چهارشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۸۴ - - ۳۶۹۵
سرزميني با اهميت ملي و بين المللي در آستانه نابودي
ارسباران؛ مه آلود و غمناك
001761.jpg
عكس : سام خسروي فرد
ارسباران در گذشته اي نه چندان دور فراتر از محدوده حفاظت شده امروز بوده است. اين نام به محدوده وسيعي از كناره ارس حد فاصل جلفا تا مغان و بلندي هاي سبلان، بزقوش و سهند اطلاق مي شد
سام خسروي فرد
طبيعت محض در شمال غربي كشور يله داده است. كوه هاي صخره اي سر به فلك كشيده و چمنزارهاي سرسبز تنها گوشه اي از جلوه هاي جذاب ارسباران است. ارسباران منطقه اي با چشم اندازي متفاوت كه از جلگه  اي گرمسيري تا كوهستاني سردسير امتداد يافته است. عناصر طبيعت در اين منطقه شگفت انگيز با ساير نقاط ايران تفاوتي چشمگير دارد. بايد در گوش راست گربه اي كه ايران نام گرفته حضور داشت تا از نزديك آن را حس كرد، هواي پر مهرش را در سينه فروداد و از لگد شدن گياهان سبز در زير پا حسرت خورد. همه آنچه در يك سفر مي توان ديد در ارسباران وجود داد. بازديدكنندگان اين منطقه - كه از لحاظ تقسيمات كشوري جزوي از شهرستان كليبر به شمار مي رود- با رضايت خاطر از رنج سفري كه برخود همواره كرده اند، راهي ديار خود مي شوند و اين آرزو را در دل مي نهند كه بارديگر به ارسباران بازگردند.
جلوه اي از حفاظت
ارسباران در سال 52 به منطقه اي حفاظت شده بدل شد. سازمان حفاظت محيط زيست در آن زمان بيش از 80هزار هكتار از اراضي اين منطقه را كه از سيمايي متفاوت تشكيل شده بود به مجموعه مناطق تحت مديريت خود اضافه كرد. درسال 55 اين منطقه عنوان ديگري را نيز به خود اختصاص داد؛ ذخيره گاه زيست كره عنواني بود كه به اين منطقه آذربايجان شرقي اعطا شد. سازمان جهاني يونسكو عرصه هايي كه به دليل برخورداري از شرايط متنوع طبيعي داراي ويژگي هاي منحصر به فردي بودند را در فهرست ذخيره گاه زيست كره گنجانده است.
اما ارسباران در گذشته اي نه چندان دور فراتر از محدوده حفاظت شده امروز بوده است. اين نام به محدوده وسيعي از كناره ارس حد فاصل جلفا تا مغان و بلندي هاي سبلان، بزقوش و سهند اطلاق مي شد اما اكنون به دلايلي متعدد از جمله محدود شدن عرصه هاي منحصر به فرد جنگلي و تجمع قلمرو زيستي عشاير قره داغ، به طور عمده به مرزهاي سياسي شهرستان كليبر، ورزقان و شهر اهر محدود شده است.
ارزش هاي تاريخي
ارسباران از شمال با كشورهاي تازه استقلال يافته آذربايجان و ارمنستان هم مرز است و اين امر سبب گونه گوني سيماي فرهنگي و به تبع آن، تنوع ساختار تاريخي آن شده است. آثار قديمي نظير سنگ نوشته هايي با خط ميخي، قلاع نظامي استراتژيك مهم نظير قلعه سي و قلعه جمهور كه به قلعه بابك موسوم است و پل هاي متعدد باستاني كه روي رود ارس ساخته شده از قدمت كهن و توجه اقوام مختلف به اين منطقه حكايت دارد. امروزه ارسباران بيش از هر چيز با قلعه بابك شناخته مي شود. ساختماني به جا مانده از اوايل قرن سوم هجري قمري كه بر فراز قله سنگي و عظيمي ساخته شده و بيش از 35سال است كه در فهرست ميراث فرهنگي كشور به ثبت رسيده است.
آسياب هاي سنگي و گورستان هاي قديمي گوشه ديگري از آثار تاريخي اين منطقه بي نظير را تشيكل داده اند. همچنين قلعه و دژ معروف طومانيانس نيز كه داستان ها و روايت هاي گوناگوني درباره ساخت و احداث آن بر زبان اهالي محلي جاري است، همچون كوه هاي پا در جاي اين منطقه ريشه در قلب تاريخ دوانده است. پل مشهور خدا آفرين كه بر رود ارس بنا شده نيز همچون ساير بناهاي ارسباران نشان از تمدن كهن آذربايجان دارد.
طبيعت چندگانه
سيماي طبيعت ارسباران بشدت متفاوت است. در روزهاي تابستان، كرانه هاي ارس هوايي نفس گير را عرضه مي كند و در همان زمان تنها چند كيلومتر دورتر بايد از لبا س هاي گرم زمستاني بهره گرفت تا سوز و سرماي مفرط بر مغز استخوان ننشيند.
ماه هاي تير و دي، گرمترين و سردترين ماه هاي سال است، اما در نواحي كوهستاني ارسباران بايد در تير و مرداد هم كنار بخاري شب را به صبح وصل كرد.
كارشناسان، اقاليم گوناگوني را در اين منطقه شناسايي كرده اند. به طور كلي ارسباران را تحت تاثير دو نوع اقليم خزري از شمال شرق و مديترانه اي از جنوب تقسيم بندي كرده اند. كوه هاي كلن و دوغرون با 630 ميليمتر بارندگي در سال و حاشيه رود ارس با 250 ميليمتر به ترتيب بيشترين و كمترين بارندگي سالانه را تجربه مي كنند.
جاذبه هاي طبيعي
اقاليم متنوع سبب شده گياهان و جانوران متنوعي  نيز، ارسباران را به عنوان زيستگاه خود انتخاب كنند.
با حركت از حاشيه رود ارس به طرف ارتفاعات جنوبي، نه تنها دماي هوا كاهش مي يابد بلكه پوشش گياهي نيز به سرعت تغيير چهره مي دهد.
گياهان متناسب با هواي گرم و مرطوب و گاه درختي و درختچه اي جاي خود را به علف هاي كوتاه قدي مي دهند كه با سوز و سرما سازگار شده اند. سماق،  گيلاس وحشي، زالزالك،  تمشك،  بلوط، سرخدار، گون، آلاله و پامچال تنها شماري اندك از 755 گونه گياهي است كه در ارسباران شناسايي شده. گياهان اين منطقه از جنبه هاي مختلف زيبايي شناختي، پزشكي و دارويي، خوراكي و آموزشي حائز اهميت است.
جانوران اين عرصه شگفت انگيز نيز از تنوعي بي بديل برخوردارند. چوپان ها از وحشت خرس و پلنگ مدام آوازها مي خوانند و سگ هاي عظيم الجثه گله هايشان را همراهي مي كنند و كشاورزان در بهار از يورش شبانه خرس به كندوها و زمين هاي زراعي گلايه دارند.
سياه گوش، يكي از گربه هاي بزرگ جثه ايران، در اين منطقه زيست مي كند. كل و بز، قوچ و ميش و خرگوش از ديگر پستانداران ارسباران به شمار مي روند. سياه خروس قفقازي مهمترين پرنده اين منطقه است كه تنها در حوزه قفقاز و در ارتفاعات مه گرفته و سردسير به سر مي برد. در مناطق گرمتر حوالي جلگه گرمسيري ارس، قرقاول و دراج جوجه آوري مي كنند.
به طور كلي 39 گونه پستاندار و 103 گونه پرنده در ارسباران زيست مي كنند، اما متاسفانه شمار دقيق خزندگان، دوزيستان و ماهي هاي اين عرصه به دليل ضعف مطالعات و مديريت هنوز مشخص نشده است.
بر لبه تيغ نابودي
بسياري از گياهان و جانوران شناخته شده ارسباران شرايط دشوار زيستي را تجربه مي كنند، به بياني ساده تر به آهستگي از طبيعت منطقه حذف مي شوند. علت كاملا روشن است. ضعف مديريت منطقه طي سالهايي كمتر از 10 سال و فقدان نيروي انساني كارآمد و دلسوز مهمترين دلايل اين امر است.
بنا به اعلام سازمان حفاظت محيط زيست - كه متولي مديريت اين منطقه است - تعداد هفت پاسگاه محيطباني در ارسباران فعاليت داشته اند، اما خبرها حكايت از آن دارند كه ظرف دو سال گذشته دو پاسگاه كلن و خريل تعطيل شده اند. دردآور آنكه پاسگاه كلن به عنوان زيستگاه سياه خروس از اهميت ويژه اي برخوردار است، اما بهانه كمبود امكانات و نيروي انساني باعث شده اين پاسگاه به مخروبه اي بدل شود.
اما از سوي ديگر سازمان محيط زيست با صرف هزينه هايي كلان سعي دارد نسل گوزن را در منطقه احيا كند. اين در حالي است كه سالها پيش گوزن از طبيعت ارسباران حذف شد؛ به اين دليل ساده كه زيستگاه آن مورد هجوم انسان قرار گرفت و شكار بي رويه مجالي براي توليد مثل و تكثير باقي نگذاشت. در منطقه حفاظت شده ارسباران - كه بايد به دلايلي معلوم مورد توجه، حراست و حفاظت باشد - تقريبا هيچ كنترلي ديده نمي شود. شكارچيان براحتي تيراندازي مي كنند، چوپان ها به تعليف گله هاي پرشمار دامها مشغولند و قطع درختان و بوته كني بيداد مي كند. ترميم و احياي باقيمانده زيستگاه منحصر به فرد ارسباران كار دشواري نيست. شناخت ويژگي ها، قابليت ها و به يك مفهوم داشته هاي ارسباران گام نخست است و پس از آن حفاظت عرصه اي كه مردم نيز براي آن دل بسوزانند و در منافع آن شريك باشند. اما گويي هيچكس نگران سرزمين مه گرفته ارسباران و موجودات بي نظيرش نيست.

فيل  ها چگونه يكديگر را خبر مي كنند؟
001740.jpg
فيل ها قادرند از فاصله بسيار دور يعني حدود 32 كيلومتر با يكديگر ارتباط برقرار كنند. بر اساس تحقيقات پژوهشگران در دانشگاه استانفورد كه بيش از 10 سال به طول انجاميد مشخص شد فيل هاي عظيم الجثه با كوبيدن پا بر زمين مي توانند يكديگر را خبر كنند.
كيتلين اوكانل، مدير پروژه رفتارشناسي فيل ها در اين باره گفت: «پس از بررسي هاي فراوان متوجه شديم، فيل ها از طريق پاهاي خود توجه بسيار زيادي به زمين مي كنند، تغيير حالت مي دهند، وزن خود را روي يك سمت بدن مي اندازند و گاهي يك پا را از مين بلند مي كنند. اين رفتارها درست پيش از آنكه يك گله جديد از راه برسد صورت مي گيرد.»
اوكانل در طول يك دهه مشاهده رفتار فيل ها در آفريقا، مجموعه اي مستند از شواهد و يافته هاي خود را فراهم كرده است كه با استناد به آنها مي تواند فرضيه خود را ثابت كند. او نظريه اش را براي رساله دكتري با استاد راهنماي خود در ميان گذاشت و پس از موافقت لنيت هارت، زيست شناس دانشگاه كاليفرنيا مطالعات اوكانل آغاز شد. وي همچنين نظريه اش را با يك زمين شناس در ميان گذاشت و قرار شد يرون ارانسن نيز او را در اين مطالعات ياري دهد.
تيم تحقيقاتي اوكانل به بررسي پيام هاي صوتي فيل ها از طريق زمين و هوا پرداخت و رفتار آنها، انتقال آوا و صداي ناشي از پاكوبي و نيز جيغ زدن هنگام وحشت در مقابل شيرها و كفتارها را مورد ارزيابي قرار داد. در نهايت اين تيم تحقيقاتي دريافت كه انتقال پيام هاي صوتي با فركانس پايين از طريق زمين انجام مي شود. نظريه ديگر نيز در ميان بود؛ اگر فيل ها قادرند پيام هاي لرزشي را از زمين دريافت كنند مي توانستند حضور شكارچيان را از فاصله هاي بسيار دور احساس كنند. براي اثبات يا رد اين فرضيه تيم مطالعاتي اوكانل دست به كار شد. صداي فيل هاي موجود در اسارت كشور زيمبابوه، هند و نيز فيل هاي وحشي پارك ملي اتيوشا را ضبط كردند و پس از پخش آن واكنش فيل ها را نسبت به دريافت پيام ها از طريق زمين و هوا مورد بررسي قرار دادند. در نهايت نظريه اوكانل مورد تاييد قرار گرفت.
اين غول هاي 6 تني از طريق سيستم پيام رساني پيشرفته خود مي توانند دريابند كه آيا همنوعي در اطرافشان وجود دارد و آيا آنها فاميل يا غريبه،  پريشان و ناآرام يا آرام و ساكت هستند. به علاوه با اين شيوه پيام رساني، فيل ها يكديگر را از اوضاع جوي نيز با خبر مي كنند.

قابليت هاي ناشناخته از طبيعت ايران
سيستم هاي خورشيدي
نواحي مرتفع جنوب مركزي ايران يعني تقريبا از شهركرد تا جنوب استان فارس و استان كرمان نقاط مناسبي براي ساخت نيروگاه هاي خورشيدي و استفاده از سيستم هاي خورشيدي خانگي هستند.به گزارش قلم سبز ايران، وضعيت تابش انرژي خورشيدي براي كشور ايران نشان مي دهد اكثر نقاط كشور ايران از لحاظ دريافت انرژي خورشيدي در حد مطلوبي قرار دارند. ولي نواحي مرتفع جنوب مركزي ايران با دريافت انرژي روزانه بيش از 5/3كيلووات ساعت در هر مترمربع نقاط مناسب تري براي استفاده از سيستم هاي خورشيدي خانگي و ساخت نيروگاه هاي خورشيدي هستند.براساس اين گزارش، درحال حاضر توليد و توزيع 215 هزار و 100 مجموعه آب گرمكن خورشيدي خانگي و يكهزار مجموعه آب گرمكن خورشيدي عمومي (حمام خورشيدي) با حمايت سازمان بهينه سازي مصرف سوخت كشور از سال 1383 آغاز شده و تا سال 1387 به طول مي انجامد.گفتني است استفاده از هر سيستم خورشيدي خانگي باعث صرفه جويي سوخت 750 ليتر نفت سفيد در سال مي شود و با توليد و توزيع 215 هزار و 100 مجموعه آب گرمكن خورشيدي خانگي و 10 مجموعه حمام خورشيدي طي مدت زمان 14 سال بهره برداري، معادل يك ميليارد و 623 ميليون ليتر نفت سفيد و يك ميليارد ليتر نفت كوره صرفه جويي در مصرف سوخت حاصل مي شود.
جاذبه هاي گردشگري
كارشناسان معتقدند كه ايران قابليت هاي طبيعي كافي براي تبديل شدن به مقصد اكوتوريسم را دارد.
شواهد نيز نشانگر آن است كه تنوع زيستي ايران متناسب با تنوع جغرافيايي و اقليمي آن بوده و 161 گونه پستاندار و 196 گونه خزنده در بستري مركب از 10 هزار گونه گياهي پراكندگي دارند.
شايد بر اين اساس باشد كه در سطح بين المللي ايران را يكي از پنج كشور داراي بيشترين نوع زيستي در جهان مي دانند؛ به طوري كه تعداد پرندگان ايران، تقريبا به اندازه كل پرندگان سراسر قاره اروپا است. لذا اين كشور قابليت هاي طبيعي كافي براي تبديل شدن به يكي از مقاصد مهم اكوتوريسم در دنيا را دارد. اين در حالي است كه تاكنون در ايران از ظرفيت هاي بالقوه در اين بخش استفاده نشده و تنها در چند سال اخير موسسات معدودي به توريسم طبيعت و گسترش آن توجه كرده اند.

با عاشقان
001755.jpg
جورج شالر؛ 50سال فداكاري
نام جورج شالر براي دوستداران حيات وحش ايران آشناست. او يكي از زيست شناسان معتبري است كه در پروژه حفاظت از يوزپلنگ آسيايي نقش مهمي را ايفا كرد. مطالعات و نظرات او در يك سفر چند روزه به ايران براي حفاظت از اين جانور كم نظير، شگفت انگيز است.
جورج شالر در سال 1933 در شهر برلين متولد شد و در زمان نوجواني به ايالت ميسوري آمريكا رفت و در زمان جواني كارهاي تحقيقاتي خود را در دانشگاه جان هاپكينز آغاز و سپس در انجمن جانورشناسي نيويورك فعاليت هاي خود را دنبال كرد. مدتي بعد مدير اجرايي برنامه بين المللي حفاظت شد و به مدت 9سال در اين سمت باقي ماند.
وي تحصيلات خود را در دانشگاه هاي آلاسكا و ويسكانسين به پايان برده و مدرك دكتراي خود را از همين دانشگاه اخذ كرده است. دكتر شالر، تاكنون بسياري از جانوران را از خطر انقراض نجات داده و براي اين منظور سال هاي بسياري را صرف تحقيق و مطالعه تاريخ طبيعي جانوران كمياب كرده است. او بيش از 50سال از عمر خود را در طبيعت گذرانده و در آسيا، آفريقا و آمريكاي مركزي فعاليت هاي چشمگيري انجام داده است. مطالعه و حفاظت از گوريل، پانداي بزرگ، ببر، شير، قوچ و ميش و كل و بز در هيماليا از جمله موفقيت هاي اين بيولوژيست معتبر به شمار مي رود. او بيش از 120مقاله علمي و مردم پسند به رشته تحرير درآورده است. دكتر شالر همچنين جوايز متعدد بين المللي و ملي را به واسطه موفقيت هايش در عرصه حفاظت از گونه هاي كمياب به خود اختصاص داده است. او در سال 1973 برنده جايزه ملي كتاب آمريكا به دليل انتشار كتاب شيرهاي سرنگتي و در سال 1980 مدال طلاي صندوق بين المللي حيات وحش را دريافت كرد.گوريل كوهستان؛ رفتار و اكولوژي كه در سال 1963 چاپ شد نخستين اثري است كه درباره اين گونه راهي جامعه علمي جهان شد. او در اين اثر با متخصص ديگري به نام دايان فوزي همكار بوده است، دايان فوزي از سال 1963 تا زمان مرگش يعني 1983 ميان گوريل ها زندگي كرد.
جورج شالر و دايان فوزي نخستين كساني بودند كه ثابت كردند گوريل ها جانوراني باهوش و مهربان هستند و رفتارشان خيلي به اعمال انسان شبيه است. شمار ديگري از آثار دكتر شالر عبارت است از: زمان گوريل ها، ببر و گوزن، سكوت صخره ها، پانداي بزرگ ولانگ، سايه هاي طلايي و ... او تاكنون 15كتاب نوشته و منتشر شده است.
دكتر جورج شالر به عنوان برترين طبيعيدان قرن بيستم شناخته مي شود كه تلاش هاي بي وقفه اي را براي برقراري ارتباطي دوستانه ميان انسان و حيات وحش پي گرفته است. نكته جالب اينكه شالر از دوران كودكي به حيوانات علاقه مند بوده و هميشه به طبيعت دلبستگي داشته است.
001758.jpg
جيم فالر؛ آموزشگري تمام عيار
جيم فالر يكي از طبيعتداناني است كه در عرصه بين المللي چهره اي شناخته شده است. حتي افراد غير متخصص نيز او را مي شناسند. دليل شهرت او فعاليت 35 ساله اش در تلويزيون ملي آمريكاست كه پيوسته به معرفي دنياي وحش، جانوران وحشي و جاذبه هاي طبيعت مي پردازد. او كار خود را در تلويزيون به عنوان ميهمان سريال مستند و محبوب «سرزمين وحشي اوماها» شروع كرد و پس از مدتي خود به مجري آن بدل شد و برنامه ديگري را نيز در اين ارتباط توليد كرد. جوايز متعددي به برنامه هاي جيم فالر تعلق گرفته است كه از آن ميان مي توان به جايزه «امي» اشاره كرد كه جيم فالر موفق شده تاكنون 4 بار آن را دريافت كند، به علاوه برنامه هاي او مورد تاييد بسياري از انجمن هاي بين المللي حفاظت طبيعت و حيات وحش بوده است. او تا سال 1998 به عنوان خبرنگار محيط زيست در شبكه NBC فعاليت داشته و برنامه هاي منظمي را از اين شبكه با اجراي جاني كارسون پخش كرده است. جيم فالر در سال 1997 به عنوان كارشناس حيات وحش در شبكه ديسكاوري فعاليت داشت. اين شبكه و پنجمين شبكه انيمال پلانت (سياره حيوانات) به فالر كمك شاياني كرد چرا كه او توانست به هدف خود دست يابد، به عبارت بهتر او توانست پيام هاي حفاظت از طبيعت و جانوران را به نسل جوان برساند. بدين ترتيب برنامه رويارويي با حيوانات، كاري از جيم فالر روي آنتن رفت. در سال 2000 او توانست با شبكه تلويزيوني ديگري همكاري كند و برنامه اي با عنوان زندگي جيم فالر در طبيعت بسازد. در اين اثر بچه هايش مارك و كاري نيز پدر را همراهي كردند. برنامه اخير او با هدف برقراري ارتباط ميان كودكان و جانوران ساخته شد.
جيم فالر تنها يك گزارشگر و خبرنگار حيات وحش نيست، او به دليل نوع فعاليت هايش بويژه آموزش حفاظت از طبيعت در جوامع محلي به عنوان كارشناس و طبيعيدان نيز شناخته مي شود و در سطح بين المللي او را يك پرنده شناس نيز مي دانند.
فالر در رشته جانور شناسي از كالج ارلهام در ريچموند فارغ التحصيل شد و سالها بعد به دليل تلاش هايش از اين دانشگاه دكتراي افتخاري دريافت كرد. در آن دوران او مطالعات خود را روي بزرگترين عقاب جهان در جنگل هاي آمازون متمركز كرد و مدتي بعد براي تكميل آن به پرو رفت. پس از آن او در بسياري از پروژه هاي حفاظتي و مطالعاتي شركت كرد و از آنها براي تلويزيون برنامه ساخت. او مركزي را در نيويورك براي آموزش حيات وحش به نام خود راه اندازي كرد و در سال 1994 موفق به دريافت نشان لياقت از موسسه كاشفان شد.
سال بعد موسسه جهاني حفاظت (GCC) فالر را به عنوان كارشناسي زبده معرفي و از او تقدير كرد.
در سال 1998 شبكه ارتباطي محيط زيست (EMA) به دليل يك عمر تلاش بي وقفه و مثمر ثمر جيم، نيز از او تقدير كرد. در سال 1993 نخستين كتاب وي با عنوان مناطق وحشي زمين منتشر شد كه به نوعي تجربيات او در زمينه حفاظت، فيلمسازي و حيات وحش بود.

گذرگاه
001749.jpg
جاده هاي مرگبار
قرار است جاده هايي در جنگل هاي دست نخورده و بكر آمريكا ايجاد شود كه دسترسي به اين مناطق را تسهيل كرده و سبب تخريب آنها خواهد شد. آسوشيتدپرس گزارش داد: در دولت بيل كلينتون برنامه ساخت جاده منتفي شده بود، اما جورج بوش دوباره اين طرح را به جريان انداخت. بدين ترتيب مناطق وسيعي به دليل احداث جاده نابود مي شود.
بر اساس اين گزارش، 97 درصد اين جاده در 12 ايالت آلاسكا، آريزونا، كاليفرنيا، كلورادو، آيداهو، مونتانا، نوادا، نيومكزيكو، ارگن، يوتا، واشنگتن و ويومينگ قرار خواهد داشت.
با دادخواستي كه تشكل هاي دولتي تقديم دادگاه كردند، اين پروژه 18 ماه متوقف شد، اما امروزه بسياري از مسئولان دولت فدرال عقيده دارند بسياري از جنگل ها حتي در صورت احداث اين جاده طويل، دست نخورده باقي خواهد ماند.
از سوي ديگر مت ماتس، سخنگوي سازمان جنگل هاي ايالت كاليفرنيا در اين باره گفت: ما طرحي براي ساخت جاده بويژه در جنگل هاي ملي كاليفرنيا كه فاقد مسيرهاي دسترسي است، نداريم.
دبير كل سازمان كشاورزي اين ايالت نيز بر لزوم اجازه افراد محلي براي ساخت جاده تاكيد كرد. با اين حال دادخواست ديگري تنظيم شده كه در آن به لزوم سلامت جامعه، امنيت و حفظ طبيعت اشاره كرده و خواستار توقف طرح هاي جاده سازي شده است.
001728.jpg
كشتار از طريق اينترنت
شايد باور كردنش دشوار باشد، اما حقيقت دارد. شما با استفاده از اينترنت مي توانيد به شكار برويد. ظهور شكار اينترنتي كوهي از اعتراضات را در آمريكا به دنبال داشت، بويژه آنكه پيش از شكار واقعي، داوطلبان مي توانستند در كاليفرنيا تمرين كنند.
به گزارش AP، مقامات رسمي صيد و شكار ايالت كاليفرنيا قانوني وضع كرده اند كه با استناد به آن مي توان از طريق اينترنت به شكار پرداخت. يكي از اعضاي اين سازمان دولتي گفت كه هدف مان از راه اندازي چنين طرحي يعني شكار اينترنتي، نشستن و تيراندازي از پشت كامپيوتر نبوده است، بلكه قصد داشتيم به شركت هاي سافاري، شكار و كلوپ هاي بين المللي خدمات ارائه دهيم و به نظر چنين عملي غير ورزشي و غير اخلاقي نيست.
اما تمرين شكار در مزرعه هاي كاليفرنيا انجام مي شود. جانوران كه در ظاهر وحشي هستند در محوطه اي محصور به سر مي برند كه به ناگاه تيراندازي بالاي سر آنها حاضر مي شود و شليك مي كند.
اين شيوه قرار است در 28 ايالت آمريكا رايج شود و بيش از يكهزار پستاندار كشته شده و سودي نصيب مزرعه داران و شركت هاي سافاري شود. شايان ذكر است كه در شكار اينترنتي تبليغ شده مي توان براحتي شليك كرد و نگران عدم اصابت گلوله به جانور نبود.
001752.jpg
تشويق براي حفاظت از جنگل ها
جنگل هاي آمريكا در ايالت آركانزاس و آيداهو به شكل درستي حفاظت شده است. به همين دليل دست اندركاران برنامه حفاظت از اين جنگل ها از سوي بنياد جهاني حيات وحش مورد تشويق قرار گرفتند.از مديريت و مسئوليت پذيري اين كاركنان كه با همكاري 400 شركت خصوصي فعاليت كرده اند، از سوي بنياد جهاني حيات وحش تقدير شد. اين افراد ثابت كردند كه مي توان مديريتي بلندمدت را براي حفاظت چوبهاي يك جنگل به كار بست.
جايگاهي خوش بينانه
چگونه مي توان باور كرد كه ايران از نظر درآمد حاصل از صنعت توريسم در جايگاه چهل و يكم قرار گرفته باشد؟ اين در حالي است كه كارشناس توريسم سازمان مديريت و برنامه ريزي اعلام كرده امسال نسبت به سال گذشته هيچ تغييري در رتبه و جايگاه توريسم ايران حاصل نشده است.به گفته وي سال گذشته كمتر از 750 ميليون دلار از اين صنعت سهم ايران شده، در حالي كه دو برابر اين رقم به مالزي تعلق گرفته است.در حالي كه هنوز تعريف مشخصي از توريسم در كشور ما وجود ندارد، چگونه مي توان به اين آمار استناد كرد. به علاوه سازمان هاي آن سوي آبها عقيده دارند جايگاه ايران در قعر جدول كشورهاي صاحب صنعت توريسم است.

سفر و طبيعت
ايرانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
درمانگاه
طهرانشهر
علمي
شهر آرا
|  ايرانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  درمانگاه  |  سفر و طبيعت  |  طهرانشهر  |  علمي  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |