نگاه
چگونه كودكان را از بحران طلاق خارج كنيم؟
كودكان نخستين قربانيان فاجعه طلاق هستند. اما اگر گاه طلاق گريزناپذير است، چه بايد كرد تا كودكان آسيب كمتري ببينند؟ يا اگر زن و شوهر دچار درگيري هستند، چگونه رفتار كنند تا اين درگيري ها، كودكان را دچار اختلال رفتاري و عقب ماندگي نكند؟ متن حاضر به دنبال پاسخ به چنين سؤال هايي است.
اغلب كودكان توانايي برگشت به شرايط قبل از طلاق را، بعد از جدايي والدين دارند. پريشاني و اندوه جدايي والدين براي كودكان گذرا است.
بر اساس تحقيقات كودكان از نظر روحي و رواني، پس از گذراندن دوره آشوب و اختلال احساسي بر اثر جدايي والدين، بهبود مي يابند.دكتر آرلن وتر، روانشناس و مشاور باليني در كنفرانس روانشناسي كودك و نوجوان گفت: ۷۵درصد از كودكان پس از دو سال از جدايي والدين شرايط تغيير يافته را مي پذيرند.
فقر عاملي مؤثر
اما دكتر وتر ذكر كرد كه مراحل انطباق يافتن با شرايط جديد براي كودكاني كه در فقر به سر مي برند بسيار مشكل تر است. او از مدل سوئدي سخن گفت كه در آن ۸۵ درصد درآمد خانواده ها قبل از جدايي، براي زنان مطلقه همراه با كودك تضمين شده است. در نتيجه كودكان در خانواده هاي جدا شده، بيشتر مايل به پذيرش شرايط هستند.
دكتر وتر كه تحقيقات وبازبيني وسيعي درباره فشار جدايي و طلاق بر كودكان داشته است، گفت: ستيز و كشمكش دائمي والدين مانع بزرگي براي سازگاري مجدد كودكان است.
كودكاني كه والدين آنها با هم زندگي مي كنند اما گرفتار ستيز و كشمكش دائمي هستند، از آمادگي كمتري براي پيشرفت برخوردارند، نسبت به كودكاني كه والدين آنها جدا از هم زندگي مي كنند (قبل از طلاق) اما رابطه دوستانه دارند.
كشمكش دائمي والدين و درگير كردن كودك با اين كشمكش روشي بسيار مضر براي كودكان است.
واكنش هاي اوليه
بسياري از كودكان در قبال كشمكش والدين متحمل واكنش هاي اوليه مي شوند. دكتر وتر اين واكنش ها را شامل ضعف عملكرد در مدرسه، برآشفتگي و مبارزه طلبي مي داند كه به صورت پريشاني و تأثر بروز مي كند.
كودكاني كه رابطه عاطفي شان از خانواده جداشده، در طولاني مدت براي ايجاد ارتباط صميمي و محرمانه دچار اختلال مي شوند. از عمده عوامل كمك كننده به آسيب هاي احساسي كودكان، نقل مكان به منزل يا مدرسه جديد است.
بروز عملكرد مطلوب از سوي پدر و مادر به عنوان والدين كودك، بهترين تأثير براي بهبود كودك از آسيب هاي احساسي محسوب مي شود. كنترل استرس و تغييرات به وسيله والدين بسيار مؤثر است.
اگر پدر و مادر بتوانند نقش خود را به عنوان والدين حفظ كنند به كودك خود در جاافتادن درشرايط جديد كمك شايان توجهي مي كنند، زيرا كودكان همچنان مايل به تبعيت از والدين هستند.
منبع: سايت بي.بي.سي
اولدوز كاشاني
|