دانشجويان هنگ كنگ از غرب روبرگردانده اند
شبنم جعفرزاده
هرچند روياي تحصيل در دانشگاههايي چون هاروارد، استنفورد، آكسفورد و كمبريج هنوز هم براي جوانان هنگ كنگ وجود دارد اما اخيراً برخي از اين متقاضيان به دنبال تحصيل در كشوري نزديك تر به كشور خود هستند كه علاوه بر دانشگاه هاي برجسته، اقتصادي شكوفا نيز داشته باشد. مقصد جديد دانش آموزان هنگ كنگي كشور چين است ولي همچنان تحصيل در غرب، يكي از اعتبارات افراد در مستعمره سابق انگليس به شمار مي رود. دانش آموزان هنگ كنگ كه به دنبال كسب پذيرش در مؤسسات آموزش عالي چين هستند معتقدند كه «چين در حال تغيير به مركز فعاليت هاي اقتصادي است» و يا «فرصت هاي شغلي در چين بهتر و بيشتر هستند» و از سوي ديگر هم دانشگاه هاي چين در برابر كارفرمايان چيني اعتبار كافي كسب كرده و فارغ التحصيلان آنها بازار كار را تسخير كرده اند. البته علوم اجتماعي در چين به علت ديدگاه هاي كمونيستي اين كشور دچار محدوديت هاي آكادميك است اما چون تدريس در دانشگاه هاي چين به زبان چيني صورت مي گيرد، بسياري از دانشجويان هنگ كنگي از تحصيل در غرب- كه به زبان انگليسي تدريس مي كنند- روبرگردانده اند. در حال حاضر هر ساله ۱۵ هزار و ۵۰۰ دانشجوي هنگ كنگي در بريتانيا، ۳۳۰۰ نفر در آمريكا و ۱۵۰۰ نفر در كانادا مشغول به تحصيل مي شوند، ولي با اينكه تعداد آنها در طول سالها ثابت مانده است، دانشگاه هاي چين شاهد افزايش متقاضيان هنگ كنگي بوده اند، به طوري كه تعداد آنها از ۵۸ نفر در سال ۱۹۹۰ به ۴۶۴ نفر در سال ۲۰۰۴ رسيده است. از عوامل اصلي اين رشد، شهريه پايين دانشگاه هاي چين است. يكي از دانشگاههاي مطرح اين كشور سالانه شهريه اي معادل ده هزار يوان چين دارد كه برابر با ۱۲۰۰ دلار آمريكاست در حالي كه دانشجويان هنگ كنگي براي تحصيل در دانشگاه هاي آمريكا بايد ده برابر اين مقدار را بپردازند. ديگر عامل مؤثر نيز رويايي كشور هنگ كنگ با بيكاري و ركود اقتصادي است در حالي كه چين در مسير رشد و شكوفايي اقتصاد خود قرار دارد.
زنان سياهپوست دور از عرصه هاي دانشگاهي
وزير آموزش آفريقاي جنوبي در سخنراني اخير خود در دانشگاه كيپ تاون به عدم حضور زنان به ويژه زنان سياهپوست در بسياري از زمينه هاي اصلي تحصيلي از قبيل علوم، مهندسي و تكنولوژي و نيز در مقاطع تحصيلات تكميلي اشاره كرد و اظهار داشته است: ميزان موفقيت هاي تحصيلي دانشجويان سياهپوست زن همچنان از همتايان سفيد پوست خود كمتر است و هنوز بايد تلاش هاي بسياري براي كسب موفقيت زنان در آموزش عالي صورت پذيرد. اين اقدامات شامل هدايت شغلي در مدرسه، استخدام زنان، حمايت هاي مالي و پيشرفت هاي دانشگاهي در سطح تدريس مي شوند.
به گفته وي ابقاي زنان و افراد سياهپوست در دانشگاه، يكي از مشكلات آموزش عالي به شمار مي رود به طوري كه در سال ۲۰۰۳ ، ۴۱ درصد كاركنان دايمي دانشگاه زن بوده اند و با اينكه زنان بيش از نيمي از سخنرانان را تشكيل مي دادند، تنها ۱۷ درصد آنها به مقام استادي رسيده بودند.
وي اظهار داشت كه عمده پژوهش هاي آفريقاي جنوبي را مردان سفيد پوست و اغلب در سنين بالا انجام مي دهند كه خود موضوعي بسيار اساسي در تربيت دانش آموختگان زن و سياهپوست در آينده خواهد بود. به همين سبب پژوهش هايي بايد در زمينه عوامل مؤثر پيشرفت زنان در سطوح دانشگاهي آفريقاي جنوبي و به منظور كسب برابري جنسيتي در كادر مؤسسات آموزش عالي انجام گيرد.
كتابخانه بين المللي سازمان يونيسف در ژنو
كتابخانه سازمان يونيسف در سال ۱۹۳۷ توسط دكتر «سيون سام» در فضايي كوچك و تعدادي كتب محدود در «ژنو» تأسيس شد اما به سرعت تكميل شد و تحت سرپرستي سازمان يونيسف(UN) درآمده و هزينه آن توسط اين مركز تأمين شد. با تكميل كتابخانه اين كتابخانه در سال ۱۹۴۹ به يكي از بزرگترين و معتبرترين كتابخانه هاي ژنو تبديل شد. از اين پس اين كتابخانه فعاليت خويش را در دو بخش مجزا ادامه داد: ۱- مركزي براي معرفي فعاليت هاي فرهنگي علمي و اجتماعي سازمان يونيسف و ۲- برآوردن نياز اساتيد، دانشجويان، پژوهشگران و علاقه مندان به كتاب.
در حال حاضر اين كتابخانه به گنجينه اي از كتب مرجع و با شمارگان بيش از چند ميليون جلد كتاب تبديل شده است. براي كسب اطلاعات بيشتر مي توانيد به آدرس هاي زير مراجعه كنيد:
صفحه الكترونيك :
(web) http://www.unog.ch
پست الكترونيك :
(e-mail) library@unog.ch :
تلفن- دورنگار(تله فكس):
۰۰۴۱۲۲۹۱۷۰۴۱۸