خروج شهر از تسخير خودرو
به دنبال چند متر جاي پارك
در واقع اين سيل خودرو وارد شهري مي شود كه پياده روهاي آن هم آرام آرام به خيابان ها مي پيوندند، در حالي كه شهر حتي براي توقف اين خودروها جاي پارك ندارد
|
|
بارش شديد برف در روزهاي پاياني دهه فجر افتتاح اين پاركينگ را به تعويق انداخت. خيابان كريم خان، نبش خيابان حافظ محلي است كه پاركينگ طبقاتي بزرگ بهجت آباد احداث شده است.
اگر كمي دقت كنيد متوجه مي شويد كه مدام در حال شنيدن اعداد و ارقام شگفت آوري هستيد كه به زندگي روزمره شما مربوط مي شود و باز اگر كمي دقت كنيد متوجه مي شويد كه هميشه به سادگي از كنار اين اعداد و ارقام گذشته ايد و تنها وقتي به خود آمده ايد كه آن عدد با حقيقت زندگي روزمره به سراغتان آمده است؛ مثل حقيقت تردد ميليون ها خودرو در سطح تهران و تبعات آن.
در واقع اين سيل خودرو وارد شهري مي شود كه پياده روهاي آن هم آرام آرام به خيابان ها مي پيوندند، در حالي كه شهر حتي براي توقف اين خودروها جاي پارك ندارد.
در پاييز گذشته دكتر بهبهاني معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران اعلام كرد كه تهران به 500 هزار جاي پارك خودرو نياز دارد و بعد هم در مقايسه گفت كه در حال حاضر به ازاي تردد۵/۲ ميليون خودرو در تهران تنها كمتر از 30 هزار جاي پارك در تهران وجود دارد.
به اعداد توجه كنيد؛ در چند سال آينده خودروي هر شهروند به وسيله پرخرجي بدل خواهد شد كه صاحبش را وادار خواهد كرد تا مدام برگ جريمه توقف ممنوع پرداخت كند و از آنجا كه شهروندان به استفاده كم و بهينه از خودروي شخصي عادت ندارند، اين هزينه روز به روز بيشتر خواهد شد، ضمن اينكه به بار ترافيكي هم روز به روز افزوده خواهد شد.
مهندس حاج نصراللهي ، مديرعامل سازمان حمل و نقل و ترافيك تهران حدود 2هفته پيش در جلسه معاونان و روساي كل املاك و مستغلات مناطق تهران گفت: بخشي از مشكل ترافيك مربوط به توقف خودروها در حاشيه خيابان هاست كه با احداث پاركينگ هاي طبقاتي رفع مي شود.
ضمن اينكه روزانه بيش از هزار دستگاه خودروي جديد وارد تهران مي شود حدود يكهزار و 400 خودرو ، بنابراين نياز به پاركينگ هر ماه بيش از پيش احساس مي شود. در حال حاضر خيابان هاي تهران تنها ظرفيت پارك و تردد يك ميليون خودرو را دارد در حالي كه حدود 5/2 ميليون خودرو در تهران تردد مي كنند و علاوه بر آن بر تعداد خودروها روز به روز افزوده مي شود. بنابراين بهبهاني تاكيد مي كند كه پايتخت دست كم به 80 پاركينگ طبقاتي نياز دارد. حاج نصراللهي هم وجود 340 پاركينگ و 23 هزار فضاي پارك در تهران را بسيار كم مي داند و ورود بخش خصوصي را به مشاركت در ساخت پاركينگ طبقاتي و تسريع ساخت و ساز پاركينگ از اين طريق را لازم مي داند.
اما اين كار هم مشكلات خودش را دارد. پاركينگ هاي طبقاتي به فضاي بزرگ و مكان يابي صحيح نياز دارد كه هميشه تحقق هر 2شرط ميسر نمي شود. در بيشتر مناطق پرتردد و شلوغ خيابان هاي تهران زميني مناسب ساخت پاركينگ وجود ندارد و اگر داشته باشد، بسيار گران است. از طرف ديگر جذابيت هاي اقتصادي ساخت پاركينگ در حالت عادي بسيار كم است.
جذابيت براي بخش خصوصي
همين مشكلات باعث شد تا شهرداري به اين فكر بيفتد كه امتيازاتي به سازندگان پاركينگ هاي طبقاتي اعطا كند. به اين ترتيب كه شوراي شهر به شهرداري اجازه داد تا مجوز ساخت همراه با تسهيلات و امتيازات تشويقي نظير صدور پروانه هاي تجاري را براي سرمايه گذاران بخش خصوصي در ساخت پاركينگ هاي طبقاتي صادر كند. البته اين پاركينگ ها عمومي است و اعطاي تسهيلات مورد نظر شامل ساخت پاركينگ هاي خصوصي نمي شود.
مديرعامل سازمان حمل و نقل و ترافيك تهران هم اعلام كرد كه اين سازمان براي احداث پاركينگ هاي طبقاتي دست به خريد املاك واقع در طرح هاي مصوب پاركينگ عمومي زده و به فراخوان بخش خصوصي براي مشاركت در اين كار پرداخته است.
شوراي شهر به شهرداري اجازه داد تا مجوز ساخت همراه با تسهيلات و امتيازات تشويقي نظير صدور پروانه هاي تجاري را براي سرمايه گذاران بخش خصوصي در ساخت پاركينگ هاي طبقاتي صادر كند
همين امتيازات باعث شد تا كساني كه در بخش ساختمان فعاليت مي كنند، در برخي از پروژه هاي ساخت پاركينگ مشاركت كنند و ضمن آن شهرداري هم فعاليت وسيعي را در بخش ساخت پاركينگ آغاز كرد.
سال گذشته پاركينگ كرمانيان در ميدان راه آهن به بهره برداري رسيد و امسال هم پاركينگ هاي لاله ، صادقيه ، طالقاني ، بهجت آباد و وصال در دست ساخت بود.
خط توليد
مديران شهرداري تهران از پاييز امسال به اين سو نتيجه تلاش هاي انجام شده در جهت ساخت پاركينگ طبقاتي را به مردم ارايه كردند، آن هم با بهره برداري از چندين پاركينگ و كلنگ زني آغاز ساخت چند پاركينگ ديگر.
اواخر آبان امسال پروژه پاركينگ طبقاتي وليعصر عج به بهره برداري رسيد. اين پاركينگ كه 450 جاي پارك را در 7 طبقه جاي داده، 4ميليارد تومان هزينه ساخت داشته است.
مهندس عزت الله فرجي شهردار منطقه۶ گفت كه اين پاركينگ 12 هزار مترمربعي با مشاركت بخش خصوصي ساخته شده است.
اوايل هفته گذشته هم يك پاركينگ ديگر افتتاح و 2پاركينگ ديگر كلنگ زني شد. پيش از اين حاج نصراللهي اعلام كرده بود كه حدود يك ميليون و 400 هزار موتورسيكلت در تهران تردد مي كنند و روزانه 1600 دستگاه ديگر هم به اين تعداد اضافه مي شود. بنابراين نتيجه گيري كرده بود كه در آينده تعداد موتورسيكلت ها از خودرو ها بيشتر خواهد شد. اين انبوه موتورسيكلت هم به پاركينگ نياز دارند.
سازمان حمل و نقل و ترافيك به عنوان يكي از سازمان هايي كه وظيفه ساماندهي محل پارك و نگهداري وسايل نقليه را بر عهده دارد، دهه فجر را بهانه اي براي افتتاح پاركينگ ويژه موتور سيكلت قرار داده و از پاركينگ هنر ويژه پارك موتورسيكلت با حضور مدير عامل اين سازمان و جمعي از معاونان و مديران بهره برداري كرده است.
به گزارش روابط عمومي اين سازمان، مهندس حاج نصراللهي، مدير عامل سازمان حمل و نقل و ترافيك تهران در اين مراسم با اشاره به 20 پروژه فعال پاركينگ براي ساماندهي توقف خودرو در سطح شهر، گفت: با توجه به كمبود فضاي پاركينگ و استفاده فراوان از موتورسيكلت در مركز شهر، پاركينگ هنر با گنجايش 712 دستگاه موتور سيكلت به شكل مسقف براي تامين نياز توقف موتورسيكلت ها در شرايط مختلف آب و هوايي طراحي و به بهره برداري رسيده است.
از آنجايي كه محل تردد و عبور و مرور موتورسيكلت ها در قسمت هاي مركزي شهر است، پاركينگ هنر در خيابان فردوسي، انتهاي كوچه هنر قرار گرفته است تا با مساحت 1100 متر مربعي خود امكان توقف موتور سيكلت را براي موتورسيكلت سواراني كه در اين ناحيه تردد مي كنند، فراهم كند.
پاركينگ طبقاتي كاوه هم همزمان با افتتاح پاركينگ موتورسيكلت كلنگ زني شد. زمين اين پاركينگ كه در حاشيه خيابان آزادي، نبش خيابان كاوه قرار گرفته است 2850 متر مربع مساحت دارد. روز 18 بهمن مهندس عليآبادي معاون فني و عمراني شهرداري تهران در مراسم كلنگ زني اين پاركينگ 12 طبقه گفت: اين پاركينگ دوازدهمين پاركينگي است كه در دست احداث داريم و اميدواريم اين خط توليد پاركينگ را به كمك معاونت حمل و نقل و ترافيك تهران ادامه دهيم. به گفته حاج نصر اللهي هم اين پروژه 2 ساله كه قرار است 630 خودرو را در خود جا دهد، داراي فضاهاي تجاري، اداري، پارك خودرو، رستوران و سرويس بهداشتي است و بيش از 27 هزار متر زيربنا دارد.
حاج نصراللهي در همين مراسم گفت كه ساخت پاركينگ در برنامه هاي سازمان حمل و نقل و ترافيك از چند طريق پيگيري مي شود: اختصاص بودجه سازمان، اختصاص بودجه از شهرداري، اختصاص بودجه از سازمان مديريت و برنامه ريزي و نهايتا مشاركت بخش خصوصي. علاوه بر اين، پاركينگ هما هم در خيابان شهيد خدامي، رو به روي هتل هما كلنگ زني شد. اين پاركينگ هم كه 13 طبقه خواهد بود در مساحت 1400 متر مربع و زيربناي 20 هزار متر احداث خواهد شد. از اين 13 طبقه 6 طبقه پاركينگ، 2 طبقه تجاري، 3 طبقه پاركينگ واحدهاي تجاري و اداري، يك طبقه هم اداري و يك طبقه رستوران خواهد بود. ظرفيت پاركينگ هما 355 طبقه است.
قرار بود در دهه فجر پاركينگ ديگري هم به بهره برداري برسد، اما بارش شديد برف در روزهاي پاياني دهه فجر افتتاح اين پاركينگ را به تعويق انداخت. خيابان كريم خان، نبش خيابان حافظ محلي است كه پاركينگ طبقاتي بزرگ بهجت آباد احداث شده است.
اين پاركينگ 10 طبقه كه در مساحت 3260 متري ساخته شده است، ظرفيت 530 دستگاه خودرو را دارد. 2 طبقه آن تجاري و 3 طبقه آن هم اداري است. اين پاركينگ كه شروع ساخت آن 20 بهمن سال 1380 بوده است به سيستم اطفاي حريق و دوربين هاي مدار بسته مجهز است.
|