رشد روزافزون گاز پروم روسيه
تسخير بازار مصرف
|
|
منبع: Energy Market
ترجمه: جلال تقي پور اعظم
شركت گازپروم روسيه موقعيت مناسبي براي تأمين گاز جهان دارد و دغدغه فعلي آن تلاش براي ورود به بازارهاي جديد پايين دستي است.
شركت گازپروم روسيه بزرگترين شركت گاز طبيعي در دنيا مي باشد كه بخش هاي مختلف صنايع گازي كشورهاي دنيا را به خود اختصاص داده و بزرگترين تأمين كننده عمده گاز براي بازارهاي صادراتي اروپاست. شركت گاز اكسپورت شعبه فرعي ويژه صادرات شركت گازپروم است كه بزرگترين صادر كننده گاز در جهان و تأمين كننده گاز ۲۱ كشور جهان به مدت بيش از ۳۰ سال بوده است. اين شركت بالغ بر ۲۵درصد گاز مصرفي اروپا (معادل ۱۳۳ ميليارد متر مكعب) را در سال ۲۰۰۳ تأمين نموده است.
نوع ديگر تجارت صادراتي گاز اكسپورت بر پايه قراردادهاي طويل المدت نفت و گاز (از نوع پرداخت يا برداشت) با شركتهاي خدماتي بزرگ اروپايي براي تحويل از طريق خطوط لوله مي باشد.
اين شركتهاي خدماتي نيز مديريت تأمين انرژي به صورت چرخه اي با ارزش افزوده مدام را دارند.
صرف اقتصادي بالاي اين مدل تجارتي براي گاز پروم بخصوص در شرايط قيمتهاي فعلي بالاي نفت اثبات شده و نقش تعيين كننده اي در توسعه ساختار صادراتي گاز پروم ايفا نموده است.
قراردادهاي صادراتي گاز هم براي گاز پروم و هم براي دولت روسيه از اهميت ويژه اي برخوردار هستند به طوري كه ارزش صادرات گاز پروم به طور تقريبي ۷۰ تا ۷۵ درصد كل درآمد فروش گاز اين شركت را تشكيل مي دهد. همچنين اين شركت به تنهايي ۲۰ تا ۲۵ درصد درآمدهاي مالياتي روسيه را پرداخت مي كند.
رويكرد سه محوري
گاز پروم تشخيص داده است كه همسويي با تغييرات ناشي از تنظيم بازار و نمودار روند تغييرات هسته هاي تقاضا نيازمند آن است كه اين شركت از حالت يك تأمين كننده صرف بازارهاي اروپايي خارج شده و دگرگون گردد.
رويكردي سه محوري به عنوان شيوه حركت نوين گاز پروم تعيين شده است تا اين شركت بتواند كل بازار و اقتصاد گاز در جهان را به تسخير خود درآورد.
محور اول اين برنامه پيگيري راههاي متعدد براي تأمين تقاضاهاي روبه رشد اروپا از طريق خطوط لوله مي باشد. بارزترين اين گزينه ها خطوط لوله جديد پيشنهادي در شمال اروپا است.
محور دوم اين برنامه ورود به تجارت گاز طبيعي مايع شده (LNG) و در ابتدا با هدف نقاطي مانند آمريكاي شمالي و حوزه اقيانوس اطلس مي باشد. گاز پروم قصد دارد در زمينه مايع كردن گاز طبيعي و حمل و نقل و تبديل مجدد آن در نقاط مصرف سرمايه گذاري كند. نمونه بارز اين فعاليت مرتبط با توسعه حوزه وسيعShtokman در درياي بارنتز است.
محور سوم اين برنامه گسترش بازاريابي و فعاليتهاي تجاري با تمركز بيشتر بر بازار انگلستان است كه آزادترين بازار گاز در اروپاست.
منابع سرسام آور
روسيه با رهبري گاز پروم نخستين تأمين كننده عمده و اصلي بازارهاي جهاني است. اين كشور داراي بزرگترين ذخاير گاز دنيا (درحدود يك سوم كل ذخاير دنيا) مي باشد كه بيشتر از دو برابر ذخاير گاز ايران (دومين كشور دارنده گاز دنيا)است.
در روسيه شركت گاز پروم تقريباً ۶۰ درصد كل ذخاير گاز و ۸۸ درصد توليد گاز سالانه كشور را در اختيار دارد. گاز پروم در رأس تأمين كنندگان گاز بازارهاي داخلي روسيه بوده و انحصار صادرات گاز روسيه به بازارهاي غربي را (از طريق شركت گاز اكسپورت) در اختيار دارد.
علاوه بر موارد فوق الذكر، اين شركت نسبت به ساير رقباي جهاني خود در زمينه توليد و ذخاير گاز برتري قابل توجهي دارد.
در حقيقت نه تنها گاز پروم بزرگترين شركت گاز در دنياست، بلكه توليدات سالانه و ميزان ذخاير آن به تنهايي بيشتر از مجموع توليدات و ذخاير ۱۰ شركت بزرگ دنيا مي باشد. لذا گاز پروم در تلاش است با سرمايه گذاري گسترده در منابع عظيم خود بيشترين درآمد ممكن را به دست آورد.
افزايش انتقال گاز از طريق خطوط لوله
گاز پروم در حال حاضر ۲۵ تا ۲۶ درصد بازار گاز اروپا را تغذيه مي كند و به صورت جدي درصدد حفظ اين مقدار است. عمده فروش فعلي گاز پروم تحت قراردادهاي نفتي طويل المدت انجام مي پذيرد. براي حفظ سهم مناسب گاز پروم نيازمند همسويي با رشد بازار است.
الكساندر مدودف مديرعامل گاز اكسپورت و عضو هيئت مديره گاز پروم مي گويد: «باوجود ساختار فعلي شركت فرصتهاي مهمي براي صادرات با استفاده از شيوه پاياپاي يا ساير روشها وجود دارد و به زودي با ادغام به مناطق مختلف اروپا ما (گاز اكسپورت) قادر خواهيم بود ظرف ۷ تا ۸ سال آينده و با انجام حداقل اصلاحات خطوط انتقال به ميزان ۸ تا ۱۰ ميليارد متر مكعب گاز به بازار صادراتي انگلستان صادر نماييم.»
قراردادهاي پاياپاي براي توسعه بازارهاي اروپايي از اهميت ويژه اي برخوردار است از اين لحاظ كه اين معاملات بازده شبكه خطوط لوله اروپا را بهبود خواهد بخشيد.
در قدمهاي بعدي گاز پروم در حال برنامه ريزي و حركت براي توسعه خطوط لوله گاز در شمال اروپا و زير درياي بالتيك مي باشد تا به طور مستقيم بازارهاي اروپاي غربي را با بيش از ۳۰ ميليارد متر مكعب گاز در سال تغذيه نمايد.
گاز طبيعي مايع شده (LNG)
بازار گاز طبيعي در جهان در يك دوره تغيير و تحول به سر مي برد و براساس رشد اقتصادي و نيازهاي زيست محيطي دنيا در انتظار رشد جدي تقاضاهاي جهاني است و همچنين دو عامل كاهش توليد در كشورهاي توسعه يافته و كاهش هزينه هاي زيربنايي لازم براي صنعت LNG از عوامل شتاب دادن به رشد غيرمنتظره در صنايع LNG مي باشند.
LNG در آستانه فراتر رفتن از مرزهاي مناطق محدود و شناخته شده قبلي است و در حال تبديل شدن به يك صنعت عمده در بازار جهاني انرژي مي باشد به طوري كه توليد كنندگان جديد و بزرگي در حال ورود به بازارهاي آسيا- اروپا و آمريكا مي باشند.
LNG داراي يك بازار ۲۵ ميليارد دلاري است كه در حال حاضر ۵/۶% كل بازار گاز طبيعي دنيا مي باشد. اين رقم تا سال ۲۰۰۷ به ۵/۹% معادل ۴۰ ميليارد دلار خواهد رسيد.
اگرچه بازار آسيا (با اولويت ژاپن و كره جنوبي) در حال حاضر ۸۰ درصد مصرف LNG را دارند، پيش بيني مي شود توسعه بازارهاي آمريكاي شمالي و اروپا و بازارهاي جديد آسيايي مانند چين و هند موجب رشد بازار جهاني LNG گردد.
LNG در حال حاضر يك بخش خيلي كوچك از كل بازار آمريكا و اروپا را تشكيل مي دهد ولي سهم آن با رشد تقاضا و بخصوص در زمينه توليد برق از سوخت گاز مشخصاً افزايش خواهد يافت.
ظرفيت توليد LNG در آينده نزديك دو برابر شده و از سطح فعلي ۲/۱۴۰ ميليون تن در سال به ۹/۲۷۲ ميليون تن خواهد رسيد.فرصتهاي بالقوه صنعت LNG موجب ايجاد رقابت بين توليد كنندگان فعلي نظير كشورهاي ترينيداد، نيجريه، عمان و قطر و اعضاي جديد نظير: يمن، ايران، مصر، آنگولا، نروژ، ونزوئلا، پرو، بوليوي و روسيه خواهد شد.
LNG به سرعت در حال تبديل شدن به يكي از اركان اصلي شركتهاي نفت و گاز بزرگ دنيا مانند شل -BP توتال فيناالف- اكسون موبيل و كونكو فيليپس مي باشد.
اين شركتها در حال افزايش توان و تجربه خود در پروژه هاي جهاني هستند تا نقش كليدي در اين صنعت ايفا كنند. بسياري از شركتهاي ديگر نيز در بازار LNG در تلاش براي تسخير پروژه هاي مختلف مي باشند اما در عين حالي كه اين شركتها حضور مؤثري در بازار داشته و تجارب عملياتي ارزشمندي نيز كسب مي نمايند ولي هيچ كدام منابعي به اندازه منابع گاز شركت گاز پروم در اختيار ندارند و به درستي كه گاز پروم داراي برتري ويژه اي در ابعاد ذخاير خود است كه پشتوانه كسب قراردادهاي قابل ملاحظه اي در تأمين گاز بازارهاي جهاني بوده و تأثير پذير از نرخهاي متغير فرآورده هاي بالادستي نمي باشد.
صنعت LNG به منزله يك فرصت مشخص و ايده آل براي گاز پروم مي باشد كه حاكي از ايجاد بيش از سه ميليارد دلار درآمد سالانه در طول ۱۰ سال و رشد بيشتر پس از آن دارد.
به علاوه فرصتهايي نيز براي گاز پروم وجود دارد تا موقعيتي در بازارهاي كليدي آمريكا- آسيا و اروپاي جنوبي داشته باشد.
بخش بزرگي از فعاليتهاي صنعت LNG روسيه در حال حاضر در دست اجرا مي باشند و گاز پروم فعالانه در حال ارزيابي تكنولوژي ها و رقيبان جهاني ديگر و همچنين تحولات بازارهاي مصرف بوده و مي باشد. در غرب بيشترين تلاش مربوط به كارهاي اجرايي گاز پروم در ارتباط با توسعه پايانه LNG حوزه shtokman در درياي بارنتز مي باشد و چندين پروژه ديگر نيز در pechora - Timan و Yamal Peninsula و درياي سياه و بالتيك پيشنهاد شده است.
در شرق نيز اولين پروژه روسيه به نام Sakhalin-۲ در حال پيشرفت است و تعدادي پروژه ديگر در مراحل پيشنهادي است. جاي تعجب ندارد كه شركتهايي نظير گاز پروم معمولاً استراتژي مشاركتي را به عملكرد منفرد ترجيح مي دهند و اين مشاركت عمدتاً بر پايه استفاده از تجارب ديگران در زمينه تكنولوژي مايع كردن گاز- حمل و نقل گاز مايع و نحوه تبديل مجدد مايع به گاز مي باشد كه در اين مسير بايد توازن قابل قبولي در زمينه تأمين منابع مالي و ريسك بين اعضاي مختلف برقرار باشد.
گاز پروم هم اكنون در حال ايجاد زمينه هاي مقدماتي جهت شركت در صنايع تبديل مجدد مايع به گاز در بازارهاي آمريكا مي باشد.
فاصله حوزه Shtokman تا شمال شرقي آمريكا به نسبت به ساير توليد كنندگان LNG كوتاهتر بوده و اين امر به لحاظ حمل و نقل موجب برتري گاز پروم است. همچنين فاصله اكثر توليد كنندگان خاورميانه تا شمال شرقي آمريكا تقريباً دو برابر فاصله درياي بارنتز تا آمريكا مي باشد. فاصله توليد كنندگان آفريقاي غربي نيز ۲۰ درصد بيشتر از درياي بارنتز مي باشد.
تنها سه كشور ترينيداد، الجزاير، ونزوئلا فاصله كمتري به نسبت روسيه داشته و از نظر بعد مسافت و حمل و نقل داراي برتري مي باشند.
خلاصه اينكه شركت گاز پروم از يك موقعيت استثنايي براي تأمين نياز جهان تشنه انرژي گاز برخوردار بوده و در تلاش براي تسخير بازارهاي جديد مصرف مي باشد.
|