سفر البرادعي در چارچوب اجراي برنامه عمل توافق شده ايران ،آژانس و اتحاديه اروپا بود
كمال خرازي وزير امور خارجه هشدارآميز بودن سفر البرادعي به ايران را رد كرد و گفت: اين سفر برنامه هشدار نداشت بلكه هماهنگي بود.
به گزارش خبرنگار همشهري وي كه پس از پايان جلسه هيات دولت در جمع خبرنگاران به پرسش هاي آنها پاسخ مي داد تاكيد كرد كه سفر البرادعي براي اجراي برنامه عمل توافق شده بود تا مسير كنوني به سوي اجلاس ماه ژوئن هموار شود.
كمال خرازي برنامه غني سازي اورانيوم را تعليق داوطلبانه دانست و گفت: اين تعليق تا زماني كه بخواهيم دنبال مي شود و اجباري براي ادامه آن نيست ،زيرا تعليق غني سازي اورانيوم صرفا براي اعتمادسازي بوده و ما بر استفاده از فناوري صلح آميز هسته اي اصرار داريم.
كمال خرازي زمان سفر البرادعي را نيز مناسب ذكر كرد و گفت: ضروري بود كه با حضور ايشان برنامه ايران و آژانس جهت اجلاس آينده تهيه شود تا مسائل ايران شكل عادي بخود گيرد.
وي در مورد احتمال عدم همكاري آژانس و اتحاديه اروپا با ايران گفت: پروژه سه جانبه است و توفيق آن منوط به همكاري همه جانبه از سوي اروپا و آژانس است.
خرازي خواستار آن شد كه آژانس نگذارد محيط كار سياسي شده و ديگران سوءاستفاده كنند .
كمال خرازي از نحوه عمل اتحاديه اروپا نيز ابراز رضايت كرد و گفت: البته اجراي اين پروژه كاري ظريف و بسيار سخت است ولي تلاشها بايد از سوي آژانس اتحاديه اروپا و ايران دنبال شود.
وزير امور خارجه در مورد حوادث اخير عراق نيز گفت: باعث تاسف است كه در اثر اشتباه كاري هاي آمريكا در عراق بحران جدي ايجاد شود.
وي تاكيد كرد كه ايران از خشونت حمايت نمي كند و معتقد است كه مسائل عراق بايد از راههاي مسالمت آميز حل شود.
خرازي با انتقاد از شيوه نظامي گري آمريكايي ها كه عليه صدام موفق بوده و قصد دارند آن را عليه مردم نيز بكار ببرند انتقاد كرد و آن را اشتباه استراتژيك خواند و گفت: ما تلاش مي كنيم اين آتش فرونشانده شود و كميته اي كه از سوي مردم تشكيل مي شود مسائل را حل و فصل كند.
خرازي اجلاس اخير وزيران خارجه كشورهاي حوزه درياي خزر را موفق دانست و گفت: برگزاري اين اجلاس به منظور پيشرفت سريع تر كار است، زيرا مشاركت وزيران خارجه تحرك بيشتري به مذاكرات كارشناسي مي دهد.وي از نكات برجسته اين اجلاس را تصويب تشكيل اجلاس سران كشورها در تهران دانست و گفت: برنامه اي كه در تهران داريم در خصوص نوع همكاري كه بايد در درياي خزر باشد و نوع تقسيم منافع آن است.
خرازي تاكيد بر اصل انصاف را يكي از نكات حقوقي بارز و مهم مبناي رژيم حقوقي درياي خزر خواند و گفت: در اجلاس سران كه در نيمه دوم سال ميلادي در تهران تشكيل مي شود نه تنها در راستاي حل مساله درياي خزر بلكه در زمينه امنيتي، اقتصادي و كشتيراني نيز بحث هايي صورت خواهد گرفت و سعي مي شود در قالب يك سازمان و يا تشكيلاتي كه ايجاد مي شود مسائل توسط كشورهاي منطقه حل شود.
در همين حال سخنگوي آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره سفر البرادعي به كشورمان تأكيد كرد: ما اين گونه تصور نمي كنيم كه اين سفر وقت تلف كردن بوده است.
مارك گوازدگي، سخنگوي آژانس بين المللي انرژي اتمي در گفت وگو با ايسنا درباره ادعاهاي آمريكا و برخي منابع غربي مبني بر آن كه سفر محمد البرادعي، مديركل آژانس به ايران در واقع وقت تلف كردني بيش نبوده است، با رد اين ادعاها در ادامه تأكيد كرد: ما گفت وگوهاي مفصل و بسيار خوبي را با چهار چهره برجسته سياسي ايران داشتيم.
وي افزود: بر اين باوريم كه نقشه اجرايي يك روند بسيار مهم است با اين حال اين ضرورت وجود دارد كه چنين طرحي به مرحله اجرا در آيد و اين موضوع تنها در زماني قابل توجه خواهد بود كه ما با يكديگر آن را اجرايي كنيم و تنها در اين صورت است كه به پيشرفت دست يافته ايم.
سخنگوي آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره دستاوردهاي سفر البرادعي به ايران گفت: البرادعي از سفر خود به ايران رضايت داشته و بر اين باور است كه توافق بر سر نقشه اجرايي داراي چارچوب زماني و وظايف تعيين شده از سوي طرفين از اهميت بالايي برخوردار است. وي ابراز داشت: اگر همه طرف هاي اين پرونده به تعهدات شان عمل كنند به پيشرفت هاي خوبي از هم اكنون تا ماه ژوئن سال جاري دست خواهيم يافت. وي در ادامه اظهار داشت: در عين حال ما درصدد آن هستيم تا ببينيم كه دقيقا تا چه حد پيشرفت داشته ايم.
گوازدكي در ادامه در خصوص نقشه اجرايي ياد شده مورد بحث ميان ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي گفت: نكاتي درباره اين نقشه اجرايي در مذاكرات مطرح شد كه براي مثال مي توانيم به مواردي از جمله پاسخ گويي نسبت به سئوال هايي درباره سانتريفيوژ P2 اشاره كرد كه در اين باره ايران موافقت كرده است جزيياتي درباره تاريخچه و اطلاعات در خصوص تحولات موجود ارائه كند و بر اساس موافقت اين كشور تا انتهاي ماه آوريل سال جاري اين اطلاعات ارائه مي شوند.
سخنگوي آژانس در ادامه افزود: در همين حال ايران همچنين موافقت كرده است تا دو ماه آينده پذيراي بازرسي هاي جدي باشد كه اين بازرسي ها از سوي گروه ها و كارشناسان آژانس صورت خواهد گرفت.
گوازدكي همچنين در خصوص سطح همكاري هاي فعلي ايران و آژانس و پيش بيني در خصوص آينده همكاري ها ابراز داشت: سطح همكاري ها در گرو تحقق نقشه ي اجرايي به حساب مي آيد و تصور مي كنم كه دو طرف بر اين باور باشند كه نياز دارند بر روي آن كار كرده و آن را محقق كنند، دو طرف خواست واقعي شان را در خصوص حركت سريع در اين راستا اعلام كرده اند.