پيشنهادي درباره انتقال آب خزر به زمين هاي بياباني
آيا سبز مي شود اين برهوت خشك؟
مشكل اساسي مناطق كويري نبود آب در زير سطح بوده و فقط به بي آبي روي سطح براي رويش گياه خلاصه نمي شود
درياي خزر يكي از منابع مناسب براي انتقال آب به فلات ايران است، اما چگونه؟
در پي چاپ مقاله «زمين شوربخت» نوشته دكتر ناصر كرمي، نوشته اي از يكي از خوانندگان دريافت داشتيم كه طي آن پيشنهاداتي براي آبرساني به مناطق بياباني و خشك كشور از طريق لوله كشي آب از درياي خزر، مطرح شده است. بي گمان، خوانندگان هميشگي صفحه «محيط زيست» و «سفر و طبيعت» مي دانند كه در اين زمينه نظرات گوناگوني توسط كارشناسان مطرح بوده و هست؛ چاپ اين مقاله نيز به منزله تاييد فني آن نيست، اما مي تواند فتح بابي باشد براي تداوم اين بحث مهم و حياتي. در انتظار دريافت نظرات كارشناسان و مسوولان در اين زمينه هستيم.
از آنجا كه عامل پيدايش بيابان و كوير نه فقط نبود آب در سطح زمين است، بلكه عدم رخنه آب بارش هاي فصلي و رودخانه ها از دامنه رشته كوه ها به داخل سفره هاي زيرزميني نيز عامل عمده اي است كه در نتيجه آن ميزان رطوبت نسبي خاك پايين آمده و با وزش باد به حركت در مي آيد. لذا به نظر مي رسد كه مشكل اساسي مناطق كويري، نبود آب در زيرسطح بوده و كاملا به بي آبي روي سطح براي رويش گياه خلاصه نمي شود و نشانه ديگر آن كه به علت ارتفاع زياد دشت هاي مختلف كشور كه به طور ميانگين افزون بر يك هزار و ۲۰۰ متر بالاتر از سطح درياست، تبخير زياد آب پيش از نفوذ به سفره هاي زيرزميني تشكيل درياچه هاي نمكي بي شماري را سبب شده است كه اهميت اعتنا به تقويت و ازدياد آب سفره هاي زيرزميني در كشور را روشن مي سازد.
با عنايت به مطالب پيش گفته، به نظر اينجانب طرح زير در خصوص غني سازي سفره هاي زيرزميني قابل اجراست.
درياي خزر كه رودخانه هاي آب شيرين بسياري به آن مي ريزند، يكي از منابع مناسب براي انتقال به فلات ايران است كه به وسيله توربين و پمپ و لوله هاي پلي اتيلن به قطرهاي بالاي ۱۰۰ اينچ عملي است و كافيست كه با استفاده از تجهيزات مذكور آب درياي خزر را - ترجيحا از محل ورودي رودخانه ها - پمپاژ كرده و به ارتفاع مناسبي در بعضي از نقاط رشته كوه البرز برسانيم كه پس از آن جريان آب با بهره گيري از شيب به سمت جنوبي البرز جاري شود.
به عنوان مثال، اجراي طرح از محدوده مدخل رودخانه چالوس، به فاصله ۴۰كيلومتري، تابالاي كندوان و دنباله آن با استفاده از خاصيت شيب و غيره تا بندرعباس نيز قابل بررسي است.
ادوات، تجهيزات، تكنولوژي و تجربه كافي و ارزشمند متخصصان ايراني صنعت نفت كه هم اكنون نفت خام را از فاصله ۸۰۰ كيلومتري و ارتفاع سطح دريا از طريق لوله و تجهيزات مربوطه تا پالايشگاه تهران در سطح ۱۲۰۰ متري مي رساند، مي تواند دست مايه لازم براي اجراي طرح باشد.
اگر برداشت آب از محدوده مدخل رودخانه ها انجام بگيرد با استفاده از دوده مي توان ذرات سنگين آب درياي خزر ، مانند نمك، را كم كرده و مستقيما آن را براي كشاورزي قابل استفاده ساخت و باروري و غناي سفره هاي زيرزميني نيز از طريق ايجاد حفره هايي در دامنه جنوبي رشته كوه البرز در نقاطي مانند نواحي شاهرود و سمنان و دامغان قابل بررسي است تا شايد احياي پهنه كويري منطقه مقدور شود.
نحوه انتقال آب
انتقال آب دريا از هر نقطه و به هر ميزان از حاشيه جنوبي درياي خزر امكان پذير است كه در اين بررسي سه نقطه مدنظر قرارگرفته.
انتقال آب در مبدا توسط الكتروپمپ هاي فشار قوي انجام گرفته و با فشارتوليدي به تلمبه خانه بعدي هدايت مي شود. جهت انتقال از لوله هاي فولادي ( اسپيرال) كه در داخل كشور توليد مي شود، استفاده خواهد شد. پوشش داخلي مناسب جهت جلوگيري از خورندگي داخل و پوشش مناسب رايج درخارج لوله ها اعمال مي شود و در صورت توليد كافي لوله هاي (F.R.P) يا (G.R.P) با تحمل فشار بالا در كارخانه هاي داخلي، اين لوله ها جهت انجام كار مناسب تر خواهند بود.
سعي مي شود تلمبه خانه ها، تا حدي كه امكان دارد، در محله هايي احداث شوند كه نيروي برق وجود داشته باشد و جهت مسير عبور لوله اهتمام خواهد شد تا از مسير جاده هاي موجود، حريم هاي خطوط لوله نفت و گاز و فيبر نوري و مسير راه آهن و جاده هاي جنگلي استفاده شده تا ضمن هزينه كمتر از تخريب محيط زيست نيز به نحو محسوسي جلوگيري شود.
در محل هايي كه امكان تامين نيروي برق شبكه سراسري وجود نداشته باشد، نيز از نيروي محركه توربين گازي با بازيافت انرژي استفاده خواهد شد.
با تغيير قطر لوله و نيروي الكتروپمپ در هر تلمبه خانه و افزايش و كاهش اين متغيرها مي توان هر ظرفيت آب مورد نياز در محل هاي مورد مصرف را از ابتدا مشخص و هزينه هاي اقتصادي طرح را تعيين و محاسبه كرد. طراحي كل سيستم به نحوي انجام مي گيرد كه مجهز به كنترل هاي لازم از راه دور يا در محل، براي جلوگيري از نشتي آب از لوله ها و تركيدگي آن و همچنين شيرهاي قطع اتوماتيك باشند.
گزينه ها
گزينه اول : آب دريا در شمال ساري در فاصله منطقه هاي خزر آباد، توكدار، زرين آباد برداشت شده و اولين تلمبه خانه جهت فشار دراين ناحيه است كه پس از عبور لوله از حوالي شهرساري به سمت شهرستان پل سفيد و سپس فيروزكوه ادامه خواهد يافت. در فيروز كوه انشعابي جهت سمنان در نظر گرفته خواهد شد كه آب مورد نياز اين منطقه را تامين كند. ادامه مسير لوله از شهرستان فيروز كوه به سمت گرمسار خواهد بود كه در اين شهر پروژه ختم خواهد شد. گزينه دوم: اولين تلمبه خانه در محدوده شهرستان نوكنده است كه پس از عبور از حوالي شهرستان گلوگاه و عبور از جاده هاي جنگلي به سمت بيشه بند و آستانه و دامغان ادامه خواهد داشت. شهر دامغان داراي اين قابليت خواهد بود كه مي توان خط لوله را به شاهرود و سبزوار ادامه داده و همچنين از اين شهر مي توان خط لوله را به شهرستان جندق كشيد كه از اين شهرستان نيز مي توان انشعابي جهت طبس و انشعاب ديگري جهت منطقه يزد در نظر گرفت. گزينه سوم: اين گزينه جهت تامين آب مورد نياز منطقه بين آبيك و شهر قزوين و بوئين زهرا و نهايتا ساوه پيشنهاد مي شود. آب مورد نياز از سواحل شهرستان تنكابن قابل تامين است كه با احداث تلمبه خانه و خط لوله ذي ربط مي تواند از مسير شهرهاي تنكابن، اشكور، محله، معلم كلايه، كوندچ، بوئين زهرا به ساوه هدايت شود.
محسن فرج پور
|