كاوشي در گرايش ها و الگوي مصرف غذايي كودكان و نوجوانان
آنها دوستان ما نيستند
خانواده ها و آموزش و پرورش در يك اقدام هماهنگ بايد نسل جوان را به استفاده از مواد غذايي سالم مثل انواع خشكبارو لبنيات به جاي تنقلات زيانبارعادت دهند
|
|
صبا عباسي
امسال براي اولين بار، وزارت آموزش و پرورش در يك اقدام ابتكاري با برچيدن محصولات غذايي نامناسب از فروشگاههاي كوچك مدارس، سعي در جايگزيني مواد و محصولات غذايي مفيد از جمله فرآورده هاي لبنيات و خشكبار با اين محصولات كرده است.
اين اقدام دير هنگام كه هنوز هم به درستي در مدارس به اجرا در نيامده، پس از آن آغاز شد كه از حدود يك دهه پيش كارشناسان تغذيه و بهداشت هشدار دادند كه روي آوري افراطي كودكان و نوجوانان به برخي مواد غذايي نظير انواع پفك ها و نوشابه ها باعث سوءتغذيه، چاقي مفرط و بروز بيماري هايي از قبيل فشار خون و ديابت در آنها مي شود. ظاهراً تقليدي بي حساب و كتاب از فرهنگ تغذيه در غرب و استفاده نابجا از غذاهاي آماده ،موجب رواج اين الگوي نامناسب در نسل جديد شده است.
اين در حالي است كه در غرب از جمله كشورهاي اروپايي استفاده از غذاهاي سنتي و محصولات كشاورزي فاقد بقاياي سموم نباتي و كودهاي شيميايي رواج پيدا مي كند و هر روز ميزان استقبال مردم از اين محصولات و مواد غذايي بيشتر مي شود. اما در كشور ما برخلاف استعدادهاي خوب كشاورزي براي توليد و پرورش انواع مواد غذايي سالم از آن غافل مانده ايم و موجب رواج محصولات غذايي نامناسب در ميان كودكان و نوجوانان شده ايم.
در اغلب مقالاتي كه درباره فرهنگ تغذيه در نشريات چاپ مي شود، برمصرف هر چه بيشتر از محصولات كشاورزي از قبيل انواع سبزي هاي تازه و خشكبار به جاي تنقلات زيان آور تأكيد شده است و كشورهاي غربي كه در بسياري از موارد فرهنگي، اجتماعي غالباً الگوي شناخته شده كشورهاي آسيايي قرار گرفته اند، اكنون خود به اين نتيجه رسيده اند كه مصرف فرآورده هاي سالم و مفيد كشاورزي بسيار باارزش تر از تنقلات زيان آور مي باشند به عنوان مثال در كشور فرانسه مردم براي تهيه سيب هايي كه بدون استفاده از سم تهيه شده اند قيمت بيشتري مي پردازند و حاضرند زماني طولاني در صف بمانند عليرغم آن كه اين قبيل محصولات از لحاظ ظاهري در مقايسه با محصولات كه در فرآوري آنها كود و سموم شيميايي مصرف شده چندان زيبا به چشم نمي آيند. كشور ما از لحاظ بارآوري و پرورش انواع خشكبار يك سرزمين غني به شمار مي رود اما روي آوري ما به تنقلات زيان آور بيشتر ضرب المثل معروف «آب در كوزه و ما تشنه لبان مي گرديم...» را تداعي مي كند متأسفانه در اكثر موارد به دليل گراني خشكبار مردم از خريد و مصرف آن صرف نظر مي كنند و با توجه به گران بودن اجاره خانه و تحصيل فرزندان و ... نمي توانند هزينه خريد انواع خشكبار مثل پسته، بادام، نخود و كشمش را بپردازند در نتيجه محصولاتي مثل چيپس و پفك و تنقلات غيرمفيد از اين دست عنوان «تغذيه زنگ تفريح» اغلب مدارس را تشكيل مي دهند. تنقلاتي كه به خودي خود خطرناك نيستند اما به دليل شوري و نمكي كه دارند سبب عادت كردن بچه ها به غذاهاي شور شده و نتيجه آن بروز بيماري فشار خون در سنين ۳۰ سال به بالا در مصرف كنندگان اين مواد است .در رابطه با تغذيه و الگوي مصرفي خانواده ها، «زنان و دختران» نقش بسزايي دارند. نظارت مادر بر توليد و چگونگي مصرف مواد غذايي فرزندان و اهميت آنچه كه به عنوان «غذا» در خانواده مصرف مي شود بسيار حياتي است.
زنان و دختران مشغول به تحصيل در كشور ژاپن «سنن مصرف» را مي آموزند در حالي كه در كشور ما «مصرف گرايي» حرف اول را مي زند كه با «تجمل گرايي» و «استفاده افراطي از مواد غذايي غيرمفيد» بي ارتباط نيست.
طبق تحقيقات انستيتو تغذيه و نظر گروهي از كارشناسان تغذيه در كشور ما از سال ۷۶ تا ۷۹ كه تغذيه بچه ها مورد بررسي قرار گرفته تأثير غذاهاي صنعتي و مدرن بر آنان نه تنها هرگز مفيد و مثبت نبوده بلكه سبب پايين آمدن بهره هوشي بچه ها و كوتاهي قد آنها شده است كه تأثير منفي چنين روندي بر نسل هاي آينده غيرقابل ترديد است.
جايگزين كردن نخودچي و كشمش كه بهره هوشي بچه ها را بالا برده و فرآيند يادگيري آنان را در كلاس هاي درس تسريع مي بخشد به جاي چيپس و پفك و نوشابه و ... و مصرف نان و پنير و گردو با مخلفاتي ديگر نظير گوجه و خيار تازه مي تواند الگوي غذايي بچه ها را بهبود بخشد. البته اين گونه اظهار نظرها و داوري ها نبايد چنين توهمي را ايجاد كند كه گويا با روش هاي مدرن توليد مواد غذايي در صنايع تبديلي محصولات كشاورزي مخالفت مي شود بلكه ارائه نظريات انتقادي نسبت به روش هاي افراط و تفريط در انتخاب الگوي غذايي كودكان و نوجوانان است. همه ما بچه هايي را ديده ايم كه در شبانه روز پفك و ... به اصطلاح از دستشان نمي افتد! عادت دادن ذائقه بچه ها در اين سن به مواد غذايي شور روش غلط و نادرستي است و در آينده خطرات زيادي براي سلامتي مصرف كنندگان به وجود مي آورد. مسئولان و خانواده ها بايد به صورت هماهنگ ترتيبي اتخاذ كنند كه كودكان و نوجوانان تفاوت ميان مواد غذايي تفنني و اصلي را بشناسند و موارد استفاده از هر كدام را ياد بگيرند. يك غذاي تفنني نبايد جايگزين غذاي اصلي بشود.
همه ما در برابر آينده و سلامتي كودكان و نوجوانان مسئوليم. اگر وزارت آموزش و پرورش طرح ترويج محصولات مفيد غذايي در مداس را به درستي اجرا كند و در اين مورد جلسات مشورتي و هماهنگي با پدران و مادران برگزار گردد مي توان به حل مشكلات سوء تغذيه ،چاقي مفرط و حتي كوتاهي قد در كودكان و نوجوانان اميدوار بود.
البته مشروط به آن كه دولت براي ارائه محصولات غذايي مفيد نظير انواع خشكبار، نخودچي، كشمش، گردو، بادام، پسته به صورت سالم و بسته بندي شده در بوفه مدارس با قيمت ارزان تر و قابل خريد براي دانش آموزان اقدام كند و حتي در صورت لزوم براي اين كار يارانه بپردازد. چه ايرادي دارد كه چنين هزينه اي براي حفظ سلامتي نسل ها، در نظر گرفته شود.
|