بسياري از زوجهاي جوان كه از عهده هزينه هاي كمرشكن درمان ناباروري برنمي آيند دچار اختلال روحي و افسردگي شده و در نهايت راه جدايي و طلاق را در پيش مي گيرند
مريم غفاري-نبود تعرفه اي مشخص براي درمان ناباروري و عدم پرداخت هزينه هاي درمان توسط سازمانهاي بيمه گر، مشكلات عديده اي را براي زوج هاي نابارور ايجاد كرده است.
به گزارش خبرنگار ما، دكتر محمد مهدي آخوندي، جنين شناس و رئيس پژوهشكده ابن سينا در خصوص هزينه هاي درمان ناباروري گفت: ۱۰ تا ۱۵درصد زوج هاي ايراني نيازمند درمان ناباروري هستند اين در حالي است كه كمتر بيماري اي در كشورمان شيوع ۱۰ تا ۱۵ درصدي دارد بنابراين براي حل چنين مشكلي وزارت بهداشت و درمان بايد اقدامات جدي صورت بدهد.
چون هزينه درمان اين بيماري براي زوج هاي جوان كه در آغاز راه زندگي هستند بالاتر از سطح درآمد آنهاست و موجب فشارهاي رواني و اضطراب آنها مي گردد.
وي افزود: با توجه به اينكه نداشتن فرزند در سنت و فرهنگ ما مي تواند عواقب ناگواري را به دنبال داشته باشد براي جلوگيري از اين مشكلات، بيمه هاي درماني بايد به كمك اين زوج ها بيايند.
براساس اين گزارش، دكتر معرفت غفاري، جنين شناس درخصوص چگونگي درمان ناباروري گفت: در بسياري از كشورهاي دنيا، نازايي به عنوان بيماري محسوب مي شود و سازمانهاي بيمه گر تا سه بار هزينه درمان آن را تقبل مي كنند، اما متاسفانه در ايران ناباروري جزء درمان هاي لوكس محسوب مي شود و سازمانهاي بيمه گر هزينه اين گونه درمان ها را قبول نمي كنند.
وي افزود: متاسفانه به علت هزينه هاي زياد ناشي از درمان نازايي و عدم قبول هزينه آن توسط بيمه گرها، بسياري از خانواده ها مجبور به فروش لوازم زندگي خود مي شوند تا از اين طريق بتوانند اين هزينه ها را تهيه كنند ولي از آنجا كه موفقيت اين درمان ها در دنيا صددرصد نيست، استرس در زوج هاي جوان ايجاد مي كند كه تاثير منفي بر روند درمان آنها خواهد داشت.
اين گزارش حاكي است براساس آمارهاي جهاني ۱۰ تا ۱۵درصد زوج ها در سنين باروري توانايي باروري را ندارند اما با پيشرفت علمي در اين زمينه مي توان گفت كه ۸۵ تا ۹۰درصد ناباروري ها با تكنيك هاي پيشرفته و بقيه آنها نيز با استفاده از راه هايي نظير اهداء جنين قابل درمان است.
دكتر غفاري خاطرنشان كرد: فقط درصد جزئي از اين ناباروري ها آن هم به علت هايي نظير عدم توانايي نگهداري جنين در داخل رحم و يا نداشتن رحم امكان درمان وجود ندارد كه البته اين مشكل هم امروزه از طريق رحم هاي اجاره اي قابل حل است.
وي افزود: ۲۰درصد علت ناباروري ناشناخته است و در بقيه موارد كه بين زنان و مردان مساوي است، علت ها شناخته شده و قابل درمان است.
دكتر غفاري درخصوص هزينه هاي درمان ناباروري گفت: در ايران، درمان ناباروري تعرفه اي ندارد. چون سيستم وزارت بهداشت، درمان نازايي را جزء بيمه خدمات درماني يا تامين اجتماعي قرار نداده است، بنابراين در صدد تعيين تعرفه مشخصي هم براي جراحي ها مربوط به اين بيماري برنيامده است و عليرغم تقاضاي پزشكان و متخصصان ناباروري بر اينكه، ناباروري در فهرست بيماريهاي بيمه هاي دولتي قرار بگيرد متاسفانه تاكنون اقدامي صورت نگرفته و دريافت هزينه هاي كمرشكن از زوج هاي نابارور در كشور چارچوب مشخص و معين ندارد.
اختلالات رفتاري ناشي از بحران ناباروري
دكتر ساحل همتي، روانپزشك درخصوص اختلالات رفتاري در مواجهه با بحران ناباروري مي گويد: از هر ۶ زوج مايل به داشتن فرزند در دنيا، يك زوج، به دنبال يافتن راه حلي براي درمان نازايي خود است. روند درمان نازايي، واكنش هاي روان شناختي و فشارهاي ناخواسته اي را به زوج ها تحميل مي كند كه گاه به آشفتگي زندگي خانوادگي و جدايي مي انجامد.
مردان و زنان هر كدام به گونه اي متفاوت نسبت به مسئله ناباروري واكنش نشان مي دهند. مردان بيشتر به انكار روي مي آورند و به كمتر كسي اجازه مي دهند در مورد مشكل آنها صحبت كند و منزوي تر هستند. زنان در برنامه هاي درماني حضور فعال تري دارند و با رسيدن به بن بست درماني، سريع تر افسرده مي شوند.
دكتر همتي درخصوص شايع ترين واكنش زوج ها در مواجهه با ناباروري گفت: از دست دادن حق انتخاب در زندگي يا حداقل در يك جنبه مهم آن، يعني تصميم گيري در مورد تعداد افراد خانواده واكنش هاي متفاوتي را در افراد ايجاد مي كند پاسخ هاي هيجاني و تطابقي منتج از ناباروري در افراد متفاوت است و با خصوصيات شخصيتي، قدرت انطباق پذيري، انتظارات، مسائل فرهنگي و روش هاي حمايتي جامعه ارتباط دارد.
اين روانپزشك افزود: ۴۹درصد زنان و ۲۵درصد مردان آن را بدترين تجربه زندگي خود عنوان كرده اند. زوج ها در مواجهه با ناباروري به ترتيب از مراحل ذهني زير گذر مي كنند: تعجب و بهت، شوك، انكار، خشم، انزوا، احساس گناه، غم و اندوه، افسردگي و پذيرش.
دكتر همتي هزينه هاي ناشي از درمان ناباروري را يكي ديگر از علل تشديدكننده اختلالات رفتاري خواند و گفت: بايد زوج ها را آماده كرد تا با خشم، خستگي و گاه شكست در روش هاي مختلف درماني كنار بيايند. در برخي زوج ها نيز احساس ناامني و از بين رفتن حريم خصوصي ايجاد مي شود. اين قبيل مشكلات عاطفي و رواني را مي توان با مشاوره كاهش داد و به زوج ها اطمينان داد كه با پيشرفت روش هاي درماني متنوع كمتر زوجي بدون بچه خواهد ماند فقط بايد كمي صبورتر بود.