هند و بحران كمبود هليوم
هليوم يكي از گازهاي پركاربــــرد در صنعت است. از محصولات شيميايي تا پرتاب هاي موشكي همگي به وجود اين گاز احتياج دارند. در همين راستا كشور هند براي پيشبرد اهداف خود، ماهانه به بيش از 10 هزار متر مكعب هليوم احتياج دارد و حجم بالايي از آن را يا بهتر است بگوييم تمام آن را از آمريكا مي خرد.
به گفته دانشمندان هندي، بسياري از كشورها هليوم مورد نيازشان را از آمريكا خريداري مي كنند و در صورتي كه آمريكا جلوي صادرات هليوم را بگيرد، برخي از صنايع صنعتي و استراتژيك كشورهاي وارد كننده نمي توانند به راهشان ادامه دهند.
متخصصان هندي معتقدند كه در اوضاع بحراني خاورميانه و مبحث بمب هاي اتمي و موشك هاي ايران و كره شمالي، احتمال انقطاع يا كم شدن صادرات گاز هليوم آمريكا وجود دارد و در اين صورت بسياري از صنايع سنگين و استراتژيك هند متوقف خواهد شد.
با توجه به چنين هراس هايي، وزارت علوم و تكنولوژي هند تصميم به پيشگيري از اين بحران گرفت.
در همين راستا وزير علوم هند خبر از توليد انبوه گاز هليوم در منطقه نفت خيز كوتالام (يكي از نواحي جنوبي هند در ايالت تاميل تادو) داد. وي افزود: تصميم داريم تا از منابع خود براي توليد گاز هليوم استفاده كنيم و در اين عرصه خودكفا شويم.
وزير علوم هند در يكي از سخنراني هايش فاش كرده است كه در منطقه كوتالام شركتي وجود دارد كه توانايي توليد 3 هزار متر مكعب هليوم را دارد. البته اين حرف در هاله اي از ابهام است زيرا آقاي داس (وزير علوم) به هيچ وجه حاضر به فاش كردن نام شركت نبود، ولي درصورتي كه اين مسئله صادق باشد، هند مي تواند به يكي از رقباي آمريكا در توليد هليوم تبديل شود و ديگر پروژه هاي موشكي اش را با اقتدار و خودكفايي كامل پيش ببرد.
بالابرهاي فوق مدرن
به تازگي بالابرهاي فــوق مـــدرني ساخته شده است كه با استفاده از ايجاد خلاء ، اجسام را جابه جا مي كند. اين بالابرها از يك محفظه لوله اي شكل از جنس پلاستيك فشرده كاملا ايزوله ساخته مي شوند و داخل آنها يك محفظه حمل (كابين بالابر كه اشخاص در آن قرار مي گيرند) تعبيه شده است. دو توربين در بالاي آن با استفاده از برق 220ولت وظيفه مكش ناگهاني هواي بين محفظه حمل و قسمت فوقاني را بر عهده دارند.
اين عمل باعث كم شدن ناگهاني فشار قسمت بالاي محفظه حمل مي شود و بنابر قوانين فيزيكي و ترموديناميكي محفظه به سمت بالا حركت مي كند. دو توربين موجود توانايي ايجاد سرعت 15 سانتيمتر بر ثانيه را براي محفظه دارند. براي پايين آمدن، توربين ها متوقف مي شوند و فشار فضاي بالايي به حالت عادي باز مي گردد تا محفظه حمل به مكان اول خود باز گردد. ساخت و گسترش بالابرهاي خلاء توسط شركتي با نام خود محصول يعني بالابرهاي خلاء (Vacum Elevators) انجام مي شود. اين شركت، آرژانتيني - آمريكايي است و در حال حاضر توانايي خود را براي ساخت بالابرهاي 4 طبقه با همين سيستم اعلام كرده است. تفاوت اساسي مدل هاي جديد شركت در قدرت مقدار حمل بار است كه توانايي جابه جايي جرم 204 كيلوگرمي را دارد. باوجود امنيت بالاي سرنشينان، سيستم هاي ايمني مدرن و فراواني براي بالابرهاي خلاء نظر گرفته شده تا اگر در كار توربين ها خللي وارد شد هيچ اتفاقي براي سرنشينان نيفتد.
از مهمترين ويژگي اين بالابرها، سهولت نصب آنهاست. در بالابرهاي معمولي بايد نقشه اي درنظر گرفته شود و پس از آن تجهيزات بسياري از قبيل موتورها، سيم هاي انتقال بدنه اصلي بالابر و محفظه هاي حمل در آن تعبيه شوند در صورتي كه بالابرهاي خلاء فقط به يك سيم برق و مكاني براي استقرار احتياج دارند. بالابرهاي يك نفره خلاء، قيمتي معادل 20 تا 22 هزار دلار دارند.