سايه روشن اقتصاد
پيامدهاي اقتصادي گسترش اتحاديه اروپا
|
|
دوازدهم ارديبهشت ماه سال جاري ۱۰ كشور تازه به اتحاديه اروپا پيوستند تا سومين بازار بزرگ اقتصادي جهان پس از چين و هند بوجود آيد اما در اين بازار بزرگ تضادها و مشكلات ريشه اي به چشم مي خورد.
توليد ناخالص داخلي
سرانه توليد ناخالص داخلي در كشور لهستان كه يكي از كشورهاي تازه وارد اتحاديه است ۵۲۹۰ يورو ولي در آلمان ۲۵۵۹۰ يورو و در لوكزامبورگ ۵۰۱۹۰ يورو است.
دستمزدها
محدوده پرداخت حداقل دستمزد در كشورهاي تازه وارد اتحاديه از ۱۱۶يورو در لتوني تا ۵۳۵ يورو در مالت متغير است . اين در حالي است كه محدوده حداقل دستمزد در ۱۵ عضو قبلي اتحاديه از ۳۶۵يورو در پرتغال تا۱۳۶۹ يورو در لوكزامبورگ نوسان دارد.
مالكيت تلفن همراه
درصد مالكيت تلفن همراه در لهستان ۳۶درصد است در حاليكه اين رقم در ايتاليا و كشورهاي اسكانديناوي در حدود ۸۴ درصد است.
طول عمر
عمر متوسط مردم در مالت و قبرس در حد استانداردهاي اتحاديه است يعني ۷۶ سال براي مردان و ۸۲ سال براي زنان در حاليكه مردان لتوني ۶۵ سال عمر مي كنند و زنان آنها ۷۶ سال.
ثروت
ثروت ۱۰ كشور تازه وارد اتحاديه اروپا كه ۲۰ درصد جمعيت اين اتحاديه را دربردارند تنها ۸/۴ درصد توليد ناخالص داخلي آن مي باشد.
تهديد آمريكا
در حال حاضر بازار بزرگ اتحاديه اروپا ۴۵۵ ميليون نفر جمعيت دارد. در سال ۲۰۰۳، توليد ناخالص داخلي اين اتحاديه ۷۴۶/۹ تريليون يورو بود كه با توجه به گسترده تر شدن اتحاديه، بزرگترين اقتصاد جهان (آمريكا) را تهديد مي كند.
پيوستن قبرس، جمهوري چك، استوني، مجارستان، لتوني، ليتواني، مالت، لهستان، اسلوواكي و اسلووني باعث افزايش ۲۰ درصدي جمعيت اتحاديه شده اما تنها ۵ درصد به توليد ناخالص داخلي آن افزوده است.
با اين حال پيش بيني مي شود كه اقتصاد اين كشورهاي تازه وارد در سال جاري ۴ درصد رشد كند در حاليكه نرخ رشد اقتصادي كشورهاي قبلي عضو اتحاديه در حدود ۷/۱ درصد پيش بيني شده بود.
در ميان كشورهاي تازه وارد، ۸ كشور در گذشته صاحب سيستم كمونيستي بودند كه پس از تحمل ۱۵ سال تغيير ساختار وارد اتحاديه شده اند.
با آنكه نرخ سرمايه گذاري اخيرا در اين كشورها كاهش يافت اما پيش بيني مي شود كه امسال نرخ سرمايه گذاري ۷۵/۵ درصد و در سال ۲۰۰۵ در حدود ۲۵/۷ درصد افزايش يابد.
افزايش سرمايه گذاري باعث رشد اتحاديه خواهد شد كه اين خبر بسيار بدي براي آمريكا است.
آمريكا براي جبران كسري بودجه و حساب جاري خود نياز مبرم به سرمايه گذاري هاي خارجي هنگفت دارد.
همسايگي با روسيه
هم اكنون اتحاديه اروپا با روسيه صاحب مرز مشترك شده است و روس ها در معادلات اقتصادي خود بايد نقش اين اتحاديه را پررنگ تر از گذشته در نظر بگيرند.
اخيرا مشاور ويژه ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه در حوزه اتحاديه اروپا اعلام كرد، از اين پس ۵۳ درصد از تجارت خارجي و يك سوم سرمايه گذاري مستقيم خارجي اين كشور با اتحاديه اروپا انجام خواهد شد.
از سوي ديگر، صنايع اتحاديه اروپا تشنه منابع طبيعي روسيه هستند.
رابطه با چين
در سالي كه گذشت، چين از ژاپن سبقت گرفت تا اينكه به دومين شريك تجاري اتحاديه اروپا پس از آمريكا تبديل بشود.
همچنين در حال حاضر اتحاديه اروپا بزرگترين شريك تجاري آفريقا و كشورهاي حوزه درياي كارائيب است.
اقتصاد اروپا و معضل چاقي
در حال حاضر ۴۰ ميليون نفر در اروپا از اضافه وزن رنج مي برند كه تهديدي براي رشد اقتصادي اتحاديه اروپا است. اين مسئله به حدي نگران كننده است كه در اجلاس داووس نيز به آن پرداخته شد.
گفته مي شود در صورتيكه اقدامي ويژه در مورد تغيير روند تغذيه مردم اروپا صورت نگيرد، اين قاره در سال ۲۰۲۰ با كمبود نيروي كار مواجه خواهد شد.
به عنوان مثال در سال ۱۹۹۰، تنها ۶ درصد مردم فرانسه از اضافه وزن رنج مي بردند كه اين رقم در سال گذشته به ۳/۱۱ درصد افزايش يافت.
به همين دليل كارشناسان بهداشتي از توليد كنندگان مواد غذايي خواسته اند روي بسته بندي توليدات خود به ميزان شكر، چربي، نمك و كالري موجود در آن ماده غذايي اشاره كنند.
البته تغيير روند زندگي مردم چندان آسان نيست. به عنوان نمونه در آمريكا والدين به كودكان خود از سن يكسالگي سيب زميني سرخ كرده مي دهند كه بدن به اين روند عادت مي كند و به همين دليل كودك در بزرگ سالي نيز تمايل به مصرف غذاهاي شور خواهد داشت.
از سوي ديگر پيشرفت تكنولوژي و ورود كامپيوتر و تلويزيون به خانه ها باعث تنبلي نسل جوان و ورزش نكردن آنها شده است.
به همين دليل به مردم توصيه مي شود كه به جاي خوردن شكلات، سيب مصرف كنند و به جاي رفتن به سينما، دوچرخه سواري نمايند.
رويترز و فرانس پرس
|