|
|
|
|
|
|
|
مخالفت صريح دولت عراق با طرح پيشنهادي آمريكا براي حضور سني ها
هشيار زيباري: عراق سال آينده شاهد حوادث مهمي خواهد بود
|
|
گروه سياسي خارجي: دولت عراق مخالفت صريح خود را با تاثيرگذاري و برنامه ريزي هاي غير انتخاباتي براي حضور تضمين شده اقليت سني عراق در مجلس اين كشور اعلام كرد.
از چندي پيش تعدادي از مقامات آمريكايي اذعان مي داشتند كه با توجه به اكثريت بودن شيعيان عراق احتمالا درصورت برگزاري انتخابات آزاد در اين كشور، آنان عملا مجلس اين كشور را در اختيار خواهند گرفت.
آمريكائيان با اين استدلال كه محروميت سني ها از ايفاي نقش موثر در مجلس مي تواند به تشديد اختلافات قومي و نژادي در اين كشور دامن زند، طرح هاي مختلفي را ارايه كردند ازجمله آنكه بتوان در خارج از چارچوب انتخابات تعدادي از نمايندگان سني ها را به مجلس راه داد. اما اين اظهارنظرها با مخالفت صريح مقامات عراق ازجمله فريد عطار مسئول برگزاري انتخابات ژانويه عراق مواجه شد.
به گزارش خبرگزاري رويتر وي گفت: چنين پيشنهادي غير قابل پذيرش است. ما مسئول برگزاري انتخابات سالم هستيم و برنده اين انتخابات كساني هستند كه راي اكثريت را كسب مي كنند و اين قانون هر انتخابات سالم است.
در همين حال به گزارش واحد مركزي خبر، هوشيار زيباري وزير امور خارجه عراق ديروزاعلام كرد :عراق در سال آينده با مسائل و حوادث سياسي مهمي روبرو خواهد شد كه اين امر ممكن است با اختلافها، درگيريها و حتي با مقاومتهاي نظامي همراه باشد.
به گزارش خبرگزاري شينهوا از پكن هوشيار زيباري در گفتگو با اين خبرگزاري در محل سفارت عراق در پكن گفت: انتخابات عمومي عراق در موعد مقرر آن در تاريخ ۳۰ ژانويه ۲۰۰۵ برگزار خواهد شد.
وي خاطر نشان كرد: مسائل و حوادث آينده عراق به طور حتم با حملات بيشتري از جانب گروههاي تروريستي روبرو خواهد شد اما ما به فعاليتهاي سياسي و روند تحقق دموكراسي در عراق ادامه خواهيم داد.
وي افزود: به منظور تضمين سلامت انتخابات احتمال دارد انتخابات در برخي مناطق ناآرام مانند رمادي ، موصل و مناطق اطراف بغداد با يك روز تاخير برگزار شود تا نيروهاي امنيتي بتوانند در آن مناطق مستقر شوند.
در همين حال روزنامه نيويورك تايمز از مذاكرات دولت آمريكا با رهبران عراق در خصوص لزوم تخصيص برخي مشاغل و سمتهاي بلندپايه دولتي به اهل تسنن اين كشور قطع نظر از نتيجه انتخابات آينده خبر داده است .
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن ، نيويورك تايمز ديروز با درج گزارشي در اين باره به نقل از يك ديپلمات غربي نوشت : مقامات آمريكايي از هم اكنون اين مسئله را در گفتگو با يكي از دستياران آيت الله سيستاني ، از مراجع بلندپايه شيعه عراق ، در ميان گذاشته اند و از آنان خواسته اند چند تن از نامزدهاي گروههاي اهل تسنن را كه بيشترين آرا را بدست آورده اند، حتي با وجود شكست در برابر نامزدهاي غير سني ، به پارلمان ۲۷۵ نفري اين كشور راه دهند. اين ديپلمات تأكيد كرد: حتي بعضي از سياستمداران شيعه عراق و طرفداران آيت الله سيستاني نگران آن هستند كه پيروزي قاطع نامزدهاي شيعه موجب كنار راندن اهل تسنن از قدرت و نارضايتي شديد آنان و در نتيجه تشديد تفرقه و افزايش كشمكش داخلي در عراق شود. شيعيان حدود ۶۰ درصد از جمعيت عراق را تشكيل مي دهند. در همين حال به گزارش منابع پليس عراق ديروز دو عضو دفاع غيرنظامي اين كشور به دست افراد مسلح در بغداد به قتل رسيدند. همچنين بر اثر انفجار يك بمب دست ساز در مسير خودروي نيروهاي گارد ملي در جاده مواصلاتي سامرا و ضلوعيه يك عضو گارد ملي عراق كشته شد.
ديروز از سوي ديگر در شهر قائم در نزديكي مرز عراق با سوريه بين افراد مسلح و نيروهاي آمريكايي درگيري رخ داد كه بر اثر آن يك تانك آمريكايي به آتش كشيده شد. پليس عراق هم اعلام كرد كه شامگاه شنبه جسد وجدان الخويي عضو شوراي ملي موقت عراق و عضو سابق شوراي حكومت انتقالي را پيدا كرده است.
حكيم: اسنادي مبني بر دخالت همسايگان ارائه نشده است
رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق گفت : ما بارها از مسئولان دولت موقت عراق خواسته ايم اسناد و مدارك خود را در مورد ادعاي دخالت كشورهاي همسايه در امور داخلي اين كشور ارائه دهند، ولي تاكنون هيچ سندي نديده ايم .
سيد عبد العزيز حكيم ديروز در گفتگو با شبكه تلويزيوني الشرقيه افزود: اتهام دخالت كشورهاي همسايه تنها ادعاي برخي دستگاه ها و سازمان هاي دولتي عراق است كه افرادشان از باقي مانده هاي نظام صدام هستند و با همان شيوه هاي دوران صدام با اين مسايل برخورد مي كنند.
حازم الشعلان وزير دفاع عراق كه زماني عضو حزب بعث عراق بود چندين بار سوريه و ايران را به دخالت در امور داخلي عراق متهم كرده است.
حكيم گفت : اين حق قانوني ملت عراق است تا افرادي كه از برخي كشورهاي همسايه به داخل عراق نفوذ كرده و در امور اين كشور دخالت كرده اند، بشناسند، ولي آنان (مقامات عراقي ) تا كنون اين افراد را معرفي نكرده اند. وي اظهار داشت : من در سفر خود به تهران و دمشق با محمد خاتمي و بشار اسد رئيسان جمهوري اسلامي ايران و سوريه صريحا در مورد اين مسايل گفت وگو كرديم و آنان اين مسئله را تكذيب كردند.
امضاي اولين قرارداد نفتي عراق بعد از سرنگوني صدام
روزنامه انگليسي فايننشال تايمز، نوشت : عراق اولين قرارداد نفتي خود را، بعد از سرنگوني رژيم صدام حسين امضا كرد. پايگاه اينترنتي اخبار روسيه ديروز به نقل از اين روزنامه نوشت : قرارداد مذكور به بهره برداري از حوزه نفتي خورمال واقع در شمال عراق مربوط مي شود.
در اين قرارداد ۱۳۶ ميليون دلاري ، شركت تركي اوراسيا، شركت عراقي كار و شركت انگليسي دايناميك پروسيسينگ سلوشنز مشاركت مي نمايند. براساس اين قرارداد، تجهيزات مورد نياز براي بهره برداري از حوزه نفتي خورمال به عراق صادر خواهد شد.
احمد الشمع معاون وزير نفت عراق گفت : در آينده نزديك ، قراردادهاي بهره برداري از ساير حوزه هاي نفتي عراق نيز به امضا خواهد رسيد. وي افزود: تا پايان سال جاري دولت اين كشور قصد دارد مزايده واگذاري سه پروژه نفتي ديگر را انجام دهد.
اميد سلطنت طلبان عراقي
رئيس حزب مشروطه عراق ادعاكرد: ۶۹ درصد مردم عراق خواهان بازگشت رژيم شاهنشاهي به كشور هستند.
روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن نوشت : شريف علي حسين رهبر حزب سلطنت طلب مشروطه عراق، كه خواستار بازگشت رژيم شاهنشاهي به عراق است ، در حال حاضر دو وظيفه مهم بر عهده دارد تا در عراق انجام دهد، نخست اين كه مردم عراق متقاعد شوند امكان بازگشت شاهنشاهي به عراق وجود دارد و دومين وظيفه بدست آوردن بيشترين تعداد از كرسيهاي جمعيت ملي پارلمان عراق است . اين جمعيت وظيفه دارد قانون اساسي جديد عراق را تهيه و تنظيم كند.
|
|
|
انتخابات جنجالي اوكراين برگزار شد
|
|
ايرنا: مردم اوكراين براي انتخاب رياست جمهوري جديد اين كشور ديروز براي سومين بار در طول دو ماه اخير پاي صندوق هاي رأي رفتند.
راي مردم اين كشور قرار است پس از چندين هفته كشمكش و بحران ، برنده رقابت نفس گير بين يوشچنكو و يانوكوويچ را مشخص كند. ويكتور يوشچنكو نامزد گروههاي مخالف با گرايشات غربي و ويكتور يانكوويچ نامزد دولت و طرفدار روسيه است . در مرحله نخست اين انتخابات كه دهم آبان امسال برگزار شد يوشچنكو در بين ۲۶ نامزد، بالاترين رأي را كسب كرد اما رقيب سرسخت وي نيز فقط پنج دهم درصد از وي كمتر رأي آورد. در آن رأي گيري، يوشچنكو ۸۷/ ۳۹ و يانوكويچ ۳۲/ ۳۹ درصد كل آرا يعني ۱۱ ميليون و ۱۲۵ هزارو ۱۰ ميليون و ۹۶۹ هزار رأي كسب كردند.
با توجه به اين كه هيچ يك از دو نامزد نتوانستند به حد نصاب ۵۰ درصدي براي رئيس جمهور شدن برسند انتخابات به مرحله دوم كشيده شد. در مرحله دوم كه اول آذر برگزار شد به عكس مرحله نخست يانوكوويچ با كسب ۵۸/ ۴۹ در صد آرا در مقابل يوشچنكو كه ۷۰/ ۴۶ در صد آرا را كسب كرد به پيروزي رسيد. اما تظاهرات و آشوبهاي خياباني مكرر طرفداران يوشچنكو دولت اوكراين وديوانعالي اين كشور را مجبور كرد نتيجه انتخابات را باطل نمايند. راي گيري ديروز در واقع تجديد دور دوم انتخابات است كه توجه جهاني را به خود جلب كرده است . نتيجه اين انتخابات ، جهت گيري اصلي اوكراين براي چهار سال آينده راتعيين خواهد كرد.
به گفته ياراسلاو داويدويچ رئيس جديد كميسيون انتخابات اوكراين ۳/۳۸ميليون برگ رأي بين ۳۳ هزار حوزه راي گيري كشور توزيع شده است . از جمعيت ۴۷ ميليوني اوكراين بيش از ۳۸ ميليون نفر واجد شرايط شركت در اين انتخابات هستند.
۳۰ هزار پليس با توجه به حساسيت اوضاع در كيف امنيت انتخابات را به عهده دارند و در مجموع در سراسر كشور ۱۷۰ هزار نفر مسئول اين كار هستند. صدها ناظر بين المللي از سراسر جهان به ويژه كشورهاي اروپايي ، آمريكا روسيه و سازمان هاي بين المللي از نزديك بر انتخابات اوكراين نظارت مي كنند.
حضور دهها خبرنگار خارجي در اوكراين براي پوشش خبري اين انتخابات و نحوه حضور مردم نشان دهنده اهميت آن براي افكار عمومي جهان به ويژه در اروپا و روسيه است . كار شمارش آرا بلافاصله پس از پايان مدت راي گيري شروع خواهد شد.
|
|
|
افغانستان از روسيه غرامت جنگي خواست
ايرنا: سخنگوي وزارت دفاع افغانستان به مناسبت ششم ديماه سالروز ورود نيروهاي ارتش سرخ «اتحاد جماهير شوروي» سابق به اين كشور و اشغال آن ، خواستارپرداخت غرامت جنگي روسيه به كابل شد.
ژنرال «ظاهر عظيمي» ديروز در كابل به خبرنگاران گفت : در پي تجاوزارتش سرخ شوروي به افغانستان در ۲۵سال پيش ، تمام ساختاراداري ، اقتصادي ونظامي اين كشور از بين رفت .وي افزود: كشور شوروي سابق علاوه بر از بين بردن بنياد اقتصادي و اجتماعي افغان ها، آنان را بي خانمان و آواره كرد.
به گفته عظيمي ، روسيه براي جبران اين جنگ بايدبه مردم ودولت افغانستان غرامت جنگي پرداخت نمايد.
وي افزود: نتيجه تجاوز ۲۵ سال پيش شوروي سابق به افغانستان دو ميليون شهيد، شش ميليون مهاجر، ويراني اين كشور و از همه مهمتر به وجود آوردن جنگهاي داخلي در افغانستان بود.
|
|
|
آمادگي ارتش اسرائيل براي حمله به غزه
واحد مركزي خبر: ارتش رژيم صهيونيستي براي يورش گسترده به غزه آموزش مي بيند.
به نوشته ديروز روزنامه الخليج منابع نظامي اسرائيل فاش كردند آريل شارون نخست وزير اسرائيل در يك جلسه محرمانه با فرماندهان ارتش اشغالگر فلسطين براي حمله گسترده به غزه به توافق رسيده است.
به گفته اين منابع قرار است در اين حمله غزه به سه بخش تقسيم شود و به هر بخش جداگانه و با كمك نيروي هوايي و زميني حمله شود.
اين منابع افزودند: در اين حمله خانه ها تخريب و عمليات بازداشت فلسطينيان صورت خواهد گرفت.
اين منابع تصريح كردند: ارتش اشغالگر مشغول تمرين براي اجراي اين عمليات بزرگ است.
در همين حال منابع امنيتي فلسطيني اعلام كردند نيروهاي رژيم صهيونيستي مستقر در نزديكي ديوار امنيتي در شرق اردوگاه بريج صبح ديروز بسوي شماري از فلسطيني ها آتش گشودند كه بر اثر آن دو فلسطيني و محمد دحلان عضو گردانهاي عزالدين قسام شاخه نظامي حماس به شهادت رسيدند.
همچنين نظاميان رژيم صهيونيستي شنبه شب در يورش به منطقه سطرالغربي در غرب شهر خان يونس در درگيري با مبارزان فلسطيني در اين منطقه چند خانه را محاصره كردند و به جستجو پرداختند.
|
|
|
چه كسي نخست وزير عراق مي شود؟
گمانه زني در مورد نخست وزير آينده عراق به تدريج در محافل داخل و خارج عراق نضج مي گيرد.
اگر آنطور كه وعده داده شده است انتخابات سالم و بدون تنش سياسي و نظامي در عراق برگزار شود و همه به برگزاري آزاد آن ملتزم باشند در اين صورت جناح اكثريت در مجلس پست نخست وزيري را در عراق به عهده خواهد گرفت و شانس سيد عبد العزيز حكيم كه در رأس فهرست نامزدهاي ائتلاف يكپارچه عراق كه مورد حمايت آيت الله سيستاني است براي احراز پست نخست وزيري بيشتر است. اما از منظر واقع گرايي احتمال مخالفت آمريكا با احراز پست نخست وزيري به دست يك شخصيت مذهبي مثل حكيم، بسيار زياد است.
برخي نخست وزيري حكيم را به دليل مخالفت آمريكا غيرممكن مي دانند، ولي گروهي ديگر مهارت سياسي حكيم را به اندازه اي مي دانند كه در صورت اقبال مردم به فهرست حاوي نام وي بتواند زمينه را براي جلب رضايت مخالفان خود و آمريكايي ها فراهم سازد.
در اين ميان نبايد از تمايل آمريكايي ها به ادامه كار اياد علاوي غافل بود. تفرقه در ميان شيعيان همچون دكتر جعفري رئيس حزب الدعوه و عبد العزيز حكيم رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق و حسين شهرستاني دانشمند نزديك به آيت الله سيستاني در دوره اي كه رايزني براي انتخاب نخست وزير موقت جريان داشت سبب سبقت گرفت اياد علاوي از ديگران شد و اكنون نام وي در صدر فهرست ۲۳۳ نفره نامزدهاي حزب وفاق ملي است كه خود وي رهبري آن را به عهده دارد. به اعتقاد برخي اگر از اين ليست يك نفر رأي بياورد و آن هم علاوي باشد در آن صورت نخست وزيري وي حتمي است. اين موضوع در تحليل خبري كه رويتر مخابره كرد مورد بررسي و ارزيابي بيشتري قرار گرفت.
بر اساس اين تحليل، برخي كارشناسان سياسي عراقي و خارجي بر اين باورند علاوي نخست وزير موقت عراق بعد از انتخابات آينده مجلس ملي اين كشور كه قرار است در بهمن ماه امسال برگزار شود مجددا نخست وزير عراق خواهد شد. اين كارشناسان معتقدند حتي در صورتي كه علاوي در مجلس ملي آينده آراي لازم را براي احراز اين پست به دست نياورد اما رضايت آمريكا از نحوه عملكرد او در دولت موقت مي تواند نخست وزيري وي را تضمين كند.
هر چند منابع رسمي عراقي و خارجي مشخص كردن نخست وزير آينده را در شرايط كنوني و قبل از انتخابات آينده ناممكن مي دانند اما ديدگاه ها نشانگر آن است كه شخصيت علاوي به عنوان يك فرد شيعه كه انديشه هاي سكولار دارد و برخي مقامات دولت موقت كه حامي وي هستند شرايط مطرح شدن وي را بهبود مي بخشد. كارشناسان قرار گرفتن مجدد علاوي در رأس حكومت آينده عراق را ضربه اي سخت به شبه نظاميان عراقي و اهل سنت و افزايش نفوذ شركت هاي خارجي در اقتصاد عراق ارزيابي كرده اند.
يك شخصيت مطرح شيعي كه نخواست نامش فاش شود، علاوي را تنها شخصيت مورد قبول همه احزاب، گروه ها و حتي آمريكا دانست و گفت: وي به عنوان يك شيعه سكولار، نگراني كردها، اعراب اهل سنت و حكومت آمريكا را از روي كار آمدن يك نخست وزير با عقايد اسلامي شيعي رفع خواهد كرد. هر چند برخي مسئولان آمريكايي از معرفي نخست وزير آينده طفره مي روند اما همه متفق القول هستند كه وي بايد مورد اطمينان آمريكا باشد.
اين در حالي است كه يك منبع آگاه در حكومت موقت عراق تأكيد كرده است علاوي نامزد آمريكايي ها براي احراز پست نخست وزيري اين كشور است.
برخي ديگر از مسئولان عراقي اين مسأله را تأييد كرده و معتقدند، آمريكا از روي كار آمدن علاوي در صحنه سياسي آينده حمايت مي كند اما براي حفظ ظاهر روند دموكراسي اين امر را پنهان كرده و از آن سخني به ميان نمي آورد.
اما واقعيت اين است كه علاوي هيچ مشكلي را حل نكرده و بحران هاي مختلف امنيتي، اقتصادي و اجتماعي به قوت خود باقي است.
|
|
|
كوتاه از سياست جهان
حمايت ۳۲ نماينده كنگره آ مريكا از اقدامات مصر
واحد مركزي خبر: نمايندگان كنگره آمريكا از «اقدامات مصر براي تحقق صلح در خاورميانه» و نيز عملي شدن طرح عقب نشيني رژيم صهيونيستي از نوار غزه قدرداني كردند. روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن نوشت : ۳۲ تن از نمايندگان كنگره آمريكا با امضاي نامه اي خطاب به حسني مبارك رئيس جمهور مصر بر نقش محوري مصر در مذاكرات آينده صلح خاورميانه تأكيدكردند و از نقش قاهره در اين مذاكرات حمايت كردند. نمايندگان امضا كننده ذيل اين نامه از تلاشهاي بعمل آمده توسط دولت مصربراي پيشبرد مذاكرات صلح بين اسرائيلها و فلسطينيان تقدير كردند و اين تلاشها را در چارچوب طرح صلح موسوم به نقشه راه دانستند.
اين نمايندگان همچنين از نقش مصر در عملي شدن طرح عقب نشيني اسرائيل از نوار غزه نيزحمايت كردند.
افشاي طرح نافرجام سيا براي ترور بن لادن در سودان
واحد مركزي خبر: سازمان جاسوسي آمريكا سيا چند سال قبل طرح ترور اسامه بن لادن را درسودان بنا به عللي نيمه تمام گذاشت .
روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن در شماره ديروز خود در اينترنت نوشت : بيلي ووگ يكي از افسران سابق اطلاعات مركزي آمريكا از طرح نافرجام اين سازمان براي ترور اسامه بن لادن رهبر سازمان القاعده در سودان پرده برداشت .
بيلي ووگ گفت : رياست سرويس اطلاعات مركزي با طرح ترور بن لادن مخالفت كرد زيرا آنهااز ميزان خطري كه بن لادن مي توانست متوجه آمريكا كند و همچنين از طرح هاي آينده وي نيز اطلاعي نداشتند. بيلي ووگ در ادامه گفت : سرويس اطلاعات آمريكا عوامل خود را در منزلي درنزديك محل اقامت اسامه بن لادن در محله رياض در پايتخت سودان مستقر كرد و اين افراد تحركات بن لادن را زير نظرقرار دادند و صدها عكس از وي تهيه كردند. اين افسر سابق سرويس اطلاعات مركزي آمريكا اظهار داشت : من شخصا چند مرتبه رو در رو در مقابل اسامه بن لادن قرار گرفتم .
۷۰ ناظر بين المللي بر انتخابات مجلس تاجيكستان نظارت مي كنند
ايرنا: هفته نامه «آسياپولس» چاپ شهر دوشنبه پايتخت تاجيكستان نوشت : ۷۰ ناظر بين المللي بر انتخابات مجلس اين كشور كه در ۲۷فوريه سال ۲۰۰۵ برگزار مي شود، نظارت خواهند داشت . اين نشريه به نقل از دبير اجرايي كميسيون مركزي انتخابات تاجيكستان ، مي نويسد كه ۲۰ نفر از اين ناظران از سازمان امنيت و همكاري اروپا و ۵۰نفر ديگر از كشورهاي مستقل مشترك المنافع به تاجيكستان اعزام خواهند شد.
|
|
|