چهار سخنراني فلسفي دكتر ريخته گران در يك كتاب
مجموعه چهار سخنراني فلسفي كه پيشتر از اين از سوي دكتر «محمدرضا ريخته گران» استاد گروه فلسفه دانشگاه تهران در مؤسسه تحقيقات و توسعه علوم انساني ايراد شده بود به انضمام پرسش و پاسخ هاي انجام شده در جلسات با عنوان «چند مقاله فلسفي» به چاپ رسيده است.
اين سخنراني ها با عنوان «ساختن، سكني گزيدن، تفكر كردن»، «حكمت هراكليتوس»، «پديدار شناسي فلسفه هاي اگزيستانس» و «پست مدرنيته، نيچه، هوسرل، هايدگر» در پاييز و زمستان سال ۸۲ ايراد شده اند.
اين كتاب كم حجم كه از سوي مؤسسه تحقيقات و توسعه علوم انساني و از سري كتاب هاي جنگ انديشه به چاپ رسيده، ۷۰ صفحه دارد و به قيمت ۴۵۰ تومان به بازار كتاب عرضه شده است.
عرفان اسلامي و عرفان بودايي
دفتر مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب به زودي كتابي درباره وجوه اشتراك و افتراق عرفان اسلامي و عرفان بودايي كه عليرضا شجاعي محقق و نويسنده آن است، منتشر مي كند.
علي رضا شجاعي، پژوهشگر و مترجم درباره انتشار اين كتاب گفت: «اين كتاب مقايسه تطبيقي بين دو نوع عرفان اسلامي و بودايي است. در اين كتاب وجوه مهم اين دو نوع عرفان با يكديگر مقايسه مي شوند. «ابن عربي» به عنوان نماينده عرفان اسلامي و «دوگن زنجي» به عنوان نماينده عرفان بودايي با يكديگر مقايسه شده و وجوه اشتراك و افتراق تفكر اين دو بررسي شده است. همين طور «فنا» در عرفان اسلامي با «شوني تيا» يا تهيت در عرفان بودايي و «نيروانا» در عرفان بودايي با «خداوند» در عرفان اسلامي به عنوان دو مقصد نهايي مورد بررسي و مقايسه قرار گرفته اند.»
از ديگر آموزه هايي كه در اين كتاب مورد مقايسه قرار مي گيرد، آموزه هايي چون جانشيني و خليفگي يا رابطه شاگرد و استادي يا مريد و مرادي است. همان طور كه در عرفان اسلامي، مراد و مريد و پير و شاگرد وجود دارد و نوعي رابطه ويژه بين اين دو حكمفرماست، در تعاليم بودايي نيز اين رابطه وجود دارد و شباهت هايي بين اين دو آموزه ديده مي شود. از ديگر موضوعات مورد مقايسه و تحقيق، تفكر اشراقي در هر دو نوع عرفان است. عرفان ذن اهميتي براي نوشته هاي متون ديني قابل نيست و به اشراق و انتقال از دل به دل معتقد است. اين آموزه نيز با آموزه هاي تعليمي عرفان اسلامي مقايسه شده است.»
اين كتاب قرار است از سوي «دفتر مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب» منتشر شود.