بيماري روماتيسم ستون فقرات يا A.S (اسپونديل آرتريت آنكيلوزانت)، يكي از بيماري هاي روماتيسمي است كه در صورت عدم تشخيص به موقع، موجب معلوليت مي شود. از آنجا كه علم روماتولوژي علم جواني است و بيمار نيز آشنايي با اين علم و متخصصان آن را ندارد، دچار سرگرداني مي شود و معمولاً تشخيص ديسك، كمردردهاي مكانيكي و... مي دهند. در اين مواقع به بيمار توصيه استراحت مطلق داده مي شود، در صورتي كه بيمار اگر مبتلا به A.S باشد، نبايد استراحت مطلق داشته باشد، بلكه نياز به تحرك، فيزيوتراپي، آب درماني و... دارد.
A.S يك بيماري روماتيسمي دردناك و پيشرفت كننده است و اين بيماري اصولاً مفاصل ستون فقرات را درگير مي كند. اما مي تواند ساير مفاصل و رباط ها را نيز گرفتار كند. همچنين ساير اندام ها مانند چشم، ريه، روده و قلب نيز مي توانند درگير شوند. چنان چه با گذشت سال ها، بيمار همچنان با تشخيص نادرست پيش برود، دچار معلوليت مي شود. فرم بدن بيمار از حالت عادي خارج شده و حركت هاي او نيز محدود مي شود. نشانه هاي بارز بيماري A.S عبارت است از:
- شروع تدريجي خشكي و درد پشت در طول هفته ها و ماه ها (بيش از چند ساعت و چند روز)
- خشكي و سفتي و درد در بامداد، كه به تدريج در طول روز با حركت و ورزش از بين مي رود و يا كاهش مي يابد.
- تداوم ناراحتي بيش از سه ماه (كه با وقوع ناراحتي هاي كوتاه مدت فرق دارد).
- احساس بهتر شدن بعداز حركت و ورزش و احساس بدتر شدن بعداز سكون طولاني.
- كاهش وزن، بويژه در مراحل اوليه.
- ضعف و خستگي، احساس تب و عرق شبانه.
اين بيماري عموماً بر روي افراد كمتر از ۳۰ سال اثر مي گذارد و نسبت ابتلاي مردان به زنان ۵/۲ به ۱ است. تقريباً ۸۰ هزار نفر در انگلستان مبتلا به A.S شناخته شده اند. بيماري روماتيسم ستون فقرات، غالباً در مراحل اوليه قابل تشخيص نيست. عوامل بيماري A.S ناشناخته است و تا به حال نيز درماني براي آن يافت نشده است. اما به هر حال مشخص شده كه حداقل ۹۰ درصد از افراد مبتلا، به طور ارثي حامل گلبول هاي سفيد حاوي آنتي ژن HL-AB27 هستند كه فاكتور اصلي براي شروع بيماري است. در اروپا ميزان افرادي كه داراي گلبول هاي سفيد حاوي اين آنتي ژن هستند، بين ۷ تا ۱۰ درصد است، البته به جز كشورهاي اسكانديناوي كه در آنجا بالاي ۱۵ درصد است.
براي ارتقاي سطح آگاهي در مورد اين بيماري و جلوگيري از تشخيص هاي نادرست، گفت وگويي با دكتر محمد مهدي امام، فوق تخصص روماتولوژي و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، فرزانه فتاحي، مديرعامل انجمن روماتيسم ستون فقرات ايران و خسرو اسوديان، يكي از بيماران مبتلا به A.S، انجام داده ايم كه مي خوانيد.
گفت وگو با فرزانه فتاحي، مديرعامل انجمن A.S ايران
* خانم فتاحي لطفاً توضيح دهيد كه هدف از تشكيل انجمن بيماري A.S در ايران چه بوده است؟
- مهم ترين هدف انجمن روماتيسم ستون فقرات ايران يا A.S ، كه انجمني غيرانتفاعي است و فعاليت خود را از سال ۱۳۷۲ آغاز كرده، اطلاع رساني به افراد جامعه و پيشگيري از اين بيماري است. بيماري A.S بيماري ناشناخته اي است و به سبب اشتباه در تشخيص، موجب سردرگمي پزشك و بيمار مي شود و ۹۰ درصد مردم اين بيماري را با بيماري ديسك كمر يا سياتيك اشتباه مي گيرند.و دليل اين امر رايج بودن درد كمر در افراد جامعه است. در اين هنگام فرد به متخصص ارتوپد يا جراح ستون فقرات مراجعه مي كند. مشاهده شده فردي كه مبتلا به بيماري A.S بوده، توسط جراح ستون فقرات، جراحي شده و چون به بيمار استراحت مطلق داده شده، مشكلات زيادي را براي وي ايجاد كرده است.
* چه خواسته اي از متخصصان روماتولوژي داريد؟
- يكي از راه كارهاي مناسب براي آگاهي دادن، ارتباط متخصصان مربوطه با انجمن است. متخصصان اين رشته بسيار كم هستند و تعداد بيماران زياد و چون متخصصان بايد جوابگوي عده كثيري بيمار باشند، طبيعتاً نمي توانند پاسخگوي همه سؤالات بيماران باشند. از آنجا كه انجمن A.S به راحتي مي تواند پاسخگو و راهنماي بيماران باشد، درخواست ما از متخصصان محترم اين است كه اين بيماران را به انجمن معرفي كنند و اميدواريم همكاري بيشتر متخصصان روماتولوژي را در اين زمينه شاهد باشيم.
* انجمن A.S چه كارهايي براي بيماران انجام مي دهد؟
- اغلب بيماراني كه به انجمن مراجعه مي كنند هيچ اطلاعي از بيماري خود ندارند و فقط به خوردن دارو اكتفا مي كنند. انجمن طي مشاوره هايي كه با بيمار دارد تمام اطلاعات لازم را همراه با جزوه، بروشور، CD آموزشي، طريقه خوابيدن و نكات ضروري ديگر را به بيمار ارائه مي دهد.
بنا به اظهارات بيماران، در مراجعات بعدي حدود ۵۰ تا ۶۵ درصد از درد آنها كاهش يافته است و اگر بيمار نكات لازم و ضروري را اجرا كند، مطمئناً هيچگاه دچار خميدگي ستون مهره نخواهد شد. البته براي آشنايي بيماران، همايش هايي با حضور متخصصان روماتولوژي برگزار مي شود. همچنين براي بيماراني كه نياز به حمايت سازمان بهزيستي دارند، پرونده تشكيل مي شود تا بتوانند از امكانات بهزيستي بهره مند شوند.
براي ارائه خدمات بيشتر به بيماران A.S ، انجمن در مرحله اول نياز به مكان مناسب دارد زيرا در حال حاضر در يك اتاق كوچك خدمات مورد نياز اين بيماران ارائه مي شود كه اميد است مسئولان مربوطه در اين زمينه مساعدت كنند.
* آقاي دكتر امام، در مقام متخصص روماتولوژي بگوييد A.S چه نوع بيماري است؟
-A.S يا همان بيماري روماتيسم ستون فقرات، بيماري است با زمينه ژنتيكي قوي كه منجر به ايجاد چسبندگي در ستون مهره مي شود و به همين دليل به نام بيماري A.S (Ankylosing Spondylitis) يعني بيماري چسباننده ستون مهره به يكديگر نامگذاري شده است. البته اين بيماري مخصوص مهره نيست و مي تواند مفاصل محيطي و حتي ارگان هاي داخل شكم را نيز گرفتار كند. اغلب بيماران افراد جوان هستند كه بيماري در آنها شروع مي شود و معمولاً هم در دهه ۲ تا ۴ زندگي به اين بيماري مبتلا مي شوند و ميزان ابتلاي اين بيماري در مردان سه برابر بيشتر از زنان است. در قديم تصور بر اين بود كه اين بيماري مختص مردان باشد، اما امروزه ديده شده كه A.S در زنان معمولاً به فرم معمول كه در ستون مهره شروع مي شود، بروز نمي كند كه شناختن اين فرم ها خيلي با اهميت است. در زنان درگيري و التهاب ستون فقرات معمولاً به شدت مردان نيست، لگن خاصره، مفاصل ران، زانوها، مچ دست و قوزك پا، نقاطي هستند كه بيشترين محل درگيري و ابتلا در زنان است.
* چه عواملي باعث بيماري A.S مي شود؟
- عوامل بيماري A.S ناشناخته است و تاكنون نيز درماني براي آن يافت نشده است. شايد بيش از ۹۵درصد اين بيماران داراي يك HL-AB27 هستند و در صورتي كه اين ژن نباشد، تشخيص بيماري تا حدودي زير سؤال مي رود. وجود ژن براي بيماري به تنهايي كافي نيست، زيرا ۲درصد افراد جامعه داراي اين ژن هستند، اما همه آنها به اين بيماري مبتلا نمي شوند. چنان چه فردي از بستگان اين افراد مبتلا به بيماري A.S باشد، احتمال ابتلا به A.S در افراد حامل HL-AB27 قوياً افزايش مي يابد. البته عوامل محيطي، بويژه عفونت ها و عوامل شغلي در زمينه سازي اين بيماري دخيل هستند. حدس زده مي شود در زمينه ژنتيكي، عفونت ها بويژه در دستگاه گوارش منجر به ايجاد اين بيماري مي شود.
* بيماري A.S چه علائم و نشانه هايي دارد؟
- خشكي صبحگاهي همراه با درد بخصوص در ناحيه تحتاني كمر و دو طرف باسن و قسمت پشت ران كه البته به تدريج صورت مي گيرد.درد و خشكي مفاصل كه هنگام انجام حركت هاي خاص آغاز مي شود و ادامه پيدا مي كند و مي تواند از يك طرف بدن به طرف ديگر منتقل شود. درد و خشكي بعد از استراحت و هنگام سحر و نيمه دوم شب كه بيشتر مي شود و با انجام نرمش بهبود مي يابد. درد قفسه سينه كه شامل اتصالات قفسه سينه مي شود و يا اگر درگيري مفاصل قفسه صدري وجود داشته باشد درد در گردن در صورتي كه با درگيري مهره هاي گردني همراه باشد.
افسردگي، كه به علت خستگي و كوفتگي ناشي از درد و التهاب باشد. التهاب عنبيه چشم، اگر متوجه قرمز شدن چشم هايتان همراه با درد شديد، براي جلوگيري از آسيب دائمي كه ممكن است براي چشم ها رخ دهد، فوراً به پزشك مراجعه كنيد.
البته دوره هايي با درد كمتر و يا بدون درد نيز مي تواند وجود داشته باشد كه به همراه تشديد بيماري غالباً التهاب و درد، دوباره بازمي گردد. تغيير فرم اندام ها هميشه يك علامت تشخيص نيست و اگر تغيير فرم اندامي به وجود نيامده باشد، مي تواند به ميزان قابل توجهي به درمان كمك كند.
* آيا اين علائم در همه افراد يكسان است؟
- علائم اين بيماري براساس گروه سني و جنسيت افراد متفاوت است. در مردان بالغ، درگيري و آسيب لگن خاصره و ستون فقرات شايع تر است و گاهي اوقات مفاصل محيطي هم در اين بيماري درگير مي شود.
در زنان درگيري و التهاب ستون فقرات معمولاً به شدت مردان نيست. لگن خاصره، مفاصل ران، زانوها، مچ دست و قوزك پا، نقاطي هستند كه بيشترين محل درگيري و ابتلا در زنان است.
در كودكان قبل از رسيدن به سن ۱۱ سالگي، بروز علائم A.S، غيرعادي و نادر است. در كودكان مفاصلي كه مشخصاً مبتلا مي شوند، ابتدا زانوها، قوزك پا، پاها، مفاصل ران و كفل ها هستند. در سنين جواني ممكن است A.S به يك دوره طولاني بيماري مفاصل ران كشيده شود كه در نهايت گاهي اين ناراحتي نيازمند جراحي و تعويض مفصل ران در سنين بالاتر مي شود.
درد اين بيماران گاهي اوقات با ديسك و رگ به رگ شدن عضلات، اشتباه تشخيص داده مي شود اما با كمي دقت مي توانيم متوجه تفاوت ها شويم. چرا كه اين بيماران دردشان اغلب شب هنگام عارض مي شود و به تدريج افزايش مي يابد، به طوري كه نزديكي هاي صبح بيمار بايد از تختخواب بلند شود، راه برود و حركات كششي كمر انجام دهد تا درد آن كاهش يابد. اين درست برخلاف ديسك است كه با استراحت بهتر مي شود و با حركت بويژه حركت روبه جلو بدتر مي شود.
* چرا درد اين بيماري شب ها بيشتر مي شود؟
- دليل اين امر تجمع مواد التهابي در ستون مهره است. طي شب به علت بي تحركي اين تجمع به تدريج بيشتر مي شود و بيمار را مجبور به تحرك مي كند و اين كار موجب كم شدن مواد التهابي مي شود و از ميزان درد نيز مي كاهد. بايد روي سفتي صبحگاهي اين بيماران تأكيد شود. زيرا غالباً صبح ها كمر اين بيماران سفت و همان طور كه اشاره شد با نرمش و تحرك اين سفتي بهتر مي شود.
* درباره راههاي درمان و پيشگيري توضيح دهيد.
- گرچه امروزه درمانهاي نويدبخشي براي A.S وجود دارد، اما اين درمان ها بسيار پرهزينه و گران است و استفاده از آنها در ايران محدود است. با درمان هاي رايج در ايران، مي توانيم تا حدودي سرعت پيشرفت بيماري را بگيريم. هر چه درمانها در مفاصل محيطي، درگيري تاندون ها و درگيري چشم ها، موفقيت آميز باشد، متأسفانه در ناحيه ستون مهره، درمان هاي بيشتر نقش محدود كننده دارد. به همين دليل پيشگيري از به وجود آمدن بيماري A.S خيلي مهم است. چرا كه متأسفانه بعد از درگيري ستون مهره، اين بيماري منجر به ايجاد خميدگي پيش رونده در ناحيه ستون مهره مي شود، به طوري كه مهره حالت جمود پيدا مي كند و در هيچ جهتي حركت نمي كند و اين جمود تا ناحيه گردن ادامه مي يابد. اين جمود مهره موجب مي شود كه بيمار براي نگاه كردن به پهلوها، بدنش را بچرخاند و قادر به انجام حركات چرخشي در ناحيه كمر نيست. اين انحنا و خميدگي ها كه در ستون مهره به وجود مي آيد خوشبختانه با رعايت توصيه هايي كه در مرحله اوليه، به بيماران داده مي شود به طور قابل ملاحظه اي قابل پيشگيري است. يعني اگر در مراحل اوليه بيماري، آموزش هاي لازم به بيمار ارائه شود و قبل از اين كه مهره ها دچار چسبندگي شوند، به طور قابل ملاحظه اي مي توانيم از به وجود آمدن اين خميدگي ها جلوگيري كرده و اگر قرار است ستون مهره به هم بچسبد، در وضعيتي مناسب به هم بچسبد، نه در وضعيتي كه براي بيمار در زندگي مشكلات عديده اي به وجود آورد.
به همين علت نقش انجمن هاي آموزش دهنده در ارتباط با اين بيماري خيلي مهم است چون آنها مي توانند با فرصت بيشتر آموزش هاي لازم و طرز زندگي با اين بيماري را به بيماران ارائه دهند.
* بيماري A.S چه تأثيري بر فرم اندام ها مي گذارد؟
- چون در اين بيماري ستون مهره دچار چسبندگي مي شود، در نتيجه موجب كاهش قوس ناحيه كمر مي گردد و كمر اين بيماران حالت صاف پيدا مي كند و با پيشرفت بيماري، بيمار به تدريج در ناحيه پشت، حالت خميدگي و قوز پيدا مي كند و در حالت پيشرفته تر، ناحيه گردن نيز گرفتار شده و گردن به تدريج خميده مي شود. به علت به وجود آمدن حالت قوز، شكم اين بيماران كمي برجسته مي شود و عضلات باسن نيز تحليل مي رود و نماي خاصي براي اين بيماران ايجاد مي كند.
* آيا عوارض اين بيماري تهديد كننده حيات است؟
- خوشبختانه بيماري A.S چندان تهديدكننده حيات نيست و بيشتر منجر به ايجاد ناتواني در بيماران مي شود؛ به طوري كه اگر لگن گرفتار شود، بيماران در راه رفتن دچار مشكل مي شوند و در اين صورت حتي نياز به انجام اعمال جراحي بر روي لگن وجود دارد و اگر ناحيه ستون مهره گرفتار شود افراد در اعمال روزمره شان دچار اشكال مي شوند.
به طور مثال فردي ستون مهره اش شديد گرفتار شد. براي اين كه بتواند در بستر دراز بكشد، بايد چند تا بالش در قسمت پشت (كمر) خود بگذارد تا بتواند بخوابد يا بايد سعي كند به پهلو بخوابد به خاطر اين كه مهره ها حالت جمود پيدا كردند و اين حالت به وجود نمي آيد يا براي حركت كردن و رانندگي كردن اين افراد دچار مشكل مي شوند زيرا در نگاه كردن به پهلوها خيلي محدود هستند.
بيشترين مشكلاتي كه اين بيماري در درازمدت ايجاد مي كند، ناتواني در انجام زندگي طبيعي است، چون اين بيماري يك بيماري مزمن و ژنتيكي است و درمان ها در ناحيه ستون مهره ها تأثير چنداني ندارد. ما بايد سعي مان بر اين باشد كه با ارائه آموزش هاي لازم از بد فرمي ستون مهره جلوگيري كنيم كه توصيه هاي خاصي است كه در همان مراحل اوليه ما مي توانيم به بيماران ارائه دهيم.
خوب است بدانيم يكي از افرادي كه در سطح جهان در زمينه اين بيماري صاحب نظر است يك پاكستاني الاصل تبعه آمريكا به نام پروفسور خان است كه بسياري از مقالاتي كه درباره اين بيماري ارائه شده توسط وي بوده و جالب اين كه پروفسور خان مبتلا به بيماري A.S بسيار پيشرفته است. ولي هميشه تأكيد دارد كه انجام ورزش هاي مستمر و آموزش به بيماران نقش اصلي و از اركان درماني در اين بيماران است.
* اشاره به نقش ورزش هاي مستمر در پيشگيري و درمان اين بيماري داشتيد، لطفاً در اين زمينه توضيح دهيد.
- مسلماً ورزش هاي خاصي است كه به بيماران توصيه مي شود. البته اين توصيه از سوي انجمن A.S ايران به صورت كتابچه راهنما تهيه شده كه بيماران مي توانند آنها را مطالعه كنند. اما به طور كلي اگر بخواهيم نوع ورزشي را به اين بيماران توصيه كنيم به واسطه اين كه ستون مهره اين بيماران تمايل به خم شدگي به جلو دارد، تا مي توانند بايد حركات رو به پشت انجام دهند، البته با نظر پزشك، به خاطر اين كه در مراحل پيشرفته بيماري اين كار نه تنها فايده اي ندارد، بلكه ممكن است خطرناك هم باشد. ولي به طور كلي چون اين بيماران دوست دارند كمر حالت رو به جلو پيدا كند حركات رو به پشت كمر خيلي براي اين بيماران مناسب است. در نتيجه ورزش هايي مثل بدمينتون، شناي رو به پشت و تنيس، از ورزش هايي است كه مناسب براي بيماران A.S تلقي مي شوند.
* درباره راه هاي تشخيص بيماري A.S و وجه تمايز آن از ديسك نيز توضيح دهيد.
- شايد مهمترين چيزي كه اين بيماري را از ديسك متمايز مي كند- كه متأسفانه بسيار زياد هم اشتباه مي شود- نوع درد اين بيماران است. درد بيماران مبتلا به A.S با استراحت بدتر و با فعاليت بهتر مي شود و معمولاً در طي شب عارض مي شود و برعكس درد بيماران مبتلا به ديسك كمر و گرفتگي عضله با استراحت بهتر مي شود و با فعاليت بدتر، البته گاهي اوقات بيماران مبتلا به ديسك طي شب هنگامي كه از اين پهلو به آن پهلو مي شوند دچار درد مي شوند، ولي معمولاً در بيماران A.S اگر بيدار نشود و راه نروند دردشان خوب نخواهد شد. پس اول از همه فرم درد است. دوم در معاينه يافته هاي نفيسي وجود دارد كه مي تواند به راحتي بيمار مبتلا به A.S را از ديسك افتراق دهد.
معمولاً در بيماريهاي ديسك حركت رو به جلو يعني خم شدن ستون مهره كاهش مي يابد. در حالي كه در A.S حركات رو به پشت كاهش پيدا مي كند، كه اين را خود بيماران هم مي توانند بررسي بكنند و سومين راه اين است كه در مواردي از عكسبرداري ها استفاده شود چرا كه مي توانيم شواهد واضحي را به نحو بيماري در عكسبرداري ها مشاهده كنيم. اما بايد در مراحل اوليه بيماري، اين عكسبردار ي ها توسط افراد بارز بررسي شود. براي اين كه علائم بيماري؛ قدري خفيف است كه ممكن است در عكسبرداري هاي معمولي توسط پزشكاني كه ناآگاه باشند و يا در خواندن آنها وارد نباشند، اشتباه شود، چيزي كه متأسفانه ما به وفور مي بينيم. در نتيجه حتماً لازم است با دقت بيشتري اين كار انجام شود و خصوصاً دادن شرح حال باليني به دكتر متخصص راديولوژي بسيار مي تواند به تشخيص اين بيماري كمك كند.
* چه توصيه اي به همكارانتان در زمينه تشخيص اين بيماري داريد؟
- در تشخيص اين بيماري مسلماً دقت كردن به فرم شرح حال و معاينه دقيق تر خيلي از مواقع مي تواند كمك شاياني كند و مشكلات تشخيصي عديده اي براي بيماران ايجاد نكند. دقت كردن به شرح حال و معاينه، نوع بيماري را مشخص مي كند و گاهي اوقات عكسبرداري راهگشاي تشخيص است و فكر مي كنم پزشكان با اين سه كار به راحتي مي توانند اين بيماري را تشخيص دهند.
همان طور كه گفتم روماتيسم ستون فقرات، يك بيماري مزمن و خيلي تدريجي پيش رونده است. اما گاهي اوقات ما بيماراني داريم كه با دردهاي حاد و ناگهاني در ستون مهره و يا با تورم هاي اندام ها، به ويژه تورم مفاصل (زانو و لگن) مراجعه مي كنند كه اين فرم هاي حادي هستند ولي خوشبختانه خيلي راحت هم كنترل مي شوند. اما مشكل ما در مزمن شدن اين بيماران است و مشكلات درماني ما كه مشكلاتي منجر به ناتواني بيماران مي شود در زمان بيماري است. جراحي در اين بيماري فقط محدود به مواردي است كه فشار بر روي نخاع اين بيماران به وجود آيد كه بسيار نادر است و در مواردي كه مفاصل لگن خراب شود و نياز به تعويض داشته باشد كه در اين مواقع اعمال جراحي انجام مي شود. بعضي پزشكان ممكن است كه براي اصلاح قوز پشت اين بيماران اعمال جراحي انجام دهند كه معمولاً اعمال جراحي براي اين بيماران مناسب نيست مگر در موارد خاص و با نظر پزشك معالج.
* اگر توصيه خاصي به اين بيماران داريد بفرماييد.
- يكي در مورد توصيه هاي ابتدايي به اين بيماران كه بهتر است در همان مراحل ابتدايي انجام شود. توصيه اي كه ما به اين بيماران مي كنيم اين است كه هميشه سعي كنند فعال باشند و هرچقدر فعال تر باشند نياز به درمان هاي ضد دردشان كمتر است. ناهنجاري ها و يا انحنايي كه در ستون مهره ايجاد مي شود در اين افراد كمتر خواهد بود و بسياري از بيماران پس از مدت ها به اين نتيجه مي رسند كه ورزش يكي از اركان مهم درمان شان است.
هنگام ورزش بهتر است كه ستون مهره را در جهات مختلف خصوصاً جهاتي كه مهره ممكن است حالت سفت شدگي پيدا كند، حركات بيشتري دهند. به ويژه حركات رو به پشت خيلي مناسب است. ورزش هاي ديگري نيز مناسب است كه در كتابچه هاي انجمن A.S درباره آن توضيح داده شده است و بيماران مي توانند آن را به عنوان نرمش هاي روزانه انجام دهند كه دردشان كمتر شود.
توصيه ديگر اين كه چون اين بيماران كمرشان به تدريج خم خواهد شد، تمايل دارند كه رو به پهلو بخوابند، حتي الامكان اين كار را بايد براي بيماران منع كرد. در طول شب حالت خم شدگي كمر بيشتر مي شود و حتماً بايد تأكيد شود كه از حداقل بالش استفاده كنند. به مرور زمان اين بيماران تمايل دارند كه از چندين بالش استفاده كنند تا راحت تر بخوابند چرا كه پشت حالت خميده به خود گرفته است. اين توصيه خيلي مهم است كه بيماران تا حد امكان از بالش كمتري استفاده كنند. استفاده از بالش زياد خميدگي را افزايش مي دهد كه اين مسئله براي بيماران خيلي مهم است.
* آقاي دكتر شخص چه موقع بايد به پزشك مراجعه كند؟
- با توجه به اين كه مهم ترين علامت بيماري A.S دردهاي ناحيه ستون مهره است در صورتي كه بيماراني هستند كه دردهايي در ناحيه ستون مهره دارند و اين دردها در طي شب شدت مي يابد و خصوصاً صبح ها همراه با سفتي صبحگاهي است بهتر است به پزشك مراجعه كنند. به طور كلي در طب ، دردهاي شبانه جدي تلقي مي شود و تنها علت آن در ستون مهره A.S نيست، بيماري هاي مهم ديگري هم مي توانند دردهايي در طول شب ايجاد كنند.
* آيا بيماري A.S منجر به معلوليت نيز مي شود؟
- بله متأسفانه بيماري A.S ايجاد معلوليت نيز مي كند. در اين بيماري زماني كه مهره ها به هم بچسبند، فرد از انجام كارهاي روزمره زندگي بازمي ماند و در صورتي كه لگن را گرفتار كند بيمار دچار تخريب ناحيه لگن مي شود و ديگر قادر به راه رفتن نخواهد بود و نياز به انجام اعمال جراحي بر روي لگن دارد و اگر شانه را گرفتار كند منجر به تخريب در ناحيه شانه مي شود كه در اين صورت نياز به تعويض مفصل شانه است و اگر اين كار انجام نشود بيمار زمين گير مي شود. لگن و شانه دو مفصل شايعي است كه در اين بيماري گرفتار مي شوند.
* در صورت تشخيص اشتباه يا تشخيص ويروس چه اتفاقي مي افتد؟
- در صورت تشخيص در اشتباه يا تشخيص ويروس، متأسفانه اين ناهنجاري خيلي سريع پيشرفت مي كند و مي تواند چسبندگي كامل ناحيه ستون مهره را در پي داشته باشد و فرد نمي تواند كارهاي روزمره خود را انجام دهد. پس تشخيص زودرس خيلي مهم است، چرا كه با آموزش هايي كه به بيماران داده مي شود مي توان تا حدودي از ناهنجاري هاي ستون مهره جلوگيري كرد. بايد به ياد داشته باشيم كه هميشه درد، فرشته نگهبان بدن است.