محمدرضا منصوريان: ورزش بانوان در ايران در آستانه تحول عظيمي قرار گرفته است. براي اولين بار در ايران بعد از انقلاب اسلامي طرح ادغام انجمن هاي ورزشي بانوان با فدراسيون هاي ورزشي در دستور كار قرار گرفته و اين نشان دهنده اين نكته است كه ورزش در ميان اين قشر از حساب و كتاب قابل توجهي برخوردار شده است.
كاملاً پيداست كه در سال هاي گذشته و به بيان ساده تر در بيست سال اخير راهكارها و برنامه ريز ي هاي صحيحي در ورزش بانوان نداشته ايم و تك موفقيت هاي مقطعي نيز هيچگاه نتوانسته است در برگيرنده تعلقات و تمايلات روشني از وجود حركتي صحيح يا ريتم مناسبي در جهت توسعه و ترقي و ثبت موفقيت هاي دائمي و پيوسته باشد.
مديريت جديد ورزش بانوان در ايران خوشبختانه امروز تجربياتي بيست و چند ساله را مقابل خود دارد كه مي تواند از ميان آنها دست به انتخاب روش ها و راه هاي صحيح بزند و به نقطه عطفي در جهت رسيدن به موفقيت برسد.
اگر تا ديروز نمي توانستيم شكل صحيحي از ورزش و تربيت بدني از ورزش بانوان را در ذهن خود تصور كنيم، خوشبختانه امروز اين مشكل رفع شده و مديريت ورزش بانوان در كشور به دليل قرار گرفتن در مسير تحول در جهت حمايت از خواسته هاي بانوان و شناخت از نياز هاي عمومي آنان به اين باور رسيده است كه مي تواند در آينده ورزش ايران نقشي تعيين كننده و بسيار پر فايده داشته باشد. بيداري و هوشياري اين گروه در پناه جديت متوليان ورزش كشو و باور واقعي آنها به اهميت ورزش مي تواند نقش اول اجراي اين طرح حياتي باشد.
احمدي پور: مسؤوليت هاي اجرايي را به فدراسيون ها داده ايم
معاون ورزش بانوان كه از نتايج ادغام انجمن ها و فدراسيون ها بسيار راضي به نظر مي رسد به خبرنگار ورزشي خبرگزاري دانشجويان ايران گفته است: «پس از سال ها، هم اكنون كار ورزش بانوان حساب و كتاب پيدا كرده و تقريبا چارچوب كار مشخص شده است، اگرچه براي بررسي هاي لازم مدت شش ماهي را از دست دادم، اما به فدراسيون هاي ورزشي باورانده شد، زنان عضوي از فدراسيون هستند و بايد حضورشان را به رسميت بشناسند.
برآيند كار نشان مي دهد كه به لحاظ كمي رشد خوبي داشته ايم.
اين موفقيت از حضور زنان در مجامع بين المللي نيز مستثني نيست و با كسب برخي كرسي ها، آنها به راحتي در بخش بين الملل در حال فعاليت هستند.»
هم اكنون حجم فوق العاده اي از فعاليت هاي جاري معاونت ورزش بانوان پايين آمده است، دكتر احمدي پور در اين رابطه گفت: «بر اين اساس خود را به كلي از مباحث اجرايي جدا كرده ايم و نقشي كه براي خود قائل شده ايم به عنوان يك جايگاه نظارتي است. پس از اين قصد داريم به برنامه ريزي كلان براي توسعه ورزش زنان بپردازيم.
هم اكنون در قالب سازمان ورزش زنان نيز چارچوب و شرح وظايف كار را مشخص كرده ايم كه در صورت اعلام ابلاغ ها، به سرعت افراد مورد نظر در جايگاه خود جايگزين مي شوند.
با اين شكل از فعاليت ، هر چقدر از اجرا دورتر شويم و برنامه اي فكر كنيم، به توسعه نزديك تر خواهيم شد.
با واگذاري مسئوليت هاي اجرايي به فدراسيون ها، ما تنها مسئول سياست گذاري هستيم.
بنابراين نبايد انرژي من درگير يك اعزام شود، اين مهم ترين تفاوت كار با دوره هاي قبل است.»
بسياري از افراد معتقدند ورزش بانوان با ركودي نسبي در فعاليت هاي خود مواجه است و دلايل گوناگوني براي اثبات اين ادعا مطرح مي شود، اما دكتر احمدي پور نظر ديگري دارد: «بيشترين وقت ما را بحث ادغام ها گرفت.
در اين زمينه شايد طي يك روز بايد با ده رئيس فدراسيون تماس مي گرفتم تا يك فرد به عنوان نايب رئيس معرفي شود.
از طرفي تنها ورود زنان به فدراسيون مهم نبود، بلكه بايد برنامه ريزي دقيقي انجام مي داديم و با تك تك رئيس انجمن ها نيز مذاكرات لازم صورت مي گرفت.
از طرفي ما كار روزمره خود را (برگزاري مسابقات ليگ، اعزام ها و. . . ) طبق روال عادي و برنامه اي كه به شوراي معاونين ارايه داديم، جلو برديم. در حالي كه حتي براي گرفتن مجوز يك خبرنامه با مشكل زيادي مواجه بوديم. با اين توصيف، هيچ ركودي در روند كار ما اتفاق نيفتاده است.
وضع موجود را حفظ كرده ايم و گاهي فراتر نيز رفته ايم.»
آمار هاي موجود ما را به اشتباه انداخته است
وي با بيان اين كه ما تاوان خلاهاي دوره هاي گذشته را در شرايط فعلي بايد جبران كنيم گفت: «نمي خواهم بگويم گذشتگان عملكرد بدي داشته اند، اما دوست دارم فقط گزارش عملكرد سال ۸۱ با ۸۲ را با يكديگر مقايسه كنيد.
طبق آمار قبلي شايد براي اظهار نظر در رابطه با موضوعي، مطلبي بيان مي شد، اما واقعا در پس آن هيچ شاخص و مدركي نبود.
اما در شرايط فعلي همه چيز را تجزيه و تحليل كرديم و استان ها و رشته ها موفق و ناموفق از يكديگر تفكيك شده اند. به طوري كه مي توانيم همه چيز را با سند و مدرك ارايه دهيم. نه تنها اين اقدامات وقت زيادي از ما گرفت بلكه ما به كارشناسان خود چگونگي انجام يك تحليل آماري را آموختيم.
حداقل اين كار نيز به يك ماه آموزش نياز داشت.»
نداشتن بانك اطلاعاتي دقيق و قابل استناد از تيم هاي ورزشي، بازيكنان آنها و. . . يكي از مسايل مهمي است كه معاون ورزش بانوان به عنوان نقصي جدي از آن ياد مي كند: «اطلاعات گذشته به سادگي از دست رفته و هر چيزي كه بولتن شده همان وضع موجود است و متاسفانه نمي تواند يك سري از اين اطلاعات وضع موجود را با يكديگر تطبيق داد. مثلا در يك رشته ورزشي شما نمي توانيد به راحتي به گذشته رجوع كنيد و آنچه مي خواهيد را در هر زمينه اي به دست آوريد.
سال گذشته در ديداري كه با دكتر عارف داشتم، به وي گفتم هيچ سندي به شما نمي دهم، چرا كه مطمئن نيستم آمار موجود سنديت داشته باشد.
در برخي موارد سنديت را به صحبت هاي خانم طاهريان دادم كه آن هم با وضعيت واقعي متفاوت بود.
نه اين كه آماري در اينجا موجود نبوده ولي از آنجا كه سنتي عمل شده در بسياري موارد، انسان به اشتباه مي افتد.
بنابراين، اين نيازمندي احساس مي شد كه كليه گزارش ها در يك ظرف ريخته شود.
در شرايط فعلي خيال من راحت است، من باشم يا فرد ديگر، در اين شكل گزارش عملكرد، كار بدون مشكل پيش مي رود.»
جايگاه قانوني زنان در ورزش را مشخص كرده ايم
وي در ادامه ، اصلاح اساس نامه هيات هاي ورزشي را در پي ادغام انجمن ها با فدراسيون هاي ورزشي، يكي ديگر از موارد صرفه جويي در اعتبارات و انرژي نيروي انساني ذكر كرد: «فدراسيون هاي ورزشي مي گويند، ورزش بانوان تا حالا معجزه كرده كه با اين ميزان اعتبارات به اين جا رسيده، شما فكر كنيد اگر به دنبال همان مسير سنتي گذشته، كار را ادامه مي داديم به ركود مطلق مي رسيديم، چرا كه متناسب با نرخ تورم، اعتبارات ما افزايش نمي يافت و نمي توانستيم پاسخگوي نياز فزاينده دختران باشيم.
بر اين اساس ما جايگاه قانوني زنان در هيات هاي ورزشي را نيز مشخص كرده ايم و به جاي اين كه در دو قسمت هزينه صرف كنيم، هم اكنون فعاليت زنان و مردان را در هيات ها نيز متمركز كرده ايم.
طبق اساس نامه اي كه از سوي مهندس مهرعليزاده به هيات هاي ورزشي ابلاغ خواهد شد، پس از اين نايب رئيس هر هيات نيز بايد يك زن باشد و در هيات رئيسه نيز ۳ تا ۴ نفر زن عضو باشند.
از طرفي با عضويت من به عنوان رئيس سازمان ورزش زنان در سازمان هاي حرفه اي، قهرماني و همگاني روي هر مسئله اي كه به پيشنهاد و تصويب مي رسد نظارت مستقيم خواهم داشت.»
وي در بخش ديگري از گفت وگوي خود با ايسنا به ضعف مشتركي كه ميان ورزش زنان و مردان وجود دارد اشاره كرد: «به عقيده من ما در بسياري از رشته هاي ورزشي هنوز مشكل كار را شناسايي نكرده ايم كه بخواهيم به رفع آن بپردازيم.
ورزشكاران ما يا خودشان به صورت خود به خود، يا در باشگاه ها و يا با استفاده از بنيه بدني مناسب در سطح تيم هاي ملي مطرح شده اند، به همين دليل است كه در بسياري از اعزام ها نتيجه لازم گرفته نمي شود.
پس بايد به زيربنايي كار كردن روي آورد.
به طور مثال، در رشته اي مانند تنيس روي ميز هيچ گاه موفقيت نداشته ايم و هنگامي كه قهرمانان جهان را شكست داديم، اعجاب هندي ها برانگيخته شد و حتي رئيس مجلس اين كشور از ورزشكار ما تشكر كرد.
همين رشته در برهه اي از زمان دچار مسايل باندي و گروهي شد كه به محض شناسايي مشكل و حذف آن، هم اكنون تنها به توسعه تنيس روي ميز فكر مي كنيم.»
عطشي كه كسي نمي تواند آن را سيراب كند
در شرايط كنوني، زنان به ورزش فوتبال علاقه بسيار شديدي پيدا كرده اند، حتي واليبال، ورزش اول زنان نيز به واسطه اين اشتياق در درجه بعد قرار مي گيرد، معاون ورزش بانوان به ايسنا مي گويد: «اين علاقه همانند عطشي است كه كسي نمي تواند آن را سيراب كند، شايد زنان فكر مي كنند چه چيزي از مردان كم دارند كه نمي توانند فوتبال بازي كنند.
اين تقاضاها به صورت كتبي و شفاهي به ما ارايه مي شود و ما نيز سعي داريم نياز آنها را نسبت به امكانات خود رفع كنيم. براي آغاز كار و انجام كليه فعاليت هاي برگزاري مسابقات، زمين شماره ۳ را به استان تهران واگذار كرده ايم. اما اگر وقفه اي در كار افتاده است به دليل نداشتن محل تماشاچي است.
يك زمان هم قرار بود، يك تيم خارجي به ايران بيايد كه اسپانسر مسابقات نگران لغو شدن مسابقه بود و كنار كشيد.
با منتفي شدن بحث مالي ديگر نتوانستيم تيمي را به ايران دعوت كنيم. اما براي حل مشكل جايگاه تماشاچي نيز قرار است طي مذاكره اي كه با يك اسپانسر انجام شده تعدادي صندلي تاشو در محل تماشاچي نصب شود تا مسابقات به صورت محدود برگزار شود»
زنان موفقيت قابل توجهي در مسابقات شطرنج به دست آورده اند و شادي پريدر براي اولين بار لقب استاد بزرگي را از آن خود كرد. وي در اين رابطه اظهار كرد: «در شطرنج از پتانسيل خوبي برخوردار هستيم.
زنان خيلي خوب در شطرنج كار مي كنند. به همين دليل قرار است رئيس فدراسيون آن يك زن باشد. ما نبايد بگذاريم اين رشته افت كند و به صورت جدي به آن بپردازيم.
گرفتن لقب استاد بزرگي شادي پريدر در مسابقات جهاني نيز براي اولين بار در ايران اتفاق مي افتد.
همين قضيه براي زنان يك نقطه قوت به شمار مي رود و بي ترديد ما از وي به صورت قوي حمايت مي كنيم و قطعا طي مذاكره توافقي با خودش پاداش لازم را به وي خواهيم داد.»
ميزان علاقه مندي زنان به رشته هاي ورزشي مختلف و يا رشته هايي كه تا كنون به آنها وارد نشده ايم نيز قابل توجه است: «ما در همه رشته هاي ورزشي مي توانيم موفق باشيم.
قصد داريم فدراسيون آمادگي جسماني را با مسئوليت يك زن راه اندازي كنيم. در اين زمينه نظر مساعدي وجود دارد و اين مي تواند فرصت خوبي براي ما باشد. اما تنها در كشتي و وزنه برداري وارد نشده ايم كه با استقبال كمي در كشور مواجه هستيم. تنها استان مازندران اعلام كرد، مقداري متقاضي رشته كشتي در اين استان وجود دارد كه ما نيز گفتيم، شما تست لازم را از بانوان به عمل آوريد، در صورت قابل قبول بودن ميزان علاقه مندي فعاليت لازم را در جهت حمايت انجام مي دهيم.»
معاونت بانوان هم اكنون چه اقداماتي براي حضور گسترده تر بانوان در ميادين بين المللي و حل مشكل پوشش آنها انجام داده است: «ما به تك تك رشته هايي كه تا كنون اعزام برون مرزي نداشته اند گفته ايم، براي ارايه راهكار لازم فكر كنند تا ما نيز حمايت لازم را از آنها به عمل آوريم.
رشته هاكي روي اين قضيه كار مي كند و منتظر پاسخ كنفدراسيون آسيايي است و يكي از سبك هاي رزمي نيز در حال انجام مكاتبات لازم است.»
مدال آوري و برنامه ريزي لازم به منظور جلوگيري از هرگونه افت در ميادين بين المللي مهم ترين خواسته اي است كه مهندس مهرعليزاده از فدراسيون هاي ورزشي دارد و دكتر احمدي پور نيز در قالب برگزاري مسابقات زنان مسلمان همين قضيه را به روساي انجمن ها گوشزد كرده است: «گفته ايم بخش تأمين اعتبار و ساماندهي به عهده ماست.اما مسئولان انجمن ها وظيفه برنامه ريزي دقيق روي تيم هاي خود را دارند و بايد به مدال برسيم، هر نتيجه اي به غير از كسب مدال لازم به عنوان كشور ميزبان، براي ما افت دارد. اين رقابت ها بسيار سنگين است و به خصوص اين كه كشورهاي عربي با آمادگي خوبي كار مي كنند و همين قضيه كار ما را سنگين تر خواهد كرد.
در اين ميان، برگزاري مسابقات پايتخت هاي كشورهاي اسلامي مي تواند آزمايشي براي اين مسابقات باشد.
اما در بحث مسابقات ۲۰۰۶ دوحه، به غير از رشته هايي كه زنان در آن حضور ندارند، فدراسيون ها بايد برنامه هاي زنان و مردان را با يكديگر به ستاد دوحه و پكن ارايه كنند.
با توجه به اين كه مشخص نيست چه رشته هايي در اين مسابقات مجوز حضور پيدا مي كنند، ولي بي ترديد با پشت سر گذاشتن مسابقات پايتخت ها و زنان اسلامي وضعيت بهتري در اين مسابقات خواهيم داشت.»
مربي هم صادر مي كنيم
فعاليت معاونت بانوان درقالب برنامه هاي اكو به كجا انجاميد: «در اين زمينه با كشور افغانستان مذاكراتي را انجام داديم كه طي موافقت شوراي برون مرزي سازمان تربيت بدني، ما براي پنج رشته ورزشي مربي به كشور افغانستان صادر مي كنيم.
در بخش ديگري از فعاليت ها، مسابقات كشورهاي همجوار خراسان، هرمزگان و آذربايجان شرقي را برگزار خواهيم كرد و با توجه به اين كه كشور قرقيزستان در بحث مدال آوري در مسابقات آسيايي فعاليت بسيار مثبتي داشته است، روابط خود را با اين كشور نزديك تر مي كنيم و هياتي به اين كشور اعزام مي شود.»
دكتر احمدي پور برقراري ارتباط در سطح بين الملل را نيز در دستور كار خود قرار داده است: «پس از انتخابات كميته ملي المپيك مكاتبه اي را با يكي از اعضاي زن هيات اجرايي كميته بين المللي المپيك انجام دادم تا زنان عضو IOC را به ما معرفي كند.
مهم ترين اهداف من از اين ارتباط نيز كسب نظرات آنها در توسعه ورزش زنان و ورزش همگاني و با نگاهي مشترك كسب تجارب لازم براي برنامه ريزي در قهرماني زنان بود كه به صورت همزمان از كانال كميته ملي المپيك ارتباطات خود را ادامه خواهم داد.»
معاون ورزش بانوان در آخرين بخش گفت وگوي خود با ايسنا به ارزيابي خود از كسب ميزان اعتبارات لازم پرداخت: «ما پيشنهاد چند رديف بودجه اي جداگانه را به سازمان مديريت و برنامه ريزي داده ايم كه اگر مورد تصويب قرار گيرد، سازمان ورزش زنان بودجه اي مجزا از اعتبارات دولتي مي گيرد.
هم اكنون ما ميزان اعتباراتي را از بند چ تبصره ،۷ فدراسيون ها، سازمان تربيت بدني و مركز مشاركت زنان رياست جمهوري به صورت سالانه دريافت مي كنيم.
از طرفي اگر بحث حمايت باشگاه هاي ورزشي از زنان نيز جا بيفتد، عملا بسياري از مشكلات تيم ها نيز حل خواهد شد.»