نگاه
جامعه با زبان رمان سخن مي گويد
مروري بر كتاب «درباره خانه قانون زده ديكنز»
|
|
چارلز ديكنز، نويسنده برجسته انگلستان، در عصري زيست و نوشت كه كشورش و تمامي اروپا در تحولاتي سريع و عميق روزگار مي گذراندند. به همين جهت اكثر آثار نويسندگان اين دوره، متأثر از اين شرايط است. درباره آثار ديكنز و تحليل جامعه شناسي آنها، مطالب و كتاب هاي بسياري نوشته شده است. هر يك از اين آثار تأثير روابط اقتصادي، سياسي، اجتماعي و تغييرات بنيادين جامعه انگلستان را بر داستان هاي ديكنز مورد بررسي قرار داده اند. فردگرايي، خردگرايي، طبقات جديد، بورژوازي در حال تحول، اختراعات و اكتشافات، تكنولوژي جديد و... مؤلفه هايي هستند كه قرن نوزدهم انگلستان را ساخته اند و ديكنز نيز از كنار آنها بي تفاوت نگذشته است. مي گويند اگر كسي رمان «آرزوهاي بزرگ» ديكنز را بخواند و در آن متمركز شود، مي تواند بفهمد كه انگلستان آن دوره چه وضعي داشته است. درباره «خانه قانون زده» نيز چنين بحث هايي مطرح است. گراهام استوري در كتاب خود به نام «درباره خانه قانون زده ديكنز» به چنين تحليلي دست يازيده است. كتاب كه با ترجمه «سيما ذوالفقاري» به تازگي وارد بازار نشر شده است، ابتدا به بررسي موقعيت تاريخي اي كه رمان در آن پديد آمده است مي پردازد. بديهي است در چنين بستري، ماهيت و نوع تفكري كه وجود داشته است نيز نمي تواند در اثر بي تأثير باشد. قسمت دوم فصل اول در واقع به بستر فكري شكل گيري رمان پرداخته است. در تحليل جامعه شناسي يك اثر، توجه به «متن» و آنچه به عنوان «زبان» مطرح است، اهميت فراوان دارد. بحثي كه صاحبنظراني چون سوسور، ياكوبسن و دريدا بر آن تأكيد داشته اند. تحليل زبانشناختي مي تواند رابطه متن با جامعه و تحولات آن را نشان دهد. آنچه در فصل دوم كتاب مي خوانيم توجه به ساختار روايتي رمان و موضوعات مربوط به زبانشناسي رمان «خانه قانون زده» است.
در اين فصل همچنين درباره گروههاي اجتماعي موجود در رمان و عنصر «طعنه» بحث شده است. «صحنه هاي نمايشي» رمان و تشريح و بررسي آن ديگر بخش فصل دوم است.
فصل سوم به بررسي هاي نقادانه اي كه راجع به كتاب وجود دارد پرداخته و در نهايت در فصل چهارم همچنان كه از نام آن يعني «جايگاه خانه قانون زده در ادبيات اروپا» برمي آيد وجهه همت خود را بر مقايسه تطبيقي قرار داده و با بررسي اين اثر با آثار بزرگ ديگر اروپا موقعيت رمان «درباره خانه قانون زده ديكنز» را در كشورهاي اروپايي مطالعه كرده است.
كتاب «درباره خانه قانون زده ديكنز» توسط نشر مركز در ۱۶۰ صفحه و به قيمت ۱۴۵۰ تومان به بازار آمده است.
|