چهارمين همايش علمي - پژوهشي آموزش و پرورش عشايري، با شركت پژوهشگران جامعه عشايري و با هدف بررسي نقش و جايگاه آموزش و پرورش عشاير در نظام آموزشي ايران، در شيراز برگزار گرديد.
در اين همايش دو روزه كه جمعي از رؤسا و معاونين سازمان آموزش و پرورش استان هاي عشايري، آيت الله حائري نماينده ولي فقيه در استان فارس و امام جمعه شيراز، جمعي از استادان دانشگاه، گروهي از رؤسا و مديران كل ادارات و سازمان هاي استان فارس، جمعي از رؤسا و كارشناسان حوزه ستادي، رؤسا و كارشناسان ادارات عشايري استان ها و جمعي از صاحب نظران و پژوهشگران حوزه عشاير حضور داشتند، گروهي از اساتيد دانشگاه ها و محققان جامعه عشايري به ايراد سخنراني پرداختند و صاحبان مقالات برتر، مقاله هاي خود را ارائه كردند. در اين همايش دكتر عباسي، مدير كل آموزش و پرورش عشاير كشور با اشاره به ويژگي ها و صفات جامعه عشايري اظهار داشت: محققان با يك بررسي اجمالي به اين نتيجه مي رسند كه براي جامعه عشايري، دو رويكرد مي توان استنباط كرد. يكي رويكردي كه عشاير را عامل توسعه در زمينه هاي فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي مي داند و بخشي از تمدن و پيشرفت كشور را مديون جامعه عشايري مي داند و ديگري رويكردي است كه زندگي عشايري را جزء شاخص هاي توسعه نيافتگي مي داند.
دكتر عباسي افزود: از آنجا كه جامعه عشايري جامعه اي مولد است بايد براي آنها برنامه ريزي هاي منطقي در نظر داشت و به جامعه عشاير با ديد ويژه، كلان و مولد نگاه كرد و براي آنها برنامه ريزي هاي علمي و عملي داشت.
در اين همايش همچنين آيت الله حائري با اشاره به نقش مثبت و سازنده عشاير در گذشته و حال، خواستار رسيدگي بيشتر مسئولين نظام به جامعه عشايري به خصوص آموزش و پرورش عشاير شد.
۱۱۴ مقاله به دبيرخانه همايش ارسال شد و از ميان آنها ۲۰ مقاله برگزيده شده كه در همايش ارائه و به صاحبان آنها جوايزي اهدا گرديد. همچنين چكيده مقالات در كتابي جهت استفاده پژوهشگران به چاپ رسيد و همزمان با برگزاري همايش توزيع شد. در حاشيه برگزاري همايش نيز، برنامه هاي جنبي شامل برپايي نمايشگاه آثار پژوهشي عشايري، نمايشگاه كتاب، برپايي كلاس عشايري و سياه چادر عشايري اجرا گرديد.
برگزاري اولين مسابقه پرواز بادبادكها در تركمنستان
كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، براي نخستين بار در كشور تركمنستان اقدام به برگزاري مسابقه پرواز بادبادكها نمود.
اين مسابقه مفرح و مهيج در جريان نمايشگاه هفته فرهنگي ايران در عشق آباد پايتخت تركمنستان و در جوار كتابخانه ملي آن كشور برگزار گرديد. بادبادك پراني در تركمنستان تقريباً فراموش شده بود و اين مسابقه روحي دوباره در كالبد بي جان اين بازي قديمي دميد.
مسابقه ياد شده در دو بخش خلاقيت و زيبايي در ساخت بادبادك و پرواز آن انجام شد كه بيش از ۳۰ كودك و نوجوان دختر و پسر تركمن و روس در آن شركت كردند. در پايان به ۷ نفر از سازندگان زيباترين و بلندپروازترين بادبادك ها هدايايي از قبيل عروسك دارا و سارا، كتاب و سرگرمي هاي فكري اهدا شد.
كانون پرورش فكري در تركمنستان
گنبد كاووس- خبرنگار همشهري: در نمايشگاهي كه به مناسبت هفته فرهنگي ايران در كشور تركمنستان برگزار گرديد، غرفه كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان استان گلستان با استقبال شديد روبه رو شد.
اين نمايشگاه به مدت ۱۰ روز در ۲ شهر عشق آباد و مرو برپا و با استقبال خانواده ها، كودكان و نوجوانان و علاقه مندان به فرهنگ و هنر ايران روبه رو شد.
در اين نمايشگاه كه بنا به دعوت رايزني فرهنگي سفارت جمهوري اسلامي در عشق آباد و سركنسولگري ايران در مرو برگزار شد، غرفه هاي كانون پرورش فكري، صنايع دستي، ايرانگردي و جهانگردي و اداره كل ارشاد استان گلستان، ميراث فرهنگي و فرهنگسراي نياوران و انتشارات آستان قدس رضوي حضور داشتند.
جذاب ترين و پربيننده ترين غرفه نمايشگاه، غرفه كانون پرورش فكري بود كه شامل نقاشي كودكان ايراني، كتابها و سرگرمي هاي فكري و عروسك ملي دارا و سارا بود. همچنين ايستگاههاي حضوري نقاشي، سفال، كاردستي و بازيهاي فكري علاقه مندان بسياري داشت. روزانه بيش از ۲۰۰ كودك و نوجوان تركمن و روس با خانواده هايشان از غرفه كانون ديدن كرده و در فعاليتهاي هنري آن شركت كردند.
دو تن از مربيان كانون پرورش فكري استان گلستان به نامهاي بي بي زليخا چوگان و منصور آق به اين نمايشگاه اعزام شده بودند.
كارگاه جامعه شناسي عشايري
به منظور آشنايي بيشتر كارشناسان دفتر آموزش و پرورش عشاير با جامعه شناسي و موقعيت فرهنگي- اجتماعي جامعه عشايري، كارگاه جامعه شناسي عشايري توسط دفتر آموزش و پرورش عشاير برگزار گرديد.
در اين كارگاه، كارآموزان ضمن آشنايي بيشتر با موقعيت جغرافيايي، پراكندگي قومي، بوم شناسي، كوچ، فرهنگ و آداب و سنن و ساير مؤلفه هاي عشايري، راهكارهاي مؤثر جهت بررسي مسائل و مشكلات جامعه عشايري را با حضور اساتيد فن مورد كنكاش و تجزيه و تحليل قرار دادند. گفتني است كه هم اكنون ۱۸ استان عشايري كشور زير نظر دفتر آموزش و پرورش عشاير كشور به فعاليت هاي آموزشي - فرهنگي خود ادامه مي دهند.