فلسفه ويتگنشتاين
فلسفه ويتگنشتاين(مجموعه مقالات) به كوشش نارسيس قرباني، انتشارات مهرنيوشا با همكاري مركز بين المللي گفت وگوي تمدن ها _ چاپ اول _ ۲۵۰۰ تومان
گروه انديشه: شايد جوان رياضيدان و مهندس اتريشي آنگاه كه از شهر و خانه اش كه به نوعي نمادي از موسيقي و تجمل كلاسيك اروپايي بود رها شد هيچ گاه فكر نمِي كرد روزگاري آرا و نتيجه تفكراتش آن چنان تأثير عظيمي بر تاريخ انديشه بشري بگذارد.
لودويك ويتگنشتاين با نگارش «پژوهش هاي فلسفي» توانست تأثير خود را به عنوان يك فيلسوف و متفكر بزرگ در فلسفه جديد رقم بزند و خود را چهره اي برجسته در فلسفه تحليلي كه در اواخر قرن نوزدهم به همت رياضيدان _ فيلسوفاني چون فرگه، مور و راسل بنيان نهاده شده بود، نشان دهد.
اين جوان جستجوگر همچنان كه در زندگي شخصي خود آن چنان ناآرام و پژوهنده حقيقت بود در سير تفكر خويش نيز دچار تأملات خاص و پرجوش و خروش و بعضا متمايز شد تا آنجا كه فلسفه او را بايد به دو دوره ويژه تفكيك كرد و ويتگنشتاين متقدم را از ويتگنشتاين متأخر بازشناخت.
كتاب حاضر مجموعه مقالاتي از شخصيت هاي برجسته آكادميك كشور ، پيرامون تفكر فلسفه ويتگنشتاين است كه اگرچه تمام اين مقالات از قبل در نشرياتي مانند رودكي، نامه فلسفه، كلك، نامه فرهنگ و... چاپ شده است اما لطف جمع آوري آن در يك جا آن هم از استاداني برجسته در حوزه فرهنگ و فلسفه غرب كه در ضمن ترجمه هاي بي نظيري نيز از آنان در همين حوزه ها شاهد بوده ايم، كتاب را مورد توجه قرار مي دهد.
عنوان بعضي از مقالات جمع آوري شده از اين قرار است: لودويك ويتگنشتاين شوريده سر منطقي، داريوش آشوري _ رسالت نبوغ، مراد فرهادپور _ فلسفه، زبان، وجود؛ سيدموسي ديباج _ منطق، رياضيات و علوم طبيعي در رساله منطقي _ فلسفي ،شاپور اعتماد _ لودويك ويتگنشتاين و الهيات جديد، مالك حسيني و...
مقامات شيخ ابوالحسن خرقاني
مقامات شيخ ابوالحسن خرقاني؛ به كوشش و نگارش عبدالرفيع حقيقت (رفيع) انتشارات كومش. چاپ اول _ ۳۵۰۰ تومان
ابوالحسن خرقاني از عارفان بزرگ سده چهارم خراسان است. اين عارف بلندآوازه كه در روايات اهل تصوف ميراث دار روحاني بايزيد است اگرچه به شغل خربندگي كه شغل فرودستي در جامعه آن روزگار بوده است اشتغال داشته و بالتبع اهل درس و بحث و تحقيق نبوده است اما جان سوخته و مشتعلش چهره اي ماندگار در تاريخ عرفان خراسان از او به يادگار گذارده است. از احوال و نظر اين شخصيت برجسته اي كه در پاره اي موارد در ادبيات عرفاني مابعضي از حكايات مبالغه آميز پيرامون او ساخته شده كتابي با عنوان «نورالعلوم» كه شرحي از حالات و مقامات اوست براي ما به جا مانده كه «برتلس» متن آن را به همراه مقدمه و ترجمه اي منتشر كرده است. اين بار جناب آقاي عبدالرفيع حقيقت محقق و مورخي كه آثار چندي درباره فرهنگ و هنر و تاريخ ايران زمين به چاپ رسانده است، كتابي را تحت عنوان مقامات شيخ ابوالحسن خرقاني فراهم آورده است كه اصل آن رساله اي است در ذكر قطب السالكين ابوالحسن خرقاني كه كتابت آن متعلق به قرن نهم هجري است و در ضمن مجموعه تحريرات خواجه عبدالله انصاري هروي از مؤلفي نامعلوم است كه به فيلم شماره ۴۸۳ كتابخانه مركزي دانشگاه تهران انتشار يافته. اما بخش هاي ديگر كتاب متشكل از عناوين مختلف ديگري است ازجمله: كومش كانون اشتعال نهضت عرفان ايراني، شرح ديدار شيخ ابوالحسن با بعضي از بزرگان، آثار شيخ ابوالحسن، نظر برتلس درباره مؤلف كتاب نورالعلوم، ريشه هاي انديشه و آرمان عرفان ايراني و... .
|
|
انتشار شماره جديد «چشم انداز ارتباطات فرهنگي»
چهاردهمين شماره نشريه «چشم انداز ارتباطات فرهنگي» ويژه انقلاب اسلامي منتشر شده است. عناوين پاره اي از مطالب اين شماره نشريه «چشم انداز» بدين قرارند: كارنامه انقلاب اسلامي در حوزه سياست خارجي (گفت وگو با احمد نقيب زاده)، دين، علم و مدرنيته: آيا مي توان به سوي گفت وگو حركت كرد؟ (دارولي بريانت)، بازتاب انقلاب اسلامي در كشورهاي مسلمان (محمدباقر حشمت زاده)، سرشت انقلاب اسلامي درصدد تعامل با جهان است (گفت وگو با ابراهيم اصغرزاده)،فرهنگ كتابت در چين (علي محمد سابقي) و نگاهي به تاريخ و فرهنگ مصر باستان (عبدالامير سليماني).
در بخشي از سرمقاله اين نشريه آمده است:
«بدون شك انقلاب اسلامي نه فرآيندي سنت ستيز به حساب مي آيد و نه درصدد است با همه مؤلفه هاي مدرنيته و مدرنيسم جدال كند. اين انقلاب از سويي مبتني بر آموزه هاي اصيل اسلامي است و اين نكته مهم حتي در نام اين انقلاب جلوه دارد. از سويي ديگر انقلاب اسلامي با مفاهيمي چون: آزادي، جمهوريت، عدالت و حتي خود انقلاب عجين است كه اينها همه در دل مدرنيته نضج گرفته اند و هر چند تاريخ طولاني اي را پشت سر خود دارند در فضا و اپيستمه مدرنيته و مدرنيسم است كه تعين مفهومي و عيني مي يابند. شكي نيست كه انقلاب اسلامي همه مؤلفه هاي مدرنيته را نمي پذيرد و به قول فوكو در صدد فراتر رفتن از آن است اما اين نكته بدان معنا نيست كه انقلاب، پديده اي مدرنيته ستيز باشد. انقلاب اسلامي به يك معنا درصدد جمع سنت و مدرنيته يا دين و مدرنيسم است و غايت مهم ايجادسنتز ميان سنت و مدرنيته را در سر مي پروراند.»
صاحب امتياز نشريه «چشم انداز ارتباطات فرهنگي» سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي است و سردبير آن دكتر مهدي سنايي است.