مصاحبه با محمد هاشمي رئيس دفتر سياسي كارگزاران سازندگي
تفكر سازندگي
|
|
اشاره:
در ادامه معرفي احزاب و جمعيت هاي سياسي عمده ايران و نگاه آنان به انتخابات، امروز حزب كارگزاران سازندگي از زبان محمد هاشمي عضو ارشد اين حزب معرفي مي شود. ديدگاه هاي محمد هاشمي به علت نقش بنيادي وي در شكل گيري كارگزاران سازندگي و نمايندگي بخش عمده اي از اين حزب درواقع معدل ديدگاه شوراي مركزي كارگزاران به شمار مي رود.
* علت پيدايش حزب كارگزاران چه بوده و سابقه اين حزب از كجا نشأت گرفته است؟
- در سال ۱۳۷۴كه نزديك مي شديم به اواخر دولت آقاي هاشمي رفسنجاني، يك تفكري در كشور به وجود آمد به عنوان تفكر سازندگي و هدف از عنوان اين تفكر حل كردن يك سري مشكلات اقتصادي كشور بود. در نتيجه برخي از وزراي آن زمان تصميم گرفتند تفكر هاشمي هميشه پا بر جا باشد و براي اينكه راه هاشمي در كشور ادامه پيدا كند در سال ۱۳۷۵ جمعي از مديران تشكيل حزب را تصويب كردند و حزب كارگزاران سازندگي ايران بر پايه مباني اعتقادي و سياسي با هدف تلاش در جهت تحقق عزت اسلامي، تداوم سازندگي و آباداني ايران تلاش در جهت تحكيم ارزشها، دستاوردها و آرمانهاي انقلاب اسلامي، دفاع از اسلاميت و جمهوريت نظام، مشاركت مردم و آزاديهاي مصرح در قانون اساسي، تلاش در جهت توسعه فرهنگي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي جمهوري اسلامي و استقرار عدالت به وجود آمد.
حزب كارگزاران سازندگي فعاليت رسمي خود را با محور انتخابات مجلس پنجم آغاز كرد و در آن زمان بيانيه اي صادر كرد و مردم را براي شركت در انتخابات دعوت كرد كه در مجلس پنجم از ۱۴۰ نفر نماينده مجلس حدود ۱۰۵ الي ۱۱۰ نفر از وفاداران حزب كارگزاران بودند.
* عملكرد دولت آقاي خاتمي در طي ۷ سال گذشته و مجلس ششم را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
- عملكرد دولت با عملكرد مجلس بسيار متفاوت است دولت آقاي خاتمي در سالهاي اخير اقدامات قابل توجهي انجام داده است از قبيل ايجاد فرصتهاي شغلي مناسب براي جوانان، در بخش خصوصي سازي در برنامه سوم توسعه بسيار خوب عمل كرد و اقدامات چشمگيري براي ساختار اقتصاد كشور انجام گرفت اما با توجه به مشكلات اقتصادي كشور اين فعاليتها كافي نيست.
در هر حال، روندي كه براي رشد اقتصاد كشور صورت گرفته است روند بسيار خوبي است كه اميدواريم اين راه ادامه پيدا كند و اقتصاد كشور شكوفا شود البته شرايط سياسي منطقه تأثير منفي در جذب سرمايه به وجود آورد كه از عهده دولت خارج است. اما در مورد عملكرد مجلس ششم بايد گفت متأسفانه مجلس ششم به مسائل فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي و رفاهي مردم توجه نكرد و فقط به مسائل حزبي و جناحي پرداخت و خود اين باعث مشكلاتي براي جامعه شد. به عنوان مثال، مي توان از حاشيه نشيني اطراف تهران ياد كرد كه علت به وجود آمدن حاشيه نشيني در اطراف شهرهاي بزرگ نبودن امكانات رفاهي،بيكاري و فقر مي باشد. زماني كه حاشيه نشيني شروع شد قطعاً معضلاتي را براي جامعه به وجود آورد از قبيل جرم و خريد و فروش مواد مخدر كه حاشيه نشيني بستر مناسبي براي رواج موارد ذكرشده است.
متأسفانه مجلس ششم اين مشكلات را ناديده گرفت و به دعواها و نزاعهاي حزبي و سياسي پرداخت در كل، مجلس ششم كاملاً سياسي عمل كرد و به نفع مردم كار مثبتي انجام نگرفت.
* چرا عده اي مي خواهند قبل از انتخابات آرامش ذهني مردم را بر هم بزنند؟
- احزاب و گروههاي فعال در كشور معمولاً در يك مقطع زماني مي توانند اهداف و نيت خود را نشان دهند؛ يعني بين منافع ملي و گروهي يكي را انتخاب كردن بيانگر اهداف آن حزب مي باشد. آن حزبي كه منافع ملي را بر منافع حزبي و شخصي ترجيح دهد قطعاً نيازي به اين كه جو جامعه را دچار تشنج كند و آرامش ذهني مردم را از بين ببرد ندارد، اما گروه و حزبي كه منافع حزب و گروه خود را بر منافع ملي ترجيح دهد در زماني كه احساس كند ممكن است منافع گروه به مخاطره بيفتد چون جامعه را متشنج خواهد كرد و منافع ملي را به خطر مي اندازد.
* انتخابات مجلس هفتم را چگونه ارزيابي مي كنيد و مردم چگونه با آن برخورد خواهند كرد؟
- نظرسنجي ها نشان مي دهد كه مردم به پاي صندوق هاي رأي خواهند آمد اما اين كه در روزهاي آينده چه پيش بيايد كه مردم را تشويق كند يا دچار ترديد كه به پاي صندوق ها بيايند را نمي توان پيش بيني كرد. اما تجربه ها نشان داده است مردم از دعواهاي گروهي و جناحي چپ و راست خسته شده اند و براي ابراز اين مسئله دست به اقداماتي مي زنند، ممكن است گروهي را مورد تأييد قرار دهند و با آراي بالا، يك گروه را به ديگري ترجيح دهند و گاهي هم براي انعكاس و واكنش خود يا عدم حضور به پاي صندوق هاي رأي اعتراض خود را به گوش مسئولين برسانند كه نمونه بارز آن انتخابات شوراي شهر تهران است. با وجود اين كه تمام گروه ها و جناح ها در صحنه وارد شده بودند مردم خيلي كم شركت كرده اند و علت آن را عدم موفقيت شوراي شهر قبلي خوانده اند.بنده اميدوارم مردم حساسيت اين انتخابات را درك كنند و به طور گسترده شركت كنند.
* ارزيابي شما از تحصن نمايندگان چيست؟
- تحصن نمايندگان كار بيهوده اي است كه در راستاي منافع شخصي خود آنها صورت گرفته است و مي خواهند با اين كار تشنج در جامعه ايجاد كنند و تمام افكار مردمي را به سوي خود جلب كنند. شوراي نگهبان بر اساس صلاحديد افرادي را رد صلاحيت كرد و عده اي را هم تأييد كرد، اما در راستاي اين كار برخي از كساني كه تأييد شده بودند با تندرويهايي كه داشته اند و جو جامعه را دچار تشنج مي كرده اند مورد بررسي قرار گرفته و اين افراد نيز رد صلاحيت شده اند. در هر حال وزارت كشور بايد انتخابات را به موقع و سالم برگزار كند.
* آيا حزب كارگزاران در انتخابات شركت مي كند و چه برنامه هايي را دارد؟
- حزب كارگزاران از زمان تشكيل در تمام انتخابات كشور شركت كرده است. به طور قطع در اين انتخابات نيز به طور فعال شركت خواهد كرد. تصميماتي در شوراي مركزي حزب گرفته شده است براي ائتلاف با برخي از گروه هاي دوم خرداد. البته با گروه هايي كه تفكرات آن نزديك به تفكر حزب سازندگي باشد و تمام اين تصميمات موكول شده است به بعد از تعيين تكليف داوطلبين نمايندگي مجلس هشتم. اما احتمال اين كه حزب كارگزاران با خانه كارگر ائتلاف كند بسيار بالاست.
|