زندگي روزمره در آتن باستان
فرهنگ آتن امروز، ميراث يونان باستان
بررسي وضعيت زندگي مردم آتن به دلايل بسياري حايز اهميت است: يكي اينكه آتن مركز رشد و نمو اين فرهنگ باستاني بوده و ديگر اينكه مردم آن فيلسوف، متفكر، معمار و طراحان جنگ هاي استراتژيك بوده اند
آتني ها علاقه زيادي داشتند كه غذاي خود را در باغچه وسط خانه بخورند. وسايل آشپزي يونانيان كوچك و سبك بود به طوري كه ايشان مي توانستند در هر زمان از روز بساط آشپزي را به كنار باغچه منتقل كنند
رامين رهبر يعقوبي
با وجود آنكه تمدن يونان باستان از ۴ هزار سال پيش پديد آمده است، اما فرهنگ ايشان بر زندگي امروزين ما نيز تاثير گذاشته است. اثر اين فرهنگ غني باستاني اغلب بر هنر، فلسفه، علوم پايه، رياضيات، ادبيات و علوم سياسي امروز جهان است. بررسي وضعيت زندگي مردم آتن به دلايل بسياري حايز اهميت است: يكي اينكه آتن مركز رشد و نمو اين فرهنگ باستاني بوده و ديگر اينكه مردم آن، فيلسوف، متفكر، معمار و طراحان جنگ هاي استراتژيك بوده اند. دستاوردهاي مهم تمدن آتني براي مردم جهان عبارتند از: محاكمه توسط هيات ژوري، اساتيد يوناني، دموكراسي، تراژدي و كمدي، تئاتر و مسابقات المپيك.
در گذشته، يونانيان شاه يا ملكه مشخصي نداشتند، بلكه هر شهر بزرگ از نظر سياسي جدا از شهرهاي ديگر اداره مي شد. به همين دلايل هم زندگي روزمره مردم آتن با زندگي مردم ديگر شهرهاي بزرگ يوناني متفاوت بود. اما از آنجا كه مردم تمامي اين شهرها به يك زبان صحبت مي كردند، يوناني محسوب مي شدند و همه ايشان به خداياني مشخص اعتقاد داشتند. ميراث فرهنگي مشتركي داشتند و خودشان را يوناني مي دانستند. تقريبا همه شهرهاي بزرگ يوناني به واژه «پليس» ختم مي شدند و مشخصه ها، اهداف، قوانين و فرهنگ خاص خود را داشتند، اما در يك چيز مشترك بودند و آن وفاداري به زادگاه خود بود.
در آتن كهن، مردان بيشتر به اداره امور دولتي مي پرداختند و زمان زيادي را به دور از خانه سپري مي كردند، اگر اين مردان به مشاغل سياسي اشتغال نداشتند يا به كشاورزي مي پرداختند يا شكار و يا تجارت. مردان آتني هنگامي كه به ميهماني ها مي رفتند علاوه بر نوشيدن آشاميدني ها، علاقه داشتند تا با يكديگر كشتي بگيرند، اسب سواري كنند و به بازي هاي المپيك بپردازند. اين در حالي بود كه اين مردان خوش گذران زنان و دختران خود را در خانه رها كرده بودند.
زنان آتني در بيرون از خانه آزادي محدودي داشتند. ايشان فقط مي توانستند در دوره هاي خاصي از سال به عروسي ها، مراسم مذهبي، عزاداري و عيادت همسايگان بروند. مديريت كارهاي خانه به دست زنان بود و وظيفه آنان گرداندن امور خانه و بزرگ كردن كودكان بود، اما بسياري از اين زنان آتني، كارهاي خانه را خود انجام نمي دادند، بلكه براي اين كار از برده ها استفاده مي كردند. زنان برده آشپزي مي كردند، خانه را تميز مي كردند و در مزارع به كار مي پرداختند. مردان برده نيز از در خانه مراقبت مي كردند تا مطمئن شوند هنگامي كه مرد خانه از خانه دور است، هيچ كس به جز زنان همسايه به خانه وارد نمي شوند و عموما همين برده هاي مرد به آموزش پسر بچه ها مي پرداختند. زنان و دختران آتني حق نداشتند تا بازي هاي المپيك را از نزديك ببينند، زيرا ورزشكاران اين رشته هاي ورزشي همگي كاملا برهنه به ميدان مسابقات مي رفتند. اگر زنان يوناني صاحب اسب بودند اين امكان براي آنان وجود داشت تا در مسابقات ارابه راني شركت كنند و برنده شوند.
در آتن باستان، يوناني ها فرزندان خود را از زمان به دنيا آمدن تا سن ۳۰ سالگي «جوان» مي ناميدند. هنگامي كه كودكي در خانواده متولد مي شد، رسم بر آن بود كه پدر، نوزاد تازه به دنيا آمده را در حالي كه هر دو كاملا برهنه هستند در آغوش گيرد و در اطراف خانه به رقصيدن بپردازد. در همين زمان بود كه دوستان و خويشاوندان هداياي خود را تقديم مي كردند. به محض آنكه خانواده اي صاحب فرزند پسر مي شد بر سر در خانه اش شاخه اي زيتون مي گذاشت و اگر فرزند ايشان دختر مي شد حلقه اي از نخ پشمي بر سردر خانه اش مي زد.
در آتن، دخترها در خانه مي مانند تا بزرگ شوند و به سن ازدواج برسند. ايشان همچون مادرانشان تنها مي توانستند در دوره هاي خاصي از سال به جشن ها، سوگواري ها، عروسي ها و ديدار با همسايگان بروند. وظيفه اصلي آنها در خانه كمك كردن به مادر بود و در صورت لزوم، آنان ناگزير بودند تا در مزارع به پدرانشان كمك كنند.
در آتن هنگامي كه پسران، كم سن و سال بودند وظيفه داشتند تا در خانه بمانند و به پدرانشان در امور زراعت، دريانوردي و ماهيگيري كمك كنند به محض آنكه سن ايشان به ۶ و يا ۷ سال مي رسيد آنان را به مدرسه مي فرستادند.
تقريبا براي تمام آتني ها برخورداري از كمك برده ها اهميت زيادي داشت. بردگان به نظافت خانه مي پرداختند، آشپزي مي كردند و در كارهاي مزرعه، صنايع و معادن و حتي در كشتي ها به اربابان خود كمك مي كردند. در آتن باستان نيروي پليس را بردگان تشكيل مي دادند. زندگي اين بردگان آتني تفاوت چنداني با فقراي يوناني نداشت. البته كارهايي نيز وجود داشتند كه بردگان حق انجام آن را نداشتند از جمله اينكه حق رفتن به مدرسه را نمي يافتند و حق نداشتند در كارهاي سياسي دخالت كنند و يا نام خود را بر زبان بياورند، بلكه نام آنان همان بود كه اربابان براي ايشان انتخاب مي كردند. آنان جزو مايملك اربابان به حساب مي آمدند و از مزاياي شهروندي برخوردار نبودند. اين افراد به روش هاي مختلفي به بردگي در مي آمدند بعضي ها در جنگ اسير مي شدند، بعضي ها فرزند بردگان بودند، بعضي ها فرزندان آتني بودند كه بر تپه و يا دروازه شهر رها شده بودند و بعضي، كودكاني بودند كه خانواده فقير آنها ناگزير به فروختن ايشان شده بود و بعضي از ايشان كودكاني بودند كه از خانواده هاي خود ربوده شده بودند. زندگي اين بردگان بر فرهنگ آتن باستان تاثير بسزايي داشته است به طوري كه بعضي از تاريخ نگاران معتقدند كه در آتن باستان به اندازه تعداد شهروندان، برده وجود داشته است.
كودكان آتني با اسباب بازي هاي مختلفي بازي مي كردند از جمله جق جقه، حيوانات سفالي، ارابه هايي كه با نخ كشيده مي شدند، يويو و عروسك هاي سفالي. آتني ها حيوانات زيادي را در داخل خانه نگه مي داشتند، از جمله: پرندگان، سگ، بز، لاك پشت و موش، اما عجيب اينجاست كه ايشان علاقه اي به نگهداري از گربه ها نداشتند!
در قرن هاي ششم و پنجم پيش از ميلاد مسيح خانه هاي آتني ها تشكيل مي شد از دو يا سه اتاق كه اين اتاق ها معمولا از سنگ، چوب و آجر سفالي ساخته مي شدند. خانه هاي بزرگ، آشپزخانه حمام، محل غذاخوري مردان و اتاقي براي اقامت زنان داشتند. با وجود آنكه زنان آتني در دوره هايي كوتاه مي توانستند خانه را ترك كنند ولي ايشان مي توانستند از مزاياي برخورداري از باغچه استفاده كنند و در آن هواخوري كنند.
آتني ها علاقه زيادي به داستان ها و روايات داشتند. يكي از مهم ترين فعاليت هاي هر خانواده اين بود كه ايشان در اوقات خاصي در باغچه وسط خانه گرد هم مي آمدند تا به داستان ها و حكايت ها گوش فرا دهند.
راوي اين داستان ها و حكايت ها عموماً پدران و مادران بچه هاي آتني بودند. در باغچه وسط خانه زنان آتني به استراحت مي پرداختند، با همسايگان صحبت مي كردند و به خياطي مي پرداختند. آتني ها علاقه زيادي داشتند كه غذاي خود را در باغچه وسط خانه بخورند. وسايل آشپزي يونانيان كوچك و سبك بود به طوري كه ايشان مي توانستند در هر زمان از روز بساط آشپزي را به كنار باغچه منتقل كنند. در روزهاي آفتابي زنان آتني ها عادت داشتند تا سايه باني بر فراز باغچه بر افرازند زيرا در باور آتني ها برخورداري از چهره اي رنگ پريده نشاني از زيبايي دارد.
در امتداد ساحل بيرون از شهر آتن، زمين مناسبي براي كشاورزي وجود نداشت به همين منظور آتني ها از سيستم آبياري پيشرفته اي استفاده مي كردند. آنان به پرورش محصولاتي نظير زيتون، انگور و انجير مي پرداختند. آتني ها اگر بز را به عنوان حيوان خانگي نگهداري مي كردند، اين امر بيشتر به خاطر شيرو پنيري بود كه از حيوان به دست مي آوردند. در دشتهاي اطراف آتن خاك خوبي براي كشت گندم وجود داشت كه محصول آن را مي توانستند در تهيه نان استفاده كنند. غذاهايي كه در بين آتني ها محبوبيت زيادي داشت عبارت بودند از ماهي، غذاهاي دريايي و شراب دست ساز خانگي. يوناني ها اصلاً علاقه اي به خوردن گوشت حيوانات چهارپا نداشتند.
لباس پوشيدن يوناني ها خيلي ساده بود در تابستان مردان و زنان آتني پارچه اي كتاني به خود مي پيچيدند و در زمستان پارچه اي پشمي. بيشتر خانواده هاي آتني لباسشان را خود مي دوختند. اين لباس ها تشكيل مي شد از رداي بلند كتاني و يا پشمين، كه عموماً آنرا به رنگ روشن يا سفيد درمي آوردند. خياط اين لباس ها عموما مادران، دختران و يا زنان برده بودند. از آنجا كه آتني ها به شهر خود و بودن در شهر خود افتخار مي كردند بر لباس هايشان نشاني از شهر آتن را مي چسباندند. مردان و زنان آتني به عطريات علاقه زيادي داشتند، اين عطريات از جوشاندن گل ها و علف هاي خوشبو به دست مي آمد. نخستين كلاه در جهان را آتني ها اختراع كردند اين كلاه فقط براي مسافرت استفاده مي شد. زنجيري باريك دو طرف كلاه را بهم متصل مي كرد و كلاه را محكم نگه مي داشت.
مردان و زنان آتني علاقه زيادي به آيينه داشتند و به موهاي خود شانه مي كشيدند. آنان موهاي خود را فر مي دادند و به دقت آرايش مي كردند و با استفاده از موم هاي معطر و لوسيون هاي مخصوص كه درست كرده بودند به موهاي خود حالت مي دادند. موي اغلب زنان بلند بود و ايشان علاقه داشتند كه موهاي خود را ببافند و در بالاي سر قرار دهند و يا در پشت سر همچون دم اسب رها كنند. هدبندهاي آتن باستان از روبان و يا فلز ساخته شده بود و ميان مردم محبوبيتي زياد داشت در آن دوران كمتركسي پيدا مي شد كه موهايش بلوند باشد. از آنجا كه آتني ها علاقه زيادي به افراد بلوند داشتند احتمال دارد كه ايشان در زمان هاي قديم سعي در رنگ كردن موهايشان كرده باشند. مردان موهاي خود را كوتاه نگاه مي داشتند و اجازه مي دادند تا ريش هايشان بلند شود. اين فقط سربازان بودند كه اجازه داشتند تا ريش هايشان را بتراشند. در آتن باستان سلماني ها محبوبيتي ويژه داشتند و بخشي از زندگي اجتماعي اين مردم به حساب مي آمدند. در سلماني ها مردان آتني نه تنها اخبار ورزشي و سياسي آن روزگار را براي يكديگر نقل مي كردند، بلكه فلسفه و شايعه سازي در همين مكان ها طرفدار زيادي داشت.
|