با آن كه سالهاست كه در قاره اروپا، برترين هاي فوتبال اين قاره در پايان هر سال برگزيده مي شوند، اما قدمت اهداي جوايز به بهترين هاي سال فوتبال آسيا تنها به يك دهه مي رسد.
در سال ،۱۹۹۴ براي اولين بار كنفدراسيون فوتبال آسيا سرانجام به اين نتيجه رسيد، يكي از راه هاي بالا بردن سطح فوتبال اين قاره ايجاد انگيزه براي مربيان، بازيكنان و داوران از طريق اهداي جوايز در پايان هر سال است. از آن زمان تاكنون در پايان هر سال ميلادي، كنفدراسيون فوتبال آسيا به بهترين هاي اين قاره جايزه اي ويژه اهدا مي كند كه امسال نيز اين مراسم چهارشنبه شب در حومه شهر كوالالامپور مالزي برگزار خواهد شد.
امير بهادري نژاد
قصر اسب هاي طلايي
محل برگزاري مراسم امسال قصر اسب هاي طلايي شهر مانيز ريزورت مالزي است. اين شهر در فاصله ۳۰ دقيقه اي پايتخت مالزي قرار دارد. در واقع قصر اسب هاي طلايي يك هتل ۶ ستاره است كه اغلب چهره هاي سرشناس جهان در حين سفر به مالزي در اين هتل گرانقيمت و زيبا اسكان مي يابند.
اين هتل در كنار درياچه اي زيبا واقع شده كه چشم انداز آن به ويژه در شب بي نظير است.
تنديس طلايي
جايزه اي كه به بهترين بازيكن سال فوتبال آسيا اهدا مي شود تنديس يك بازيكن فوتبال است كه مقابل پاهاي وي يك توپ به چشم مي خورد. طراحي اين تنديس را يك شركت بين المللي كه مقر آن در شهر لندن مي باشد انجام داده است. در حقيقت اين شركت طراحي جام هاي اغلب رقابت هاي معتبر ورزشي جهان را بر عهده دارد. تنديس بازيكن فوتبال طلاكوب است و پايه آن از جنس نقره مي باشد.
۱۰ عنوان براي ايران
از زمان انتخاب بهترين هاي سال فوتبال آسيا ، كشور ايران تاكنون ۱۰ بار جايزه اول اين كنفدراسيون را در بخش هاي مختلف به خود اختصاص داده است.
در سال ،۱۹۹۶ خداداد عزيزي عنوان بهترين بازيكن سال فوتبال آسيا را به خود اختصاص داد و اين افتخار در سال هاي ۱۹۹۹ و ۲۰۰۳ نيز نصيب دايي و مهدوي كيا شد.
در سال ۱۹۹۷ هم مهدوي كيا عنوان بهترين بازيكن جوان فوتبال آسيا را كسب كرد. در همين سال تيم ملي ايران به عنوان تيم برتر سال آسيا برگزيده شد و سال بعد نيز افتخاري مشابه نصيب فوتبال ايران شد.
در سال ۲۰۰۳ كه يك سال پربار براي فوتبال ايران از لحاظ دريافت جوايز كنفدراسيون فوتبال آسيا بود، مسعود مرادي به عنوان بهترين داور و تيم فوتسال ايران به عنوان برترين تيم فوتسال اين قاره برگزيده شد.
همچنين تيم ايران دو بار در سالهاي ۱۹۹۶و ۱۹۹۸ برنده جايزه بازي جوانمردانه شد.
سال پرترافيك ۲۰۰۴
سال ۲۰۰۴ يك سال پرترافيك براي كنفدراسيون فوتبال آسيا بود. در اين سال رقابت هاي درون قاره اي در تمام رده هاي سني برگزار شد كه نقطه اوج آن برگزاري رقابت هاي جام ملت هاي آسيا در چين بود. همچنين در اين سال، كنفدراسيون فوتبال آسيا پنجاهمين سالگرد تأسيس خود را جشن گرفت.اما حسن ختام سال ۲۰۰۴ براي كنفدراسيون اهداي جوايز بهترين هاي فوتبال اين قاره در سال جاري ميلادي است. به طور حتم جذاب ترين بخش مراسم چهارشنبه شب(به وقت مالزي) اهداي جايزه بهترين بازيكن سال خواهد بود. براي دريافت اين جايزه سه بازيكن برگزيده شده اند؛ علي كريمي از ايران، علاءهبيل از بحرين و شونسوكه ناكامورا از ژاپن.
در سال ،۲۰۰۴ اين سه بازيكن نمايش درخشاني در رقابت هاي جام ملت هاي آسيا و مقدماتي جام جهاني داشتند. علي كريمي و هبيل به صورت مشترك عنوان بهترين گلزن و جايزه كفش طلايي رقابت هاي جام ملتهاي آسيا را به خود اختصاص دادند و ناكامورا عنوان بهترين بازيكن جام را به خود اختصاص داد.
به هر حال آشنايي با ويژگي هاي اين سه بازيكن و موفقيت هايي كه كسب كرده اند، علت انتخاب آنان از سوي كميته فني كنفدراسيون فوتبال آسيا را بيشتر مشخص خواهد كرد.
علي كريمي
* نام: علي كريمي
* پست بازي: هافبك و مهاجم
* باشگاه: الاهلي (امارات)
* تاريخ تولد: ۸/۱/۱۹۷۸
* قد: ۷۸/۱ متر
* وزن: ۷۹ كيلوگرم
علي كريمي در اولين بازي ملي خود كه روز سيزدهم اكتبر سال ۱۹۹۸ در برابر كويت انجام داد. درخشش فوق العاده اي داشت و نويد ظهور يك فوق ستاره را در فوتبال ايران داد، كريمي در همان سال و در فينال بازي هاي آسيايي بانكوك زننده يكي از گلهاي تيم ايران بود و تيم كشورش را به مقام قهرماني هدايت كرد.
استارت هاي انفجاري، دريبل هاي ريز و تكنيك ناب اين بازيكن حتي چشمان مسئولان باشگاههاي پروجيا ايتاليا و آتلتيكو مادريد را خيره كرد. اما كريمي حاضر نشد در سن ۲۲ سالگي به اين تيم ها پاسخ مثبت بدهد.او بازي در كشور امارات را كه نزديك به خاك ايران است به بازي در اروپا ترجيح داد و به تيم الاهلي امارات پيوست.
كريمي در فصل ۹۹-۱۹۹۸ به تيم پرسپوليس پيوست كه پيش از اين در تيم دسته دومي فتح عضويت داشت. كريمي در اولين فصل حضور خود در پرسپوليس (سال ۱۹۹۹) قهرمان ليگ و جام حذفي ايران شد و سال بعد عنوان قهرماني در ليگ را تكرار كرد.
پس از ناكامي در صعود به مرحله نهايي جام جهاني ،۲۰۰۲ علي كريمي به الاهلي پيوست و خيلي زود خود را به عنوان بهترين بازيكن ليگ امارات معرفي كرد.
تكنيك بالاي كريمي و گل هايي كه وي به ثمر رساند، شور و شوق خاصي در ميان تماشاگران فوتبال امارات بوجود آورد تا جايي كه در اين كشور همگان او را «مارادونا» مي نامند.
تيم الاهلي كه پيش از پيوستن كريمي سالها طعم كسب عنوان قهرماني را نچشيده بود با اين بازيكن ايراني، طلسم ناكامي چندين ساله را شكست و در سال ،۲۰۰۲ قهرمان جام رياست جمهوري شد.
به اعتقاد بسياري از كارشناسان، نقطه اوج دوران بازيگري علي كريمي تاكنون، بازي در جام ملت هاي آسيا در سال ۲۰۰۴ بوده است.
كريمي در اين مسابقات ۵ گل به ثمر رساند و به طور مشترك با يك بازيكن بحريني عنوان بهترين گلزن را به خود اختصاص داد.بدون ترديد، كريمي بهترين بازيكن جام بود. اما چون ژاپن به مقام قهرماني رسيد، كميته فني بازي ها عدالت را رعايت نكرد و ناكامورا ژاپني را به عنوان بهترين بازيكن برگزيد.
تا پيش از ورود مربيان خارجي به تيم ملي، علي كريمي در تيم ملي بيشتر به بازي انفرادي مي پرداخت اما حضور مربياني چون بلاژويچ و برانكو باعث شده تا كريمي به بازيكن كامل تري تبديل بشود.
او حالا هم در كارهاي تدافعي مشاركت مي كند و هم حضور فعال در امر بازيسازي و گلزني دارد.
عده اي از كارشناسان معتقد بودند، سقف فوتبال كريمي قاره آسيا است اما هنگامي كه وي در مصاف با تيم هاي بزرگي چون اوكراين، اسلوواكي، رم، آلمان و... مدافعان اين تيم ها را راحت تر از مدافعان لائوس و گوآم پشت سر گذاشت، همگان به اين واقعيت پي بردند، كريمي توان بازي در بزرگترين تيم هاي فوتبال جهان را دارا مي باشد.
اما واقعاً به چه دليل كريمي علاقه مند به بازي در تيم هاي اروپايي نيست؟ وي در پاسخ به اين پرسش مي گويد: بازي در اروپا آرزوي هر بازيكني است اما هدف من تنها امضاي قرارداد با يك تيم خارجي نيست چون نمي خواهم پس از چند ماه نيمكت نشيني در يك تيم بزرگ ديپورت بشوم. من هنوز جوان هستم و مي خواهم با ديد باز، تيم آينده خود را انتخاب كنم.
به شهادت افراد نزديك به اين بازيكن، او بازيكني ساكت و گوشه گير است كه از جنجال و هياهو نفرت دارد. به همين دليل ترجيح مي دهد در ليگ كم هياهوي امارات به بازي ادامه دهد چون خانواده اش هم در اين كشور احساس راحتي و آرامش دارند.
بدون ترديد كريمي باثبات ترين بازيكن فوتبال ايران و آسيا طي يك سال اخير بود كه كمتر نوسان در بازي او ديده ايم. شايد انتخاب مهدي مهدوي كيا به عنوان مرد سال فوتبال در ۲۰۰۳ منجر به انتخاب نشدن اين بازيكن به عنوان بازيكن برگزيده سال ۲۰۰۴ شود اما در قاره آسيا بازيكني شايسته تر از كريمي براي تصاحب اين عنوان نداريم.
شونسوكه ناكامورا
* نام: شونسوكه ناكامورا
* پشت بازي: هافبك
* باشگاه: رجينا(ايتاليا)
* تاريخ تولد: ۲۴/۶/۱۹۷۸
* قد: ۷۸/۱ متر
* وزن: ۷۳ كيلوگرم
بازيكن شماره ۱۰ تيم ملي فوتبال ژاپن، ستاره اين تيم در جام ملت هاي آسيا بود كه عنوان بهترين بازيكن اين مسابقه ها را به خود اختصاص داد.
وي در چين دو گل به ثمر رساند و با بازيسازي و ضربات ايستگاهي خود، ژاپن را به يك تيم جهاني تبديل كرد. در واقع اين بازيكن ژاپني زننده زيباترين گل جام ملت هاي آسيا بود كه با پاي چپ و يك ضربه مواج دروازه علي الحسبي دروازه بان تيم عمان را گشود.
همچنين در بازي پاياني اين رقابت ها، ناكامورا بهترين بازيكن ميدان بود كه در طول ۹۰ دقيقه بازي، بازيكنان تيم ميزبان را آزار داد و پايه گذار دو گل از سه گل تيمش بود.
دكتر جوزف ونگلوس يكي از اعضاي كميته مطالعات فني كنفدراسيون فوتبال آسيا در مورد ناكامورا مي گويد: ناكامورا با فاصله اي بسيار زياد، باثبات ترين و تأثيرگذارترين بازيكن جام ملت ها بود كه در تمام ديدارهاي تيم ژاپن بازي خوبي از خود به نمايش گذاشت. نقطه بارز بازي ناكامورا پاس هاي طلايي اوست كه در اغلب مواقع اين پاس هاي طلايي منجر به گل مي شود.
ناكامورا هم اكنون عضو تيم رجينا ايتاليا است و با آن كه در اين تيم ايتاليايي بازي هاي زيادي به او نمي رسد اما به طور حتم از اين بازيكن باهوش و تكنيكي در آينده بيشتر خواهيم شنيد.
علا هبيل
* نام: علا ء هبيل
* پست بازي: مهاجم
* باشگاه: الاهلي(بحرين)
* تاريخ تولد: ۲۵/۶/۱۹۸۲
* قد: ۷۰/۱ متر
* وزن: ۶۴ كيلوگرم
با آن كه علاء هبيل براي اولين بار بازي در جام ملت هاي آسيا را تجربه مي كرد اما اين بازيكن جوان با اعتماد به نفس بالا موفق شد به صورت مشترك عنوان بهترين گلزن اين مسابقات را به خود اختصاص بدهد.
پست سازماني هبيل بازي در خط حمله است اما اين بازيكن خستگي ناپذير در تمام نقاط زمين حضور دارد و اجازه بازيسازي به مدافعان و هافبك هاي حريفان را نمي دهد.
در بازي دو تيم بحرين و ژاپن در جام ملت هاي آسيا، هبيل يك بار توپ ژاپني ها را از روي خط دروازه تيمش به زمين بازي بازگرداند تا نشان دهد يك بازيكن چند بعدي است كه علاوه بر حضور در امور تهاجمي تيم، در كارهاي تدافعي نيز مشاركت فعال دارد.
پس از جام ملتهاي آسيا، تيم زمالك مصر پيشنهاد خوبي به اين بازيكن ارائه داد و خود او نيز مشتاق است فوتبال خود را خارج از بحرين ادامه بدهد.
ساير نامزدها
چهارشنبه شب كنفدراسيون فوتبال آسيا علاوه بر اهداي جايزه به بازيكن برتر سال، ۱۰ جايزه ديگر نيز به برگزيدگان فوتبال اين قاره اهدا خواهد كرد كه نامزدهاي اين جوايز به اين شرح است:
مربي سال
* آقا مرادف (پاختاكور- ازبكستان)
* عدنان حمد مجيد(عراق)
* رحيم قربان محمداف(تركمنستان)
تيم ملي سال (مردان)
* بحرين * عراق * ژاپن
تيم باشگاهي سال
* الاتحاد(عربستان) * هوم يونايتد(سنگاپور)
* سئونگ نام (كره جنوبي)
تيم سال (زنان)
* تيم زير ۱۹ سال چين * تيم المپيك ژاپن
* تيم زير ۱۹ سال كره جنوبي
بازيكن سال (زنان)
* ميو اوتاني(ژاپن) * پارك سان (كره جنوبي)
* هوماره ساوا(ژاپن)
تيم سال(فوتسال)
* ايران * ژاپن * تايلند
جايزه ويژه
عبدالرحمن بن سعود(رئيس سابق باشگاه النصر عربستان)
بازي جوانمردانه
* چين * ايران * قطر
داور سال
* طوجون(چين) * ميدين(سنگاپور) * مسعود مرادي(ايران) * نجم(لبنان)
بازيكن جوان سال
* يوسف احمد علي(قطر) * پارك چويونگ (كره جنوبي) * وانگ دالي(چين)