طرح جديد هند براي خريد گاز ايران
وزراي نفت ايران و هند يك گام به پيش برداشتند
|
|
گروه اقتصادي: پس از سه ساعت مذاكرات فشرده كه با حضور كارشناسان دو كشور ايران و هند انجام شد، براي نهايي شدن قرارداد صادرات گاز مايع يك گام به جلو برداشته شد و چهارچوب هاي قابل قبولي براي دستيابي به توافق ميان دو كشور به دست آمد.
به گزارش خبرنگار ما بعدازظهر ديروز در محل ميهمانسراي نفت در جاده قديم شميران وزراي نفت ايران و هند مذاكرات خود را در زمينه صادرات گاز مايع و واگذاري بخشي از امتياز توسعه يكي از ميدان هاي نفتي ايران را ادامه دادند و به گفته كارشناسان ايراني حاضر در مذاكرات توافق هايي براي مشخص شدن چارچوب مذاكرات و رسيدن به يك توافق قابل قبول براي طرفين به دست آمد.
ماني شانكار آيار كه در سفر دوروزه اي به ايران آمده بود به دليل اهميت مذاكرات تا آخرين لحظه به گفت وگو با همتاي ايراني خود ادامه داد و بلافاصله پس از خاتمه مذاكرات محل جلسه را به مقصد فرودگاه مهرآباد ترك كرد.
بيژن زنگنه وزير نفت كشورمان پس از خاتمه مذاكرات بر مثبت بودن روند مذاكرات و دستيابي به توافق هاي قابل قبول تأكيد كرد. وي افزود: «با توافق هايي كه حاصل شد مذاكرات ماه آينده و با سفرش به هند ادامه مي يابد.» وزير نفت هند نيز پس از مذاكرات به دليل احتمال از دست دادن پرواز به سرعت محل مذاكرات را ترك كرد و از پاسخ در زمينه نتايج مذاكرات خودداري كرد.در حال حاضر هند بيش از ۷۰ درصد نياز انرژي خود را از خارج تأمين مي كند و باتوجه به روند رشد اقتصادي اين كشور و جمعيت بالا دهه آينده به شدت به منابع انرژي مطمئن نياز دارد.
به گزارش خبرنگار ما عليرغم اين نياز، مذاكرات ايران و هند براي توافق در زمينه همكاري در بخش انرژي دو سال است كه ادامه دارد و با وجود بازتاب هاي گسترده خبري در حاشيه اين مذاكرات، هند بر قيمت هاي بسيار پايين تر از عرف بازار تأكيد مي كند.
برخي منابع خبري تا پيش از سفر ديروز وزير نفت هند به كشورمان مهم ترين عامل طولاني شدن مذاكرات ميان دو كشور را مربوط به بحث قيمت دانسته اند.
طي مسير طولاني مذاكرات عليرغم تأكيد وزير نفت هند بر امتياز ويژه اي كه همجواري دو كشور براي خريد گاز از ايران به وجود آورده است همچنان ادامه دارد.
ديروز اما به گفته برخي كارشناسان حاضر در جلسه طرف هاي هند در زمينه قيمت و شرايط قيمت گذاري انعطاف بيشتري نشان دادند.
برخي شنيده ها نيز حكايت از اين دارد كه مقامهاي هندي طرح خريد گاز در مرزهاي خود را ارائه داده اند. به اين ترتيب كه كار انتقال گاز به مرزهاي هند به لحاظ اجرايي و امنيتي بر عهده ايران است. همچنين به نظر مي رسد مقامهاي هندي بيشتر علاقه مند به خريد گاز از طريق خط لوله هستند.
|
|
ايران در سال ۲۰۲۵
نخستين توليدكننده محصولات پتروشيمي
دومين توليدكننده نفت خام اوپك و سومين توليدكننده گاز
گروه اقتصادي: وزير نفت ديروز در نهمين همايش چشم انداز نفت و گاز ايران و خاورميانه تاكيد كرد: ايران درپي ايفاي نقش موثر در تامين انرژي موردنياز جهان در آينده است.
به گزارش خبرنگار ما، بيژن نامدار زنگنه با ترسيم چشم انداز صنعت انرژي ايران افزود: براساس برنامه ريزي هاي انجام شده، ايران در سال ۲۰۲۵ ميلادي به نخستين توليدكننده محصولات پتروشيمي، دومين توليدكننده نفت خام اوپك و با سهم ۷ درصد از تقاضاي جهاني و سومين توليدكننده گاز با سهم ۱۰ درصد تجارت جهاني گاز تبديل مي شود.وي اهداف ايران را تا سال ۱۳۹۴ (۲۰۱۵ ميلادي) به عنوان گام نخست چشم انداز آينده صنعت نفت تشريح كرد و افزود: «ايجاد ظرفيت توليد ۵/۵ ميليون بشكه در روز نفت خام در پايان برنامه چهارم و ۷ ميليون بشكه در روز در افق ،۱۳۹۴ توليد ۹۰۰ ميليون مترمكعب روزانه گاز طبيعي در افق ،۱۳۹۴ جذب سرمايه گذاري و منابع خارجي براي تضمين بازار و تقويت تعامل بين المللي و حمايت از آنها در جهت توسعه صنعت نفت براي تحقق معادل ۱۰۰ ميليارد دلار سرمايه گذاري در مجموعه صنعت نفت تا سال ،۱۳۹۴ افزايش ظرفيت پالايشي كشور به ميزان حدود يك ميليون بشكه در روز با تاكيد بر پالايش ميعانات گازي و نفت بسيار سنگين ازجمله برنامه هاي ماست.»
وزير نفت درمورد قيمت نفت در سال هاي اخير گفت: «طي ۵۶ ماهي كه از اعلام دامنه قيمتي ۲۲ تا ۲۸ دلار براي سبد نفت اوپك در آوريل سال ۲۰۰۰ ميلادي مي گذرد، قيمت نفت خام ۲۵ ماه در حدود دامنه تعيين شده پنج ماه زير اين دامنه و ۲۶ ماه بالاتر از اين دامنه بوده است. البته اگر كاهش ارزش دلار در مقابل يورو و ديگر ارزهاي معتبر جهاني و نيز تقاضاي قيمت نفت خام WTI و برنت را با سبد اوپك در نظر بگيريم معلوم مي شود كه قيمت نفت سبد اوپك درواقع غير از چند ماه اخير در دامنه قيمتي اعلام شده توسط اوپك قرار داشته است.»در اين همايش كه امروز نيز ادامه دارد، كارشناسان و نمايندگان شركت هاي بزرگ نفتي جهان از كشورهاي انگليس، فرانسه، ژاپن، كانادا، روسيه و هند حضور دارند.
|
|
به سراغ دانه درشت هاي قاچاق كالا رفته ايم
گروه اقتصادي: توجه به رويكرد اطلاعاتي در مبارزه با قاچاق كالا نشان دهنده عزم ستاد مبارزه با قاچاق كالا براي برخورد با دانه درشت ها است.
محسن نادي در پاسخ به پرسش خبرنگار همشهري در رابطه با اقداماتي كه براي مبارزه با دانه درشت هاي قاچاق كالا صورت گرفته و آثار و نتايج آن گفت: با استفاده از رويكرد اطلاعاتي به سراغ همه بخش هايي كه فكر مي كنيم قاچاق عمده كالا از آنجا صورت مي گيرد (دانه درشت ها) رفته ايم.جانشين دبير ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز در زمينه دلايل عدم برخورد با كالاهاي مشمول طرح تعزيرات حكومتي گفت: در حال حاضر ۱۲ قلم كالا كه ۷ مورد آن جزء كالاهاي مشمول طرح تعزيرات حكومتي و ۵ مورد ديگر غير تعزيراتي است در زمره كالاهاي هدف اين ستاد براي مبارزه با قاچاق قرار گرفته است.
نادي مهمترين كشفيات اخير اين ستاد را كشف ۲ انبار بزرگ لوازم يدكي خودرو در استان فارس، انبار بزرگ كالاي ترانزيتي قاچاق در جنوب تهران، بيش از ۱۰ تن شير خشك قاچاق تاريخ گذشته، ۷۰۰ دستگاه ماشين آلات سنگين دست دوم شامل ۱۱۰ دستگاه كاميون ۱۲ F و ماشين آلات راهسازي، دو محموله قاچاق سوخت اعلام كرد.
|
|
يادداشت
به مناسبت روز جهاني مبارزه با مفاسد اقتصادي
پنجشنبه هفته جاري در سراسر جهان به نام روز جهاني مبارزه با مفاسد اقتصادي ثبت شده است.
با توجه به اهميتي كه اين موضوع در صحنه اقتصادي كشور دارد دولتمردان امروز در گردهمايي كه به همين منظور برگزار خواهد شد شركت كرده و قرار است اقدامات دستگاههاي اجرايي و سه قوه در اين گردهمايي مورد نقد و بررسي قرار بگيرد.
اگرچه بحث مبارزه با مفاسد اقتصادي سالها است در سطح جهان مطرح شده و از نظر علمي و دانشگاهي نيز مورد بررسي قرار گرفته اما زواياي مختلف اين موضوع هنوز در كشور ما مورد غفلت قرار گرفته است.
يكي از مهمترين جنبه هاي مبارزه با مفاسد اقتصادي تهيه كنوانسيوني است كه اكنون در سطح بين المللي تهيه شده و در صورت غفلت از آن ممكن است در آينده كشورمان با محدوديتهايي از بعد بين المللي به دليل كوتاهي در امر مبارزه با مفاسد اقتصادي مواجه شود.
البته جاي خوشبختي دارد كه برخي مسئولان با آگاهي از اهميت كنوانسيون بين المللي مبارزه با فساد اقتصادي برخي تمهيدات اوليه براي امضاي اين كنوانسيون را به وجود آورده اند كه قرار است در گردهمايي امروز مورد بررسي قرار بگيرد.
برگزاري چنين گردهمايي و حضور نمايندگاني از سازمانهايي چون سازمان ملل داراي جنبه هاي مثبتي براي كشور است. اولا با برگزاري اين گردهمايي به جامعه جهاني اعلام مي كنيم كه ايران نسبت به مفاسد اقتصادي حساس است و ثانيا با آگاهي از زواياي مختلف بحثهاي مطرح شده ايران مي تواند در تهيه پيش نويس نهايي كنوانسيون مبارزه با مفاسد اقتصادي موثر باشد.
|
|
وزير نفت ايران:
احتمال تغيير سقف توليد نفت اوپك نمي رود
وزير نفت ايران از احتمال تغيير نيافتن سقف توليد نفت اوپك در نشست پايان هفته جاري اين سازمان در قاهره خبر داد.
«بيژن زنگنه» روز دوشنبه در حاشيه برگزاري همايش چشم انداز سرمايه گذاري در نفت و گاز خاورميانه به خبرنگاران گفت: «فكر مي كنم در نشست قاهره سقف فعلي توليد نفت اوپك حفظ و بيشتر در خصوص رعايت سهميه هاي توليد نفت اعضا بحث شود.
|
|
ايران سرزمين منحصر به فرد برنج معطر در جهان است
فارس: سازمان جهاني خواروبار و كشاورزي (فائو) به مناسبت سال جهاني برنج اعلام كرد: ايران به سرزمين منحصر به فرد برنج خوشبو و معطر طارم در جهان مشهور است.
فائو به مناسبت سال جهاني برنج بيانيه اي در خصوص كشورهاي توليد كننده برنج از جمله ايران منتشر كرد.اسناد و مدارك موجود نشان مي دهد كه برنج در ايران از يك قرن قبل از ميلاد مسيح كشت مي شد.
|
|
توليد خودروي سواري بنز تا پايان امسال آغاز مي شود
ايسنا: تعداد خودروهاي قاچاق شده به كشور به اندازه فروش سه ساعت شركت ايران خودرو ديزل است و با توجه به ارزش پايين آن، اين شركت هيچ گاه اقدام به قاچاق نكرده است.
شيخاني - مديرعامل شركت ايران خودرو ديزل - روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: ايران خودرو ديزل قرارداد شفافي با وزارت دفاع داشته كه بر اساس آن مسئوليت مونتاژ، گارانتي و خدمات پس از فروش خودرو را بر عهده داشته است. وي با بيان اين كه وزارت دفاع مسئول حمل و ترخيص كالا بوده است، گفت: ارزش خودروهاي قاچاق شده يك ميليارد و ۲۰۰ ميليون تومان بوده كه در حد سه ساعت فروش شركت ايران خودرو ديزل است و اين شركت هيچ نقشي در قاچاق اين خودروها ندارد.
شيخاني گفت : بر اساس قراردادي كه با شركت بنز براي توليد خودروهاي E و C بسته ايم تا پايان امسال خط توليد خودروي سواري بنز افتتاح خواهد شد.وي ادامه داد توليد اين خودرو با تيراژ ۲۵۰۰ دستگاه آغاز و تا ۵هزار دستگاه افزايش خواهد يافت.
مديرعامل ايران خودرو ديزل با تأكيد بر لزوم دستيابي به توليد ۱۵ هزار دستگاه كاميون گفت: سالانه ۲۵۰۰ دستگاه اتوبوس گازسوز توليد مي كنيم و ۸۰ درصد بازار كشور را در دست داريم.
|
|
گفت وگوي امروز
مصوبات اخير مجمع در مورد خصوصي سازي موجب دلگرمي بخش خصوصي شده است
گروه اقتصادي: با تصويب واگذاري ۶۵ درصد از سهام شركت هاي دولتي در مجمع تشخيص مصلحت نظام،راه واگذاري شركت هاي دولتي و خصوصي سازي هموار شده است .با سيدميرعلي اشرف عبدالله پوري حسيني رئيس سازمان خصوصي سازي كشور پيرامون تأثير اين مصوبات بر عرضه و فروش سهام شركت هاي دولتي و امكان تحقق درآمدهاي پيش بيني شده دولت از اين محل گفت و گو كرده ايم.
***
* تأثير مصوبه اخير مجمع در زمينه واگذاري ۶۵ درصد سهام شركت هاي دولتي بر روند خصوصي سازي چگونه خواهد بود؟
- نفس اين مصوبات دلگرمي را در فضاي اقتصادي كشور ايجاد نموده و تأييدي است بر اين موضوع كه سمت گيري كلي نظام ما به سوي خصوصي سازي نيز مي باشد و خصوصي سازي جزو سياست هاي مورد اجماع و مدنظر مسئولين نظام است.
براي بخش خصوصي كه قصد سرمايه گذاري كلان براي خريد كارخانه ها و شركت ها را دارد اين دلگرمي موردنياز است تا مطمئن شوند كه همه مسئولين نظام، جناح ها، طرز تفكرها و فعالان سياسي در مورد كليات خصوصي سازي اجماع نظر دارند. اين مصوبات دلگرم كننده و مشوق بخش خصوصي براي فعاليت در اقتصاد كشورمان است تا تعادلي بين بخش دولتي و خصوصي در كشور حاكم شود.
از سوي ديگر واگذاري بانك ها، بيمه ها، شركت هاي مادر، صنايع بزرگ از آنجا كه در صدر اصل ۴۴ قانون اساسي آمده بود غيرممكن مي نمود اما با مصوبه اخير مجمع در اين رابطه و ابلاغ آن واگذاري اين قبيل مؤسسات و بنگاه ها نيز در ليست خصوصي سازي قرار خواهد گرفت. گرچه از ۱۰ بانك دولتي فعلاً مجوز ۴ بانك براي خصوصي سازي داده شده است و بانك ملي، سپه و بانك هاي تخصصي در ليست واگذاري قرار ندارند اما اينكه ۴ بانك در ليست مذكور قرار گرفته اند شروع بسيار خوبي است و اگر تا ساليان سال نيز بانك هاي ديگري واگذار نشوند، اشكالي در روند خصوصي سازي ايجاد نخواهد شد چرا كه واگذاري اين ۴ بانك اقدام بزرگي خواهد بود. واگذاري ساير شركت هاي دولتي مطرح شده نيز مفيد خواهد بود.
* اين مصوبات چه آثار مثبتي بر روند عرضه سهام شركت هاي دولتي در بازار سرمايه خواهد داشت؟
-از آنجا كه مقرر شده تا سهام بانك ها و شركت هاي بزرگ صدر اصل ۴۴ را كه با اين مصوبه واگذاري آنها امكانپذير خواهد شد در اولويت عرضه از طريق بورس و حتي المقدور به صورت تدريجي عرضه شود تصور مي كنم كه بيشتر مخاطبان اين گونه واگذاري ها عموم مردم خواهند بود كه با سرمايه هاي اندك خود مي توانند جزو سهامداران قرار گيرند. اميدواريم كه سرمايه هاي جديدي براي اين سهام وارد بورس شود چرا كه اگر چنين اتفاقي نيفتد و قرار باشد تا سرمايه موجود بورس براي خريد اين سهام به كار گرفته شود شايد افت قيمت بقيه سهام را شاهد باشيم. تلاش خواهيم كرد اين سهام را از طريق بورس و تدريجي واگذار كنيم گرچه همه واگذاري ما قطعاً به اين شكل نمي تواند باشد چرا كه براي بالا رفتن كارايي اين شركت ها احتمالا مجبور هستيم تا برخي از سهام آنها را به صورت بلوكي واگذار كنيم. با ورود سرمايه هاي جديد به بورس دچار مشكل خاصي براي عرضه سهام شركت هاي دولتي مصوب در مجمع تشخيص نخواهيم شد.
* تا كنون چه ميزان سهام شركت هاي دولتي واگذار شده است؟
- با توجه به فروش سهام سيمان اردبيل و هرمزگان در روزهاي گذشته تاكنون نزديك به ۵۰۰ ميليارد تومان سهام شركت هاي دولتي را واگذار كرده ايم. شركتي كه در بورس عرضه مي كنيم آنچه به صورت مزايده بلوكي به فروش مي رسد معلوم است اما سهامي كه تدريجي عرضه مي شود فروش آن براي مدتي به طول مي انجامد و تا زماني كه آخرين سهم فروخته نشود نمي توان آن را از ليست حذف كرد. از نظر ارايه سهام شركت هاي دولتي نيز نزديك به ۱۸۰ شركت دولتي را طي ۵ ماهه گذشته در بورس و خارج از آن عرضه كرده ايم اما اينكه چند شركت به طور كلي به فروش رفته و سهمي از دولت در آن باقي نمانده است را نمي توان به درستي مشخص كرد. در آبان ماه ۴۷ مزايده خارج از بورس برگزار كرده ايم كه از اين تعداد، سهام ۳۷ شركت به فروش رفته است.
|
|
قيمت طلا و ارز
|
نوع---------- فروش (ريال)
يك بهار آزادي(قديم) ۱۱۴۰۰۰۰
يك بهار آزادي(جديد)۹۹۰۰۰۰
نيم بهار آزادي ۵۰۰۰۰۰
ربع بهار آزادي ۲۸۵۰۰۰
يك گرم طلاي ۱۸ عيار (ساخته نشده)۹۷۲۰۰
يك دلار آمريكا (بازار غيررسمي)۸۸۱۰
يك دلار آمريكا (نرخ رسمي بانك مركزي) ۸۷۷۹
يك يورو (نرخ رسمي بانك مركزي)۱۱۸۰۴
|
|
|