانات حوزه نيز شركت كنند.
براساس اين گزارش، پايگاه اطلاع رساني تبيان با استفاده از اينترنت و در راستاي معرفي جاذبه هاي فرهنگ اسلامي از طريق اطلاع رساني صحيح تيرماه سال ۸۱ راه اندازي شد.
اين گزارش حاكي است كه «مدرسه اينترنتي» نيز يكي ديگر از خدمات آموزشي پايگاه اطلاع رساني تبيان است كه دانش آموزان را با مشاركت دادن در فرآيند آموزش، تحت تعليم قرار مي دهد.دانش آموزان مقاطع مختلف تحصيلي مي توانند علاوه بر بهره مندي از دوره هاي آموزش از مشاوره استادان متخصص نيز بهره مند شوند.اين گزارش مي افزايد: دسترسي سريع و آسان به بانك كاملي از اطلاعات اسلامي، فرهنگي، هنري، اجتماعي و ورزشي و نيز پاسخگويي به پرسش هاي نسل جوان از ديگر امكانات ويژه اين سايت است و همچنين، ارايه خدمات فرهنگي و پژوهشي به استادان و دانش آموزان از مجله معرفي مقالات، كتب و نرم افزارهاي آموزشي، معرفي پايگاه هاي علمي در اينترنت، معرفي رشته هاي دانشگاهي، معرفي و ثبت طرح درس هاي آموزشي به نام فرد ارايه دهنده، از فعاليت هاي اين پايگاه اطلاع رساني است.
005558.jpg

بزرگ ترين مجموعه دست نوشته آن لاين جهان در چين
بزرگ ترين مجموعه آثار نوشتاري چين به صورت آن لاين در معرض ديد و استفاده علاقه مندان قرار گرفت. انتشارات الكترونيك ژورنال دانشگاهي چين اعلام كرد: بزرگ ترين منابع نوشتاري باستاني و دانشگاهي آن لاين جهان كه متعلق به چين است از سوي اين موسسه منتشر شده است. از طريق اين نشر آن لاين كاربران مي توانند به ۱۲ هزار نسخه متن ديجيتالي آرشيو شده دسترسي پيدا كنند. علاقه مندان مي توانند موضوعات موردنظر خود را نيز از ميان اين ۱۲ هزار سند ديجيتالي كه شامل منابعي چون كتاب، روزنامه، مجله، رسانه هاي دانشگاهي و دست نوشته هاي كهن است، پيدا كنند. اين كتابخانه ديجيتالي آن لاين هم اكنون يك چهارم از كل اطلاعات عمومي چين را در خود جاي داده است. متخصصان قصد دارند تا پايان سال ۲۰۰۶ اين حجم را به ۸۰ تا ۹۰ درصد برسانند.
005546.jpg

نبرد مايكروسافت با اتحاديه اروپا
شركت مايكروسافت، بزرگ ترين سازنده نرم افزار در جهان، خود را براي مقابله با قوانين اتحاديه اروپا آماده مي كند. به گزارش شبكه خبري بي بي سي، اتحاديه اروپا مايكروسافت را متهم به سو استفاده از انحصار خود بر بازار نرم افزار كرده است. بنابراين گزارش در صورت اثبات جرم مايكروسافت، اتحاديه اروپا اين شركت را به پرداخت سه ميليارد دلار جريمه آشكارسازي كدهاي رمز برنامه هاي نرم افزار خود براي ديگر رقيبان محكوم مي شود. شايان ذكر است مسئولان مايكروسافت از اظهارنظر در اين مورد خودداري كردند.

پرسه
005550.jpg

سي دي تا ۵ سال ديگر منسوخ مي شود
استفاده از لوح هاي فشرده (سي دي) احتمالاً تا پنج سال ديگر منسوخ مي شود و نسل جديدي از نوارهاي حافظه با ابعادي مشابه ابعاد سر انگشت انسان و بدون اجزاي متحرك، جايگزين آن خواهد شد.
به گزارش سايت اينترنتي «آنانوا»، با استفاده از فناوري جديد كه توسط دانشمندان دانشگاه «پرينستون» در «نيوجرسي» آمريكا و محققان شركت «هيولت پاكارد» ابداع شده، هر نوار حافظه در ابعاد يك سانتي متر مكعب مي تواند بيش از يك گيگابايت اطلاعات را در خود جاي دهد.
با استفاده از اين فناوري مي توان كارت هاي حافظه يك بار مصرفي توليد كرد كه اطلاعات به طور دايمي روي آن ضبط مي شود و سريع تر و كارآمدتر از سي دي هاي فعلي است.
با اين وجود تبديل فناوري جديد به شكل تجاري احتمالاً به زماني حدود پنج سال نياز دارد.
برخلاف سي دي ها كه براي خواندن اطلاعات آنها به اجزاي متحرك از قبيل ليزر و موتور گرداننده نياز است، كارت حافظه جديد به هيچ تجهيزات متحركي نياز ندارد و در آن از يك ويژگي تازه شناسايي شده نوعي پوشش رساناي پلاستيكي استفاده شده است.
005558.jpg

ياهو راغب به سرمايه گذاري در ايران نيست
«محسن الصفي»، طراح سايت «ياهو براي اصفهان» گفت: به رغم مكاتبه متخصصان ايراني با مديران سايت ياهو، به دلايل سياسي و عدم وجود تجارت الكترونيك در ايران، آنها تمايلي به راه اندازي اين سايت به زبان فارسي ندارند.
الصفي، مديرعامل شركت وبسازان نقش جهان اصفهان، در گفت وگو با ايرنا افزود: سايت ياهو كه يكي از بزرگ ترين سايت هاي اينترنتي دنيا است براي اكثر زبان ها و مليت ها سايتي طراحي كرده و در اختيار آنها قرار داده است ولي تاكنون، اين سايت به زبان فارسي طراحي نشده است.
005554.jpg

پخش سه بعدي صدا به كمك يك بلندگو
يك شركت آمريكايي فناوري جديدي ايجاد كرده كه به كمك آن پخش صدا به صورت سه بعدي و تنها با استفاده از يك بلندگو در يك نقطه از اتاق ممكن مي شود.
به گزارش سايت اينترنتي »آنانوا»، در سينماهاي پيشرفته معمولاً صدا و موسيقي فيلم به گونه اي ضبط و ميكس مي شود كه با پخش آن از پنج يا شش بلندگو در نقاط مختلف سينما، تماشاگران احساس مي كنند صداي فيلم طبيعي و سه بعدي است.
صدا و موسيقي بسياري از فيلم هايي كه روي لوح هاي فشرده «دي وي دي» عرضه مي شوند نيز به همين طريق ضبط شده است، اما افراد بايد پنج يا شش بلندگو را با موقعيت  هاي مناسب در نقاط مختلف اتاق قرار دهند تا بتوانند صداي فيلم را به صورت زنده و سه بعدي بشنوند.
شركت آمريكايي توليدكننده دستگاه هاي صوتي و تصويري «نيروتك» به تازگي دستگاه پخش «دي وي دي» جديدي توليد كرده كه مشكل قرار دادن چندين بلندگو با سيم هاي طويل در نقاط مختلف اتاق را حل كرده است.
در محصول جديد اين شركت، پنج بلندگوي مجزا به صورت افقي درون يك محفظه قرار مي گيرند و به منظور دستيابي به صداي سه بعدي،  يك رايانه كوچك سيگنال هاي لازم را به هركدام از اين پنج بلندگو ارسال مي كند به طوري كه تماشاكنندگان فيلم با شنيدن صدايي طبيعي، تصور مي كنند كه به راستي در وقايع فيلم حضور دارند.
اين رايانه براي تعيين چگونگي پخش صدا از هر بلندگو، از الگوريتمي استفاده مي كند كه روش هاي مورد استفاده در مغز انسان براي تعيين جهت صدا را تقليد مي كند.
در اين روش در واقع از اختلاف زماني موجود ميان لحظه رسيدن صدا به هر طرف سر انسان و همچنين تغييرات ظريفي كه ساختار هر گوش در صدا ايجاد مي كند، بهره گرفته شده است.
براي تعيين اين كه هركدام از پنج بلندگوي موجود درون جعبه در هر لحظه بايد چه صدايي را پخش كند تا احساس سه بعدي بودن و پخش صدا از همه جهات در شنونده القا شود، در هر ثانيه حدود ۶۰۰ ميليون محاسبه انجام مي گيرد.
مسئولان شركت «نيروتك» ادعا مي  كنند با فناوري جديد، قرار گرفتن شنونده در مقابل بلندگو ضروري نيست و شنونده در هر نقطه از اتاق كه باشد مي تواند از صداي سه بعدي لذت ببرد.
قيمت اين دستگاه پخش «دي وي دي» ۷۹۹ دلار تعيين شده است.

|  ادبيات  |   ايران  |   جامعه  |   داستان  |   رسانه  |   زمين  |
|  شهر  |   علم  |   كودك  |   ورزش  |   هنر  |   صفحه آخر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |