بيوتكنولوژي و اقتصاد بدون نفت
زير ذره بين
صنعت بيوتكنولوژي با ماهيت چند منظوره خود، هم اكنون در عرصه جهاني پيشتاز است. توليد داروها و فرآورده هاي پزشكي با كمك فرايندهاي بيوتكنولوژيك، توليد فرآورده هاي غذايي و كشاورزي مرغوب تر و با كيفيت برتر، اصلاح نژاد و توليد واريته هاي با دوام همه از مواهب بيوتكنولوژي به شمار مي روند. بسياري از كشورهاي حتي جهان سوم هم اينك از طريق فروش فرآورده هاي بيوتكنولوژي، درآمدهاي سرشاري را كسب مي كنند
|
|
عباس اخوان سپهي
جمعيت جهان به سرعت در حال افزايش است به گونه اي كه تا حدود ۳۰ سال آينده، يعني تا سال ۲۰۳۰ ميلادي جمعيت ۶ ميلياردي كره زمين به حدود ۸ ميليارد نفر خواهد رسيد. به عبارت ديگر در مدتي كوتاه ۲ ميليارد نفر به جمعيت كره زمين افزوده خواهد شد.
جمعيت كشور نيز با رشد سرسام آوري رو به افزايش است. به نحوي كه تا ۲۵ سال آينده جمعيت كشور به ۱۵۰ ميليون نفر مي رسد. منابع طبيعي به ويژه نفت به عنوان مهمترين منبع درآمد كشور، نيز محدود و در حال كاهش شديد است. به گفته بسياري از صاحب نظران اقتصادي و فني، در زماني نه چندان دور، ميزان استخراج و مصرف نفت در داخل برابر شده و توان صادرات نخواهيم داشت. در يك چنين وضعيتي، نظام اقتصادي ما، نيازمند اتخاذ سياست ها و برنامه هاي اصولي، منطقي و خردمندانه خواهد بود. به اين ترتيب، ناگزيريم تا مكانيزم ها و راهكارهاي مناسب براي جبران كاهش درآمدهاي نفتي را از هم اكنون بررسي كرده و سياست هاي مدون و حساب شده اي را براي رهايي از وابستگي به نفت در پيش گيريم. وجود منابع و ذخاير غني اعم از منابع گياهي، جانوري و ميكروبي، داشتن توانمندي هاي بالقوه و بالفعل انساني و گسترش بازارهاي مناسب داخلي و منطقه اي و بسياري از امكانات طبيعي و متنوع در كشور از نكات مثبت و اميدواركننده اي است كه مي تواند نگاه دست اندركاران و برنامه ريزان ملي را به خود جلب كند. بيوتكنولوژي با كاربرد وسيعش در صورت برنامه ريزي صحيح مي تواند جايگزيني مناسب براي بخشي از صادرات نفتي كشور باشد.
تدوين برنامه ۱۴۰۰ توسط سازمان مديريت و برنامه ريزي، كه در آن برنامه ۲۵ ساله كشور، تدارك ديده شده است و همچنين تدوين اولين برنامه بيست ساله كشور تا سال ۱۴۰۴ توسط مجمع تشخيص مصلحت نظام، بيانگر توجه عميق دولت به موضوع پايه ريزي اقتصاد بدون نفت است. تدوين اين برنامه، نيازمند هماهنگي و انسجام تمامي واحدها و مراكز تحقيقاتي، توليدي، صنعتي و خدماتي است. بخش صنعت در اين ميان، نقش مهمتري دارد. توسعه صنعت و حركت در مسيري كه بتواند منجر به كاهش وابستگي به نفت شود، بدون پايه ريزي صنايع پويا، رقابت در عرصه جهاني امكان پذير نيست. صنعت بيوتكنولوژي با ماهيت چند منظوره خود، هم اكنون در عرصه جهاني پيشتاز است. توليد داروها و فرآورده هاي پزشكي با كمك فرايندهاي بيوتكنولوژيك، توليد فرآورده هاي غذايي و كشاورزي مرغوب تر و با كيفيت برتر، اصلاح نژاد و توليد واريته هاي با دوام همه از مواهب بيوتكنولوژي به شمار مي روند. بسياري از كشورهاي حتي جهان سوم هم اينك از طريق فروش فرآورده هاي بيوتكنولوژي، درآمدهاي سرشاري را كسب مي كنند. كشورهاي محروم آفريقايي به شدت در حال توسعه بيوتكنولوژي بويژه در بخش كشاورزي هستند. افزايش روزافزون مراكز تحقيق و توسعه بيوتكنولوژي، ايجاد بانك ها و كلكسيون هاي ژن در اين قاره محروم حاكي از درك عميق مسئولان ملي و منطقه اي در خصوص اهميت بيوتكنولوژي است. هر چند از گذشته دور تاكنون، درآمدهاي جهاني فرآورده هاي بيوتكنولوژي نصيب كشورهاي توسعه يافته صنعتي (ژاپن، آمريكا و اروپاي غربي) شده است، اما در نهايت برنده واقعي در عرصه بيوتكنولوژي كشورهاي جهان سوم خواهند بود، چرا كه هسته مركزي توانايي هاي بالقوه بيوتكنولوژي در جهان سوم نهفته است. به عبارت ديگر، بانك ژن در طبيعت اين كشورها پنهان است و منابع سرشار اوليه، نيروهاي انساني و فراوان و ارزان ثروت هاي هنگفتي است كه در اين كشورها به وديعه گذاشته شده است. تنها در سايه همت و تلاش همه جانبه، بها دادن بيشتر به تحقيق و طراحي خط مشي هاي توسعه و توجه بيش از پيش به بيوتكنولوژي در برنامه هاي ملي، مي توان به صورت مطلوب تر و بهينه اي از منابع موجود بهره برداري كرد و نگراني از بابت كاهش يا اتمام نفت نداشت. بيوتكنولوژي يكي از فناوريهاي كليدي قرن بيست و يكم است. شايد به جرأت بتوان گفت بعد از فناوري اطلاعات، بيوتكنولوژي يا فناوري زيستي بزرگترين رويداد قرن حاضر است كه در تمام عرصه هاي زندگي انسان تأثير گذار است. اين فناوري در امنيت غذايي، دارويي، بهداشتي، نظامي و صنعتي كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه نقش اساسي دارد. امروزه بكارگيري بيوتكنولوژي، يكي از راه حل هاي بدست آوردن محصولات بيشتر كشاورزي از زمين هاي كشاورزي فعلي است. استفاده از فنون بيوتكنولوژي كشاورزي مانند كشت سلول و اندامهاي گياهي، ريزازديادي، استفاده از ماركرهاي ژنتيكي، توليد گياهان ترانس ژنيك و بسياري از روش هاي ديگر كمك بسياري به توسعه كمي و كيفي گياهان زراعي نموده است.
به كارگيري بيوتكنولوژي كشاورزي زمان و هزينه توليد محصولات زراعي را كاهش داده و مقاومت گياهان را نسبت به سموم و تنش هاي محيطي مانند كمبود مواد غذايي خاك، شوري و خشكسالي افزايش داده است.
تنها مشكل جوامع بشري، تأمين غذا يا توليد غذاي بيشتر نيست بلكه معضلاتي چون انواع بيماري ها، مشكلات بهداشت عمومي، از بين رفتن محيط زيست و كاهش ذخاير ژنتيكي محيط زندگي را براي انسان ناامن كرده است. بنابراين بايد براي مقابله با آنها دست به اقدامات جديدي زد.
دانشمندان بهترين راه حل مقابله با بحران موجود را تلاش كشورها و جامعه جهاني براي توسعه همه جانبه و پايدار در جوامع مختلف مي دانند، نظر بيشتر اقتصاددانان آن است كه توسعه ملي هر كشور براي بيشتر شدن نقش سطح رفاه و آسايش مردم و پرهيز از بحران هاي حاد اجتماعي با گذر از مسير توسعه اقتصادي ممكن است، زيرا توسعه اقتصادي، شرايط را براي توسعه آموزش و پرورش، گسترش آموزش عالي و تحقيقات، بهداشت عمومي، ايجاد مسكن مناسب و بالاخره ايجاد يك محيط امن در جامعه فراهم مي كند.
بيوتكنولوژي علاوه بر توليد فرآورده ها، نوعي خدمت صنعتي نيز محسوب مي شود. اين نقش درست مانند نقش صنايع ماشين سازي و صنايع توليد رايانه است.
آسيب پذيري اقتصاد «تك محصولي» كه در كشور ايران وابسته به درآمد نفت است اتكا به منابع ديگري را براي ادامه حيات اقتصادي، سياسي ضروري مي سازد. كشور كوبا كه تا چندي پيش متكي به مزارع نيشكر بود، از سال ۱۹۸۱ ميلادي اتكا به توليد محصولات از كاربرد بيوتكنولوژي را محور برنامه توسعه ملي خود قرار داد. اكنون كوبا در اين زمينه با داشتن حدود ۱۲۰۰۰ محقق، قادر به توليد ۵۵ نوع فرآورده بيوتكنولوژي شده است.
|