مشكلا تي از اين دست در روزهاي پر برف تهران اجتناب ناپذير است، اما بعد از آن چه؟ عكس ها : فارس
محمد محمدپور
حتما در اين چند روزي كه گذشت درخت هايي را ديده ايد كه به خاطر بارش شديد برف به زمين افتاده اند و بخشي از جاده را براي مدت زماني مسدود كرده اند.
سقوط درخت ها كه چندين مورد از آنها در خيابان هاي اصلي نظير وليعصر باعث انسداد خيابان و مانع عبور و مرور خودروها شده، تنها يكي از خسارت هاي ناشي از بارش سنگين برف تهران بود كه طي سه دهه اخير نظير نداشت و البته اين خسارت خود خسارت ديگري را به همراه داشت؛ صدمه زدن به خودروهايي كه در حاشيه خيابان ها زير اين درخت ها پارك شده بودند!
در تهران تاكنون سقوط بيش از 10 درخت تناور روي خودروها گزارش شده كه يك مورد آن در خيابان وليعصر باعث شده تا دو خودرو پژو و پيكان خسارت هاي زيادي ببينند.
اين اتفاق ها باعث شد تا شهرداري منطقه يك با صدور اطلاعيه اي از شهروندان و رانندگان بخواهد به منظور جلوگيري از بروز هرگونه حادثه و خسارت احتمالي، از توقف خودروها در زير درختان حاشيه معابر و خيابان ها خودداري كنند. در اين اطلاعيه آمده است: به رغم تلاش شبانه روزي عوامل ستاد برف روبي منطقه يك در خصوص تكاندن برف درختان سطح منطقه، تاكنون وضعيت درختان به روال عادي برنگشته و همچنان خطرآفرين است، لذا از كليه رانندگاني كه قصد تردد در معابر شمالي تهران را دارند درخواست مي شود در صورت ضروري نبودن، از تردد در خيابان ها و معابر شمال تهران خودداري كنند و در صورت نياز به تردد، ضمن رعايت نكات ايمني و فاصله مناسب از خودروهاي ديگر، از تجهيزات ايمني، لاستيك يخ شكن و زنجير چرخ استفاده كنند.
اكثر درخت هاي تهران داراي شناسنامه از شهرداري هاي مناطق هستند و به همين خاطر در صورت سقوط آنها بايد شهرداري را هم در جريان گذاشت. به همين خاطر ستاد فرماندهي آتش نشاني درختاني را كه سقوط كرده بودند، جا به جا نكرد، هرچند افتادن درخت ها روي سيم هاي برق در چندين خيابان، قطعي برق، آتش سوزي و خطر برق گرفتگي را زياد كرده بود. آتش نشاني براي اينكه مشكلي رخ ندهد با اداره برق و شهرداري هر منطقه به هماهنگي پرداخت تا خطرات احتمالي رفع شود...
همه اينها درحالي است كه خودروهاي صدمه ديده از زير درخت ها بيرون كشيده شدند تا راهي تعميرگاه ها شوند، اما آيا شهرداري وظيفه جبران خسارت هاي وارده به اين خودروها را دارد؟
طبق قانون اگر خودرويي به درختي بزند و باعث شود تا آن درخت صدمه ببيند بايد جبران خسارت كند و چون اين درخت ها متعلق به شهرداري و سازمان پارك ها و فضاي سبز است بنابراين آنها مدعي خواهند بود، اما آيا عكس اين قضيه نيز صادق است؟ و آيا اگر درختي روي خودرويي سقوط كرد، شهرداري بايد جبران خسارت كند؟ محمدي، معاون رسانه اي روابط عمومي شهرداري تهران مي گويد: طبق قانون و آئين نامه هاي موجود در صورتي كه شهروندان به فضاي سبز شهري آسيب برسانند بايد خسارت وارده را جبران كنند . جبران خسارت هم بستگي به مورد آن دارد. مثلا در مورد چنارهاي حاشيه خيابان وليعصر جبران خسارت حتي به رقم ميليوني هم مي رسد. بنابراين در صورتي كه درختي روي خودرويي بيفتد، چون درخت ها متعلق به شهرداري است، بايد شهرداري متحمل پرداخت خسارت هاي وارده شود.
به گفته او شهرداري هر منطقه مسوول رسيدگي به خسارت هاي وارده ناشي از سقوط درخت است.
از سوي ديگر مالكان خودروهاي خسارت ديده از طريقي ديگر نيز مي توانند اقدام به جبران خسارت كنند و آن استفاده از بيمه نامه هاي موجود است.
يك كارشناس بيمه در اين باره مي گويد: در يكي از بندهاي آئين نامه بيمه آمده است اگر تصادفي رخ ندهد، اما بر اثر سقوط اجسام و ... به خودرو خسارت وارد شود، بيمه بايد خسارت وارده را پرداخت كند. البته اين امر در صورتي ميسر خواهد بود كه مراتب به اطلاع پليس راهنمايي و رانندگي برسد...
اين كارشناس بيمه ادامه مي دهد: در اين حالت مي توان از بيمه شخص ثالث و بيمه بدنه خودرو استفاده كرد. اين در حالي است كه به گفته يك كارشناس ديگر بيمه استفاده از بيمه شخص ثالث كه مخصوص حوادث است در اين شرايط ممكن نيست.
اين كارشناس مي گويد: در صورتي كه خودرو به خاطر سقوط اجسام و درخت خسارت ببيند بايد به اداره خسارت در يكي از دو مركز ميدان فاطمي يا كيلومتر 14 جاده مخصوص كرج مراجعه كند تا كار كارشناسي صورت بگيرد و سپس با برگه معتبر از بيمه دريافت خسارت كند. دريافت خسارت تنها در صورتي ممكن است كه مالك خودرو، آن را بيمه بدنه كرده باشد.
مديرعامل سازمان پارك ها: چنارها در موقعيت خوبي نيستند
اكنون ديگر خطري درخت ها را تهديد نمي كند.
اين اظهارنظر مختاري ، مديرعامل سازمان پارك ها و فضاي سبز شهر تهران، است. مختاري به ايرانشهر مي گويد: شرايط نامساعد جوي در روزهاي اخير به هر حال خساراتي را وارد كرده كه اين اجتناب ناپذير است. درختان پهن برگ از جمله چنارها در مقابل اين شرايط مقاوم هستند و عمده خطرها متوجه درختان سوزني برگ از جمله كاج تهران است. البته با يك بسيج عمومي اين درخت ها تكانده شده اند تا خسارتي متوجه آنها نشود.
مختاري كه به گفته خود به همراه معاونان شهرداري، 2 شبانه روز براي عادي سازي وضعيت شهري تلاش مي كرده، اضافه مي كند: شهرداري اطلاعيه هايي صادر كرده تا شهروندان خودروهاي خود را زير درختان پارك نكنند. با اين حال اگر اتفاقي هم رخ داده باشد شهرداري در خدمت شهروندان تهران است و حتما جبران خسارت خواهد كرد.
مديرعامل سازمان پارك ها، عمر چنارهاي خيابان وليعصر را بيش از 80سال ذكر مي كند و مي گويد: اين درختان در بدترين موقعيت خود قرار دارند. بلندمرتبه سازي باعث شده تا نور كافي به آنها نرسد و ترافيك نيز آلودگي هوا را به همراه دارد و باعث كاهش عمر آنها و پايين آمدن مقاومتشان شده است، اما سازمان پارك ها و فضاي سبز با طرح هايي كه در دست اجرا دارد مصمم است تا اين درخت ها را حفظ كند. به عقيده من از طريق راه حل هايي نظير نصب حفاظ و ... مي توان تا اندازه اي از اين درخت ها نگهداري كرد.