در حالي كه تاريخ ۳۰ ژوئن (۱۰تير) چند هفته اي است در همه اخبار مربوط به عراق به عنوان تاريخ انتقال قدرت در اين كشور مطرح و بر آن تأكيد مي شد ظهر ديروز رسانه هاي جهان خبري فوري را از بغداد مخابره كردند: «انتقال قدرت در عراق انجام شد.» به اين ترتيب قدرت و حاكميت بعد از ۱۴ ماه اشغال در يكي از آرام ترين روزهاي عراق به دولت موقت اين كشور منتقل شد. پيش از مخابره رسمي اين خبر، خبرگزاري رويتر به نقل از يك منبع خبري در ائتلاف اعلام كرد، به دليل نگرانيهاي امنيتي و با هدف خنثي كردن حملات چريكي، انتقال قدرت دو روز زودتر و روز دوشنبه انجام مي شود. خبرگزاري ها گزارش دادند، اسناد انتقال قدرت ديروز به اياد علاوي نخست وزير عراق تحويل داده شد.
همزمان با اعلام اين خبر در بغداد، يك منبع ديپلماتيك دراستانبول محل برگزاري اجلاس سران ناتو، به رويتر گفت، انتقال قدرت همين امروز
(ديروز دوشنبه) انجام مي شود.
هوشيار زيباري وزير خارجه عراق نيز كه براي شركت در نشست ناتو به استانبول رفته است ظهر ديروز بعد از ديدار با توني بلر نخست وزير انگليس به خبرنگاران گفت: به اعتقاد من ما بايد اين تروريست ها، جنايتكاران ،صدامي ها و نيروهاي ضددمكراتيك را با جلو انداختن تاريخ انتقال قدرت به چالش بطلبيم.
تهديد به قتل نظامي آمريكايي
تلويزيون الجزيره ديشب يك نوار ويدئويي از گروهي پخش كرد كه تهديد مي كرد يك تفنگدار آمريكايي را كه به گروگان گرفته است خواهد كشت.اين گروه نام خود را واكنش اسلامي اعلام كرده است.
تكذيب بازداشت زرقاوي
به گزارش خبرگزاري فرانسه از بغداد ارتش آمريكا ديروز اين خبر را كه نيروهاي تحت فرماندهي آمريكا ابو مصعب الزرقاوي يكي از اعضاي برجسته شبكه القاعده را بازداشت كرده اند، تكذيب كرد.
صبح ديروز شبكه الجزيره قطر گزارش داده بود كه الزرقاوي همزمان با انتقال قدرت دستگير شده است.
همگام با ايران، كشورهاي فرانسه، انگليس، استراليا، روسيه، آلمان، امارات، كويت و اردن از تحويل قدرت در عراق استقبال كردند.
سخنگوي وزارت خارجه ايران انتقال قدرت به دولت موقت عراق را گامي به سوي استقرار دولت مردمي و اعاده حاكميت كامل مردم اين كشور دانست.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از بخش عربي راديو سوا آمريكا، در پي تسريع در روند انتقال قدرت از اشغالگران به دولت موقت عراق، كشورهاي فرانسه، انگليس و استراليا تحويل قدرت را در عراق تبريك گفتند.
سخنگوي توني بلر نخست وزير انگليس از انتقال قدرت در عراق، استقبال كرد و گفت: بلر كه در اجلاس ناتو در استانبول شركت مي كند از زمان انتقال قدرت آگاهي داشت.
سخنگوي ژاك شيراك رئيس جمهور فرانسه نيز با بيان استقبال كشورش از انتقال قدرت آن هم دو روز زودتر از موعد مقرر گفت: شيراك از موعد انتقال قدرت آگاه بوده است.
وزير دفاع استراليا نيز از انتقال قدرت استقبال كرده و آن را گامي به سوي تقويت دمكراسي در عراق توصيف كرد.
ايران نيز از انتقال قدرت در عراق استقبال كرد و تأكيد كرد از هر گامي به سوي بازگشت حاكميت كامل به ملت عراق استقبال مي كند.
مروان معشر وزير امور خارجه اردن نيز از بازگشت حاكميت به عراقي ها استقبال كرد و آمادگي كشورش را براي كمك به دولت جديد عراق در شرايط كنوني اعلام كرد. معشر گفت: اردن از اين اقدام و هر گامي كه به تسريع قدرت و اجراي قطعنامه هاي سازمان ملل درباره عراق كمك كند، استقبال مي كند. روسيه نيز از تحويل قدرت در عراق استقبال كرد.
روسيه آمادگي خود را براي همكاري و گسترش همكاري با دولت جديد عراق اعلام كرد.
خبرگزاري ايتارتاس به نقل از يوري فيدوتوف معاون وزير امور خارجه روسيه اعلام كرد: دولت موقت عراق اعتماد جامعه بين الملل از جمله شوراي امنيت را بدست آورده است.وي ابراز اميدواري كرد: اوضاع در عراق به سوي ثبات و امنيت پيش رود و شرايط خوبي براي همكاري ميان كشورش با عراق فراهم شود.
كويت نيز به دولت جديد عراق به مناسبت تحويل قدرت از اشغالگران تبريك گفت.
شيخ صباح الاحمد الصباح در پيام هاي تبريك خود به غازي الياور و اياد علاوي رئيس جمهور و نخست وزير دولت موقت عراق ابراز اميدواري كرد اين گام تاريخي مهم در تاريخ عراق جديد منجر به برقراري امنيت و ثبات و شكوفايي در عراق شود.خبرگزاري كويت نيز اعلام كرد آلمان از انتقال قدرت در عراق استقبال كرد.همچنين به گزارش خبرگزاري رسمي دولت امارات، اين كشور از تحويل قدرت در عراق استقبال كرد.دولت امارات انتقال قدرت را در عراق گام مهم ديگري در راه برقراري ثبات در اين كشور توصيف كرد.
دقايقي بعد از اعلام خبر انتقال قدرت در عراق رسانه هاي خبري از خروج پل برمر حاكم آمريكايي عراق از اين كشور خبر دادند.
شبكه خبري العربيه ديروز گزارش داد، تعداد معدودي از رسانه هاي خبري بامداد ديروز از سوي حكومت ائتلاف تماس تلفني دريافت كردند و به آنها گفته شد كه تنها يك خبرنگار بدون تصوير بردار به مراسم انتقال قدرت اعزام كنند.
برخي تحليلگران انتقال قدرت در عراق به شيوه اي غافلگيرانه و دو روز زودتر از موعد مقرر را تلاشي از سوي تيم تبليغات انتخاباتي بوش براي ترميم وجهه او از يك طرف و جبران رسوايي هاي هفته هاي اخير با انجام حملات گسترده در شهرهاي مختلف عراق روزهاي ناآرامي را براي اين كشور رقم زدند. آمريكايي ها پيش از اين برنامه ريزي كرده بودند كه يك سال ديگر هم به عنوان نيروي اشغالگر در عراق باقي بمانند اما با ناآرام شدن اوضاع، دولت بوش پنج ماه پيش اعلام كرد انتقال قدرت روز ۳۰ژوئن انجام مي شود. اما ناآرامي ها و انفجارها حتي يك روزهم عراق را رها نكرد و آمريكايي ها را مجبور نمود باز هم زودتر از همان زمان اعلام شده در مراسمي محدود با حضور تعدادي انگشت شمار از مقامات عراقي و تشكيلات ائتلاف اسناد قدرت را به دولت موقت تحويل دهند.
برمر ساعت ۳۰/۱۲ ديروز به وقت محلي با يك هواپيماي ۱۳۰- c نيروي هوايي آمريكا بغداد را ترك كرد. سخنگوي ائتلاف و مشاوران نزديك برمر نيز او را همراهي كردند.
برمر در آخرين دقايق حضورش در عراق در جلسه اي با حضور ژنرال ريكاردو سانچز فرمانده ارشد آمريكا در عراق شركت كرد.
برمر در آخرين روزهاي حضورش در عراق دستورات مهم و جنجالي صادر كرد.
يكي از جديدترين اين دستورات اين است كه پيمانكاران غيرنظامي آمريكايي و غربي در انجام كارشان در عراق در مقابل قوانين اين كشور از مصونيت كامل برخوردارند. اين دستور خشم بسياري از عراقي ها را برانگيخته است.
مراسم انتقال قدرت در عراق كه رسانه هاي خبري از آن به عنوان مراسمي «نيمه سري» نام بردند، از تلويزيون عراق و تلويزيون هاي ماهواره اي عربي پخش شد. مقامات آمريكايي در پاسخ به اين پرسش كه چرا انتقال قدرت زودتر از موعد انجام شده گفتند، دولت و وزراي عراقي براي تحويل قدرت اعلام آمادگي كردند و ما هم قبول كرديم.
برمر در مراسم انتقال قدرت خطاب به اياد علاوي نخست وزير عراق گفت: شما گفتيد كه آماده تحويل و اداره حاكميت هستيد، ما هم قبول كرديم. من عراق را در حالي ترك مي كنم كه به آينده آن اطمينان دارم.
آرزوي بوش
لس آنجلس تايمز ديروز نوشت، دولت بوش اميدوار است با انتقال قدرت در عراق و روي كار آمدن دولت موقت، در وضعيت افكار عمومي نسبت به او تغييري ايجاد شود. نظرسنجي هاي اخير نشان مي دهد اكثر آمريكايي ها از اوضاع عراق بسيار ناخشنودند و همين ناخشنودي در آستانه انتخابات مي تواند براي بوش بهاي سنگيني داشته باشد. اما اگر بعد از روي كار آمدن دولت موقت هم اوضاع عراق تغيير نكند و همچنان ناآرام بماند و اگر دولت جديد نتواند مشروعيت براي خود و نظم و امنيت براي كشور به همراه بياورد وضعيت بوش از اين هم بدتر خواهد شد.
دولت بوش با انتقال سريع قدرت به عراقي ها اميدوار است كه از شدت حملات و بمب گذاري ها كاسته شود چرا كه در صورت ادامه اين حملات در حقيقت اين برداشت به وجود مي آيد كه عراقي ها خودشان را هدف گرفته اند چون ديگر از حكومت اشغال و نيروهاي اشغالگر خبري نيست. اما اگر از شدت اين حملات كم نشود تلفات در ميان عراقي ها افزايش مي يابد و اين براي بوش هزينه سنگيني خواهد داشت. آن وقت اين احساس به وجود خواهد آمد كه مصيبت عراق هيچ وقت پايان نخواهد يافت.