همه ما به دنبال تهيه بهترين وسيله براي استفاده بهتر از زندگي روزمره مان هستيم و تهيه بهترين وسيله خصوصاً در مورد وسائل برقي، كه در عصر تكنولوژي داراي تنوع بسياري است و هر روزه با تعداد قابل توجهي از آنها سرو كار داريم، از اهميت ييشتري برخوردار است. انتخاب و خريد وسائل برقي، اطمينان از ايمني، كيفيت، كميت در بازدهي و ميزان مصرف انرژي دستگاه هاي مورد نظر با توجه به خدماتي كه ارائه مي دهند براي مصرف كنندگان داراي اهميت و ضرورت بسياري است. در اين زمينه با مجيد صفاري نيا معاون برنامه ريزي و آگاه سازي سازمان بهره وري انرژي گفتگو كرده ايم.
عوامل ضروري و كافي در انتخاب وسائل انرژي بر خانگي چيست؟
- توجه به شكل ظاهري كالاي مورد نظر، توجه به مدل كالاي مورد نظر، توجه به نشان استاندارد كالاي مورد نظر، توجه به برچسب انرژي كالاي مورد نظر.
اما توجه به نشان استاندارد و برچسب انرژي از شرط هاي ضروري در انتخاب و تهيه كالاي مورد نظر خصوصاً وسائل برقي است. اين علائم، اطلاعات بسيار مفيدي در زمينه ايمني و بازدهي وسائل برقي با توجه به خدماتي كه ارائه مي دهند در اختيار مصرف كنندگان قرار مي دهند.
با توجه به معيارهاي مختلف تعيين شده از سوي مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران در كشور ما بيش از ۶ نوع آرم استاندارد كه نشان دهنده كيفيت، سلامت و ايمني محصولات عرضه شده در بازار مي باشند، وجود دارد.
* آيا نمي توان با توجه به نشان استاندارد ميزان مصرف و بازدهي انرژي وسائل خانگي را ارزيابي كرد؟
- نشان استاندارد بر روي وسائل برقي، بيانگر بازدهي و ميزان مصرف در آنها نيست، بلكه فقط نشان دهنده ايمني و عملكرد خوب دستگاه مورد نظر است و تنها اطمينان از ايمني و عملكرد دستگاه براي تهيه بهترين وسيله برقي كافي نيست زيرا كه اطمينان از ايمني و عملكرد يك دستگاه لزوماً ضامن كارايي، كيفيت در بازدهي ميزان مصرف انرژي در وسيله مورد نظر نيست.
* برچسب مصرف انرژي از چه قسمت هايي تشكيل شده و بيشترين بازدهي انرژي در چه درجه اي قرار دارد؟
- برچسب انرژي امروزه در اغلب كشورهاي جهان وجود دارد و مصرف كننده را با ميزان كارايي هر يك از وسائل انرژي خانگي آشنا مي كند. همچنين اطلاعات مشترك در همه وسائل و اطلاعات اختصاصي مربوط به هر وسيله انرژي بر را در اختيار مصرف كنندگان قرار مي دهد.
برچسب انرژي از قسمت هاي مختلفي تشكيل شده است كه هر قسمت نمايانگر اطلاعاتي است. به طور مثال خريداران ماشين لباسشويي مي توانند با توجه به اين اطلاعات در هنگام خريد، دستگاهي را انتخاب كنند كه در مقايسه با ساير مدل هاي مشابه داراي كارايي و بازدهي بيشتري باشد.
سه بخش اوليه اين برچسب كه در تمامي وسائل انرژي برخانگي مشترك مي باشد به ترتيب نمايانگر علامت تجاري و نام شركت سازنده و مدل دستگاه مي باشد. بخش چهارم برچسب انرژي به وسيله ۷ حرف لاتين از A تا G درجه بندي شده است كه هر يك از حروف معرف درجه اي از كارايي دستگاه مي باشد. حرف A نشانگر بيشترين بازدهي دستگاه و حرف G نشانگر كمترين بازدهي دستگاه است. بنابراين هر چه رتبه دستگاه بيشتر باشد كارايي آن نسبت به ميزان انرژي كه مصرف مي كند بيشتر است. مصرف كنندگان مي توانند در هنگام خريد وسائل برقي خانگي با دقت و توجه به حرف لاتين درج شده در اين قسمت از ميزان كارايي و بازدهي دستگاه اطلاع يابند.
بخش پنجم، نمايانگر مصرف انرژي دستگاه براساس استاندارد ملي تدوين شده در بخش آزمون استاندارد مي باشد و ساير بخش ها بيانگر اطلاعات اختصاصي در مورد هر يك از وسائل مي باشد. بطور مثال بخش هاي ششم و هفتم در ماشين لباسشويي نشانگر ميزان قدرت پاك كنندگي و قدرت خشك كن دستگاه مي باشد و آخرين بخش نيز آرم مؤسسه استاندارد را نشان مي دهد.
* فوايد برچسب انرژي چيست؟
- وجود برچسب انرژي مزايا و فوايد گوناگوني براي مصرف كنندگان وسائل برقي دارد كه از آن جمله مي توان به مورد زير اشاره كرد: انتخاب درست و آگاهانه مردم در هنگام خريد وسائل خانگي در جهت بهينه سازي مصرف انرژي، آشنا ساختن مصرف كنندگان با ميزان كارايي و بازدهي وسائل برقي خانگي، كاهش اتلاف ا نرژي، كاهش هزينه انرژي مصرفي در خانواده ها، كاهش آلودگي محيط زيست، ارائه اطلاعات اختصاصي ويژه هر وسيله برقي، ارائه اطلاعات مشترك شامل علامت تجاري شركت سازنده، نام شركت سازنده، مدل دستگاه و نشان استاندارد.
در حال حاضر ۱۰۰% از خانواده هاي شهري و ۹۰% از خانواده هاي روستايي از خدمات شبكه برق در كشور استفاده مي كنند و با توجه به افزايش سطح رفاه عمومي و افزايش مشتركين برق و استفاده عموم مردم از وسائل انرژي بر خانگي تعداد اين وسائل در خانواده ها بيش از ۱۰ قلم برآورد گرديده است.
* چه عواملي باعث عدم كارايي و بازدهي مناسب انرژي در وسائل انرژي بر خانگي مي شود؟
- عدم توجه توليدكنندگان داخلي به مرغوبيت، بازدهي مفيد، ميزان مصرف انرژي در وسائل انرژي بر، همچنين عدم توجه به طراحي و ساخت مناسب و منطبق بر استانداردهاي معتبر و بهينه جهاني و همچنين استفاده بي رويه مصرف كنندگان و عدم اطلاع آنها از نحوه استفاده درست از اين وسائل سبب گرديده است كه بخش خانگي و تجاري در كشورمان مصرف كننده حدود ۳۷% از كل انرژي نهايي در كشور باشد.
* دولت براي بهينه سازي مصرف در وسائل انرژي بر خانگي چه كرده است؟
- در حال حاضر وسائل خانگي ما نسبت به مدل هاي بهينه جهاني انرژي بيشتري مصرف مي كنند، اين مشكلات دولت را بر آن داشت تا با تدوين استاندارد جديد مصرف انرژي و بازدهي در وسائل انرژي برخانگي به رفع آنها اقدام كند.
به همين منظور دولت تدوين اين استاندارد را در وسائل برقي خانگي ضروري اعلام نمود و با تشكيل كميته تعيين معيارهاي مصرف انرژي كه متشكل از نمايندگان وزارتخانه ها و سازمان هاي مختلف مي باشند، اقدامات اوليه را در جهت تهيه و تدوين اين استاندارد از سال ۱۳۷۵ در كشور آغاز نمود.
در اين راستا معاونت انرژي وزارت نيرو با همكاري وزارت صنايع، نفت، سازمان مديريت و برنامه ريزي و مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران به منظور بهينه سازي مصرف انرژي در لوازم انرژي بر خانگي اقدام به تدوين معيارهاي مصرف انرژي و طراحي برچسب انرژي كرده است. دراين زمينه آزمايشگاه ملي صرفه جويي انرژي براي آزمايش ۲۹ وسيله انرژي بر، در سال ۱۳۷۸ تأسيس شده است.
در حال حاضر با راه اندازي ۱۱ آزمايشگاه امكان آزمايش ۱۱ وسيله برقي شامل: يخچال و فريزر، يخچال ويتريني، كولر آبي، آبگرمكن برقي، اتو برقي، سماور برقي، كمپرسورهاي هرمتيك، ماشين لباسشويي، كاليبراسيون و موتورهاي الكتريكي فراهم شده است. برطبق برآورد اوليه با تدوين، الصاق و اجراي برچسب مصرف انرژي در يخچال و فريزر، كولر آبي، گازي، آبگرمكن برقي، اتو برقي، ماشين لباسشويي و موتورهاي الكتريكي در سال حدود ۵۰۰ هزار مگاوات ساعت برق صرفه جويي مي شود.
نخستين استاندارد برچسب مصرف انرژي در كشور ما براي يخچال و فريزر تهيه شد و همه كارخانه هاي سازنده ملزم به رعايت آن در توليد محصولات خود هستند. يخچال و فريزر مهمترين عامل مصرف انرژي در بين ساير وسائل برقي خانگي است. آنها به تنهايي در سال ۱۳۸۰ حدود ۱۶ ميليارد كيلو وات ساعت برق مصرف كرده اند و براي توليد برق يك يخچال و فريزر سالانه ۴۰۰ كيلوگرم گاز گلخانه اي وارد جو زمين مي شود.
* بهينه سازي مصرف انرژي بر اقتصاد كشور چه تأثيري دارد؟
- رشد و شكوفايي اقتصادي به ويژه در كشورهاي در حال توسعه بستگي زيادي به منابع انرژي دارد و بدون وجود آنها چرخهاي توليدي كشور از حركت باز مي ايستند. گرچه رعايت صرفه جويي انرژي در كشورهايي كه از اين لحاظ غني نيستند از اولويت خاصي برخوردار است، اما اين مسئله در كشورهاي غني نيز داراي اهميت مي باشد. بي توجهي به اين امر ضررهاي جبران ناپذيري در پي خواهد داشت. در كشور ما پتانسيل صرفه جويي زيادي وجود دارد. طبق برآوردهاي انجام شده پتانسيل صرفه جويي اقتصادي انرژي، حداقل ۳۰ درصد كل مصرف را تشكيل مي دهد. پتانسيل صرفه جويي انرژي در بخش صنعت به تنهايي حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد است. براي دستيابي به اين ميزان صرفه جويي، در طول يك دوره ده ساله، اجراي برنامه بهبود راندمان انرژي، در بخش هاي مختلف و سرمايه گذاري هاي بزرگ ضروري است. لازم به ذكر است كه مدت زمان برگشت سرمايه هزينه شده براي صرفه جويي در بخش هاي مختلف صنعتي از سه سال تجاوز نمي كند. به اين منظور در برنامه دوم و سوم توسعه، صراحتاً به مسئله بهينه سازي مصرف انرژي در داخل كشور اشاره شده است و موارد گوناگوني را براي پيشبرد اهداف بهينه سازي مصرف انرژي نظير تأسيس واحدهاي مديريت انرژي در كارخانجات و آموزش مسئولان انرژي در آنها، آگاه سازي و اطلاع رساني به مصرف كنندگان، فعاليت هاي حمايتي همچون وام و كمك هاي مالي براي گسترش اين اقدامات در نظر گرفته شده است.