اولين پروژه توريستي موافق محيط زيست و دستاوردهاي آن
اكوتوريسم جهاني ابعاد تازه اي مي يابد
اين پروژه مي تواند به عنوان الگويي عملي مورد بهره برداري كشورهاي مختلف قرار گيرد
|
|
گرايش به اكوتوريسم در كشورهاي مختلف روزبه روز بيشتر مي شود. كشور پرتغال نيز با همكاري WWF اقدام به برنامه ريزي گسترده اي براي اكوتوريسم كرده است.
توسعه، بخشي از اين پروژه همه جانبه است كه منطقه اي معادل ۵۳۰۰ هكتار را پوشش مي دهد و اقامت، حفاظت از طبيعت، احياي جنگل و خانه سازي و حمل و نقل پايدار و موافق محيط زيست را دربر مي گيرد.
در بخش اول اين طرح يك ميليارد يورويي كه در جنوب ليسبون انجام مي شود، ساخت يك اقامتگاه سنتي توريستي- كه تمامي انرژي مورد نياز آن تجديدپذير و ميزان زباله هاي توليدي آن بسيار حساب شده و كم خواهد بود و از جمع آوري آب باران و تصفيه آب هاي هرز براي تامين آب مورد نياز و ديگر تمهيدات براي تامين انرژي و... استفاده مي شود- آغاز شده است. ميزان زباله ها و مصارف آب و انرژي در اين مجموعه اكوتوريستي ۵ درصد ميانگين مصرف، مردم پرتغال است.
به علاوه بيشتر غذاي مورد نياز توريست ها از منابع محلي تامين مي شود. طرح هايي در دست اجراست كه طي آن شبكه پايدار حمل و نقل نيز در اين مجموعه به كار گرفته شود- مثل وسايط نقليه اي كه بدون استفاده از بنزين كار مي كنند و احداث جاده مخصوص دوچرخه سواري در تمام مجموعه و... هدف از اين طرح آن است كه هيچ كس در اين مجموعه از خودرو شخصي استفاده نكند.
اين پروژه شامل يك پناهگاه طبيعي ۴۸۰۰ هكتاري است كه در آن كريدورهاي زيستگاهي ، مناطق حفاظت شده پيراموني را به هم متصل مي كندو جايگاه امني براي پرندگان لانه گذار آسيب پذيري چون عقاب بونلي (Bonelli Eagle) فراهم مي سازد. اين پايگاه همچنين محل يكي ازبزرگترين پروژه هاي احياي جنگل است كه توسط بخش خصوصي سرمايه گذاري شده و در نظر دارد جنگل هاي بومي- از درختان بلوط چوب پنبه اي و كاج چتري- را جايگزين جنگل هاي اوكاليپتوس و كاج هاي غيربومي كند.
به نظر كارشناسان، ظرف ۲۰ سال درآمد توريسم در مديترانه به ارقام بالايي خواهد رسيد و سالانه حداقل ۱۷۵ ميليون نفر از اين منطقه كه«ماتادسسيمبرا» نام دارد ديدار خواهند كرد!
دكتر كلودمارتين، كارشناس اكوتوريسم در پرتغال گفت: «توريسم از سرمايه هاي طبيعي ما تغذيه مي كند و مي تواند تاثيرات منفي بر محيط زيست داشته باشد. مدل هاي جديد، مثل ماتادسسيمبرا، مشكل را حل مي كند و مي توان آن را توريسمي زنده و حياتي دانست كه دست در دست توسعه پايدار پيش مي رود.»
پروژه فوق الذكر اولين طرح از يك سري برنامه بلندپروازانه و هدفمند توسعه پايدار است كه توسط دولت پرتغال و با همكاري WWF و پروژه خانه سازي پايدار Bed ZED لندن انجام مي شود. (قبلا طي گزارش مفصلي در صفحه «زيباشهر» اين روزنامه، خوانندگان را با روش هاي خانه سازي پايدار «بد-زد» آشنا ساخته ايم.)
اين روش ها براي رسيدن به توسعه پايدار در كنار توريسم و اكوتوريسم سود آور و پايدار مي تواند سرمشق بسيار خوب و قابل تقليدي براي همه كشورهايي كه در پي دستيابي به فرآيندهاي پيشرفته در اين صنعت هستند، باشد.
|