رقابت ميان ISPها، كاهش قيمت پهناي باند
دسترسي به اينترنت ارزان مي شود
|
|
گروه انفورماتيك :كارشناسان معتقدند، قيمت دسترسي به اينترنت در ايران نسبت به كيفيت آن گران است و دليل اصلي آن را گران بودن پهناي باند و انحصار نسبي شركت ديتا در تامين پهناي باند كشور مي دانند.
به گزارش خبرنگار ما، رضا پارسا، دبير انجمن صنفي كارفرمايان شبكه هاي اينترنتي دراين باره مي گويد: پس از اين كه ديتا به ISPها مجوز فعاليت داد، بخش خصوصي نيز وارد ميدان شد و هم اكنون بخشي از پهناي باند كشور توسط اين شركت ها تامين مي شود و بدين ترتيب تامين پهناي باند از انحصار كامل دولت درآمد اما همچنان بخش غالب پهناي باند كشور يعني چيزي در حدود ۶۰ درصد آن توسط ديتا تامين مي شود و اين مساله تا حد زيادي عرصه رقابت را تنگ كرده است.
از سوي ديگر مديرعامل شركت ديتا ايران از ارزان شدن قريب الوقوع قيمت پهناي باند اين شركت خبر مي دهد.
رضا رشيدي مهرآبادي دراين باره مي گويد: مدت ها ست قصد داريم قيمت دسترسي به اينترنت را ارزان كنيم و اين مساله جديدي نيست؛ به همين منظور چندي پيش تعرفه پنهاي باند را براي ظرفيت هاي بالا كاهش داديم و قرار است به زودي به طور كلي قيمت پهناي باند را كاهش دهيم.
او درخصوص رقابت ميان ديتا و ISPها در تامين پهناي باند مي افزايد: كاهش تعرفه ديتا به معناي كاهش قطعي تعرفه هاي بخش خصوصي نيست و آن ها مي توانند در اين بازار رقابتي، محصولات خود را عرضه كنند و حتي ممكن است با سطح دسترسي مختلف و كيفيت متفاوت خدمات خود را ارايه دهند كه در اين صورت انتخاب برعهده مصرف كننده خدمات موردنظر خواهد بود.
به گفته رشيدي هنوز مقدار كاهش تعرفه و زمان انجام تغييرات مشخص نشده است.
او در اين زمينه تاكيد مي كند: طرح كاهش تعرفه پهناي باند در دست بررسي هاي كارشناسي است و هنوز هيچ چيز قطعي و نهايي نشده است و پس از بررسي هاي كارشناسي و تدوين تعرفه مذكور، مجمع مخابرات بايد تصميم گيري كند و سپس تغييرات نهايي شده اعلام مي شود.
دبير انجمن صنفي كارفرمايان شبكه هاي اينترنتي نيز دراين باره مي گويد: شنيده ها حاكي از آن است كه قيمت پهناي باند قرار است ۵۰ درصد كاهش پيدا كند كه در اين صورت يا قيمت دسترسي به اينترنت پايين مي آيد و يا با همين قيمت هاي فعلي، كيفيت دسترسي به مراتب بهتر مي شود كه هر دو حالت به معناي ارزان شدن قيمت دسترسي به اينترنت است.
اينترنت رايگان
كارشناسان بسياري نيز بر اين اعتقادند كه با پيشرفت فناوري، دسترسي به اينترنت از طريق مودم هاي شماره گير و خطوط تلفن (dial up) در ايران هم مانند كشورهاي پيشرفته بايد رايگان شود.
كيارش راد، كارشناس فناوري اطلاعات در اين زمينه مي گويد: در بسياري از كشورها اشتراك اتصال به اينترنت از طريق خطوط تلفن، براي شركت هاي ارايه دهنده خدمات، جنبه تبليغاتي دارد و اغلب شركت ها به عنوان هديه دراختيار كاربران قرار مي دهند.
پارسا نيز دراين باره مي گويد: اوضاع بازار خدمات مخابراتي و اينترنتي در ايران با كشورهاي پيشرفته متفاوت است. در آن كشورها مخابرات كاملا خصوصي است، در نتيجه شركت ها براي فروش بيشتر خطوط تلفن خود، اشتراك اينترنت dial Up را به عنوان يك ابزار تبليغاتي به مشتري هديه مي دهند و يا از سوي ديگر شركت هاي ارايه كننده خدمات اينترنتي، اشتراك dial up را به رايگان دراختيار مشتري قرار مي دهند تا براي ساير خدماتشان تبليغ كرده باشند؛ حال حق انتخاب با مشتري است كه چه خدماتي را از كدام شركت بگيرند يا اصلا از اينترنت dial up رايگان استفاده كند يا اندكي بيشتر بپردازد و از اينترنت پرسرعت و خطوط ADSL يا Wireless.
به گفته پارسا دسترسي به اينترنت از طريق خطوط تلفن در ايران نيز بايد رايگان شود و ISPها درآمدشان را از راه ارايه خدمات ارزش افزوده كسب كنند و نه دسترسي.
اينترنت پرسرعت
پس از حل نسبي مشكلات شركت هاي داراي مجوز ندا (PAP) براي نصب تجهيزات، بنا به گفته مسئولان اين شركت ها و همچنين مسئولان وزارتخانه ارتباطات و فناوري اطلاعات، مي توان تا چندي ديگر در ايران نيز شاهد اينترنت پرسرعت بود.
از طرفي اقدام يكي از ۱۳ شركت داراي پروانه PAP مبني بر نصب تجهيزات بي سيم راديويي (تجهيزات Wireless روي باند UHF) نويدبخش ارايه اين خدمات در هفته هاي آينده است به طوري كه مسئولان اين شركت تاريخ آغاز ارايه خدمات خود در تهران را آذرماه عنوان كرده اند.
اين درحالي است كه كارشناسان هزينه دسترسي به اينترنت پرسرعت را نيز بيش از ميانگين ساير كشورها مي دانند.
صادق جديدي، مديرعامل يكي از شركت هاي ارايه دهنده خدمات اينترنتي معتقد است كه خدمات اينترنت پرسرعت در ايران به اندازه اي گران خواهد بود كه مردم عادي و كاربران خانگي نتوانند به راحتي از آن استفاده كنند.
سعيد فاتح، مديرعامل يكي ديگر از شركت هاي اين عرصه كه پروانه ندا را نيز دريافت كرده است در اين باره مي گويد: متاسفانه نتوانستيم تعرفه ها را آن طور كه بايد و شايد پايين بياوريم و حدس مي زنيم اين مساله باعث شود كه كاربران خانگي براي استفاده هاي عادي خود از اين خدمات استقبال نكنند.
از سوي ديگر رييس سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي كشور و معاون مخابراتي وزير ICT، معتقدست كه قيمت ها در آينده اي نه چندان دور تعديل خواهد شد.
مسعود داوري نژاد در اين خصوص مي گويد: همه تلاش ما اين بوده كه قيمت دسترسي از طريق خطوط اينترنت پرسرعت را كاهش دهيم و به حد استانداردهاي جهاني و قيمت ساير كشورها برسانيم.
براي اين منظور مبلغ حق ليسانس دولت و برخي ديگر از مبالغ اين چنيني كه شركت هاي واجدشرايط بايد مي پرداختند را حذف كرديم.
او همچنين مي افزايد: بازار هم رقابتي درنظر گرفته شده است. بدين صورت كه شركت ها پس از بررسي هاي خود، ليست خدمات و تعرفه موردنظر را به ما اعلام مي كنند و ما روي آن فقط نظارت مي كنيم.
داوري نژاد ادامه مي دهد: قبول داريم كه درحال حاضر با تمام تلاش انجام شده، قيمت ها كمي بالاتر از ميانگين جهاني اين خدمات است اما بايد صبر كنيم تا پس از راه اندازي و شكل گيري رقابت سالم قيمت ها شكسته شود.او تاكيد مي كند: فرآيند مفيدي كه در اين زمينه شكل گرفت اين بود كه شركت ها را ملزم كرديم به اينكه با مشتري (Service Level Agreement( SLA امضا كنند؛ بدين معني كه مشتري بداند در ازاي بهايي كه مي پردازد دقيقا قرار است چه خدماتي دريافت كند.
در اين حالت، مشتري حق دارد در صورت عدم تحقق وعده هاي شركت ارايه كننده خدمات، طلب خسارت كند و درصورت نياز با شكايت به سازمان تنظيم مقررات، خسارت خود را از مبلغ ۵/۱ ميليارد تومان ضمانت حسن انجام كار شركت مذكور كه نزد ما سپرده شده است، دريافت كند.
|