نفيسه كوهنورد: كاخ سعدآباد ديروز ميزبان نخست وزير تركيه بود. رجب طيب اردوغان پس از دو بار به تعويق افتادن سفرش سه شنبه شب وارد ايران شد و صبح ديروز در سراي سعدآباد مورداستقبال رسمي محمدرضا عارف معاون اول رئيس جمهوري ايران قرار گرفت. گرچه پيش از سفر خبرها حاكي از آن بود كه مهمترين مسايل موردبحث احتمالاً حول محور همكاري هاي اقتصادي و برخي مسايل امنيتي از جمله امنيت مرزها و مبارزه با تروريسم بچرخد اما اولين جملات اردوغان در ديدارش با عارف نشان مي داد كه وي حامل پيامهاي مهمي از سوي برخي از كشورهاي غربي است. اردوغان با تأكيد بر اين كه تمامي كشورهاي منطقه بايد براي خاورميانه عاري از سلاح هاي هسته اي گام بردارند،از پذيرش پروتكل الحاقي از سوي ايران قدرداني كرد و آن را گامي مهم براي اعتمادسازي از سوي تهران در جامعه بين المللي خواند.
عارف نيز در پاسخ تأكيد كرد كه ايران از طرح منطقه عاري از سلاح كشتار جمعي و هسته اي حمايت كرده و افزود: تهران با فلسفه سلاح هسته اي مخالف است.
وي گفت: استفاده صلح آميز از فن آوري هسته اي حق همه كشورها از جمله ايران است و تهران همكاري نزديكي با آژانس بين المللي انرژي اتمي در اين زمينه دارد.
موضوع ديگر كه از سوي طرف ترك مطرح شد مسئله مبارزه با تروريسم بود. اردوغان در بخش ديگري از سخنان خود تروريسم را تهديد جدي براي منطقه و جهان دانست و با تأكيد همكاري هاي مثبت در مرزها خواستار گسترش رايزني ها و همكاري هاي امنيتي بيشتر دو كشور در اين خصوص شد.
عارف هم با محكوم كردن تروريسم جهاني، همكاري دو كشور درخصوص مبارزه با اين پديده را مهم دانست.
اردوغان پيش از سفر براهميت افزايش سطح همكاري هاي تجاري با ايران تأكيد و ابراز اميدواري كرده بود كه موضوع خريد گاز از ايران در اين سفر حل شود.به گفته برخي اعضاي هيأت همراه نخست وزير تركيه، اردوغان به وزير انرژي تركيه كه در اين سفر همراه وي است تأكيد كرده تا زماني كه مشكل گاز حل نشود از اتاق مذاكره با وزير انرژي ايران خارج نشود.
طرف ايراني نيز بر افزايش روابط تجاري تأكيد كرده است. عارف با اشاره به مبادلات دو كشور در زمينه فناوري ارتباطات، انرژي و انتقال گاز اظهار داشت كه انتقال گاز ايران به اروپا از طريق تركيه با توجه به نياز اروپا به گاز ايران تحول مهمي در منطقه به شمار مي آيد.
عارف تصريح كرد كه در صورت به كارگيري ظرفيت ها و حذف موانع موجود مي توان سقف مبادلات تجاري دو كشور را به مرزپنج ميليارد دلار رساند.
در بخش ديگري از ديدارها، هيأت تجاري همراه اردوغان با هيأت ايراني ديدار كرد.
خرم وزير راه و رئيس ايراني كميسيون مشترك دو كشور در اين جلسه با ارائه گزارش درخصوص نحوه آماده سازي اسناد همكاري دو كشور جهت امضا گفت: تا پايان امسال حجم تجاري دو كشور به مرز سه ميليارد دلار خواهد رسيد.
اردوغان از ايران تشكر كرد
يكي از موضوعات مهم كه طرف ترك در ديدار با عارف مطرح كرد موضوع گروه كارگران كرد تركيه بود. اردوغان از ايران خواست كه اين گروه را به عنوان گروهي تروريستي شناسايي كند. وي همچنين از تلاشهاي تهران براي برقراري امنيت مرزهاي دو كشور ايران و تركيه و مبارزه با گروه هاي مسلح كرد در اين مناطق قدرداني كرد و به خانواده سربازاني كه در درگيريهاي اخير مناطق مرزي غرب ايران كشته شدند تسليت گفت. عارف هم تأكيد كرد كه ايران به مبارزه خود با تروريسم و ناامني در مرزهاي دو كشور ادامه خواهد داد.
موارد جزيي نبايد مانع همكاريهاي ايران و تركيه شود
رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه و هيات همراه ديروز بارئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام ديدار و گفتگو كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر و به نقل از روابط عمومي مجمع تشخيص مصلحت نظام آيت الله هاشمي رفسنجاني در اين ديدار با تحليل شرايط منطقه و موضوع تروريسم گفت: ريشه تروريسم زاييده افكار غلط در جهت مطامع استثماري آمريكاست.
وي افزود: رفتار آمريكاييها در برخورد با رژيم صهيونيستي وعملكرد آنان در منطقه و عراق به گونه اي است كه در جهت تقويت تروريسم است نه در جهت مقابله با آن.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، القاعده، طالبان و گروهك منافقين را از جمله تروريستهايي دانست كه تمامي آنان به نحوي از انحاء توسط آمريكا تقويت و پناه داده مي شوند. آيت الله هاشمي رفسنجاني با اشاره به اوضاع بحراني عراق اظهار داشت: كشورهاي منطقه بايد با هوشياري مراقب اهداف استعماري اشغالگران باشند كه با ايجاد فتنه هاي طولاني در كشور عراق در صددند كشورهاي همسايه و منطقه را تا ساليان متمادي درگير تبعات آن نمايند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين با اشاره به روابط ايران وتركيه تصريح كرد: تركيه مي تواند در بين كشورهاي منطقه مناسب ترين شريك جمهوري اسلامي ايران باشد.
ايشان به ابتكار ايران و تركيه در تشكيل گروه دي هشت اشاره كرد و گفت: ظرفيت بسيار مناسب و بالايي از اين ابتكار ايجاد شد كه از اين موقعيت به خوبي در جهت همكاريهاي منطقه استفاده نمي شود.
آيت الله هاشمي رفسنجاني با تشريح مواضع مثبت آنكارا در جنگ آمريكا عليه صدام، تروريسم و موضع تركيه در برابر اسرائيل و قبرس گفت: در حال حاضر در مسايل منطقه اي وجهاني مواضع تركيه به ايران بسيار نزديك است.
وي با پايين دانستن سطح روابط دو كشور نسبت به ظرفيتهاي بالقوه فراوان ايران و تركيه اظهار داشت: موارد جزيي نبايد مانع همكاريها شود و البته كساني مايل نيستند همكاريهاي دو كشور در جهت رشد و توسعه شكل بگيرد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني همچنين بر پيگيري جدي براي نهايي شدن توافقهاي دو كشور در زمينه انرژي و ترانزيت گاز تاكيد كرد.
به گزارش روابط عمومي مجمع تشخيص مصلحت نظام، رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه در اين ديدار گفت: ابرقدرتها در قضيه تروريسم به دنبال منافع خود هستند و اگر تروري در كشورهاي آنان انجام شود به شدت پيگيري مي كنند اما ترور در ساير كشورهاي جهان را ناديده گرفته و يا به راحتي از آن مي گذرند.
اردوغان مسائل افغانستان، عراق و قبرس را نمونه هاي بارز برخورد دوگانه استعمارگران با موضع تروريسم دانست، نخست وزير تركيه با توجه به موقعيت بارز جمهوري اسلامي ايران در منطقه گفت: با رايزني هاي مشترك تهران و آنكارا مي توانيم در مسائل منطقه اي و بين المللي همكاري نزديك و موثر و مشترك داشته باشيم.
وي توسعه همكاريهاي سياسي، اقتصادي و امنيتي با ايران را از اولويتهاي سياست خارجي كشورش دانست و گفت: از جمله همكاريهاي مشترك ما مي تواند در جهت مقابله با تروريسم باشد كه ايران و تركيه هزينه هاي زيادي را از اين پديده شوم متحمل شده اند.
اردوغان روابط اقتصادي و حجم تجاري ايران و تركيه را رو به گسترش دانست و گفت: ما خواستار همكاريهاي بيشتر دو كشور در زمينه انرژي، عمراني و مخابراتي هستيم و به ويژه ترانزيت گاز و توسعه استفاده از گاز ايران مورد توجه ويژه تركيه است.
قدرت هاي مسلط جهاني در مقابله
با تروريسم صادقانه عمل نمي كنند
رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه و هيات همراه پيش از ظهر ديروز با غلامعلي حدادعادل، رئيس مجلس شوراي اسلامي ديدار و پيرامون راههاي توسعه و گسترش مناسبات دو كشور به ويژه روابط پارلماني، آخرين تحولات منطقه و جهان گفت وگو و تبادل نظر كردند.
به گزارش ايسناحدادعادل، ضمن ابراز خير مقدم به نخست وزير تركيه و هيات همراه، سفر وي به تهران را گامي بلند در تقويت و تحكيم روابط دو كشور دانست و افزود: «واقعيات كنوني حكايت از زمينه هاي بسيار مثبت براي بسط و گسترش روابط دو كشور دارد كه بايد از آنها در راستاي منافع دو ملت استفاده كرد.
حدادعادل در ادامه با بيان ظرفيت ها و امكانات گسترده دو كشور خاطرنشان كرد: بايد از ظرفيت هاي فراوان موجود براي توسعه روابط اقتصادي - سياسي و فرهنگي بهره گرفت.
وي افزود: اسلام مي تواند عامل بسيار محكمي براي تقويت پيوندهاي دوستي و برادري ميان دو ملت و دولت باشد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي در ادامه تأكيد كرد: مسئله فلسطين اصلي ترين مسئله جهان اسلام است و تا زماني كه صلح و عدالت در فلسطين اجرا نشود گرفتاري هاي منطقه به صورت ريشه اي حل نخواهد شد.
حدادعادل در پايان به آمادگي مجلس شوراي اسلامي براي حمايت و پشتيباني از توسعه و تحكيم مناسبات دو كشور در تمامي زمينه ها به ويژه روابط پارلماني تأكيد كرد.
رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه نيز در اين ديدار ضمن ابراز خرسندي روند رو به توسعه مناسبات دو كشور، گفت: تاكنون تلاش هاي بسيار مثبتي در راستاي توسعه روابط اقتصادي - سياسي و امنيتي ميان دو كشور برداشته شده است.