امروز نشست مشترك مقامات سياسي ايران و اتحاديه اروپا در مورد مذاكرات هسته اي كه به اجلاس «يورو۳» مشهور شده است برگزار مي شود. پيشتر رويترز در خبري كه منتشر كرد مسئول گروه مذاكره كنندگان ايران را دكتر حسن روحاني اعلام نمود درحالي كه حسين موسويان سخنگوي اين گروه رياست گروه ايراني دور مذاكرات «يورو ۳» را اميرحسين زماني نيا مديركل امور بين الملل وزارت امور خارجه معرفي كرد.
موسويان همچنين گفت اين مذاكرات در سطح مديران كل وزارت امور خارجه چهار كشور ايران، آلمان، انگليس و فرانسه برگزار مي شود.
موسويان هدف اصلي سفر گروه ايراني به وين را آگاهي از پيشنهادهاي تازه سه كشور انگليس، فرانسه، و آلمان درباره فعاليت هاي غني سازي ايران اعلام كرد. وزير امور خارجه كشورمان نيز به خبرنگاران پارلماني گفت: در نشست وين هيچ اظهارنظري از سوي ايران نخواهد شد به اين ترتيب هيأت ايراني در نشست امروز فقط پيشنهادهاي اروپا را مي گيرد و مذاكره اي نخواهد داشت موسويان در اين زمينه به خبرگزاري دانشجويان ايران گفت: پس از دريافت توضيحات طرف اروپايي تصميم گيري نهايي در تهران انجام خواهد شد.
پيشنهادهاي ايران
البته طبق گفته هاي ديگر علاوه بر اين كه مذاكره كنندگان ايراني پيشنهادات اروپا را دريافت مي كنند در اين جلسه پيشنهاداتي نيز به طرف اروپايي مي دهند. غلامرضا آقازاده رئيس سازمان انرژي اتمي كشورمان روز گذشته در حاشيه هيأت دولت در جمع خبرنگاران گفت: ما خودمان برنامه و پيشنهاد داشتيم و به اروپايي ها ارائه داديم و منتظريم واكنش آنها را نسبت به طرحي كه ما ارائه داده ايم ببينيم. خرازي هم در اين زمينه گفت: ايران پيشنهاداتي نيز دارد كه آن را در مذاكرات وين ارائه خواهد كرد. خرازي از بيان جزئيات پيشنهاد ايران خودداري كرد و بيان آنها را منوط به نوع پيشنهادات اروپايي ها دانست.
موسويان نيز در توضيح طرح پيشنهادي ايران به اتحاديه اروپا گفت: چند ماه پيش در اجلاس پاريس كه در سطح مديران وزارت امور خارجه ۴ كشور برگزار شد ايران نظرش را در چارچوب طرحي به صورت شفاهي ارائه كرده است.
سند پيشنهادي اروپا
خبرگزاري فرانسه روز گذشته نوشت كه به اسنادي محرمانه در زمينه مذاكرات وين دسترسي يافته است. براساس اين اسناد در مذاكره امروز سند هفت صفحه اي كه در گروه ۸ مورد بحث قرار گرفته است از سوي آلمان، فرانسه و انگليس به ايران ارائه خواهد شد تا براساس آن مقدمات يك توافق درازمدت با ايران در جهت تعليق فعاليت چرخه سوخت فراهم شود. در خبر خبرگزاري فرانسه هرچند اين سند غيرقطعي و قابل تغيير معرفي شده ولي ديپلمات هاي اروپايي آن را آخرين فرصت ايران دانسته اند كه در صورت عدم پذيرش آن كشورهاي اروپايي را با آمريكا در زمينه ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت هم نظر مي سازد.
براساس اسناد خبرگزاري فرانسه مجموعه پيشنهادي به ايران شامل دسترسي ايران به سوخت هسته اي براي استفاده در راكتورهاي غيرنظامي، به رسميت شناخته شدن حق ايران در توسعه برنامه توليد برق هسته اي، ازسرگيري مذاكرات تجاري ايران و اتحاديه اروپا و حمايت از ساخت راكتور هسته اي نيروگاه بوشهر توسط روس ها مي شود. اما جديدترين و مهم ترين پيشنهاد مبتني بر حمايت از ساخت راكتور آب سبك در ايران توسط اروپاست. موضوع پيشنهاد ساخت راكتور آب سبك تا روز سه شنبه اعلام نشده بود. براساس همين گزارش يك ديپلمات اروپايي نيز ارائه اين پيشنهاد را تأييد كرده است و حتي از حمايت مقامات آمريكايي از اين پيشنهاد نيز خبر داده است. به اين ترتيب گروه تحت رياست زماني نيا در بازگشت از وين با خود سند مكتوب حاوي اين پيشنهادات را به تهران مي آورد و در مذاكرات امروز متن پيشنهادات ايران را هم تحويل مديران كل وزارتخانه هاي خارجه انگليس، فرانسه و آلمان مي نمايد.
موضع ايران چه خواهد بود؟
تصميم گيري درمورد پيشنهاد گروه ۸ در تهران مطمئنا چنان كه مسئولان جمهوري اسلامي اعلام كرده اند بر اين اصل مبتني خواهد بود كه «اگر پيشنهاد غربي ها حاوي توقف كامل غني سازي در ايران باشد مورد پذيرش واقع نخواهد شد و مجموعه نظام در اين زمينه حتي ارجاع پرونده به شوراي امنيت را هم مي پذيرد». اما اگر اين پيشنهادات حقوق ايران در امكان استفاده صلح آميز از چرخه سوخت و فناوري هسته اي به رسميت بشناسد به طور جدي مورد بررسي قرار خواهد گرفت و ايران از اقداماتي در جهت اعتمادسازي فروگذار نخواهد كرد. اين مواضعي است كه بارها از سوي مقامات ايراني به روشهاي مختلف تكرار شده است و به نظر نمي آيد كه مسئولان در زمينه آن اختلاف نظري داشته باشند. و بنا بر نظرسنجي ها ۸۰ درصد مردم هم از حق جمهوري اسلامي در بهره برداري از فناوري هسته اي حمايت مي كنند. وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران روز گذشته در مورد موضع گيري ايران نسبت به پيشنهادات مطرح شده در رسانه ها گفت: بايد ببينيم طرح ها و پيشنهادهاي سه كشور اروپايي آيا ضامن حقوق ملت ما خواهد بود يا نه؟
موسويان هم در اين زمينه به خبرگزاري فرانسه گفت: ما بايد قادر باشيم مقداري از سوخت هسته اي مان را در ايران توليد كنيم اما اين به معناي آن نيست كه ارائه سوخت پيشنهادي كشورهاي اروپايي و يا حتي آمريكا را رد مي كنيم. وي افزود: ما بر حق مشروعمان تأكيد مي كنيم و نيز اعلام مي كنيم توليد سوخت هسته اي در ايران اقتصادي تر از خريد آن از طرف خارجي است.