معرفي كتاب
نظام اقتصاد طبيعي از راه زمين آزاد و پول آزاد
|
|
سيلويوگزل، نويسنده كتاب حاضر در ۱۸۶۲ در آلمان و در مجاورت لوكزامبورگ، در خانواده اي از پدر آلماني و مادر فرانسوي ديده به جهان گشود و به سال ۱۹۳۰ در سوئيس ديده از جهان فرو بست. شغل اصلي گزل تجارت در آرژانتين (در شهر بوئنوس آيرس) بود. او در ۱۹۰۶ در سوئيس خود را بازنشسته كرد و چون از منابع مالي كافي برخوردار بود بقيه عمر خود را صرف امور علمي و تحقيقاتي در زمينه تدوين كتاب و نيز مزرعه داري نمود.
كتاب نظام اقتصاد طبيعي از راه زمين آزاد و پول آزاد كه قسمتهاي مختلف آن قبلا و در شرايط مختلف نگاشته شده بود، در ۱۹۱۶ در برلين و سوئيس منتشر شد و بزودي به چاپ ششم رسيده طرفداران بسياري يافت؛ سپس به زبانهاي انگليسي، فرانسوي و اسپانيايي ترجمه شد.
سيلويوگزل در اين اثر ادعا كرده است كه نظام اقتصادي حاكم بر انسانها، كه بيشتر منبعث از اقتصاددانان كلاسيك است، به هيچ وجه با شرايط صلح و آرامش افراد و كشورها هماهنگ نيست. او علت اصلي اين ناهماهنگي را در رانت زمين و بهره پول، به عنوان عوامل به وجود آورنده قدرت انحصار اقتصادي، و نبود توزيع عادلانه محصول فعاليت توليدي تشخيص داد. گزل با ارائه استدلالهاي متعدد نشان داد كه بويژه بهره سبب فقر، بي ثباتي و بحران اقتصادي است و براي رفع قطعي اين مشكلات بايد بهره از زندگي اقتصادي حذف شود.گزل براي توضيح علت اصلي وجود بهره در زندگي اقتصادي، مفهوم خاصي موسوم به «بهره اوليه» را تشريح كرده كه آن را ناشي از ماهيت پول رايج در فعاليت اقتصادي مي داند. او در كتاب خود براي حذف بهره و به جريان افتادن پول بدون بهره، كه آن را پول آزاد ناميده، پيشنهاد كرده است از پول متناسب با مدت زمان احتكار آن نزد افراد، ماليات اخذ شود.
اقتصاددانان معروف و صاحب نظري چون جان مينارد كينز، ايروينگ فيشر، لارنس كلاين و موريس الياس تفكرات گزل را بسيار جدي دانستند و از آن تقدير كردند. بخصوص كينز در كتاب معروفش، نظريه عمومي اشتغال، بهره و پول، شرح زندگي و نظرات گزل را درج كرده است؛ توجه به دو نقل قول از آن جهت درك اهميت علمي تفكرات گزل كفايت مي كند:در اينجا لازم است از سيلويو گزل (۱۸۶۲ _ ۱۹۳۰) دانشمند و مبتكري كه به ناحق گمنام مانده است نام برد. آثار گزل در زمينه اقتصاد، بسياري از مسائل اقتصادي لاينحل را روشن مي سازد. من معتقدم كه آينده علم اقتصاد از نظريه هاي گزل بيشتر از آنچه تاكنون از نظريه هاي ماركس بهره برده است، خواهد آموخت.آن گروه از اصلاح طلباني كه راه نجات را در ايجاد و به جريان انداختن پولي مي دانند كه براي نگهداري آن بايد مبلغي به عنوان ماليات پرداخت شود، و به اين وسيله احتكار پول غير اقتصادي شود، در راه صحيحي بوده اند و ارزش علمي تفكرات آنها در خور توجه بيشتر است.
نكته قابل توجه در نظريات گزل براي ما ايرانيها تشابه نسبي آن با اصول نظام اقتصادي اسلامي است كه در اين نظام نيز وجود مالكيت خصوصي بلاقيد و شرط بر زمين و رواج بهره در معاملات بشدت نفي شده است. با وجود اين، آراء گزل و نحوه استدلال او براي توجيه آراء خود در محافل علمي _ اقتصادي كشور ما معرفي نشده و با وجود اينكه هدف حذف بهره و عدالت اجتماعي از اهداف اولويت دار كشور تعيين شده است، اقتصاددانان ايراني بندرت با استدلالها و طرز فكر اين دانشمند آشنا هستند.
كتاب «نظام اقتصاد طبيعي از راه زمين آزاد و پول آزاد» كه سال ۱۳۸۳ با ترجمه دكتر سيد ابراهيم بيضايي و با قيمت ۱۷۵۰۰ ريال از سوي انتشارات سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاه ها (سمت) منتشر شده در پنج فصل شامل فصل اول: توزيع محصول و شرايط حاكم بر بازار،فصل دوم: زمين آزاد، فصل سوم: پول فلزي و پول كاغذي، فصل چهارم: پول آزاد و فصل پنجم: پول آزاد، بهره يا نظريه سرمايه و در ۳۳۹ صفحه تدوين شده است.
|