روايت كوتاه اولين مكالمه تلفني
پايتخت زنگ خورد
اولين بار تلفن بين شهري در تهران در سال 1285 خورشيدي بين تهران - قلهك و تهران - تجريش شروع به كار كرد. اين اطلا عات به روشني در پرونده اولين ارتباط بين شهري تهران ثبت شده است
طهران در انتظار ورود تلفن زير آفتاب نيمروز خميازه مي كشيد؛ شهري متعلق به 120 سال پيش كه صداي زنگ تلفن را در 500-600 كيلومتري خود شنيده و به دام همچشمي افتاده بود و در بيتابي و بي قراري شب و روز مي گذراند
ندا مرادي -درررينگ... درررينگ... پاراگراف اول اين گزارش به هر تقدير با طنين زنگ تلفن پوشانده مي شود؛ شبيه به وقتي كه مي خواهيد در سكوت شب كليد را توي قفل بچرخانيد و صداي چرخش كليد را با چند سرفه بپوشانيد. اما اگر نواي اين زنگ براي شما حكم سوهان روح را دارد پيشنهاد مي كنيم، جايش را با بوق خسته كننده اشغال عوض كنيد يا اينكه دست به دامن ملودي هاي دلخواه شويد و خودتان بنا به سليقه شخصي، سروصداهاي تلفني شروع گزارش را انتخاب كنيد.
بدون ترديد اين صداها بايد بتوانند شما را ياري كنند و به سالهاي دوردستي ببرند كه هنوز پاي تلفن به طهران نرسيده بود. مي خواهيم به نخستين روزي بازگرديم كه طنين زنگ تلفن توي گوش كوچك پايتخت پيچيد و مايه فخرفروشي و مباهات شد. حالا خيلي بااحتياط، ميان امواج صدا، مرغ خيال را پرواز دهيد و از ميان سال و ساليان بگذريد و به شهري برسيد جمع و جور و ساده كه سر وتهش با 5 محله به هم مي رسيد و در انتظار ورود تلفن زير آفتاب نيمروز خميازه مي كشيد؛ شهري متعلق به 120 سال پيش كه صداي زنگ تلفن را در 500-600 كيلومتري خود شنيده و به دام همچشمي افتاده بود و در بيتابي و بي قراري شب و روز مي گذراند. شهر رقيب، تبريز بود يا رشت يا مشهد، هرچه بود پايتخت، اين پيشي گرفتن را برنمي تابيد. درررينگ... درررينگ... زنگ جادويي به صدا درآمد و گوشي عتيقه تلفن لرزيد.
... پس از لحظه اختراع
تهران چهارمين شهر بود و از اين عقب ماندگي دل خوشي نداشت. به گواه تاريخ كه با همه بي رحمي وقايع و اتفاقات را ثبت مي كند، مي توان گفت كه تهران پس از تبريز، مشهد و رشت در سال 1285 خورشيدي صاحب تلفن شد. حالا مي شود اين تاريخ را يكي، دو سال عقب و جلو كرد، اتفاق ويژه اي نخواهد افتاد. پس مي شود روايت را اينچنين ادامه داد: تبريز در سال 1280 يعني 5 سال قبل از امضاي فرمان مشروطيت به وسيله مظفرالدين شاه، بنا به موقعيت سياسي و فرهنگي اش كه در آن روزگار وليعهدنشين و مركز ثقل كشور بود، با همت عده اي از رجال فعال آن دوره از جمله قاسم خان والي معروف به اميرتومان كه چند سال بعد از آن به عنوان نخستين شهردار تبريز انتخاب شد به اولين مركز تلفن در ايران دست يافت، اما روايت ديگري كه مي تواند اين پازل را كامل كند اينكه نخستين امتياز تلفن در ايران در ماه ذيحجه 1319 هجري قمري براي مدت 50 سال به شركتي واگذار شد كه در تبريز به شعاع 24 كيلومتر به ايجاد تلفن اقدام كند. اين اقدام تاريخي درست 25 سال پس از اختراع تلفن به وسيله گراهام بل انجام گرفت.
ناگهان تهران و دو رشته سيم
اولين بار تلفن بين شهري در تهران در سال 1285 خورشيدي بين تهران - قلهك و تهران - تجريش شروع به كار كرد. اين اطلا عات به روشني در پرونده اولين ارتباط بين شهري تهران ثبت شده است، اما فارغ از اين نكته بايد گفت كه در ايران نخستين بار صاحب امتياز واگن اسبي تهران و راه آهن حضرت عبدالعظيم، از تلفن براي ارتباط مراكز واگن ها و قطار آهن استفاده كرد. به عبارتي در سال 1282 خورشيدي دوستعلي خان معيرالممالك امتياز داير كردن تلفن در تهران را از مظفرالدين شاه گرفت. اين امتياز 2 سال قبل براي شهر تبريز صادر شده بود. تلفن تهران در آن زمان منحصر به 2 رشته سيم بود كه يكي به دربار و ديگري به منزل صدراعظم اتصال داشت. پس از چندي معيرالممالك با چند نفر، شركتي به نام شركت سهامي كل تلفن ايران محدود را تشكيل داد. در سال 1315 تلفن به نوع خودكار تبديل شد و به موجب قانون ملي شدن ارتباط تلفني در سراسر كشور (آذر ماه 1331 خورشيدي) تمامي امور مربوط به تلفن ملي و امور آن به شركتي به نام شركت سهامي تلفن ايران محول شد.
تلفن براي 30 نفر
دوباره كمي به عقب باز مي گرديم. براي مرور تهران اين سفر، سفري ناگزير است.
كمتر از 120 سال قبل، تهراني ها وقتي مي خواستند با دستگاه تلفن از حال دوستي و نزديكي خبر بگيرند يا خبر مهمي را به گوش كسي برسانند، دستگيره تلفن چوبي شان را مي گرداندند و چند فرسنگ آن طرف تر، تلفنچي گوشي تلفنش را برمي داشت، او مي دانست كدام يك از تلفن دارها به او زنگ زده اند. صاحب تلفن مي خواست با شماره 10 صحبت كند. تلفنچي سيم هاي دو طرف را به هم وصل مي كرد. تلفن شماره 10 زنگ مي زد و پس از چند دقيقه دو طرف مي توانستند با هم حرف بزنند.
آن زمان تهران كه خيلي كوچك بود، تنها 30 نفر تلفن داشتند و دستگاه تلفن 30 نفره كه مي توانست 30 خط تلفن را به هم وصل كند، وظيفه برقراري ارتباط ميان رجال و دربايان را بر عهده داشت. آن روزها تهران، زوال قاجاريان و حوادث ناشي از كودتاي سوم اسفند 1299 را تجربه مي كرد. اكنون دستگاه تلفن 30 نفره در موزه پست ايران نگهداري مي شود.
هر چند اولين خط تلفن، چيزي نزديك به 20 سال پيش از اختراع اين وسيله ارتباطي توسط گراهام بل، به ايران رسيد و اولين خط تلفن در سال 1264 شمسي در تهران راه اندازي شد، اما شبكه تلفن ايران از سال 1320 گسترش يافت.
اولين ارتباط تلفني در سال 1269 بين دو ايستگاه ماشين دودي برقرار شد. پس از آن ميان كاخ كامرانيه در شميران و عمارت سلطنتي وزارت جنگ در تهران و سپس مقر ييلا قي شاه كه به احتمال قوي سلطنت آباد بود و عمارت سلطنتي تهران ارتباط تلفني داير بود.
ابتدا تنها 30 نفر از تهراني ها كه همه شان را مقامات لشكري و كشوري تشكيل مي داد، صاحب خط تلفن بودند. آن زمان دستگاه برقرار كننده تماس هاي تلفني داراي 30 فيش بود كه در صورت تمايل برقراري ارتباط هر كدام از 30 شماره با شماره هاي ديگر، تلفنچي فيش ها را به هم وصل مي كرد و ارتباط برقرار مي شد. چندي بعد دستگاه ارتباطي 100 شماره اي وارد كشور شد و به اين ترتيب 70 خانواده ديگر در تهران داراي تلفن شدند. دستگاه تلفن 100 شماره اي نيز اكنون در موزه پست ايران نگهداري مي شود.
ولي خان بابايي در كتابي با عنوان پست و تلگراف و تلفن در خصوص راه اندازي و گسترش تلفن در ايران مي نويسد:
نخستين خط تلفن در حدود سال 1305هجري قمري راه اندازي شد. در سال 1319 ه.ق امتياز ايجاد شبكه تلفن در تبريز و در سالهاي 1320 در مشهد و گيلا ن و در سال 1324 در اروميه به اشخاص و شركت ها واگذار شد. افراد و شركت هاي ايراني و خارجي زيادي در صدد كسب امتياز تلفن تهران برآمدند، اما دوست محمد كه با مظفرالدين شاه سر و سري داشت، در سال 1282 شمسي امتياز تلفن تهران و سراسر ايران را براي مدت 60 سال از شاه كسب كرد. سپس امتياز تلفن تهران را به بلژيكي ها سپرد كه پس از چند بار دست به دست شدن، سرانجام چند ايراني آن را خريداري كردند. آنها با ايجاد شركت سهامي و فروش سهام، تلفن تهران را 23 سال پس از اخذ امتياز اوليه آن در سال 1305 شمسي، راه اندازي كردند و اين شركت در سالهاي بعد شبكه تلفن شهرستان ها را نيز راه اندازي كرد. به دليل تخلفات فراوان موسسات تلفني، دولت وقت درسال 1310 ه .ش، تصويب كرد كه وزارت پست و تلگراف با گرفتن وام از بانك ملي تمام سهام شركت تلفن را خريداري كند...
تلفن هاي انباري
به اين ترتيب تمام سيستم ارتباط تلفني كشور در اختيار وزارت پست و تلگراف و تلفن قرار گرفت و با تمام تغيير و تحولا تي كه طي سالهاي بعد در سيستم تلفن كشور به وجود آمد، نخستين دستگاه ها همچنان در انبارهاي اين وزارتخانه نگهداري شد و اكنون در موزه پست اين وزارتخانه كه به تازگي با عنوان وزارت ارتباطات و فن آوري اطلا عات شناخته مي شود، به نمايش در مي آيد.
حالا مي شود به تلفني نگاه كرد كه روي ميز آرام گرفته است و از فرط استفاده و روزمرگي به شيئي معمولي و متعارف تبديل شده است. ديگر نه از آن زنگ جادويي خبري هست و نه از آن همچشمي و رقابت روزهاي نخست. زمان و گردش ثانيه شمار چه زود مي تواند هر چيزي را از سكه و برق بيندازد و دوباره به فكر بي تابي ديگري باشد. اين بار داستان از كجا شروع خواهد شد؟
|